Menomatkalla Poriin haimme tuliaisleipää Forssan ABC:n yhteydessä toimivasta Hyvän olon mestari - leipomosta. Viemisen muodoksi halusimme sydämen, mutta tavanomaisiakin leipiä oli toki tarjolla. Ihanat tuoksut ja kääreiden lupaukset suomalaisista luomujauhoista paikanpäällä leivotuista leivistä sekä juureen leivotusta ruisleivästä saivat meidät palaamaan puljuun kotimatkalla. Mukaan lähti tänään selkeästi paahdetulta sipulilta tuoksuvaa ja maistuvaa leipää, herkkua ruisleipää pitkulaisena ja pyöreänä sekä moniviljaleipää, jossa todella on monen monituista viljaa. Ostimme myös naposteluun soveltuvia ruislastuja. Osa päätyy jäähdyttyään pakkaseen, osa syödään varmasti piakkoin. Täällä tulemme poikkeamaan toistekin, varmasti!
Sivut
sunnuntai 31. tammikuuta 2010
Mahtileipää Forssasta Porin reissulla
Menomatkalla Poriin haimme tuliaisleipää Forssan ABC:n yhteydessä toimivasta Hyvän olon mestari - leipomosta. Viemisen muodoksi halusimme sydämen, mutta tavanomaisiakin leipiä oli toki tarjolla. Ihanat tuoksut ja kääreiden lupaukset suomalaisista luomujauhoista paikanpäällä leivotuista leivistä sekä juureen leivotusta ruisleivästä saivat meidät palaamaan puljuun kotimatkalla. Mukaan lähti tänään selkeästi paahdetulta sipulilta tuoksuvaa ja maistuvaa leipää, herkkua ruisleipää pitkulaisena ja pyöreänä sekä moniviljaleipää, jossa todella on monen monituista viljaa. Ostimme myös naposteluun soveltuvia ruislastuja. Osa päätyy jäähdyttyään pakkaseen, osa syödään varmasti piakkoin. Täällä tulemme poikkeamaan toistekin, varmasti!
perjantai 29. tammikuuta 2010
Kebab kotikonstein
Kebabin valmistukseen haettiin vinkkiä siskon miehen antamien ohjeiden lisäksi Insanityn luotsaamasta Decapiteted-ruokablogista. Siellä asiasta on turistu pitkään ja hartaasti. Hartaus muussa muodossa on kaukana nuoren neidon blogista, sillä tyyli on vähintään ronskin roisia.
Halusimme sujauttaa lihalastut tällä kertaa pita-taskuihin. Ne tehtiin itse, tottakai, mutta ihan huipusti emme saaneet hommaa onnistumaan. Isompaan taskuun mahtuisi enemmän täytettä. Saa vinkata loistavaksi havaittuja pita-taskun ohjeita!
Täytteenä meillä oli lihan lisäksi suolakurkkua, tomaattia, salaattia, raakaa sipulia ja pieneksi raastettua valkokaalia. Etenkin tuo mehukas kaaliraaste toi raikkautta settiin. Jukan keittelemä kebabkastike oli todella piste iin päälle, jos näin kuluneesti voidaan todeta. Täytteissä on kuulemma seurattu perinteistä Tamperelaista Alarannan Kebabia.
KEBABLIHA JUKAN TYYLIIN
• n. 2 kg naudan jauhelihaa
• 50 g suolaa
•vajaa ½ dl mustapippurirouhetta (tällä tulee jo aika mausteinen)
• paprikajauhetta
Sekoita ainekset keskenään huolella, tärkeätä on saada ilmat pois seoksesta. Mustapippurit rouhimme itse morttelissa.
Muotoile kolmeksi hiukan HK:n sinistä suuremmaksi pötköksi. Kääri pötköt folioon tiukoiksi patukoiksi. Kannattaa laittaa muutama kerros foliota.
Paista 100 asteessa n. 4 tuntia. Lämpötilan nosto ei auta, saat vain mureketta. Pitkä kypsennysaika takaa tiiviin kebablihan. Anna kypsän kebabin vetäytyä 30min huoneenlämmössä ja jäähdytä sen jälkeen kebab täysin. Suikaloi lihasta pitkiä suikaleita ja kuumenna lihasuikaleet 225 asteisessa uunissa pari minuuttia ennen syömistä.
JUKAN KEBABKASTIKE:
keskiviikko 27. tammikuuta 2010
Oopperaleivät - pala historiaa
Erityisen herkkuna huikopalana juomien keskellä tanssijat muistelivat oopperaleipää. Kaikessa yksinkertaisuudessaan paistettu paahtoleipä sisälsi kuulemma vain jauhelihapihvin ja sen päällä paistetun kananmunan. Monet netistä löytyvät ohjeet suosittavat sekaan salaattia, sipulia ja etikkapunajuurta, mutta miettikääpä mikä katastrofi leivän seasta luiskahtanut punainen juuresviipale olisi ollut neitojen klänningeille!
Kun anoppini miehensä kera tuli meille lapsenvahdiksi, oli tarjottava ruoka helppo päättää. Jauhelihapihvit, kananmunat ja leipä paistettiin pannulla voissa. Etenkin tuo leivän paistaminen pannulla tuntui olevan merkityksellistä syömähenkilöiden mielestä autenttisuutta ajatellen.
Meillä leivät tarjottiin oluen kera, vaikka tansseissa ne kuulemma naposteltiin sellaisenaan ja tilattiin ehkä jo seuraavat grogit odottamaan.
tiistai 26. tammikuuta 2010
Lasten keittokirja-arvioinnit jatkuvat prinsessojen ja merirosvon voimin
sunnuntai 24. tammikuuta 2010
BReakfast + lUNCH = BRUNCH
Tarjolle laitoimme kahvin ja mehun lisäksi tuoreita hedelmiä, ananakset valmiiksi pilkottuina.
Kylmäsavulohta ja rosmariini"näkkäreitä".
Banaanimuffineita valkosuklaasydämellä. Luulin että lapset innostuisivat Nalle Puh- ja Tikru"muffinsseista", mutta perinteiset olivatkin kiinnostavampia.
Ystäviemme tuomia suklaakeksejä
lauantai 23. tammikuuta 2010
"Tämä on hyvää!" lasten keittokirjavertailussa
perjantai 22. tammikuuta 2010
Wallenbergin pihvi kyytöstä sekä muut kermaherkut
Jukka päätyi etsinnöissään Wallenbergin pihviin. Tälle jauhelihapiffille löytyy verkosta lukuisia ohjeita. Yhdistävä tekijä näille ohjeille on sen valmistaminen laadukkaasta (vasikan) jauhelihasta. Jotkut suosittivat kateenkorvaa, jota olisi hauska kokeilla toisella kertaa.
Halusimme murtaa vanhaa ja tarjota Wallenbergiläinen uudella tavalla. Ei mitään herneitä, kuten perinteisesti kuuluisi, vaan kaveriksi kermaisille pihveille Jukka halusi jotain yhtä pehmeän ja tuhdin makuista. Mies päätyi valmistamaan uunissa perunoita, joiden sekaan nakattiin kermaa, sinihomejuustoa, sekä silputtu sipuli ja valkosipuli. Homma maustettiin suolalla ja mustapippurilla.
WALLENBERGILÄINEN sen sijaan valmistettiin melkein perinteitä kunnioittaen, näin:
500 g kyytön jauhelihaa
2 dl kermaa
1 munan keltuainen
¼ tl valkopippuria
¼ tl muskottipähkinää
¼ tl maustepippuria
¼ tl neilikkaa
1,5 tl suolaa
vehnäjauhoja
voita
Valmis annos kruunattiin vielä valkosipulipitoisilla maustekurkuilla ja ympärille rinkuloitiin kermaista lihaliemikastiketta.
KASTIKE
2 dl lihalientä
suolaa
mustapippuria
rosmariinia
2 dl kermaa
50 g voita
Sekoita muut aineet paitsi voi kattilassa. Keitä kastike kokoon, noin puoleen. Lisää voita luomaan kiillettä.
Jauhelihapiffin ohje löytyy myös kiehuu.fi sivuston resepteistä. Tuolla sivustolla käytetään puheenvuoro jos toinenkin puhtaiden makujen puolesta. Kannattaa tutustua!
keskiviikko 20. tammikuuta 2010
Juuren puoti
Mukaan voi ostaa myös leivonnaisia ja esimerkiksi Joensuulaisen Riikosen leipomon vatruskoja. Artesaanisuklaatakin löytyy.
- lumikinkkua, joka on kotimaista, suolattua, kylmäkuivattua sianniskaa. Maistettuamme totesimme kauniin punaisen, ohuen lihan olevan hyvää, joskin aika suolaista. Oikein mainio vaihtoehto ulkomaisille ilmakuivatuille lihoille, esim Coppa di Parmalle.
- luomukaskinaurista
- ruusuolaa Andeilta
- mateen mätiä
- luomupunajuuria
- Saloniemen Tahdonvoima-kutungoudaa
Puodin nettisivujen pitäisi aueta ihan näillä näppäimillä. Puodin facebook-ryhmässä voi myös käydä kurkistella kuulumisia esimerkiksi uutuustuoteista.
Liemessä-blogin Jennikin on käynyt Juuren puodissa näpytellen raporttia myös muusta lähiseudusta. Muista bloggaajista tiedän ainakin Kulinaarimurulan emännän hurmaantuneen paikasta.
maanantai 18. tammikuuta 2010
Tattariblinit hiukan erilaisilla päällisvaihtoehdoilla
Tattariblinien ohje on jotakuinkin Eeva Salosen Ruokatorstaista, lisukkeet pähkäiltiin itse.
lauantai 16. tammikuuta 2010
SRE:n kestitsemänä Helsingissä
Pääruuaksi otimme molemmat monen muun tapaan poron paahtopaistia, karpalomarinoitua mustajuurta ja porkkanapyreetä. Loistavaa!
Puukko ruokailuvälineenä oli mainio juttu.
Olette herkkuja, kaikinpuolin :)!
torstai 14. tammikuuta 2010
Kuha à la Walewska
Meillä edettiin Jukan toteutuksella ilman koristeita viime kevään Glorian ruoka&viinin 3/2009 ohjeistuksella kohti oikein maukasta ja pursotettuine duchesseperunoineen näyttävää ruokaa. Jos jotain motkotettavaa on, niin pakastimen tyhjentämisenkin kannalta olisi ollut mukava käyttää sieltä valmiita kalaliemiä. Vaan eihän sitä kaikkea voi muistaa.
Ennen ohjeen laittoa mainittakoon, että aion todella hankkia tuon Gastronomian sanakirjan. Olen muutamana iltana selaillut opusta mielenkiinnolla ja oppinut monta uutta asiaa. Vihdoinkin selvisi kauan pohdituttanut asia endiivin ja sikurin erosta. Siloendiivi ja kähäräendiivi ovat sikurin suvun salaattivihanneslaleja. Turtia mainitsee endiivi-nimitystä käytettävän virheellisesti salaattisikurista. Tuo salaattisikuri on taas juurisikurin kaksivuotinen pimeässä ja lämpimässä kasvatettu ja salaattivihanneksena käytetty muoto.
VALKOVIINISSÄ KYPSENNETTY KUHA WALEWSKA
600-800 g kuhafileitä
Kastike
Duchesseperunasose
Valmista ensin perunasose. Keitä potut suolalla maustetussa vedessä, kaada vesi pois ja soseuta. Lisää voi. Anna jäähtyä hetki. Sekoita keltuaiset, suola ja muskotti soseeseen. Laita tähtiterällä varustettuun pursotinpussiin. Pursota muussi laakean, uuninkestävän vuuan tai tarjoiluastian reunoille. Nosta odottamaan.
Sekoita valkoviini ja kalaliemi. Mausta kuhafileet suolalla. Rullaa jos haluat. Pane omaan uunivuokaansa ja valuta valkoviini-kalaliemiseos ylle. Peitä kannella tai foliolla. Kypsennä kala 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Nosta tämän jälkeen talouspaperin päälle valumaan.
Mittaa kastikkeen ainekset kattilaan, keltuaista lukuunottamatta. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kypsennä miedolla lämmöllä muutama minuutti. Nosta kattila liedeltä ja vatkaa keltuainen voimakkaasti kastikkeeseen.
Laita nyt kuhat perunasosereunuksen keskelle ja valuta kastike päälle. Kuorruta 220 asteisessa uunissa ylälämmöllä, kunnes pursotetun muussin pinta on kullanruskea. Tähän menee palttiarallaa vartti, kannattaa seurailla. Koristele halutessasi vaikkapa katkaravuilla tai hummerin saksien lihalla.
tiistai 12. tammikuuta 2010
Possun potka ja lihaliemikastike
Liha keittyi meillä kolmisen tuntia liedellä. Liha oli ihanan mureaa, suikaloituvaista. Se oli helppo erottaa luista pelkän haarukan avustuksella. Koko nelihenkinen perheemme söi tästä yhdestä potkasta hyvin! Ja näin Jukka sen teki:
Potkan keitinliemen ainekset:
vettä (niin että potka peittyy)
noin 2 dl punaviiniä
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
3 laakerinlehteä
0,5 tl neilikkaa
5 maustepippuria
2 valkosipulia (murskaa valkosipulin kynnet veitsen reunalla)
1 sipuli paloina
0,5 dl konjakkia (Meillä Jallua, tuota konujen aatelia)
1 dl öljyä
suolaa ja pippuria
Keitä potka kypsäksi ja mureaksi miedolla lämmöllä mainiossa liemessä. Meillä meni tähän sellaset kolme tuntia. Me keitimme potkan nahkoineen ja irroitimme sen kypsennyksen jälkeen.
Lihaliemikastike
2 dl lihalientä
2 dl punaviiniä
0,5 dl viskiä
2 rkl hunajaa
2 rkl Dijon-sinappia
suolaa ja pippuria
Sekoita ainekset keskenään ja keitä kokoon. Suurustin kastiketta hiukan perunajauholla, koska nälkä oli kova!
Tarjoilimme potkan Jacobsen Dark Lager -oluen kera Viisi tähteä sivuston suosituksen mukaan. Kaunispulloisen oluen vadelmainen maku meni hyvin yksiin annoksen kastikkeen kanssa.
Kokonaisuus oli kaikessa aikaavieväisyydessään oikein hyvä!
maanantai 11. tammikuuta 2010
Muussissa päärynää
JUURESPÄÄRYNÄMUUSSI
neljälle
200 g päärynää
200 g perunaa
valkosipulinkynsi
50 g voita
Keitä selleriä, päärynää ja perunaa sekä valkosipulinkynttä kypsäksi, mausta suolalla ja pippurilla. Soseuta muusiksi ja sekoita joukkoon voi.
lauantai 9. tammikuuta 2010
Polentassa pyöriteltyjä tattipossupalloja tomaattisessa kastikkeessa
Tällä spagetin kanssa tarjoillulla setillä alkoi viikonloppumme oikein mukavasti. Kylkeen vielä rentouttavaa punaviiniä ja vierelle ne kaikkein rakkaimmat. Siinä sitten turistiin mukavia parmesaaninraastamisen lomassa ja pyöriteltiin haarukan ympärille spagettia. Polenta toi herkkutattipitoisiin sianlihasta tehtyihin palleroihin erilaista, mielenkiintoista suutuntumaa -pidin kovasti.
perjantai 8. tammikuuta 2010
Muumimamman keittokirja lasten keittokirjavertailussa
Vertailtavien kirjojen hankintapaikka on siis Nummelan kirjasto (jollei toisin mainita). Arvosteluraatiin kuuluvat meidän aikuisten lisäksi lapsemme: poika 5,5 v ja tyttö melkein 3v. Vertailun tekee hankalaksi tiestysti se, että varsinkin lasten kohdalla mielipidetuulten suunta vaihtelee äkkiarvaamatta ja puhurinomaisesti. Mitään kaikenkattavaa ja tieteellisesti toistettavaa analyysiä emme nyt ole tekemässä, kunhan vain tunnustelemme kustakin kirjasta saatavia fiiliksiä. En myöskään voi etukäteen tietää, onko kaikkia kirjoja enää saatavilla kaupoista. Rupean kyselemään vasta kun olen ostopäätöksen tehnyt. Nämä mielessäpitäen käymme ensimmäisen teoksen kimppuun, joka kantaa nimeä "Muumimamman keittokirja". Arviointia siitä löytyy myös Uneliaan Kokin keittiöstä nostalgia-aaltojen siivittämänä.
MUUMIMAMMAN KEITTOKIRJAn on kirjoittanut Sami Malila 1993. Kansi on tylsä valjuine väreineen, mutta sisäsivujen mustavalkoinen kuvitus kaunis. Tunnelmalliset kuvat ovat itsensä Tove Janssonin käsialaa, eivätkä siis niitä telkkusarjamuumeja. Heti kärkeen tyttäremme tuumasi kirjasta: "Minä en pidä tästä". "Samat sanat", tuumasi poika.
Malilan alkupuhe lupaa kirjasta hyvää: "Syöminen on mukavaa.---Tunnelman tekevät ruokailijat". Eikä sisältökään petä. Tarjolla on kaikenmoista riisipuurosta nuotioahveniin ja pihlajanmarjahillosta suklaakakkuun. Joidenkin reseptien nimet on muumitettu tyyliin "Köyhät aristokraatit" ja "Kesäkuistin Kasvispiiras". Nimeämisissä on onnistuttu mielestäni hyvin, sillä ne eivät tunnu väkisin väännetyiltä. Ruuista ei ole kuvia, jota Jukka piti Köksäkirjamaisena. Mies myös tuumasi että ohjeet ovat peruskauraa muuminimillä höystettynä. Itse taas tuumailin, että reseptit olivat mukavan monipuolisia ollakseen lapsille suunnattu kirja. "Suussasulava sipulipiiras" porkkanaraastepitoisine pohjineen kuulosti minusta hyvältä, mutta muu perhe ei lämmennyt.
Hakemisto löytyy sekä aihealueittain, vaikkapa "aamiaisella" ja "retkellä", että aakkosten mukaisessa järjestyksessä. Kirjan loppuun on jätetty tilaa vielä omille resepteillekin.
Kirja sisältää myös ruokaisia sitaatteja muumikirjoista. Tässä yksi mainio pätkä kirjasta "Taikurin hattu":
"Näin voimallisesti ei ollut koskaan juhlittu Muumilaaksossa! Mutta voi, miten ihanaa on hiljaisena hetkenä juuri ennen auringon nousua mennä kotiin nukkumaan kun syömiset on syöty, juomiset juotu, puhumiset puhuttu ja tanssittu jalat väsyksiin."
Loppukaneettina voitaneen sanoa, että muut eivät tuntuneet kirjalle lämpeävän lisäkseni. Vahva ehdokas silti lahjakirjaksi! Minä sen kuitenkin hommaan. Voisin harkita antavani tämän myös muumeista innostuneelle aikuisellekin.
torstai 7. tammikuuta 2010
Puhdasta herkkupikaruokaa arkea helpottamaan
Tänään päädyin töiden jälkeen nakkaamaan eilen jääkaappiin sulamaan otetun kalan simppelisti pannulle voihin tirisemään. Maustoin paloitellut kalapalat ennen paistoa suolalla ja mustapippurilla kummaltakin puoleta. Ei mitään konstikasta, vaan ihania makuja yhdessä. Ou mai! Liesi puolikuumalla niin hyvää tulee. Vai onko sinun lietesi puolikylmä?
Ennen kalanpaistoa olin nopsaan keittänyt kuorittuja perunapaloja, jotka päätyivät muussiksi. Raikasteena lautaselle sijoitin lastemme suosikkia, porkkanaraastetta rusinoilla ja ananaksilla. Jukalle vielä maustoin jostain jääneen ranskankermanlopun persiljalla ja valkosipulisilpulla, sekä pippurilla ja suolalla. Tämän mies lusikoi kypsän kalan päälle, mömmömies kun on.
Koko perhe nautti yhteisen aterian kerraten päivän tapahtumia.
Uutuuskalakokkailulupauksemme ei vielä täyttynyt, sillä kuhaa on ollut pannulla ennenkin, esimerkiksi saltimboccan muodossa.
tiistai 5. tammikuuta 2010
Lindströmin piffit ja suppiksia
PRINSESSALINDSTRÖMIT
500 g jauhelihaa (meillä possu)
1 iso punajuuri
1 sipuli
0,5 tl fenkolinsiemeniä
öljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria
Koska lokakuussa sain anopilta ihanaksi ruokatuliaseksi suppilovahveroita, paistoin niitäkin pihvien kera pannulla ripsahuttaen päälle suolaa ja mustapippuria.
Setti oli erittäin maukas! Fenkolinsiemenet olivat yllättävä ja hyvä lisä jauhelihapiffeihin. Älä tingi niistä!
sunnuntai 3. tammikuuta 2010
Juhla-ateria päättyvän elämän kunniaksi
Viimeistä leppoisan elämämme kokonaista päivää vietimme ystäviemme kanssa ruokaa massuttaen, kuinkas muuten. Menu sisälsi Limousinen sisäfilettä, lämmintä fetapitoista tomaattilisäkettä ja sinihomejuustoisia röstiperunoita. Jälkkäriksi kahvin kanssa oli "Kahdeksan jälkeen"-kakkua vaniljakermavaahdolla. Ystävämme toivat tullessaan paitsi loistavan seuransa myös punkun, joka oli Cabernet Sauvignon rypäleestä tehty Castillo de Molina 2007. Oikein hyvin meni aterian keralla!
Alla olevan röstireseptin innoitus on Jukan löytö kehumiltamme RokitKokit-sivulta, joskin me muokkasimme reseptiä jonkin verran. Idea on yksinkertainen - perunalettujen raasteen yhteenliimaava voima on perunan oma tärkkelys. Toteutukseni jäi hiukan vaisuksi rapsakuudenpuutteessa - kovempi lämpö valurautapannulla olisi varmaan tehnyt tehtävänsä. Nyt homma hiukan lössööntyi , koska käytin isompaa pannua (teflon) enkä uskonut pottujen kypsentyvän niin nopeasti. Me lisäsimme rokkaajista poiketen sinihomejuustoa perunaraasteen sekaan ja kuorimme potut.
SINIHOMEJUUSTORÖSTIT
2-4 kpl pestyjä perunoita syöjää kohden
Raasta (kuoritut) perunat. Mausta ja murusta juusto sekaan. Lusikoi raasteesta kekoja kuumalle, voidellulle pannulle. Painele lastalla kasaan kiekoiksi, jotta kypsyvät nopsempaan!
Kun paistopinta on kaunis, käännä keko varovasti. Anna paistua vielä hetki. Laita kuumaan astiaan vaikkapa 100 asteiseen uuniin folion alle kun jatkat muiden röstien paistamista.Pihviaterian maistuva tomaattilisäke on bongattu Herkusta ja Koukusta Jytiksen kirjoittamana. Hän taas oli äkännyt herkun Kurpitsamoskasta. Kyseessäolevan keittiön emännän kanssa saman viinietikkalähetyksen saaneena käytin myös mustapippuripunaviinietikkaa. Olen kuitenkin Polkkapossun kanssa samoilla linjoilla siitä, että kyllä sen pippurin voisi ruokaan itsekin lisätä. Omana perusteenani on lähinnä kaappien tilan puute. Niin tai näin, tämä lisäke (salaatti?) oli varsin maukas ja sopi pihvisen aterian kanssa ylihyvin. Meillä fetaa edusti Saloniemen Juustolan Johtotähti-YrttiVeta, joka suli uunissa kokonaan - ihanaa!
LÄMMIN TOMAATTI-FETALISÄKE
neljälle pienenä lisukkeena
400 g minitomaatteja
150-200g fetajuustoa
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl mustapippuripunaviinietikkaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
tuoretta tai kuivattua timjamia
Kuutioi feta ja ripottele kuutiot vuokaan minitomaattien kanssa. Mittaa vuokaan kaikki mausteaineet ja sekoita. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.
perjantai 1. tammikuuta 2010
Ruokavuoden 2009 parhaimmat ja lupauksia vuodelle 2010
Alkuvuosihan meillä meni Venetsian makuja maistellessa. (Kumpa menisi nytkin...) Sieltä parhaiten mieleen jäivät upeat raaka-aineet ja ammattitaidolla italiaa osaamatontakin palvelevat kauppiaat. Ruokina vasikanleikerullat juustoisella kastikkeella ja niin ikään gorgonzolapitoinen endiivisalaatti pancetalla olivat upean makuisia. Kelluvan kaupungin ajalta mieleen jäi myös mustekalan perkuun opettelu ja raikas spritz-drinksu, jota on tehty kotonakin usein.Lampaanliha maistui poikkeuksellisen hyvältä koko vuoden, etenkin kareena grillattuna ja Kazakstanilaisena patana valmistettuna. Niin eilenkin kun vastaanotimme tätä vuotta.
Leivonnassa edistyttiin valtavalla harppauksella, kun täytekakun pohja saatiin onnistumaan monta kertaa peräkkäin. Popsipuut olivat hauska herkkujuttu!
Villiyrttien kerääminen sekä niiden kokkausopettelu oli mielenkiintoista, ja jatkuu varmasti jahka ensimmäiset hiirenkorvat ja pihlajanversot vain ulos pukkaavat!
Viime vuoden suurin yllättäjä lienee Luomupossun kasleri. Grillattuna se on loistavaa ruokaa vieraspöytäänkin. Luomuisen version etuna on läski, joka kuumalla grillatessa osittain sulaa lihan joukkoon mehevöittäen sen.