Appelsiineja ja hunajaa blogin emäntä Yaelian on tavallamme tykästynyt munakoisoon. Siksi hänen blogistaan löytyykin toinen toistaan mainiompia koiso-ohjeita meidän muidenkin iloksi. Seuraavassa esittelen häneltä kokeilemamme kaksi ruokaa, jotka ovat kovasti erilaisia, mutta molemmat herkullisia syötäviä. Nam!
Yaelian oli tehnyt kilon aasialaisia munakoisoja, mutta meillä pikkukoisoja löytyi vain 250 g. Tämä määrämme oli ihan riittävä, sillä meillä munakoisoruoka syötiin lohen lisukkeena kahden aikuisen kesken. Vaikka koisomäärämme oli neljäsosan, teimme kastiketta kuitenkin ohjeesta puolitettuna. Tämä siksi että halusimme koisoihin enemmän kastiketta. Itketimme koisoja myös huomattavasti lyhyemmän aikaa, mutta muuten mentiin samoilla. Herkullista!
Munakoisoa aasialaiseen tyyliin
noin 250 g pieniä munakoisoja tai tavallinen koiso
Kastike
½ tl raastettua inkivääriä/inkivääritahnaa
1 kynsi murskattua valkosipulia
½ silputtu chilipippuri (voidaan jättää pois)
2 rkl soijakastiketta
2 rkl vettä
½ rkl seesamiöljyä
½ rkl miriniä
2 rkl makeata chilikastiketta
seesaminsiemeniä
purjoa tai kevätsipulia
Leikkaa pikku munakoisot puoliksi tai iso palasiksi. Laita lävikköön ja ripottele runsaasti suolaa päälle. Yaelian antaa munakoisojen "itkeä" parisen tuntia, minä vain kymmenisen minuuttia. Jotkut eivät itketä lainkaan.
Tee tällävälin kastike sekoittamalla aineet yhteen.
Huuhtele koisot ja kuivaa ne. Sivele kuuman grillipannun pinta öljyllä ja laita munakoisopalat paistumaan.Munakoisot imevät helposti öljyn, joten sivele välillä pannua öljyllä,älä laita kerralla suurta määrää öljyä pannulle. Paista molemmin puolin.
Kaada kastike pannulle ja anna paistua miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia, kunnes kastike on hieman kiehunut kokoon ja imeytynyt munakoison palasiin. Ripottele munakoisojen päälle seesaminsiemeniä ja suikaloitua purjoa/kevätsipulia.Tarjoile lämpimänä tai kylmänä.
Munakoisoraaste on odottanut kokeilemista jo jonkin aikaa. Ajattelin kokeilla paistettua raastetta tonnikalapihvien kumppaniksi. Täytyy sanoa että oli kovasti maistuva pari! Puolitimme seuraavan annoksen, kun tarjosimme raastetta lisäkkeenä kahdelle aikuiselle.
Munakoisoraaste
1-2 eli noin 800 gr munakoisoa
3-4 rkl öljyä (rypsi jne)+1-2 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa, pippuria
runsaasti hienonnettua persiljaa
(valkosipulia maun mukaan)
Raasta munakoisot kuorineen, laita lävikköön suolan kanssa ja anna nesteiden valua, pari tuntia ainakin. Taaskaan aikaa ei ollut, mutta nyt annoin raasteen itkeä sentään puoli tuntia. Ja hyvää tuli! Kitkeryydestä ei tietoakaan. Raasteen tulee olla kuivaa, joten kuivaa lopussa raaste vielä talouspaperilla.
Lämmitä paistinpannu, lisää 3-4 rkl öljyä, ja paista kunnes munakoisoraaste on kypsynyt, noin 15-20 min. Valmiin raasteen tulee olla rapean paistunutta . Laita paistettu raaste kulhoon ja lisää oliiviöljy, balsamietikka, suola, pippuri, persilja (ja valkosipuli). Anna seoksen vetäytyä ennen tarjoilua.
Ripsuttele (sulatettujen) tunapihvien päälle suolaa ja pippuria. Paista kuumalla pannulla molemmin puolin niin että sisus jää roseeksi. Nauti!