Sivut
tiistai 29. huhtikuuta 2008
Vappupiknik lattialla
Jauhelihakebakot ministi
maanantai 28. huhtikuuta 2008
Silakkapihvit uunissa
Dipattavaa
sunnuntai 27. huhtikuuta 2008
Entrecote ja kuorrutettu lehtiselleri
Lisukkeeksi sen sijaan, yllätys yllätys Ruokatorstaista, kokeiltiin kuorrutettua lehtiselleriä (sama kuin varsiselleri). Siihen tarvittiin:
5 lehtisellerin vartta
vettä ja suolaa
n. 100 g sinihomejuustoa
Leikkaa lehtiselleri noin sentin paloiksi. Keitä paloja suolavedessä noin 5 min. Laita sellerinpalat voideltuun uunivuokaan ja levitä päälle murennettu sinihomejuusto. Kuorruta 250 asteessa noin 10 minuuttia.
Tämä setti oli todella maukas! Mietittiin että lisuke olisi toiminut varmaan myös folionyyteissä grillissä. Tällöin ei olisi tarvittu erikseen uunia.
Linssipata
lauantai 26. huhtikuuta 2008
Kanasalaatti
Grillikanaa ja vihanneshakkelusta
Grillasin kanaa toisen kerran tänä vuonna, eikä se ollut helppoa vieläkään. Viimeksi teimme kanaa Wieniläisittäin, nyt kanat saivat pintaansa oman grillausöljyn. Grillausöljy syntyi hetkessä, tyyliin "kaikkea mitä kaapista löytyy". Tämä riitti kolmen rintaleikkeen grillaamiseen.
1/4 dl oliiviöljyä
1/4 dl soijakastiketta
n. 1 tl HP-maustekastiketta
n. 1tl dijon-sinappia
1,5 rkl Thai sweet chili kastiketta
Voitele kanat grillausöljyllä ja laita grilliin. Grillaa rintaleikkeitä noin 40 minuuttia ja voitele aina välillä grillausöljyllä. Joidenkin mielestä marinadit ym pitää ottaa pois ennen grillausta, ettei se pala pintaan kuoreksi ja estä lihan kypsymistä. Minä tykkään kyllä grillata marinointien ja grillausöljyjen kanssa. Lihoista tuli hyvää mutta suolaa ne kaipasivat. Ei tuo grillausöljykään ole mikään mestariteos mutta mukavaa vaihtelua. Niin ja lopputulos sisälsi "hiukan" karsinogeeniä, se menköön grillauskauden aloittelun piikkiin.
Lisäkkeeksi tein hakkeluksen jälleen "kaikkea mitä kaapissa on" tyylillä. Lisäkkeeseen tuli:
2 tomaattia
2 lehtisellerin vartta
1 punasipuli
5 cm kurkkua
2 rkl kapriksia
1,5 rkl Thai sweet chili kastiketta
Silppua ainekset ja sekoita kulhossa, se on siinä.
Parsakaalikeitto inkiväärillä
perjantai 25. huhtikuuta 2008
Väriä perjantaihin
Hyväntuulisen Martti Servon soidessa taustalla nautimme alkuun Inkiväärinmakuista, upean vihreää parsakaalikeittoa ja perään Grillattua broiskua Pastapään grilliöljyllä, kasvishakkeluksen kanssa.
Oikeasti mikään ei ole kesäntuoksuisempaa kuin grillissä kärventyvä liha...
"Rak-ka-us termariin, termariin ja korkki tiukkaan kii!"
torstai 24. huhtikuuta 2008
Mausteinen makkara-riisipata
Laivaleivät
keskiviikko 23. huhtikuuta 2008
Lohilaatikko
600 g (6-8 kpl) perunaa kuorittuna ja viipaloituna
Levitä laakeaan uunivuokaan kerroksittain pottuviipaleita, sipulia, kalaa, tilliä ja juustoraastetta. päällimmäiseksi perunaa. Tai jos unohdat juuston väleistä, laita se vain vuuan päälle :) .
Siskonmakkarakeitto intialaisittain
Tässä ohje suoraan Soppakellarista:
Raasta lanttu, palsteri ja porkkana karkeaksi raasteeksi sekä silppua sipuli. Sekoita curry ja öljy kattilassa ja kuumenna, kunnes seos alkaa hiukan kuplia. Lisää vesi ja fondi. Lisää kiehuvaan veteen raasteet ja sipulisilppu. Kiehuttele hiljaksiin noin 15 minuuttia. Purista raaka siskonmakkara kuoresta pikkuisina palleroina suoraan keiton joukkoon, ja anna keiton kiehua hetken aikaa. Lisää joukkoon tuorejuusto ja kiehuttele vielä sen aikaa, että makkarat ovat kypsiä ja juusto sulanut.
Täytetyt sarvet
(18 kpl)
5 dl vehnäjauhoja
täyte1: juustoraastetta
1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
tiistai 22. huhtikuuta 2008
Currypihvit Tofusta
Dominopirtelö
Tässä ohje Reetan tapaan:
150 g Domino-keksejä eli 11 kpl (vähempikin olisi riittänyt)
2 dl maitoa
½ l vaniljajäätelöä
1 tl vaniljasokeria
1. Murskaa keksit monitoimikoneella hienoksi muruksi. Ota muruista muutama ruokalusikallinen sivuun koristelua varten.
2. Lisää monitoimikoneeseen maito, pehmeä jäätelö ja vaniljasokeri. Sekoita kunnes juoma on kuohkeaa.
3. Kaada pirtelö korkeisiin laseihin ja koristele. Tarjoa heti.
Itse teimme seuraavasti:
1. Lapset murskasivat keksit käsin ja minä hoitelin "loput" sauvasekoittimen terällä. Sattumia jäi silti tylsän paljon.
2. Keksit pois astiasta, löllö jätski ja maito tilalle. Kun nämä ovat vaahtona, sekoitin lusikalla joukkoon keksimurut ja vaniljasokerin.
3. Sitten pirtelö laseihin. Koristeeksi laitoin vielä puolikkaan dominokeksistä.
Lasten kommentteja:
" Tämä maistuu ihan vanukkaalle!"
" Tämä maistuu vaniljalle ja maailman ihan pienimmille suklaakakuille!"
"Tämä on hyvääää!"
Omasta mielestäni (ja tämä tulee taas yllätyksenä niille jotka tuntevat minut) pirtelö oli ihan liian makeaa. Seuraavaksi kokeiluun päässee marjapirtelö.
maanantai 21. huhtikuuta 2008
Lastenkeittiössä tapahtuu
sunnuntai 20. huhtikuuta 2008
Siitakerisotto ja pihvit
½-1 rkl sitruunan mehua
Köyhät ritarit ja tervakinuski
Keittokirjoja kirjastosta
lauantai 19. huhtikuuta 2008
Mausteiset lohiperhoset (ei medaljongit)
Jopa minä osaan tehdä lohifileestä medaljonkeja, vaikka muuten olenkin surkea kalankäsittelijä.
Ja näin helposti se käy:
Leikkaa fileestä irti tuplaten paksumpi siivu
kuin medaljongeista haluat.
Sitten tee viilto palan keskelle
Näin nahka pitää kiinni toisissaan medaljongin puolikkaat.
Avaa kala auki. Medaljonkisi on valmis maustettavaksi.
Sekoita Ruokatorstain mausteseos vaikkapa lautasella.
Kahteen medaljonkiin tarvitset:
1 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl soijakastiketta
reipas 1 tl rosmariinia
Kääntele medaljongit mausteseoksessa ja aseta tämän jälkeen öljyttyyn uunivuokaan. Kypsennä 20 minuuttia 225 asteisessa uunissa.
Lautaselle mukaan pääsivät vielä lohkotut retiisit. Mielestäni nämä punavalkoiset juurekset ovat todella upean värisiä ja hyvänmakuisia. Wikipediasta opin, että myös retiisin naatit voi käyttää salaattina. Nyt heitin vain surutta roskiin, mutta täytyykin kokeilla seuraavalla kerralla.
perjantai 18. huhtikuuta 2008
Perunakupit grillissä
- perunoita (meillä oli 7)
- vajaa 10 siivua metwurstia
- juustoraastetta
- kevätsipulia
- voita
Laita pestyt perunat haarukalla pisteltyinä uuniin 200 asteeseen noin tunniksi tai kunnes perunat tuntuvat kypsiltä. Halkaise perunat ja kaavi puolikkaista perunoista sisällys pois, niin että jäljelle jää seinämävahvuudeltaan noin 0,5 cm kupit. Voitele kupit voisulalla. Laita kupit grilliin paahtumaan kuppipuoli alaspäin (siis kuppipuoli hiillosta vasten). Grillaa 5-10 min, tai niin että alkavat saamaan hiukan väriä. Pilko metwurstit ja kevätsipulit ja sekoita ne juustoraasteeseen. Täytä kupit seoksella. Laita kupit takaisin grilliin ja nyt tietysti kuori hiillosta vasten. Grillaa kunnes juusto sulaa. Sitten ne ovatkin valmiit tarjottavaksi. Me söimme niitä sellaisenaan, mutta perunakupit ovat myös maistuva lisuke.
Rahkainen kuningatarpiirakka
RAHKAINEN KUNINGATARPIIRAKKA
me saimme aikaiseksi 11 leivosta muffinivuokiin
Ainekset:
1 paketti eli 400g murotaikinaa (pakaste)
1 tlk (250 g) maitorahkaa
1 tlk (200 g) kermaviiliä
2 munaa
3/4 dl sokeria
3 tl vanilliinisokeria
vajaa 1 ps (200 g) mustikoita (pakaste)
1/2 ps (à 200 g) Pirkka-vadelmia (pakaste)
1. Sulata murotaikina pakkauksen ohjeen mukaan ja taputtele taikina silikonisten muffini"kolojen"pohjalle ja reunoille.
2. Sekoita kulhossa keskenään maitorahka, kermaviili, munat, sokeri ja vanilliinisokeri.
3. Laita taikinapohjille pikkulusikalla mustikoita ja vadelmia. Laita päälle vielä rahkaseos. Koristele halutessasi marjoilla.
4. Paista 200 asteessa alimmalla tasolla 30 minuuttia ja edelleen keskitasolla 5-10 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä.
torstai 17. huhtikuuta 2008
Suklaakarkkikakku
Poitsumme kerho loppui nyt tähän tältä keväältä. Eilen iltasella askastelimme-paskartelimme tällaisen suklaa-karkkikakun. Mallia on otettu Glorian ruoka ja viinin numerosta 51 helmikuulta 2008. Ko numerossa Janne Kaitalan värikylläisen taiteen innoittamana tehty Rocky Road-kakku on siitä asti kutkutellut mielen pohjalla ja nyt oli sopiva tilaisuus toteuttaa se omanlaisena versiona. Tumma suklaa vaihtui maitosuklaaseen ja osa vaahtokarkeista poitsun omavalintaisiin. Idea kuitenkin on sama. En itse päässyt kakkua maistamaan, mutta eiköhän se aika tarkkaan suklaalta ja karkeilta maistunut :) . Lapset olivat kyllä tykänneet, ja kerhotätikin, kun vain oli saanut kakkua leikattua.
300 g maitosuklaata
90 g Väiski Vemmelsäären vaahtokarkkeja
ranskalaisia pastilleja pussissa
Candy Kingin valikoimasta valinnaisia karkkeja, mm. autoja, krokotiileja ja hämähäkkejä
Sulata vesihauteessa (vaikkapa kerroskattilassa) puolet suklaasta. Lisää sulattamisen jälkeen osa vaahtokarkeista ja kumoa rengasvuokaan, jonka pohja on päällystetty leivinpaperilla. Ripottele päälle osa ranskanpastilleista ja loput vaahtokarkeista. Sulata toiset 150 grammaa suklaasta samassa kattilassa ja kumoa edellisen päälle. Koristele kakku lopuilla ranskanpastilleilla ja omavalintaisilla karkeilla, sekä nompparelleilla. Huolehdi että ainakin isoimmat karkit koskettavat suklaata eli ottavat kiinni kokonaisuuteen. Huolehdi myös etteivät pikkukokit syö kaikkia koristeita.
Sämpylät (melkein)
N. 30 kpl tai meidän tavallamme noin 20 kpl
5 dl vettä
1 ps (11 g) kuivahiivaa
11-13 dl Pirkka-sämpyläjauhoja :)
1 tl suolaa
1/2 dl öljyä
rusinoita
kananmunaa
keskiviikko 16. huhtikuuta 2008
Sämpylät (tai sitten ei)
Lopputulos oli hyvän makuinen ja jopa sydämen muotoinen, mutta sämpyläosuus jäi toteutumatta. Ainoa muutos alkuperäiseen ohjeeseen oli se, että vaihdoimme rahkan samaan määrään bulgarian jogurttia. Mutta ei kai tämä löysyys siitä voi johtua...? Joka tapauksessa saimme nauttia tuoreesta, itsemätetystä leivästä ilman leipomisen iloa. Pojat sentään sekoittivat taikinan. Mielessä myös kävi, onko keskiviikossa joku epäonnistumisen taika...
tiistai 15. huhtikuuta 2008
Parsa-perunasalaatti
Porkkanamuffinit
Tällaisella kuorima- Lasten mielestä hauska raastin
Paista 200 asteessa n. 15-20 min, minejä (halk. 5cm) 10-15 minuuttia.
Sekoita kuorrutusaineet keskenään ja päällystä jäähtyneet muffinit kuorrutuksella.
Koristele (kanelijauheella tai) nomppareilla.
sunnuntai 13. huhtikuuta 2008
Kana-vuohenjuustokastike pastalle
1,5 kanan rintaleikettä valmiiksi grillattuna, siivutettuina/paloiteltuina
1 paprika
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
pehmeää kypsyttämätöntä vuohenmaitojuustoa n. 100g
1 ruokakerma purkki (2 dl)
1 purkki ananaspaloja
mustapippuria ja suolaa
Siivuta paprika lohkoiksi ja silppua sipulit. Kuullota paprikaa ja sipuleita paistinpannussa. Lisää loput aineet pannuun ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta mustapippurilla ja suolalla maun mukaan. Tarjoile pastan kanssa. Me söimme itse tehdyn tuorepastan kera. Kerrotaan pastan teosta joskus toiste. Helppoa ja hyvää!
Seitiä voikastikkeella
Viikonloppuna vaimo oli kaverinsa polttareissa, minä tein kotona itselleni ja lapsille todella nopean kalaruuan seitistä. Tämä ohje riittää kahdelle aikuiselle (meillä siitä söi yksi aikuinen ja kaksi lasta). Seitiin tarvitaan:
- 2 annospalaa seitiä (100 g kpl)
- muna
- korppujauhoja
- suolaa ja sitruunapippuria
Riko munan rakenne kulhossa ja kostuta jäiset seitit siihen. Pyörittele munalla voidellut seiti-palat korppujauho-mausteseoksessa. Paista paloja pannulla yhteensä noin 10 minuuttia. Älä käännä liian aikaisin ettei kuorrutus irtoa.
Voikastike Sami Garamin "Kokkaa vartissa" –kirjasta muokattuna.
- 2 dl vettä
- 1 dl valkoviiniä
- ½ kalaliemikuutio
- ½ sipuli
- n. 50 g voita
- tilliä (laitoin noin 1 tl kuivattua tillimaustetta)
Laita kattilaan valkoviini, vesi, sipulisilppu ja tilliä. Keitä hiukan aikaa ja vatkaa tehosekoittimella voi nokareet kastikkeen joukkoon. Se on siinä. Kastike on kyllä aika juoksevaa omaan makuuni, joten laitoin puoleen desiin vettä noin 2 rkl vehnäjauhoja ja suurustin kastiketta hieman. Olisi saanut suurustaa enemmänkin, mutta voikastikehan on perinteisesti erittäin juoksevaa.
Muussin tein Oolannin valmispakasteesta pussin ohjeen mukaisesti. Ja kokoinaisuus oli hyvä, kelpasi hyvin myös lapsille. Valkoviini teki voikastikkeeseen hienostuneen maun, pidin siitä kovasti. Kuva on otettu kännykän kameralla, pahoittelut kuvan huonosta laadusta.
Hampurilainen versio 2
1,5 rkl ketsuppia
1,5 rkl Thai-sweet chili –kastiketta
0,5 rkl HP-maustekastikketta
0,5 rkl ananasmehua
Hampurilaiset kokosin seuraavasti:
- pannulla paahdetun sämpylän päälle edellä tehtyä maustekastiketta
- Jäävuorisalaattia, päälle kevytmajoneesia
- suolakurkku siivuja
- erittäin ohuita tomaattisiivuja
- pihvi, jonka päällä juustoraastetta (nämä lämmitin lohkoperunoiden kanssa uunissa)
- paistettuja sipulirenkaita
- paistettu ananasrengas
- kannen alle taas maustekastiketta
Seurana taas lohkoperunoita, pelkällä grillimausteella maustettuna. Lapsille tuli hamppeihin kylläkin ketsuppia eikä maustekastiketta. Kuva on otettu kännykän kameralla, pahoittelut kuvan huonosta laadusta.
Polttaritarjottavat
perjantai 11. huhtikuuta 2008
Grillibroileri Wieniläisittäin
Tämä ohje on Wieniläinen broileri kirjasta "Grilliherkkuja". Ohjeen mukaan broileri grillataan griliöljyllä maustettuna. Grilliöljyyn tarvitaan:
- 2 rkl öljyä
- 1 1/2 tl suolaa
- 1 tl soijakastiketta
- 1 tl sitruunapippuria
- 1/2 sitruunan rastettu kuori
Valele kanan rintaleikkeet grilliöljyllä ja grillaa noin 20-30 minuuttia tai kunnes liha on kypsää. Maalaa lihoja grilliöljyllä grillamisen aikana esim. pullasutia käyttäen.