Sivut

tiistai 21. kesäkuuta 2011

Ruusu-valkosuklaajäätelö

ja niistä monia ihania ruokia.

Pikkusen ontuvaa, tiedän. Ehkä parempi mennä heti reseptiin kun homma kuulostaa tältä (eikä nyt ole edes helle sekoittanut päätä). 

Tämä ihana, ruusunmakuinen, ulkonäöllään mielipiteitä jopa itseni sisällä jakava jäätelö on tehty aiemmin kokeillun raparperi-mesiangervojäätelön pohjalle. Jäätelöön tehdään hillomainen seos kurtturuusun terälehdistä ja sokerista. Näin jälkikäteen ajatellen hunajakaan ei olisi varmaan ollut hassumpi makeuttaja. Tätä tulen tekemään ainakin toisen satsin vielä kesän aikana!

Ruusuhillokkeen teko ei ole niin nökönuukaa, aineet reseptissäkin ovat sinnepäin sillä en mitannut niitä tehdessäni. Pääasia että saat "löysää hilloa" aikaan. Meillä hillo upposi jäätelömassan pohjalle kun sen olisi kuulunut sekoittua massaan. Tämä ratkaistiin tekemällä sen verran ohut jäätelökerros, että joka kauhalliseen varmasti osuu myös ruusua.

Kokeilin myös liottaa ruusun terälehtiä kermassa ensin vuorokauden, mutta sen jäljiltä maku oli niin hentoinen, että pelkäsin sen jäävän valkosuklaan varjoon. Olisin tykännyt kiehauttaa kerman, jolloin ruusunmaku olisi varmasti tarttunut paremmin, mutta en tiedä vaahtoutuisiko kerran kuumennettu ja jäähdytetty kerma enää.

RUUSU-VALKOSUKLAAJÄÄTELÖ
ilman konetta ja sekoittelua, noin 2 litraa

200 g valkosuklaata
1 kananmuna
3 kananmunankeltuaista
1 ½ dl tomusokeria
4 dl kuohukermaa
200 g mascarponea (tai ranskankermaa)

ruusuhilloke
6 dl ruusun terälehtiä
2 dl vettä
maun mukaan sokeria, meillä noin 1,5 dl

Valmista ruusuhilloke ensin. Perkaa kurtturuusun terälahdistä pois valkoinen kitkerä osuus. Pilko terälehdet silpuksi syömismukavuutta ajatellen. Laita terälehtisilppu kiehuvaan veteen, jolloin silppu muuttuu ikävän harmaaksi. Anna keittyä hetki. Humpsauta sekaan sokerit ja kas, terälehdet palaavat takaisin entistä ehompaan väriloistoon! Jäähdytä.
Sulata suklaa vesihauteessa tai vähitellen mikrossa tämän tästä sekoittaen.

Vatkaa kerma ja mascarpone keskenään pehmeäksi vaahdoksi.
Riko kananmuna ja keltuaiset metalli- tai lasikulhoon. (Valkuaiset voit käyttää vaikkapa lettutaikinaan.) Mittaa sokerit  joukkoon. Nosta kulho poreilevaa vettä sisältävän kattilan päälle. Veden tulee juuri ja juuri koskettaa kulhon alapintaa. Vatkaa seosta sähkövatkaimella 7 minuuttia kunnes vaahto on vaaleaa. Nosta kulho työpöydälle ja vatkaa vielä hetki. Sekoita joukkoon sulatettu suklaa. Sekoita joukkoon myös kermavaahto sähkövatkaimella.

Kaada puolet jäätelömassasta astian pohjalle ja lisää päälle ruusuhilloa. Kaada tähän päälle loput jäätelöstä. Sekoita jos haluat, mutta kyllä se hillo painuu melko varmasti massan pohjalle.

Suojaa astia kannella tai foliolla ja pane pakastimeen vähintään kuudeksi tunniksi vuuan koosta riippuen.

Ota jäätelö pois pakkasesta muutamaa minuuttia ennen tarjoilua, jotta siitä on helpompi tehdä palloja.

11 kommenttia:

  1. Ihanan kuuloinen ohje. Kuumennettu (mutta ei keitetty) vispikerma vaahtoutuu kyllä jäähdyttelyn jälkeen uudestaankin ;)

    VastaaPoista
  2. En tiedä mikä se on kesässä ja ruuanlaitossa (kun sekoittaa pään :)), mutta itselläkin on ruuat saaneet viime aikoina päässä pörräämään mitä erilaisimpia lauluja!

    Ja vielä ykskin ruusuresepti, niin munkin on ehkä pakko mennä jonkun kurtturuusupuskille!

    VastaaPoista
  3. Oi, kuulostaa todella mahtavalta! Mä tein tän ihan sillä ohjeen mukaisella mansikka-valkosuklaa-kombolla, eikä siitäkään pahaa tullut. Tuo ohje on mielestäni mainio, jäätelön koostumuksesta tulee hyvä ilman konettakin.

    Tosin myös mansikanpalaset painuivat vuoan pohjalle ja mansikoiden kanssa tuli sama miinus, mitä Nelle kirjoitti omasta jäätelökokeilustaan taannoin; mansikat jäävät hiukan hileisiksi. Pienestä kauneusvirheestä huolimatta satsi upposi meillä niin kotiväkeen kuin vieraisiinkin :)

    VastaaPoista
  4. Ano: Kiitos vinkistä! Ajattelin kokeillakin asiaa, mutta kerma loppui kesken.

    Nanna: Mulla on tänään jotenkin ihan sekopäinen päivä. Olen kuunnellut "juutuubista" Einiä ja Kake Randelinia, se kertonee jo jotain :D.

    HK: kiitti!

    Emma: Kiva kuulla että onnistuitte! Jelppaiskohan siihen mansikkaan paloittelu? Mustakin ohje on mainio, hyvin tuunattavissa.

    VastaaPoista
  5. Kauniin näköistä ja kuulostaakin herkulliselta.

    VastaaPoista
  6. Kaunista! (vaikka en ole varma innostuisinko ruususta makuna, ainakin kurttulehden tuoksu on jotenkin äitelä) Voisikohan myös juhannusruusun terälehtiä syödä?

    VastaaPoista
  7. Yaelian: Minä en ole ihan varma onko tuo jäätelö herkullisen näköistä vai ei...toisaalta ja toisaalta :).

    Bohemette: niin on!

    Ketturouva: Nelle ainakin oli tehnyt juhannusruusuista viime vuonna muistaakseni siirappia. Vivi-Ann Sjögren antaa kirjassaan vinkin: kunhan ruusut tuoksuvat ja niissä ei ole torjunta-aineita, niitä voi käyttää ruuanlaittoon.

    VastaaPoista
  8. Mansikat olivat paloiteltuna aika pieniksi ja niitähän keitellään vähän aikaa siinä siirappiliemessä. Mutta, kuten sanottu, ei se meitä haitannut, että palaset olivat vähän jäisempiä kuin itse jätskimassa.

    Hurjan makeaa tuosta kyllä tuli, itse en enää kaivannut siirappia höysteksi, eikä tuota kyllä kovin isoa palloa kerralla pysty syömään. Mutta ehdottomasti mainio jälkkäriherkku!

    VastaaPoista
  9. En muistanutkaan enää alkuperäisen ohjeen neuvoja.

    Makeaa setti on, kyllä. Eli jälkiruoka on tosi riittoisa!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat