kaupallinen yhteistyö ARLA
Tässäpä helppo jälkiruokavinkki vaikka pääsiäispöytään. Tai kevääntulon juhlimiseen. Tai milloin vain jälkiruokaa tekee mieli. Helpoksi homman tekee se, että kerma-jogurttiosuuden voi tehdä vaikka vuorokautta ennen jääkappiin jämäköitymään. Muutkin komponentit voi valmistella etukäteen niin että tarjoiluhetkeen jää vain kokoaminen. Saat tarjoiluun mukavasti ravintolamaisuutta ja näyttävyyttä, kun kaadat ginisiirapit aikuisille vasta kun olet nostanut jälkiruokamaljat pöytään.
Yhteistyökumppaniltamme Arlalta tuli toive kokeilla heidän uutuustuotettaan islantilaista jogurttia. Kokeilimme jogurttia kastikkeena savukalan kanssa yrteillä maustettuna ja se sopi tosi kivasti. Halusimme kokeilla tuotetta myös makeaan ja se toimi näinkin hienosti. Hapan jogurtti jatkoi kivasti panna cottan sitruunaista makua ja kevitti samalla tuhtia kermaisuutta.
Annoksen paahdetut, sokeroidut pähkinät toivat kivaa suutuntumaa ja ginisiirappi etikkaisuudessankin hauskaa särmää.
Ohjeen pohjana käytimme Tintån ohjeesta sovellettua mesiangervoista limoncello panna cottaa. Limoncello vaihtui meillä nyt sitruunaisuuttakin sisältävään giniin.Annoksen paahdetut, sokeroidut pähkinät toivat kivaa suutuntumaa ja ginisiirappi etikkaisuudessankin hauskaa särmää.
PANNA COTTA
kuudelle
2 liivatelehteä
1 vaniljatanko TAI lusikankärjellinen vaniljaa
5 dl Arla kuohukermaa
½ dl sokeria
1 luomusitruunan kuori suikaleina
1 rkl luomusitruunamehua
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Puolita vaniljatanko, poista vaniljansiemenet vaniljatangosta ja
laita kattilaan TAI laita kattilaan lusikankärjellinen vaniljaa. Lisää kattilaan kerma ja sokeri, kuumenna. Varo
kiehauttamasta, sillä kerman rakenne muuttuu.
Nosta kermaseos liedeltä. Puristele
liivatelehdet kuiviksi ja lisää lämpimän kerman joukkoon. Lisää lopuksi
jugurtti, sitruunankuorisuikale ja -mehu. Sekoita tasaiseksi massaksi. Anna jäähtyä hetki. Ota pois sitruunankuorisuikaleet. Kaada
tarjoiluastioihin ja anna jäähtyä kylmässä ainakin 2–3 tuntia tai yönkin yli.
GINISIIRAPPI
1 ½ dl sokeria
½ dl vettä
½ dl valkoviinietikkaa
1 luomusitruunan kuori suikaleina
½ dl sitruunamehua
2 cl sitruunaista giniä (meillä Larios 12)
Keitä sokeri, vesi ja valkoinen balsamico paksuksi
siirapiksi. Kun siirappi on 108 asteista, se on valmista. Lämpötilan
mittaamiseen voit käyttää paistolämpömittaria. Lisää sitruunamehu sekä
kuoripalat ja ota kattila pois liedeltä. Sitruunamehua ei saa kiehauttaa, sillä
muuten siirappi muuttuu jäähtyessään rakeiseksi.
Anna siirapin jäähtyä hetki huoneenlämmössä. Lisää
gini ja sekoita hyvin. Kun siirappi on kunnolla jäähtynyt, ota
kuorenpalat pois ja pullota. Siirappi säilyy pitkään sekä kylmässä että
huoneenlämmössä.
SOKEROIDUT PÄHKINÄT
1 rkl oliiviöljyä
100 g cashewpähkinöitä
veitsellä pienittynä
40 g fariinisokeria
1 rkl vettä
Kuumenna öljy pannulla, lisää cashewpähkinät ja paahda
matalalla lämmöllä niin kauan, että pähkinät muuttuvat kullanruskeiksi. Ole
varovainen etteivät pala. Lisää fariinisokeri ja sekoita hyvin. Lisää vesi ja
pyöräytä pähkinät kunnolla ympäri, jotta sokeri sulaa kokonaan ja jää kiinni
pähkinöiden pintaan. Nosta lautaselle jäähtymään etteivät kypsy (pala) enempää.
Kokoa annos juuri ennen tarjoilua laittamalla hyytyneiden panna cotta-maljojen
päälle paahdettuja pähkinöitä. Kaada vasta pöydässä päälle ginisiirappia.