Sivut

keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Koivugraavattu lohi ja hovimestarinkastike

Jukka on ihastunut Jens Linderin kirjaan "Vanhan ajan keittiö". Kokkaamisen asteelle sieltä on päätynyt vielä suht vähän mitään, blogiin asti on päässyt vain savukalainen porkkanakeitto. Nyt vappuherkkuja etsiessä mies kiinnitti silmänsä tiukasti tähän koivunlehtiseen kalaan. Kun valkorunkoinen puu puskee juuri parahiksi hentoja lehdenalkujaan ulos oksista, päätti mies ryhtyä tuumasta toimeen.

Viitseliäs mies pyöräytti kalan keralle vielä hovimestarinkastikkeen vähän kuin lennosta, joten tyytyi kuivattuun tilliin tuoreen puutteessa.

Kokonaisuus oli hyvä, hieno. Koivu maistui kalassa selkeästi ja toi siihen ihan uudenlaisen vivahteen. Alkuperäisessä reseptissä kalana oli nieriä. Jukka teki kalaa kokeiluluonteisesti pienemmän palan, mutta uskallamme suositella tekemään kirjassa (ja tässä) esitellyn reseptin verran. Yhdistettynä kastikkeeseen kala nousi juhlavammaksi ruuaksi ja taipuisi hyvin myös alkupalaksi.

KOIVUGRAAVATTU LOHI

800 g lohi-/nieriä-/siikafilettä nahkoineen
½ dl merisuolaa (tai muuta joditonta suolaa)
½ dl sokeria
mustapippuria myllystä
1 ½ dl revittyjä hentoisia koivunlehtiä (hiirenkorvia)

Pane puolet fileestä nahkapuoli alaspäin reunalliseen astiaan.
Sekoita suola ja sokeri. Hiero seos fileiden lihapuolelle. Mausta mustapippurilla.
Ripottele suurin osa koivunlehdistä päälle.
Aseta loppufilee edellisen päälle nahkapuoli ylöspäin (eli lihaosat vastakkain). Ripottele päälle loput koivunlehdet. Jätä astia puoleksi tunniksi huoneenlämpöön (kunnes sokeri ja suola sulavat). Peitä astia tuorekelmulla. Siirrä jääkaappiin vuorokaudeksi. Kääntele kalaa muutaman kerran.
Leikkaa kala viistosti ohuiksi viipaleiksi.

HOVIMASTERINKASTIKE
4 annosta

2 rkl sokeria
1-2 maustemittaa suolaa
4 rkl hienoksi silputtua tilliä
3 rkl makeaa sinappia
(1 rkl Dijon sinappia)
1 rkl punaviinietikkaa
1 dl ruokaöljyä
suolaa maun mukaan
valkopippuria

Sekoita sokeri, suola ja tilli.
Lisää sekoittaen sinappi ja viinietikka.
Lisää vähän kerrallaan öljy niin, ettei kastike jakaudu. Sekoita koko ajan. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista.

Kirja vinkkaa, että tillin pois jättämällä kastiketta kutsutaan sinappikastikkeeksi.

9 kommenttia:

  1. Herää kyllä kysymys, että miltä se koivu sitten maistuu...? Olette taas mielenkiintoisia tehneet!

    VastaaPoista
  2. Koivugraavattu lohi,kuulostaapa jännältä! Minäkin ihmettelen,miltä se koivu maistui...

    VastaaPoista
  3. Tämäpä kuulostaa siltä että pitäisi kokeilla itsekin!

    Olikohan uusimmassa Ruoka&Viinissä kun oli koivunlehtikeitto? Sitä kiinnostaisi myös testata...

    VastaaPoista
  4. Nanna ja Yaelian: Maku koivulla tässä oli aika makea. Napatkaapa lehti koivusta ja maistakaa :).

    Ketturouva: Kokeilin G&V:ssä ollutta koivunlehtikeittoakin. Ohje on Sami Tallbergin ja tehty peruna-purjososekeittoon. En saanut väristä likikään samanlaista (joskin koitin tuhertaa sauvasekoittimella mikä lienee syypää siihen ettei koivu mennyt riitävän pirstaleiksi) ja makukin jäi vajaaksi. Lehdessä keitto oli huippu-upea!

    VastaaPoista
  5. Olen kanssa sitä G&V:n koivunlehtikeittoa ihmetellyt. Mielenkiintoista kuulla että joku on sitä keittoa oikeen tehnytkin. Harmi se vajaa maku. Keitto olisi noin periaatteessa ihan loistava idea, mutta tuota maun puutetta vähän pelkäsinkin, joten taidan jättää omat kokeilut keiton suhteen väliin.

    Koivunlehtiä äsken työmatkalla huvikseni pureskelin. Maku oli hento, vihreä ja, no, siis koivulta se maistui. Ihan ok voi olla jossain yhteydessä, mutta ei mikään tajunnanräjäyttäjä.

    VastaaPoista
  6. AV: Mä en kyllä ihan vielä hylkäisi reseptiä, jos on paremmat silppuamisvälineet kuin mulla. Maistettiin keittoa suositellun kylmänä, en kyllä tiedä miki, sillä en yleensäkään tykkää kylmistä keitoista.

    VastaaPoista
  7. mietin että jos ne lehdet panisi nesteen kanssa maustamaan kalaa niin kala maistuisi enemmän juuri koivulle, näin se maku vaan jää muitten makujen alle. vai puhuitteko tässä nyt hiirenkorvista joka on aivan erijuttu?!?

    VastaaPoista
  8. Herkkusuu: kerroppa tuloksista jos kokeilet niin! Kyllä minusta koivu noissakin maistui, vaikka täytyy myöntää että setti siian kanssa tehtynä oli parempaa. Kokeilimme nimittäin tuossa kerran sitäkin.

    En oikein tiedä hiirenkorvan määritelmää -koivuista puhuttaessa ;)- mutta niitä ihan pieniä, hentoisia vastapuhjenneita lehtiä nämä käytetyt olivat.

    VastaaPoista
  9. aivan siis niitä hiirenkorvia, juuri puhjenneita pienenpieniä koivunlehtiä. hiirenkorvista saa muutakin kivaa, ja tosiaan kun lehdet ovat jo puhjenneet auki, niitä voi myös käyttää kaikkeen kuten mm salattiin ja tähän lohen graavaukseen juuri veden avulla. kiehauttaa tilkan vettä, lisää koivunlehdet siihen ja antaa sen jäähtyä ja käyttää sitten tätä kalan graavaukseen. hiirenkoriva käytettiin ennen vanhaan hiuspomadaan ja hajuvesiin niiden sisältämän hyvälle tuoksuvan hartsin takia. mulla on tässä juuri meneillään kausi jossa kerron näistä kevään yrtteistää ja mitä niistä valmistaa ja mihin käyttää...nämä taas eivät ole mistään kirjasta vaan perintötietoa ja hieman omattua vuosien mittaan.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat