keskiviikko 29. syyskuuta 2010
Olipahan pilleet Oulusa!
maanantai 27. syyskuuta 2010
Haperohamppi
perjantai 24. syyskuuta 2010
Kermaisen sinappisia häränhäntiä lapsille(kin)
KERMAISEN SINAPPISIA HÄRÄNHÄNTIÄ
450-600g häränhäntäpaloja
suolaa
mustapippuria
4 rkl öljyä
4-6 sipulia, kuorittuna ja lohkottuna
3 laakerinlehteä
1 ½ dl lihalientä
3 dl kermaa
1 rkl Dijon sinappia
1 rkl rakeista sinappia
lehtipersiljaa
Suolaa ja pippuroi häränhöntäpalat.
Kuumenna öljy pannulla ja ruskista palat joka syrjältä. Siirrä pataan. Lisää lohkotut sipulit pannulle ja kääntele lihanpaistosta jääneessä rasvassa/liemessä kunnes sipulit saavat väriä. Lisää sipulit sitten häntäpalojen seuraksi. Lisää myös laakerinlehdet.
Lisää pannulle nyt lihaliemi irrottaaksesi viimeisetkin lihan luovuttamat herkkunesteet pannulta. Lorauta tämä neste häntien päälle. Pane pataan kansi ja kypsennä koko hoitoa 2-2½ tuntia. Kun liha melkeinpä putoaa luiden päältä pois, nosta häntäpalat lämpimälle tarjoiluastialle.
Lisää kerma pataan liemen sekaan. Kiehauta. Lisää sinapit ja sekoita. Pane häntäpalat takaisin. Anna kiehua pari minuuttia ja tarkista maku pippurilla sekä suolalla.
Laita tarjolle. Ripottele ylle reilusti lehtipersiljasilppua.
Kirja ehdottaa lihojen pariksi perunamuhennosta, meillä oli punaviiniä.
torstai 23. syyskuuta 2010
Näkkäriä postista
Hetki sitten saimme Helsingin Myllyltä tuotteita maistettavaksi. Pidimme kovasti luomutuotteesta nimeltä Monivilja Näkkileipä. Ohuus yhdistettynä rapeuteen ja siemenpitoisuuteen teki raksuvaisesta mielenkiintoisen, maultaan arkista näkkäriä "hienomman". Näkkäriä kelpaisi hyvinkin tarjota juustolautasen ohella, kunhan vain pienisi paloja ensin napostelukokoisiksi.
tiistai 21. syyskuuta 2010
Kurpitsavuoka ilman kesää
Resepti on muunnelma kesäkurpitsaisesta vuuasta, jota monikin testasi aikanaan Siskot kokkaa-blogista. Chiliripsaus olisi voinut tehdä myös terää, mutta jätimme sen pois lapsille syöttämismeinigeissä. Jäi meiningiksi, sillä lapsemme eivät oikein perusta kurpitsasta muuta kuin suklaan kanssa nautittuna.
Paista jauheliha yhdessä silputun sipulin kanssa. Murusta paiston aikana sekaan reipas kourallinen kuivattuja herkkutatteja. Minä en lisännyt lainkaan ylimääräistä rasvaa, sillä käyttämämme jauheliha oli rasvapitoista luomupossua. Mausta vielä murustetulla salvialla (kuivaan salviat aina lehtinä), pippurilla ja suolalla.
Riko raakojen munien rakenne ja yhdistä ne ranskankermaan.
sunnuntai 19. syyskuuta 2010
Tuulenhuminaa
Oletin kirjan sisältävän enemmän villikasveja, joten siinä suhteessa hiukan petyin. Toki kirjan resepteissä esiintyy paljon luonnon raaka-aineita, esimerkiksi nokkosta keitossa ja pestossa, vuohenputkea salaatissa, sieniä eri muodoissa sekä villimarjoja.
torstai 16. syyskuuta 2010
Kurpitsa-brownies vai brownies kurpitsalla?
piirakkavuuallinen
2 cuppia* vehnäjauhoja
4 kananmunaa
1 1/4 cuppia* kurpitsamuhjua
1/4 cuppia* kasvisöljyä
1 tl kanelia
Sulata voi ja suklaa hellästi vesihauteessa välillä sekoittaen, kunnes seos on soljuvaa.
Sekoita yhteen kurpitsaseos, öljy, kaneli ja muskottipähkinä.
Yhdistä jauhot, leivinjauhe, cayennepippuri ja suola kulhossa.
Yhdistä nyt puolet taikinasta suklaa-voiseokseen. Lopputaikina sekoitetaan yhteen kurpitsasoseen kanssa. Näin saadaan aikaan kaksi taikinaa.
tiistai 14. syyskuuta 2010
Palsternakkakeitto sieni-sipulisilpulla
Alkuruuaksi valikoitui Hesarin palsternakkakeitto sienihöystöllä. Syksyinen keitto oli oikein ihanaa - täyteläistä ja mielenkiintoista. Sienistä ja sipulista ylle lusikoitu silppu paitsi muhevoitti annosta, teki sen myös hienomman näköiseksi. Suutuntumaan tuli silpun myötä monipuolisuutta pehmeän keiton rinnalle. Meillä sieninä käytettiin sattuneesta syystä herkkutattia, kun alkuperäinen resepti suositti kanttarellia.
Palsternakka on keittiössämme melko vähän nähty juures, joskin aina piipahtaessaan hyvin tervetullut. Nyt pilkotuissa juureksissa oli selkeä ero keskenään. Toiset olivat kovia sisuksen ympäriltä ja tottelivat veitsen pilkkomisyrityksiä hyvin nihkeästi. Maistoin yhtä tällaista kovaa ja totesin sen kitkeräksi. Noukin siis kovat palat pois parhaan tahtoni mukaan, mutta muutama osa päätyi keittoonkin asti. Nämä palat eivät sulautuneetkaan samettiseen keittoon vaan jättivät jälkeensä "tikkumaisia" viunaleita. Onneksi suurin osa kovista paloista osui Jukalle eikä vieraille.
PALSTERNAKKAKEITTO SIENI-SIPULISILPULLA
6-8 annosta
KEITTO
750 g (noin 5 kpl) palsternakkaa
1 iso purjo
8 dl vettä + 1 kasvisliemikuutio TAI 8 dl kasvislientä
2 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
2 dl kermaa
ripaus muskottipähkinää
mustapippuria myllystä
(suolaa)
SILPPU
2-3 herkkutattia
1 sipuli
voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria
lehtipersiljaa hienonnettuna
Kuori ja paloittele palternakat. Halkaise purjon vaalea osa ja leikkaa viipaleiksi. Pane ainekset kattilaan ja mittaa päälle vesi/liemi (+ liemikuutio). Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua kunnes juurekset kypsiä. Lisää lehtipersilja ja soseuta tasaiseksi vaikkapa sauvasekoittimella. Tähän asti voit valmistella keiton vaikkapa etukäteen.
Puhdista ja pilko sienet. Hienonna sipuli. Kuumenna voita pannulla ja paista siinä sipulia ja sieniä kunnes jälkimmäisistä ei enää irtoa vettä. Mausta.
Lisää keittoon kerma ja kuumenna. Tarkista maku pippurilla ja suolalla.
Annostele keitto lautaselle, lusikoi päälle ihanaa silppua ja koristele vielä lehtipersiljalla.
Täpläravut ja paahtoleivät kulautettiin alas luomu Cavan kera - kuohuva oli oikein oiva kumppani rapusille. Tuhdiksi jälkiruuaksi nautittiin kinuskista omenaherkkua Ravintola Juuren tyyliin, mesiangervovaahdolla ja jäätelöllä ryyditettynä.
sunnuntai 12. syyskuuta 2010
Ravintola Juuren omenapiirakka
JUUREN OMENAPIIRAKKA
pellillinen, puolittamalla ohjeen saat ainekset piirakkavuokaan
Taikina:
200 g voita
6 dl vehnäjauhoja
1,2 dl sokeria
1 tl suolaa
0,5 dl kylmää vettä
Sekoita huoneenlämpöiseen rasvaan vehnäjauhot, sokeri ja suola. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele litteäksi levyksi kahden leivinpaperin väliin. Tee taikinalevystä piirakanteossa käyttämäsi uunivuoan kokoinen. Anna jähmettyä kylmässä.
Täyte:
7 keskikokoista syysomenaa
kanelia
valkoviiniä
Kinuski:
200 g voita
2,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
Poista omenoista siemenkota ja viipaloi poikkisuuntaan, 2 viipaletta/omena. Tasoita viipaleet jotta omena pysyisi pystyssä kypsennettäessä. Lisää reilusti kanelia ja loraus valkoviiniä omenoiden joukkoon ja jätä marinoitumaan hetkeksi.
Sulata voi, sokeri ja fariinisokeri pannulla. Sekoita huolellisesti jottei pala pohjaan. Kaada valmis seos leivinpaperoidulle uunipellille ja levitä tasaiseksi. Lado omenat siisteiksi riveiksi seoksen päälle.
Poista taikinalevystä paperit ja nosta se varovasti kanneksi omenien päälle ja taita reunat pellin sisäpuolelle. Paista 200 asteessa 20 minuuttia. Anna kypsyä vielä 5 minuuttia jälkilämmöllä.
Jäähdytä ennen kumoamista. Valuta ylimääräiset liemet pois ja leikkaa. Tarjoa jäätelön tai vaniljavaahdon sekä kuusenkerkkäsiirapin kanssa. Meillä siis nyt mesiangervovaahtoa ja jäätelöä.
lauantai 11. syyskuuta 2010
Mahtisienisaaliin kuivatusvinkkejä
Kuvassa on tämän vuoden sienisaalista lukuunottamatta tietysti jo napaan popsittuja. Vasemmalla ovat sauna- ja uunikuivatut herkkutatit. Kauneimmat siivut säilöimme kokonaisina löysästi matalaan rasiaan, muut sulloimme tiukasti palasina lasipurkkeihin. Oikealla ovat Köyliöstä saalistetut haperot, jotka kuivasimme siellä anopin kuivurilla. Mukaan kuvaan ovat päässeet myös lahjaksi Valkeakoskelta saadut kanttarellit, jotka kuivuivat helposti ihan jääkaapin ylätilan lämpimässä ritilän päälle asetettuna.
Ketun keittiössä on muuten kuivattu sieniä kauniisti nauhaan ripustamalla.
Sieniin liittyen vielä: täällä on hyviä tunnistuskuvia ja -tekstejä sieniin liittyen.
Seuraavassa postauksessa jo muuta kuin sieniä.
torstai 9. syyskuuta 2010
Kuivattuja sieniä pannulla - olen ihan koukussa!
En tarkkaan edes tiedä mikä tässä yhdistelmässä niin koukuttaa: onko se sienien mielenkiintoinen suutuntuma - joka ei ole nahkea muttei rapeakaan- vai onko se savusuola, vai kenties helppous ja nopeus lopputuloksenaan huippumaukkaus. En tiedä, enkä niin välitäkään. Jatkan vain näiden settien tekoa lisäkkeenä ja itsekseen. Kai kyllästymiseen asti.
Sieninä olen käyttänyt kuivattuja herkkutatteja ja kangashaperoita, sipuleina sekä "tavallisia" kelta- että punasipuleita. Kaikki toimivat!
SIENIPAVUT PANNULLA
kahdelle lisukkeena
1/4 dl öljyä
kourallinen tai kaksi kuivattuja metsäsieniä
1 kelta- tai punasipuli
½ l papuja
(savu)suolaa
mustapippuria
Lämmitä öljyä pannulla. lisää sienet ja lohkotut sipulit. Paistele hetki, niin että sipulit aavistuksen pehmenevät. Lisää öljyä tarvittaessa.
maanantai 6. syyskuuta 2010
Herkkutatti carpaccio
Teimmepä tuoreista, huippukauniista sienistä ruokaa myös heti. Tässä yksi ihana resepti, joka on bongattu Hullulta piemontelaiselta Kokilta. Olen himoinnut tatti carpacciota jo kauan tietämättä miltä setti oikeasti maistuu - nyt vihdoin pääsin sen äärelle.
Sitruunamehua kokeilin arvellen, ettei se mitenkään voi osua yksiin tatin kanssa. Vaan väärässä olin. Testasimme juustona suomalaista, Mouhijärven Herkkujuustolan Vilhoa. Minulle juusto on itsekseenkin liian tömäkkä, niin myös tämän ruuan seassa. Jukka piti kovasti. Seuraavaksi kokeilen parmesaanilla.
HERKKUTATTI CARPACCIO
1 sitruuna
1 dl oliiviöljyä
suolaa
lehtipersiljaa
50 g Castelmagno juustoa tai muuta voimakasta, kypsytettyä juustoa, ikääntynyt Parmesan käy myös
Putsaa tatit. Irroita lakit. Viipaloi lakit aivan ohuiksi siivuiksi. (Pilko jalka vaikkapa muhennokseen, kuivata tai valmista jotenkin - älä nyt ainakaan hukkaan heitä!).
Laita tattiviipaleet lautaselle ohuelti ja mausta sitruunanmehulla, oliiviöljyllä ja hippusella suolaa. Murenna päälle juustoa ja hienonna lehtipersilja.
sunnuntai 5. syyskuuta 2010
Mummulassa, Vuorenmaan markkinat - ja kuinkas sitten kävikään!
Puolukoitakin on tulollaan, mutta kypsymistä saa hetken vielä odottaa.
Metsä oli myös helppokulkuista ja notkelmassa näkyi aika pitkälle. Väsyttyään lapsemme istahtivatkin kannonnokalle nauttimaan torilta ostettuja karjalanpiirakoita, ja sitruunavohveleita sekä pillimehuja meidän vanhempien tallustaessa ympäriinsä katse maahan luotuna. Raitista ilmaa, upea sienisaalis, ylilentävä suuri lintuaura, valtaisa muurahaispesä ja luonnon tutkiminen muutenkin...Siinä on jo todella paljon hyvän päivän aineksia.
Nyt meillä on vaan aika mittava kuivausurakka, kun 10 kiloa näitä kaunokaisia täytyy saada säilöttyä. Ihana ongelma!