Parasta maatiaisruokaa-kirja kopsahti jo viime vuoden puolella arvostelukappaleena postista. Lehteilin sen heti läpi ihastuen tunnelmallisiin valokuviin, jossa nykyaika nivottiin hienosti menneeseen. Teksti toisti tätä samaa: nostalgiset, perinteiset maatiaislajimme ovat onneksi saapuneet huippukeittiöiden kautta meidän tavallisten tallaajienkin saatuville.
Maatiainen on jalostamaton tai pelkästään kotimaisten kantojen pohjalta jalostettu eläin. Maatiaiskasvi on vanha kulttuurikasvi ajalta ennen kasvinjalostuksen alkua Suomessa. Kirjan tekijät, jo pidempään maatiaisasiaa ajaneet Christer Lindgren ja Hannu Heikkinen ohjeistavat, että syömällä maatiaisiamme pystymme elvyttämään ne. Maatiaissikamme on jo kuollut, joten toivottavasti niin ei käy kyytöille taikkapa maatiaislampaillemme. Myös maatiaiskasvit perunoista kaskinauriisiin ja vaikkapa tyrniin kaipaavat käyttöä, jotta niille löytyy viljelijöitä. Itse olemme ostaneet kyyttöä lähinnä tiloilta ja
Uudenkaupungin Aito.sta. Ainakin
Saloniemi ja
Pappilanpuisto myyvät kyytönlihaa luomulaatuisena. Kirjassa on omistettu muutama sivu myös
Sitruunaomenalle. Meillä on ilo omistaa tällainen, vielä hengissä oleva puu, jonka ostimme aikanaan PMP:n kautta. Se on pihamme kallein kasvava aarre!
Parasta maatiaisruokaa-kirjan reseptit ovat keittiömestari Mikko Kautton käsialaa. Ne ovat Liisa Valosen kuvittamina hyvin inspiroivia. Kokonaisuudessa on paljon kasvisreseptejä, joka ilahduttanee monia. Raaka-aineista löytyy myös villiyrttejä. Valitettavasti ohjeiden sisältö ei ainakaan kokeilemissamme annoksissa ole toiminut mutkattomasti. Maa-artisokkaterriini ei jämäköitynyt, vaikka seurasimme ohjetta prikuulleen digitaalista lämpömittariakin käyttäen. Seuraavasta, hyvin herkullisesta ravioli-ohjeesta puuttui toisen pääraaka-aineen maininta kokonaan, joten sovitimme määrän sinne itse. Kirjan m
arinoitu maa-artisokka oli todella hyvää, kun vain ymmärsi ennen esillelaittoa valuttaa sen ylimääräisistä öljyistä.
Raviolien pastataikinan Jukka teki oman ohjeensa mukaan, kirjaa vähemmillä kananmunamäärillä. Jätimme tekemättä myös loppusilauksen antavan tattikerman, sillä kermaa ei ollut ja nälkäkin oli jo kova. Kokonaisuus toimi hyvin ilmankin, parmesaaniraasteen auttaessa! Kirjan ohjeen Savu-Armas-juusto olisi ollut kyytönmaidosta tehty, käytetystä Savuhilmasta en löytänyt tätä tietoa. Näin talvisaikaan liotimme kuivattuja tatteja kokkauskuntoon.
Parasta näissä ravioleissa oli oivallus tattien ja savujuuston yhteensopivuudesta. Tällä tiedolla tulemme tekemään varmasti vielä pastakastikkeita tai vaikkapa piiraita.
JUKAN RUKIINEN PASTATAIKINA
2,5 dl durumjauhoja
1 dl ruisjauhoja
2 kananmunaa
noin 1,5 dl vettä
vähän suolaa
rypsiöljyä
Yhdistä jauhot työpöydällä. Tee jauhokasan keskelle kuoppa ja lisää loput ainekset siihen. Sekoita ainekset vähän kerrallaan, kunnes saat kiinteän taikinan. Vaivaa huolellisesti jotta saat hyvän sitkon. Kääri taikina tuorekelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa pari tuntia.
TATTI-SAVUJUUSTOTÄYTE
noin 10:lle isolle raviolille, pastaa jää
150 g tatteja (n. 2 dl tattikuutioita)
70 g Savuhilmaa tai Savu Armasta
20 g voita
1 pieni salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1 oksa (½ tl) rosmariinia
1 oksa (½ tl) timjamia
(hienonnettua ruohosipulia ja lehtipersiljaa)
3 rkl ranskankermaa tai smetanaa
mustapippuria
suolaa
Kuutioi tatit. Paahda ne kuivalla pannulla. Lisää voi, hienonnetut sipulit ja yrtit. Kuullota hetki, nosta jäähtymään.
Jos haluat, lisää hienonnettua ruohosipulia ja lehtipersiljaa joukkoon. Me emme näin tehneet. Lisää ranskankerma tai smetana. Raasta juusto ja lisää sekin. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.
RAVIOLIEN TEKO
Kauli pastataikina kahdeksi yhtä suureksi levyksi. Annostele tattitäyte nokareina toisen pastalevyn päälle sopivin välein. Kostuta pastataikina täytteen ympäriltä vedellä vaikka sormea apuna käyttäen. Nosta toinen pastalevy päälle. Painele saunakohdat kunnolla kiinni. leikkaa raviolit irti toisistaan.
Laita vesi kiehumaan isoon kattilaan. Kypsennä raviolit kiehuvassa vedessä pienissä erin muutaman minuutin. Raviolit nousevat pintaan kypsinä.
Tarjoa parmesan-raasteen kera.
*
Pumpkin Jamin Mari on tehnyt kirjan reseptillä
onnistuneen, kauniin punajuurisalaatin.