Minusta levitetty kana näyttää lähinnä sievistelevältä tai ihmismäisittäin vessahätäänsä viimeisillään pidättämässä olevalta. Mutta se olenkin vain minä. Ulkonäöstä viis, kana oli oikein herkkua syötävää! Vinkkiä tähän valmistustapaan saimme Makuja Toscanasta-kirjasta, josta on menestyksekkäästi otettu vinkkiä aiemminkin.
Kanan levittäminen tehdään, jotta lintu kypsyisi tasaisesti. Kana tulisi toscanalaisen tavan mukaan asettaa harmaatuhkaisille hiilille jalallisella ritilällä. Me asetimme kotkottajan halsterissa puilla lämpiävän grillimme hiilloksille (tulivuoren hohkan puuttuessa).
Ennen maustamista kana pitää preparoida, kas näin:
Käännä kana rintapuoli alaspäin. Selkäranka erottuu helposti nahan alta. Leikkaa saksilla liha auki selkärangan toiselta puolelta. Leikkaa liha irti samaten toiselta puolelta ja poista selkäranka. Itse avitin hommaa myös puhtaasti sormivoimin runksautus-tekniikkaa hyödyntäen.
Käännä kana siten, että rintapuoli on ylöspäin ja levitä kana. Paina lujasti rintalastaa, kunnes rusahtaa. Paina kana litteäksi. Sitten maustamaan. Nyt käytimme Clarkin kirjan maustamisohjeita. Lapset eivät tykänneet sitruunaisuudesta, joten seuraavaksi joku muu maustamistapa. Me aikuiset kyllä pidimme tätäkin hyvänä makuna!
PAHOLAISEN GRILLATTU KANA
1 kana, noin 1,5 kg
2 dl oliiviöljyä
1 sitruunan vastapuristettu mehu
2 valkosipulinkynttä
1 tl chiliä
merisuolaa
mustapippuria myllystä
(sitruunalohkoja tarjoiluun)
Sekoita öljy, sitruunamehu, silputtu valkosipuli ja chili. Lisää hyppysellinen suolaa ja runsaasti pippuria. Kaada seos kannelliseen astiaan. Pana kana astiaan ja kääntele sekä sivele kanaa kunnes se on yltympäsiinsä mausteöljyssä. Laita kansi kii. Anna marinoitua jääkaapin viileydessä vähintään tunti, mieluummin yön yli.
Tee grilliin, takkaan tai vastaavaan kuuma hiillos. Ota kana pois jääkaapista ja asettele litteäksi halsterin päälle. Sulje halsteri. Me olimme hieman hämmästyneitä että kana tosiaan mahtui (kalalle tarkoitettuun) halsteriin. Grillaa luista puolta ensin 20 minuuttia.
Käännä ja vähennä lämpöä. Valele välillä marinadilla. Kypsennä vielä 20-30 minuuttia kunnes liha on kauttaltaan kypsää ja tummentuntu, vaan ei palanut. Kun grillikana on syöty kokonaan, keittele luista maistuva kanaliemi.