Uuden vuoden aattona on kiva laittaa tarjolle jotain fiinimpää, menneen vuoden kunniaksi ja tervetulotoivotukseksi tulevalle vuodelle. Ihan hyvin se voisi olla vaikka kuvanmukaisesti maa-artisokka- ja perunasipsejä sitruunaisella majoneesilla. Päälle vielä mätiä niin saadaan hiukan väriäkin lautaselle.
Drinkkinä voisi tarjota vaikka tätä raikasta Jukan löytöä:LYNCHBURG LEMONADE
2 cl viskiä
2 cl Cointreau
2 cl sitruunamehua
8 cl sitruunaista limsaa (esim. Sprite)
Lisää viski, Cointreau ja sitruunamehu
cockailravistimeen, lisää aimo annos jäitä ja ravista kunnolla. Kaada
jääpaloilla täytettyyn (collins)lasiin. Täytä lasi sitruunalimsalla.
Koristeluun voit käyttää sitruunaviipaletta.
Sitruunaisen majon, mädin ja sipsin innoitus lähti Olosta, jossa ne tarjottiin perunablini-annoksessa. Olossa pottu oli maatiaisemme Blue Kongo, joka olisi toki kauniimpi. Sinistä perunaa ei vaan nyt löytynyt. Maa-artisokka hiukan paikkasi esteettisyyttä. Minusta tuo muhkurainen juures on hurjan kaunis epäsymmetrisyydessään, pehmeässä vaaleudessaan ja maukkaudessaan! Kuoret kannattaa jättää juurekseen, jotta sipsit saavat kauniin, tummemman reunuksen.
Mäti tuli makuna aika huonosti esille meidän kokonaisuudessa. Pohdimme, että isommat mätipallerot voisivat tuoda settiin mukavaa suutuntumaa palleroiden pirskahdellessa suussa. Vihreä simpun mäti voisi olla kova juttu tässä kohtaa.
SIPSITperunoita
maa-artisokkia
rypsiöljyä friteeraamiseen
sormisuolaa
Pese perunat ja maa-artisokat. Halutessasi myös kuori, me emme halunneet. Vedä kasvikset mandoliinilla ohuen ohuiksi.
Lämmitä öljy paksupohjaisessa kattilassa 160-180 asteiseksi. Käytä lämpötilan passaamiseen digitaalista paistolämpömittaria. Jos öljy on liian kuumaa, kasvikset palavat ja jos liian kylmää, ei sopivaa lopputulosta tule. Perunat imevät ilmeisesti kylmemmässä lämpötilassa itseensä enemmän öljyä ja joka tapauksessa kypsyminen on hidasta. Maa-artisokat nauttivat noin 160 asteisesta öljykylvystä, perunat voi fritata hieman korkeammassa lämpötilassa, 170-180 asteessa.
Laita kasvislastuja sopivasti kattilaan kerralla. Jos laitat liikaa, öljy kylmenee turhan paljon ja lastut tarttuvat toisiinsa kiinni. Nosta lastut muutaman minuutin öljyuiton jälkeen pois reikäkauhalla, kun näyttävät sopivan rusehtuneilta. Laita perunalastut valuttamaan turhat öljyt pois talouspaperin päälle ja ripsi päälle sormisuolaa.
Toista kunnes pottulastut on friteerattu.
Anna kasvislastujen valuttaa kunnolla ylimääräiset öljyt pois, jotta saat rapsakan lopputuloksen.
SITRUUNAMAJONEESI
noin 2 dl
4:n luomusitruunan kuoret
hyppysellinen suolaa
sokeria
valkopippuria
hyppysellinen suolaa
sokeria
valkopippuria
päälle: valutettua mätiä
Raasta luomusitruunan kuoret muhjuksi. Sekoita korkeassa, kapeassa kulhossa
munankeltuaiset, sinappi ja etikka. Vaahdota seosta sähkövatkaimella ja lisää
laitteen käydessä joukkoon öljy ensin tipoittain, sitten ohuena nauhana. Valmis
majoneesi on vaaleaa ja kuohkeaa. Mausta sitruunankuorilla, suolalla, sokerilla ja valkopippurilla.
Tarjolle laittaessa nakkaa päälle myös mätiä. Jos tähän päädyt, majoneesiastian on syytä olla laakea, jotta jokainen halukas saa sekä mätiä että majoneesia sipsilleen.
INNOSTAVAA, ILOISTA JA MAISTUVAA
VUOTTA 2013 KAIKILLE LUKIJOILLEMME!