Ruokaharrastajien juomakeskustelu liittyy nykyään lähes
poikkeuksetta ruuan kanssa nautittavaan viiniin, josta kaikilla tuntuu olevan
mielipiteitä ja osalla osaamistakin. Minäkin juon mielelläni viiniä, mutta
tietämykseni viineistä on alkeellista. Toisinaan tulee nautittua ennen ateriaa
jokin drinkki ruokahalun herättäjänä ja havaitsin, että tietämykseni myös
drinkeistä on aloittelijatasolla. Drinkkiosaamiseni rajoittuu lähinnä Ginitonicin
sekoittamiseen. Drinkit ovat jääneet jotenkin liian vähälle huomiolle meidän
keittiössä ja täten kutsu drinkkikouluun tuli oikeaan osoitteeseen.
Ruokabloggareille tarkoitettu drinkkikurssi järjestettiin Helsingin Rautatientorin kulmalla sijaitsevassa hotelli Radisson Blu Plazassa avatussa Bar 7 Blingsissä. Isäntänä ja opettajana toimi "Mestarina baarissa"-kirjan kirjoittaja, baarimestari Jacek ”Jasu” Piasecki.
Ruokabloggareille tarkoitettu drinkkikurssi järjestettiin Helsingin Rautatientorin kulmalla sijaitsevassa hotelli Radisson Blu Plazassa avatussa Bar 7 Blingsissä. Isäntänä ja opettajana toimi "Mestarina baarissa"-kirjan kirjoittaja, baarimestari Jacek ”Jasu” Piasecki.
Jasu kävi alkuun läpi perus raaka-aineita, joita jokaisesta kotibaarista pitäisi löytyä: kirkasta viinaa (kossu tai vodka), giniä, likööriä (cointreau, sitruslikööri tms.), mehuja (omena, appelsiini, tomaatti), sokeria tai vahvaa sokerilientä. Sokeriliemen voi valmistaa itse helposti lisäämällä sokeriin kiehuvaa vettä siten, että sokeri sulaa ja seoksesta tulee juoksevaa. Lisäksi tarvitaan jäätä, josta voi tarvittaessa tehdä jäämurskaa käärimällä jääpaloja pyyheliinan sisään ja murskaamalla ne jollain kovalla esineellä. Jäätä tarvitaan yllättävän paljon, jos tarvitsee jäähdyttää työvälineitä ja laseja. Jasu korosti, että raaka-aineita kannattaa varata samaan tapaan kuin ruuanlaitossa, eli tarpeen mukaan ja riippuen mitä drinkkejä halutaan valmistaa. Avaamattomina nuo edellämainitut säilyvät kuitenkin pitkään, joten niitä kannattaa hankkia perusvarastoksi. Tarvikkeina kotibaarista tulisi löytyä shakeri, pitkä sekoituslusikka ja luonnollisesta erilaisia drinkkilaseja. Kurssilla käytiin läpi muutamien perinteikkäiden drinkkien valmistusta, kuten Caipiroska ja Dry Martini.
2 cl Finlandia Cranberry
0,5 cl Sambuca Vacceri (italialainen anislikööri)
mansikkamelbaa
lakritsikastiketta
Tämän drinkin valmistusmenetelmää Jasu ei paljastanut, mutta uskoisin että lasin pohjalle laitetaan salmiakkikastiketta ja päälle
kaadetaan mansikkamelba-viinaseos. Pillillä tai lusikalla nostelemalla saadaan lakritsikastike
nousemaan pohjalta lasin sisäpinnoille. Komeuden kruunasi pilli ja chilin
kärjet.
Kurssilta sain uutta intoa opetella drinkkien valmistusta
ja haluan tulevaisuudessa loihtia myös muuta kuin ginitonicia. Hyvillä
raaka-aineilla, ohjeilla ja kokeilemalla pääsee myös drinkkien maailmassa
pitkälle.