Olen muhitellut ajatusta Ankeriaan raportoimista arzac uppomunista jo kaaaauan. Suunnitellessamme brunssitarjottavia ne pompasahtivat taas mieleeni. Ajattelin niiden olevan ihan älyvapaan helppoja, mutta ihan niin iisejä munat eivät kuitenkaan olleet. Ideana on siis upottaa muna kelmupaketissa poreilevaan veteen ja viivyttää siellä tasan 4 minuuttia 20 sekuntia. Kiiruussa menin laskemaan kuumaan veteen neljä nyyttiä kerrallaan, jolloin veden poreilu laantui liikaa ja munien lillumisaika meni arpapeliksi. Seuraavat munapussit laitoin kattilaan kahdestaan, jolloin poreilu ja näin ollen myös aika piti paikkansa.
Ankeriaan mukaan uppomunat on kehitelty espanjalaisessa Arzac-ravintolassa, joka kruunattiin eilen maailman kahdeksanneksi parhaaksi ravintolaksi.
ARZAC UPPOMUNAT
kananmunia
oliiviöljyä
suolaa
kelmua
narua
vettä
Laita vesi kiehumaan kattilaan.
Laita kulhoon kelmua. Voitele kelmu tilkalla oliiviöljyä. Naksauta tähän päälle kananmuna rikki. Mausta rippusella suolaa. Sulje kelmu tiukaksi nyytiksi. Jätä naru sen verran pitkäksi, että pystyt keittäessä pitämään siitä kiinni. Jätä kelmunyyttiin mahdollisimman vähän ilmaa sisään, jotta muna ei kelluisi veden pinnalla.
Upota kelmunyytti poreillen kiehuvaan veteen ja pidä siellä 4 minuuttia 20 sekuntia. Pidä huoli narusta kiskomalla, ettei muna osu kattilan laitoihin tai pohjaan.
Nosta nyytti pois ja anna jäähtyä ja jähmettyä vielä muutama minuuttia. Poista kelmu varovasti. Munanautinto on valmis syötäväksi!
Veimme uppomunat osaksi kolmen perheen brunssitarjoilua. Kokoonnuimme jo kuudetta kertaa tällä kokoonpanolla nautiskelemaan sunnuntai aamupäivästä. Tarjolla oli lisäksi salaattia, punajuuri-vuohenjuustopesiä, cajun-maustettua lohipastramia majoneesilla - tällä kertaa luomuhapankorpun päältä tarjoiltuna, sipulipiirakkaa ranskalaisella reseptillä, itsetehtyä leipää, nakkeja...
...ja makiana vielä porkkanakakkua. Lisää mielessäsi tähän vielä kuohuviini, kahvi, polveileva keskustelu ja nauruntyrskähtelyt, niin tunnelma on valmis.