tiistai 30. joulukuuta 2008

Joskus elämä on kuin ihanaa satua!


Aina kun itselle tapahtuu jotain erityisen hienoa, sitä miettii miten sen ilmoittaisi kaikille. Pitäisikö antaa vinkkejä jolloin kuulijat voisivat ahaa-elämyksenä kiljaista itse uutisen vai pitäisikö kertoa suoraan mitä on mielessä? Yleensä taktikoinnit ovat ainakin kohdallani pettäneet siihen että olen alkanut itkeä ilosta. Esimerkiksi tehtyämme raskaustestit mietin hienoja sanoja, mutta äidit ja isät kuulivat luurin päästä vain hiljaisuutta ja pian nyyhkintää. Ja siinä vaiheessa kun huolestuneet vanhemmat ovat alkaneet jankata mikä hätänä, luuri on ollut pakko ojentaa miehelleni.

Nyt ei ole kyse ihan noin dramaattisesta muutoksesta elämässä, mutta ihanasta ja iloisesta kuitenkin! Haluamme ehdottomasti jakaa sen kanssanne!

Jos vihjailulinjalle lähdetään, voisin kertoa että Donna Leonin dekkarit on luettu, Casino Royale katsottu, kuten myös Koivusalon leffa "Kalteva torni". Olemme ottaneet yhteyttä Travel Cargoon ja tyhjentäneet jo pidemmän aikaa pakastinta ja jääkaappia. Menikö liian helpoksi? Mietippä vielä viime syksyllä näpätyn kuvan ajan...


MEIDÄN PERHE MUUTTAA VENETSIAAN!!!

Ihan vain kahdeksi kuukaudeksi mutta silti! Pastapää menee töihin lähisaarelle ja me tietysti mukaan. IHANAA! IHANAA! IHANAA! Lähtö on 10. päivä tammikuuta eli ihan pian!

Tulevassa vuokra-asunnossamme ei ole nettiä, mutta jos muuta ratkaisua ei ole, Pastis postailee kokkailemisiamme sitten töistään. Voipi olla että muutama kuva vetisestä asuinpaikastammekin tulee postattua :)

KIITOKSIA KULUNEESTA VUODESTA TEILLE KAIKILLE JA
OIKEIN HERKULLISTA UUTTA VUOTTA 2009 !

Joulukuun ruokahaastevoittaja on selvinnyt!

Ta ta da daa!!! Upeiden joulukuisten ruokahaasteehdokkaiden joukosta voittajaksi on kohonnut Uneliaan blogin Anna upealla Savulohi-puolukkamoussellaan! Suurensuuret onnittelut Annalle!

Toiseksi sijoittuivat Hyttysellinen timjamia blogin Glögimarinoidut jättikatkaravut rosmariinivartaassa ja kolmannelle sijalle Bella Vanillan Karpalosorbetti.



Kiitokset kaikille 93:lle äänestäjälle ja upeille osallistujille.

Nyt sitten Annan keittiöön tiirailemaan mitä hän keksii tulevan vuoden ensimmäiseksi haasteeksi!

sunnuntai 28. joulukuuta 2008

Gyoza-nyytit

Bella Vanillan Rossana oli tehnyt tuossa hetki sitten gyoza-nyyttejä. Mieleen kohosi Rossanan tavoin makumuistoja Tokiosta ja samalla hinkuva pakko kokeilla nyyttejä itsekin.

Meidän kauppamme ei tuntenut Rossanan käyttämää wonton-valmistaikinaa, eikä viereinenkään. Viereisen kaupan myyjä kylläkin lähti googlettamaan reseptiä ja sen myötä tarvittavia raaka-aineita, jotta herkkujemme pakertaminen ei jäisi puolitiehen. Näin hyvää palvelua sai siis Iso Omenan Citymarketissa joulukiireiden keskellä.
Kotona googletimme uudestaan ihan gyoza-taikinan ohjetta ja muutamia tutkailtuamme päädyimme seuraavaan. Täytteenä kokeilimme maistuvaa Rossanan possutäytettä, mutta myös omaa kehitelmää sienistä ja kaalista. Ja kyllä maistui! Gyozat upposivat napaan kanaliemeen keitetyn nuudeli-lihapullakeiton kera.
Taikina:
inan vajaa 5 dl jauhoja
suolaa 2-3 tl tai maun mukaan
2,5 dl kiehuvaa vettä

Kaada vesi vähissä erin suolattuihin jauhoihin. Sekoittele haarukalla kuumaa seosta kunnes voit jo käsinkin siihen koskea. Vaivaa taikinaa (hetki) kunnes se on kiinteä pallo. Anna taikinan levätä kulhossa liinan alla noin tunnin.
Taikinan levätessä tee täyte tai täytteet. Ja nyt omat makumieltymykset ja inspiraatiot kehiin! Tässä vinkkiä alkuun:

Makunystyröitä hivelevä sienitäytteemme
josta tulee noin 13 gyozaa

noin 1,5 dl sekametsäsieniä (pakkasesta)
reilu kourallinen kiinankaalia pilkottuna
1 pieni keltasipuli
1 valkosipulinkynsi pilkottuna
2 tl keltapapukastiketta
loraus soijakastiketta
2 tl miriniä

Paista pannulla hetki sieniä, kaalia ja sipuleita. Mausta.

Sitten itse nyyttien leipomiseen ja täyttämiseen:
Tee taikinasta pötkylä ja jaa se osiin. Meillä tästä taikinasta kaulittiin noin 30 "lettusta". Pyöritä taikinapaloista palloja ja litistä ne. Kaulitse sitten halkaisijaltaan noin 10 senttimetrin levyisiä ohuita "lettuja". Laita joka letulle täytettä. Nosta reunat ylös ja nipistele taikinat kiinni toisiinsa. Kasta sormiasi välillä veteen, niin taikinan saa helpommin "liimaantumaan" kiinni. Huomasimme leipomisen aikana, että nyytit tarttuvat helposti alustaan kiinni. Puhdas keittiöliina oli paras alusta tarttumattomuutta ajatellen. Teimme nyyttejä paistellen niitä samalla, mikä oli hiukan hankalaa. Seuraavaksi teemme nyytit valmiiksi asti ja rupeamme vasta sitten kypsennyshommiin. Lettuset on kuitenkin leivottava heti nyyteiksi, jotta eivät kuivahda.
Paista nyyttejä pohja alaspäin pannulla kunnes ovat ruskeita. Jos sinulla on nyyttejä pienempi määrä, voit lisätä lientä pannulle höyrytystä varten ja sitten kansi päälle. Me teimme tällä isolla satsillamme seuraavasti:

Kun pohja oli saanut rusketusta, siirsimme nyytit viereiseen kattilaan kannen alle höyrystymään. Kattilassa oli kiehumassa vettä ja öljyä suhteessa 8 rkl öljyä ja 2,5 desiä vettä niin että nyyteistä 1/3 peittyy. Kypsennyksen edetessä veden ja öljyn määrää tulee aina aika-ajoin tarkistaa. Nyytit höyrystyivät kattilassa kuutisen minuuttia, jonka jälkeen ne siirrettiin taas pyyhkeen päälle. Ritiläkin olisi varmaan toiminut, jotta liika kosteus gyoza-nyyteistä valuu pois.
TÄRKEÄ LISÄYS MYÖH: Kuuman öljyn ja veden yhdistelmä on todella vaarallinen, joten kehotamme noudattamaan Rossanan vinkkiä höyrytykseen, joka löytyy tämän postauksen kommenteissa. Ekalla kerralla homma onnistui hyvin, mutta toisella kerralla ei...
Lisäys 6.1.2015 Täältäkin sopii kurkkia gyoza-ohjeistusta 

Tarjoa alkupalana, aterian osana tai vaikkapa coctail-palana jos leivot pieninä.
Ja mikäli et ole vielä sitä tehnyt,
MUISTAPPA ÄÄNESTÄÄ JOULUKUUN
RUOKAHAASTEEN SUOSIKKIASI !

lauantai 27. joulukuuta 2008

Kinkku syödään, keinolla millä hyvänsä!

Meillä ei tänä vuonna ole kinkunpakastamismahdollisuutta. Olemme siis koettaneet keksiä mahdollisimman monia erilaisia ruokia, johon tätä herkkua saisi upotettua niin ettei Joulupöydän kunkku tulisi korvistakin ulos.

Kotona-blogin emäntä Arleena oli jo ehtinyt listata muutamia meidänkin suunnittelemia kinkkuruokia: kiusausta ja hernekeittoa. Jälkimmäisestä meitä muistutti kommenttilootassa ystävällisesti Tsajut-blogin toinen osapuoli J. Suunnitelmissa on keitellä myös Minestronekeitto .

Kinkku on meillä tähän meneessä sujahtanut jo pastan seuraksi silputun sipulin ja kerman kanssa. Jos Joulun juustolautasellamme olisi ollut myös sinihomejuustoa, olisi sen sukellus tähän ruokaan ollut erittäin suotavaa. Vaan kun ei ollut. Toinen osuva pastaresepti voisi olla tämä aurinkotomaattinen versio.

Leivän päällä kinkkua on nähty useaan otteeseen ja onpa sitä närpitty jääkaapista ihan sellaisenaankin. Saimme myös vihjettä että potkasta loppulihoineen saa keiteltyä maailman parhaan kaalikeiton pohjan.
Sitten tein huippulöydön Ruokamaailma-lehdestä, nimittäin itämaisen kinkkupiirakan! Kinkku upposi piirakan sisään tavalla, joka vei ajatukset kauas joulukinkusta. Alkuperäinen ohje pakastepiirakkataikinoineen löytyy täältä. Omamme poikkesi pohjan ja myös maustamisen osalta. Ruokamaailman piirakkaohjeistuksesta puuttui kokonaan suola. Lisäsin itse täytteen sekaan keltapapukastiketta, joka sisältää soijaa. Jos tuota kastiketta ei kaapistasi löydy, suosittelen soijaa tai vaikkapa ihan suolaa.

Erittäin suositeltava

ITÄMAINEN KINKKUPIIRAS

1 paketti (400 g) pakastepiirakkataikinaa tai piirakkataikina täältä
Arvioisin että 300 g piirakkataikinaa riittää. Itse tein 400 g taikinaa ja painelin osan yksittäisiin muffinivuokiin

Täyte:300 g joulukinkkua
2 pientä paprikaa
1 sipuli
1 rkl öljyä
½-1 tl currymaustetta
2-3 rkl makeaa thai-chilikastiketta
2-3 tl keltapapukastiketta tai maun mukaan soijaa
3 kananmunaa
2 dl kookosmaitoa

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan tai tee se itse ja pane vetäytymään jääkaappiin. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele (suuri) piirakkavuoka ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa uunin keskitasolla 10 minuuttia.

Paloittele kinkku ja paprikat. Kuori ja paloittele sipuli. Ruskista kinkkua hetki öljyssä paistinpannulla, lisää loppuvaiheessa sipuli ja paprika. Lisää curry, chili- ja keltapapukastike, sekoita. Maistele maku kohdalleen.
Kaada seos esipaistetulle pohjalle. Sekoita kananmunat ja kookosmaito keskenään. Kaada vuokaan. Paista uunin keskitasolla noin 35 minuuttia. Tarjoa piirakka lämpimänä. Meillä kaverina oli rucolalehtiä. Salaatti itämaiseen tyyliin ;).

Mihin te olette upottaneet oman kinkkunne?

perjantai 26. joulukuuta 2008

Joulukinkku

Kinkku on joulupöydän kunkku! Olemme viime vuodet tehneet omaa joulua kotonamme. Minun jouluperinteekseni on muodostunut kinkun paisto sekä imelletyn perunalaatikon teko. Kaupassa on nykyisin tarjolla vaikka millaisia kinkkuja. Valintani on vuodesta toiseen jommankumman suuren kotimaisen lihatalon harmaasuolattu juhlakinkku potkalla. Potkalliset kinkut ovat yleensä siinä 6-7,5 kg kokoisia. Ne ovat aika isoja meille, mutta pakastamalla lopuista saa tehtyä vaikka mitä juttuja joulun jälkeen.

Kinkun valmistus alkaa sulatuksella. Jääkaapissa sulatus kestää noin kolme vuorokautta ja huoneenlämmössä valmistajat lupaavat 10-15 tunnin sulatuksen riittävän. Tärkeintä on että kinkun sisälämpö on noin 10 astetta. Sulatin kinkkua jääkaapissamme muutaman tunnin vajaan kolme vuorokautta ja sisälämpö oli tällöin vasta +2 astetta, joten otin kinkun vielä huoneenlämpöön viideksi tunniksi jolloin sisälämpö nousi +12 asteeseen.

Kahden lihatalon kinkuissa on ollut erilaisia ohjeita kypsän kinkun sisälämmöksi. Toinen sanoo 72-77 astetta olevan kypsä ja toisen paketissa luki 77-80 astetta. Muistan kun lapsuudessa kinkut hajosivat lautasella kuin vanhat autojen sekuriittituulilasit pieniksi murenoiksi. En halua sellaista, vaan tahdon kinkun pysyvän ehjänä leikkaamisen jälkeen. Olen todennut, että 74-76 on ollut hyvä sisälämpö minun makuuni. Paistoaika riippuu uunin lämpötilasta, mutta kannattaa varata aikaa noin 1-1,5 tuntia per paistokilo kun uuni on 100-125 astetta. Laita uuniin pohjalle reunallinen pelti ja siihen vettä, jotta kinkusta tippuva rasva menee siihen eikä pohjalle käryämään. Ja laita itse kinkku ritilän päälle. Minä paistoin kinkun tänä vuonna 115 asteessa 5,5 tuntia jolloin kinkun sisälämpö oli lopussa 74 astetta. Käytin digitaalista mittaria paistovahtina.

Kinkku kaipaa vielä ennen tarjoilua sinappihunnun. Sehän tehdään niin helposti, että jäähtyneen kinkun pintaan levitetään sinappia ja sinappipintaan ripotellaan korppujauhoja. Halutessasi voit laittaa vielä kokonaisia neilikoita koristeeksi pintaan. Komeutta paistetaan 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, jotta korppujauhot hiukan tummuvat. Sitten vaan kinkku pöytään ja ahmimaan!

Hämäläinen imelletty perunalaatikko

Oman jouluruokani kruunaa kinkku ja perunalaatikko. Sen verran haluan kunnioittaa perinteitä joulussani.
Hämäläiseen tapaan pidän imelletystä ja löysästä laatikosta. Koko homman idea on imellytyksessä, joka vaatii aikaa ja lämpöä. Mutta ei hätää, vaikka imellytys ei ihan onnistuisi, voi makeutta luoda siirapilla. Tarvitaan seuraavat ainekset noin kuuden hengen vuokaa varten. Tai riippuu tietysti paljonko kukin laatikkoa syö, mutta aika reilu satsi tulee jo kilosta perunaa.

1 kg jauhoista perunaa (Rosamunda, oli kaupan ainoa jauhoinen lajike)
1/2 dl vehnäjauhoja
50 g voita
3 tl suolaa
5 dl maitoa
(siirappia)
hiukan muskottipähkinää

Perunat keitetään ehdottomasti kuorineen. Kuori kuumat perunat ja soseuteta nuijalla tai vatkaimella. Sitten sekoiteta jauhot perunoihin. Nyt seuraa imellytys. Se vaatii aikaa 4-5 tuntia, tai vaikka yön yli. Paras paikka imellytykselle olisi perinteisen puuhellan päällä, tai muu paikka jossa lämpötila olisi noin 50 astetta. Imellytys on kemiallinen reaktio jossa perunan tärkkelys hajoaa sokereiksi ja se reaktio vaatii noin 50 asteen lämpötilaa. Minä annoin seoksen imeltyä yön yli. Ensin seos oli itsessään riittävän kuumaa ja lopulta laitoin kinkun paistamisen jälkeen kattilan uunin jälkilämpöön imeltymään lisää.

Imeltymisen jälkeen on vuorossa muiden aineiden lisääminen. Lisää voisula ja maito, sekä mausteet ja sekoita seos hyvin. Seoksen kuuluu olla aika löysää puuroa, tai tästä voidaan tietysti olla toistakin mieltä. Monessa ohjeessa mausteena on pelkkä suola mutta minä tykkään laittaa myös hiukan muskottipippuria. Ja lisää siirappia mikäli muussi ei ole imeltynyt kunnolla, siten saat perunalaatikosta imelää. Sitten vaan seos voideltuun vuokaan ja laatikkoa paistetaan uunissa 100-150 asteessa ja 2-3 h. Alhaisempi lämpö ja pidempi paistoaika tekee laatikosta vaan parempaa. Nam.
Porkkana- ja lanttulaatikko haettiin kaupasta ja hyvin maistui! Laitoimme ne vain uunivuokaan, jotta näyttäisivät kivammalta joulupöydässä.

torstai 25. joulukuuta 2008

Joulumenun jälkiruoka

Joulumenun "virallinen jälkiruoka" oli tänävuonna yksinkertaisesti hyvä vaniljajäätelö terästettynä syksyllä säilömillämme rommiluumuilla. Kahvin kanssa nautittuna maistui todella hyvältä raskaan aterian päätteeksi. Lasten jätski sai seurakseen alkoholitonta ruusunterälehtihilloa, loppukesän sadosta valmistettuna.

Kahvipöytään ja iltanaposteluun oli leipaistu myös valmistaikinasta torttuja. Nämä ovat lastemme suurta herkkua! Lettupannulaisten esimerkin mukaan tarjolle päätyi myös söpöjä pieniä torttuja. Tsajut-blogilaisten innoittamina sujautimme aikuisten torttujen valmisluumuhilloon konjakkia. Konjakinmaku sopi hienosti luumun sekaan!

Tarjolla oli myös Moskovasta tuotuja konvehteja.

Vitamiineista on pidetty huoli tuhoamalla pienen säkin verran mandariineja. Kyllä jouluna kelpaa herkutella!

Joululimppu

Tämä jouluaattoaamuna paistettu leipä sai Pastapään ylistyssanoja osakseen. Kyllä lämmitti leipojan mieltä, vaikka resepti ei oma ollutkaan. Vaalealla siirapilla saatiin aikaan kuvassa oleva leipä. Ohje on Pirkan joulukuun 2008 numerosta, joskaan anista en mukaan pannut. Puolitin Pirkan kolmen leivän ohjeen, mutta leivoin siitä yhden limpun.

Joululimppu

inan vajaa 4 dl piimää
25 g tuorehiivaa
½ dl siirappia
½ rkl suolaa
melkein 1 tl fenkolia
hyppysellinen pomeranssinkuorta
4 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja

voiteluun seosta:
hiukan siirappia
samanverran vettä

Hienonna fenkoli huhmareessa. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää siirappi ja mausteet. Alusta jauhot taikinaan vähitellen, noin kolmessa satsissa. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta limppu ja kohota taas hyvin. Pistele limppu varovasti (haarukalla). Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Voitele leivän pinta paistamisen loppupuolella siirappi-vesiseoksella ja uudestaan heti uunista ottamisen jälkeen.

Salaattisikuriveneet

Iltaämärässä otettu kuva ei tee parasta oikeutta näille salaattisikuriveneille. Pidimme näistä Pastapään kanssa kovasti! Jouluaterian alkupalalautasella ne olivat mukavan kirpsakoita ruokahalun herättäjiä ja pääruokalautasella vielä raikastivat laatikoiden ja kinkun kokonaisuutta. Rosepippuri toi hiukan jouluisuutta punaisella värillään. Nämä "veneet" sopisivat toki muuallekin kuin joulupöytään. Ohje on paljon siteeraamastamme Ruokatorstai-kirjasta, joskin päälle ripsuteltavat pekaanipähkinät jäivät pois ja aineiden määrä muokkaantui tehdessä seuraavanlaiseksi:

1 salaattisikuri
1 lehtisellerin varsi
½ omena
pieni punasipuli

kastike:
2 rkl balsamiviinietikkaa
½dl oliiviöljyä
suolaa
roseepippuria
1 rkl juoksevaa hunajaa
pari tähtianista

Leikkaa salaattisikurista suurin kanta pois, sitten puoliksi pitkittäin ja koverra sisukset erilleen. Uloimmista lehdistä saat salaatin veneet, jotka myöhemmin täytetään. Pane lehdet hetkeksi haaleaan veteen kantaosan voimakkaan maun miedontamiseksi.

Sekoita kastikeaineet kulhossa. Leikkaa sikurin sisukset, omena, punasipuli ja sellerinvarsi ohuiksi viipaleiksi. Kääntele kaikki ainekset kastikkeeseen ja anna marinoitua viileässä puolisen tuntia.

Valuta ja kuivaa sikuriveneet. Poista salaatista tähtianikset. Täytä veneet salaatilla.

Graavilohta kahdessa muodossa- carpacciossa ja mätirullissa


Taannoisella Moskovan matkallani sain aivan taivaallisen hyvää tonnikalacarpacciota. Kun Pastapää ehdotti joulupöytäämme Ruokatorstai-reseptikirjasta löytämäänsä lohicarpacciota, olin heti valmis ajatukseen!

Graavilohicarpaccio
pala graavisuolattua lohta nahkoineen
(kylmäpuristettua oliiviöljyä)
parmesaanijuuston lastuja
sitruunalohkoja
rucolasalaattia

Kääri kala folioon ja sujauta pakkaseen kohmettumaan muutamaksi tunniksi. Näin sinun on helpompi leikata kalasta (henkäyksen)ohuita siivuja terävällä fileerausveitsellä.

Laita leikkaamasi siivut lautaselle, vuole päälle parmesaanilastuja ja asettele rucolat haluamallasi tavalla. Lisää vielä sitruunalohkot, jotka syödessä puristetaan koko komeuden päälle.

Oliiviöljyä kuuluisa myös lirauttaa carpaccioon, mutta koska meillä ei ollut tarpeeksi laadukasta, jätimme koko öljyn pois. Gourmet-lehdessä (4/08) laitetaan lohicarpaccioon tryffeliöljyä - varmasti toimii!


Ja sitten tämän Joulun floppi, tuorejuusto-graavilohirullat mädillä, ilman tuorejuustoa :(.

Tähän näyttävään alkupalaan piti siis aluksi graavata lohi, leikata se siivuihin ja täyttää siivut sitten tuorejuustoseoksella. Seokseen olisi tullut juuston lisäksi sitruunamehua, tilliä ja mustapippuria sekä suolaa. Mutta JOS joku lähtee kilometrin mittaisen listan kanssa kauppaan ja JOS sinne jostain syystä ei ole kirjoitettu tuorejuusto ja JOS rullia ruvetaan pyörittelemään vasta kauppojen jo sulkeuduttua, ovat tuloksena simppeliäkin simppelimmät...

Graavilohirullat mädillä

Aseta lautaselle vihreän salaatinlehden päälle.
Lusikoi päälle mätiä.

Mäti olisi päässyt paremmin oikeuksiinsa valkoisen tuorejuuston päällä ja makukin olisi ollut varmaan aika täyteläinen... ehkä joskus toiste.

Lohen graavaaminen

Voi pyhä yksinkertaisuus! Olen aina luullut lohen graavaamisen olevan jotenkin vaikeaa, mutta kun edes hiukan viitsin tutustua aiheeseen, rupesivat ajatukseni hiukan hymyilyttämään. TIETYSTI lohen voi pilata yli- tai alisuolaamalla, mutta tällä määrällä saimme ainakin lohta omaan makuumme.

2 nahallista, ruodotonta lohifilepalaa (n. 400 g kappale)
2 rkl karkeaa suolaa
2 rkl sokeria
1 dl tilliä silputtuna

Mausta lohien liha hieromalla pintaan suola ja sokeri sekä ripsuttelemalla tilli. Käännä lohipalat päällekkäin lihat toisiaan vasten ja kääräise osto-/voipaperiin. Anna maustua yön yli tai vuorokauden. Kalasta saattaa valua nestettä, joten alle on hyvä lauttaa lautanen tms. Päälle voit laittaa painon.

Raaputa valmiista fileistä mausteet pois. Leikkaa kala terävällä fileroimisveitsellä ohuiksi siivuiksi.

Joulumenu 2008

Vietimme Joulua tänä vuonna kotonamme ihan nelisin. Ennen lapsia kiersimme pitkin Länsi-Suomea ja Hämettä, mutta kyllästyimme siihen ettei meillä ollut lainkaan joulurauhaa. Nyt olemme jo kolmena Jouluna olleet kotona ja tehneet oman juhlamme.

Kinkku ja perinteiset laatikot sekä graavikala jossain muodossa kuuluvat aina jouluiseen ruokaamme. Muilta osin olemme hyvin valmiita kokeilemaan uutta.

Tänä vuonna päädyimme tällaiseen kokonaisuuteen (ruokahaasteosallistujilta kokeilemat ruuat lisäämme myöhemmin:)) Ohjeita linkitämme jahka niitä naputtelemme

Keitetyt prinssinnakit
Kahvi ja konjakki / mehu

tiistai 23. joulukuuta 2008

Tunnelmallista joulua!

enää yksi luukku avaamatta


joulukuusi on koristeltu piparimuotein ja karkein


kodissa on joulun tunnelmaa kiirettömyyden, odotuksen ja erityisten esineiden myötä
- mitäköhän hiirineiti tänä vuonna saa lahjaksi?




Tunnelmallista ja maistuvaa joulua!




maanantai 22. joulukuuta 2008

Ruokahaasteäänestys meni uusiksi - pahoittelemme

Jostain syystä - mikä nyt ei ole niin ihmekään meiltä epänörteiltä- polli jonka olimme laittaneet kuukauden ruokahaastetta varten ei ilmoittanut äänestyksen rekisteröitymisestä. Olisimme halunneet tulosten selviävän vasta lopuksi, jolloin valitsimme sen vaihtoehdon. Kun nyt saimme palautetta, ettei tulos ole näyttänyt rekisteröityvän, muutimme systeemiä.

Äänestystulokset olivat yhden aamupäivän osalta niin huimat, että äänestysnappia on todennäköisesti paineltu samojen henkilöiden toimesta kerran jos toisenkin, mitä emme kyllä ihmettele lainkaan. Nyt laitoimme äänestysprosentin näkymään äänestäjillekin. Toivomme tämän auttavan siinä, että äänestäjä näkee äänensä todella menneen perille.

Jos asiassa on vieläkin häikkää, ilmoittakaa toki yhtä ystävällisesti kuin nytkin. Sitten siirrymme postikorttiäänestykseen tai jotain :D.

Olemme todella pahoillamme jo äänestäneiden ja kilpailijoiden puolesta. Palaattehan uurnalle antamaan äänenne uudestaan suosikillenne. Ja muistakaa, että jokaisella on vain yksi ääni :).

Joulukuun ruokahaasteen äänestys

Joulukuun ruokahaastehan meni seuraavasti:

Perinteiset suomalaiset jouluruuat ovat monesti melko tuhteja ja tylsän näköisiä. Ajatelkaapa nyt vaikka lautasta jolla on laatikoita ja kinkkua...herkullista, mutta ankean näköistä. Kehitelkääpä nyt siis jouluisessa hengessä raikas, uudenlainen ja/tai näyttävä lisä joulupöytään. Se voi olla osana alkupala-, pääruoka- tai jälkiruokatarjoilua.

Haasteeseen vastasi 9 blogia ja oolalaa millaisilla herkuilla. Tässä koko porukka silmiähivelevillä ja makunystyröitä kutkuttavilla jouluisilla luomuksillaan. Äänestä mielestäsi parasta! Äänestysaikaa on 29.12 yömyöhään asti.

Ehdokkaat esitellään ilmoittautumisjärjesteyksessä:


Bella Vanilla: Karpalosorbetti







Appelsiineja ja hunajaa: Itämainen variaatio luumukeitolle


Unelias Kokki: Savulohi-puolukkamousse




lauantai 20. joulukuuta 2008

Sichuanilaista, maustettua tofua

Kiinalaisen Sichuanin maakunnan ruuista tuli postattua tuossa aiemmin rapuja. Nyt olisi vuorossa tofua samoilta leveysasteilta. Tämäkin ohje on Ken Hom:n kirjasta Kiinalainen Wokki.

Meillä klassinen kiinalainen kanaliemi sai väistyä fondista tehdyn tieltä ja kokonaisista keltapavuista tehty kastike murskattuun keltapapukastikkeeseen. Muuten seurasimme kirjan ohjeistusta orjallisesti saaden aikaan herkullisen lopputuloksen. Seuraavalla kerralla pilkon kyllä tofun pienemmäksi ja laitan kastiketta enemmän suhteessa tofuun. Sichuaninpippuri tuntui hassulta kielellä - koittakaapa vaikka.

450(-500g) tofua (Tahoe tms.)
1 rkl maapähkinäöljyä (kestää kovaa kuumentamista)
1 rkl keltapapukastiketta
1 rkl tummaa soijakastiketta
½ tl suolaa
1 tl punaista chilijauhetta tai cayennepippuria
1 3/4 dl kanalientä (itse keiteltyä tai fondista tehtyä)
2 rkl valkosipulia karkeaksi silputtuna
2 tl maissijauhoa vesitilkkaan sekoitettuna
1 tl sichuaninpippuria hienoksi jauhettuna (paahtamisen jälkeen)*

Leikkaa tofu 4x4 cm:n kuutioiksi (tai pienemmiksi).
Kuumenna wok-pannu (jes! nyt meillä on valurautainen!), lorauta sinne öljy ja keltapapukastike ja kääntele niitä 30 sekunttia. Lisää joukkoon soija ja suola sekoittaen minuutin.
Ripsauta sekaan chilijauhe ja sekoita 30 sekunttia.
Lisää kanaliemi, tofu varovasti ja hauduta 3 minuuttia.
Sekoita lopuksi sekaan valkosipuli ja maissijauhoseos. Hauduta minuutti.

Siirrä ruoka tarjoilukulhoon, ripottele pinnalle sichuaninpippurijauhetta ja tarjoa lämpimänä.
Meillä lisänä oli (kuvasta luntaten) nuudelia.

*Sichuaninpippurilla on Gummeruksen suuren maustekirjan (Morris, S) mukaan monia nimiä: kiinanpippuri, japaninpippuri, setzuaninpippuri, fagara (englanniksi mm. Chinise brown pepper). Ken Hom mainitsee kirjassaan vielä kukkapippuri-nimityksen. Pippuri tämä mauste ei kuitenkaan ole, vaan piikikkään saarnin marja. Kypsät siemenpalot avuatuvat samalla tavalla kuin tähtianis ja tästä lienee tullut nimi anispippuri.

Maustetta myydään kokonaisena tai jauhettuna ja käytetään paljon kiinalaisessa keittiössä, erityisesti kanan ja ankan maustamiseen. Sichuaninpippuri kuuluu myös osasena kiinalaiseen viisimausteseokseen ja japanilaisen seitsenmausteeseen.

Ken Hom kehottaa paahtamaan pippurin ennen jauhamista, minkä huomasin vasta nyt tätä kirjoittaessani :). Tuoksu on kuulemma tällöin taivaallinen. Paahtaminen tapahtuu kirjan ohjeistuksen mukaan seuraavasti:

Kuumenna wok- tai valurautapannu keskilämmöllä. Kumoa pannuun pippurit. ja sekoita viitisen minuuttia kunnes alkavat tummua ja savuta. Kaada lautaselle ja anna jäähtyä. Jauha pippurimyllyssä tai morttelissa. Sichuaninpippuria tulee säilyttää tiiviskantisessa purkissa joko sellaisenaan, paahdettuna tai jauhettuna.

torstai 18. joulukuuta 2008

Juusto- ja suklaakakku samassa

Loistava yhdistää kaksi herkkua vai mitä?! Ei tarvitse syödä sekä suklaa- että juustokakkua, joten kaloreita tulee nieltyä vähemmän ;D.

Kyseessä on Kannat kattoon-blogin Raunan vinkkaama leipomus, jonka resepti löytyy David Lebovitzin blogista nimellä Cheesecake Brownies. Tein tätä jo aiemminkin, mutta nyt pikkumiehemme pyysi leipomaan kakkua hänen kerhonsa joulujuhliin. Ja nyt muistin ottaa kuviakin.

Nyyttikestipöytään leikkasin palat ihan pieniksi, lähes karkkimaisiksi suupaloiksi joka toimi mielestäni hyvin tämän huippumakean herkun ollessa kyseessä. Kun haluaa maistaa kaikenlaista noutopöydästä, on mukava kun pystyy ottamaan pieniä paloja. Voihan niitä sitten santsata... Ja koska porukasta puolet oli alle metrisiä, ovat pienet annokset tervetulleita.

Helposti toteutettavasta ohjeesta tulee suorakulmaisen piirakkavuuan (23x30cm) verran leipomusta.

Juusto-suklaakakku

6 rkl (85g) (suolatonta) voita paloiteltuna
115g suklaata pilkottuna (Fazerin Sinisestä 200 gramman levystä 4 riviä ja 2 palaa)
1½ dl (130g) sokeria
2 isoa kananmunaa huoneenlämpöisinä
1 dl (70g)vehnäjauhoja
1 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
1/8 tl suolaa (ripsautin vain hiukan kun käytin tavallista voita)
1 tl vanilja-aromia

loput levyn suklaasta (n.80g) pilkottuna
200g tuorejuustoa huoneenlämpöisenä
1 iso munankeltuainen
5 rkl (75g) sokeria
1/8 tl vanilja-aromia

Laita vuokaan leivinpaperi. Alkuperäinen ohje suositteli foliota, mutta minä pidän leivinpaperia ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

Sulata voi ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä sekoittaen. Ota kattila pois levyltä. Lisää joukkoon 1,5 desiä sokeria, munat ja sekoita. Sekoita joukkoon vielä jauhot, kaakaojauhe, (suola), vanilja-aromia ja suklaapalat. Levitä leivinpaperoituun vuokaan.

Sekoita keskenään hyvin tuorejuusto, keltuainen, 5 rkl sokeria ja vaniljaa. Tipauttele tuorejuustopalluroita suklaapohjan päälle sinne tänne.


Laita ruokaveitsi pystyyn leipomukseesi ja vedä viivoja ylös ja alas. Älä "veitsilöi" seoksia liikaa keskenään jotta kuviomaisuus herkussasi säilyy.

Paista uunissa noin 35 minuuttia.

Anna jäähtyä ennen leivinpaperista irroittamista ja leikkaamista.

Suklaa-juustoherkku säilyy kuulemma ilmatiiviisti pakattuna jääkaapissa pari päivää, eikä kärsi pakastamisestakaan. Tästä meillä ei ole kokemusta, sillä kaikki on syöty heti :).

MUISTAKAAHAN POSTATA AJOISSA RUOKAHAASTE-EHDOKKAANNE. ENÄÄ 3 PÄIVÄÄ AIKAA!

tiistai 16. joulukuuta 2008

Chorizo-bataattipiirakka

Kuvan piirakka on vasta sukeltamassa uuniin. Kävi nimittäin niin, että piirakkaan oli määrä laittaa chorizonPALOJA. Ei löytynyt useistakaan kaupoista, ei valmiina paloina eikä pötkönäkään. Joten "tyytyminen" oli sitten leikkeleeseen. Eikä siinä mitään, nättejähän nuo leikkeleruusut ovat ENNEN uunia. Ja nättejä ne olivat myös uunin jälkeen jos tykkää mustista ruusuista ;). Ehkä foliopaperin päälle laittaminen jossain vaiheessa uunissa lymyilyä auttaisi ylitummumiseen.

Piirakka oli kuitenkin hyvä! Maistui tummanakin oikein hyvin. Päällisen värit pääsivät oikeuksiinsa kun päälle ei lorautettu mitään, vaan ricottaseos sijaitsi pohjan ja päällisten välissä. Paprikaa meillä ei nyt tähän laitettu. Pastapää piti tätä lähestymistapaa kuivahkona, itse tykkäsin kovasti. Lapset söivät pohjan hyvällä ruokahalulla. Taas kerran todettiin että makuja on niin monia, jo kahdella saatikka sitten neljällä ihmisellä.

Leipomus on löytö ennenkin onnistuneita piirakoita tarjonneesta Gummeruksen kirjasesta "Suolaiset ja makeat piirakat".

Chorizo- bataattipiirakka

750 g bataattia kuorittuna, pienehköinä kuutioina
(1 suuri paprika pienehköinä kuutioina)
3 valkosipulinkynttä kuorineen
2 rkl oliiviöljyä
150 g chorizo-makkaroita pieninä kuutioina/leikkeleitä puolitettuna ja "ruusuksi" rullattuna
125 g ricotta-juustoa
100 g cheddaria paloina
2 rkl ranskankermaa
2 munankeltuaista
noin 400 g piirakkataikinaa*

1 vatkattu muna voiteluun
3 rosmariininoksaa
suolaa ja pippuria

Tee ensin
*Piirakkataikina
400 g vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
200 g rasvaa
4-6 rkl jäävettä
Laita suola ja jauho kulhoon. Leikkaa rasva kuutioiksi ja lisää jauhoihin.
Sekoita rasva nyppimällä se sormin tasaisesti jauhoihin, kunnes seoksesta tulee murumaista. Ripottele taikinan päälle vettä ja sekoita, kunnes muodostuu taikina.
Anna levätä kylmässä noin puoli tuntia ennen leipomista.

Sitten...

Laita bataatti, (paprika) ja kuorimattomat valkosipulinkynnet uunivuokaan. Ripauta sekaan oliiviöljyä ja muasta suolalla ja pippurilla. Paista uunissa 15 minuuttia. Lisää makkarat (jos paloina) ja paista vielä 5-10 minuuttia tai kunnes vihannekset ovat hiukan ruskistuneet. Ota vuoka uunista.

Purista valkosipulinkynnet pois kuorestaan ja laista kulhoon yhdessä ricottan, cheddarraasteen, ranskankerman ja munankeltuaisen kanssa. Vatkaa ainekset tasaisesksi seokseksi.

Ota taikina jääkaapista ja kaulitse siitä noin 30 cm:n kiekko leivinpaperin päällä. Vitele taikina kananmunalla, jonka rakenne on rikottu. Lusikoi juustoseos piirakan keskelle niin että reunoille jää viitisen cm tyhjää. Asettele vihannekset ja (makkarapalat tai) leikkele"ruusut" juustokastikkeen päälle.

Taittele piirakan reuna ylöspäin. Voitele reunat kananmunalla. Ripottele pinnalle rosmariininoksia ja tarvittaessa vielä mustapippuria ja suolaa.

Paista uunissa puolisen tuntia, kunnes piirakka on paistunut kullanruskeaksi.

maanantai 15. joulukuuta 2008

Munakoisoherkkuja tuplasti Hunajaisesta Appelsiini-keittiöstä


Appelsiineja ja hunajaa blogin emäntä Yaelian on tavallamme tykästynyt munakoisoon. Siksi hänen blogistaan löytyykin toinen toistaan mainiompia koiso-ohjeita meidän muidenkin iloksi. Seuraavassa esittelen häneltä kokeilemamme kaksi ruokaa, jotka ovat kovasti erilaisia, mutta molemmat herkullisia syötäviä. Nam!

Yaelian oli tehnyt kilon aasialaisia munakoisoja, mutta meillä pikkukoisoja löytyi vain 250 g. Tämä määrämme oli ihan riittävä, sillä meillä munakoisoruoka syötiin lohen lisukkeena kahden aikuisen kesken. Vaikka koisomäärämme oli neljäsosan, teimme kastiketta kuitenkin ohjeesta puolitettuna. Tämä siksi että halusimme koisoihin enemmän kastiketta. Itketimme koisoja myös huomattavasti lyhyemmän aikaa, mutta muuten mentiin samoilla. Herkullista!

Munakoisoa aasialaiseen tyyliin
noin 250 g pieniä munakoisoja tai tavallinen koiso

Kastike
½ tl raastettua inkivääriä/inkivääritahnaa
1 kynsi murskattua valkosipulia
½ silputtu chilipippuri (voidaan jättää pois)
2 rkl soijakastiketta
2 rkl vettä
½ rkl seesamiöljyä
½ rkl miriniä
2 rkl makeata chilikastiketta

seesaminsiemeniä
purjoa tai kevätsipulia

Leikkaa pikku munakoisot puoliksi tai iso palasiksi. Laita lävikköön ja ripottele runsaasti suolaa päälle. Yaelian antaa munakoisojen "itkeä" parisen tuntia, minä vain kymmenisen minuuttia. Jotkut eivät itketä lainkaan.

Tee tällävälin kastike sekoittamalla aineet yhteen.

Huuhtele koisot ja kuivaa ne. Sivele kuuman grillipannun pinta öljyllä ja laita munakoisopalat paistumaan.Munakoisot imevät helposti öljyn, joten sivele välillä pannua öljyllä,älä laita kerralla suurta määrää öljyä pannulle. Paista molemmin puolin.

Kaada kastike pannulle ja anna paistua miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia, kunnes kastike on hieman kiehunut kokoon ja imeytynyt munakoison palasiin. Ripottele munakoisojen päälle seesaminsiemeniä ja suikaloitua purjoa/kevätsipulia.Tarjoile lämpimänä tai kylmänä.

Munakoisoraaste on odottanut kokeilemista jo jonkin aikaa. Ajattelin kokeilla paistettua raastetta tonnikalapihvien kumppaniksi. Täytyy sanoa että oli kovasti maistuva pari! Puolitimme seuraavan annoksen, kun tarjosimme raastetta lisäkkeenä kahdelle aikuiselle.

Munakoisoraaste
1-2 eli noin 800 gr munakoisoa
3-4 rkl öljyä (rypsi jne)+1-2 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa, pippuria
runsaasti hienonnettua persiljaa
(valkosipulia maun mukaan)

Raasta munakoisot kuorineen, laita lävikköön suolan kanssa ja anna nesteiden valua, pari tuntia ainakin. Taaskaan aikaa ei ollut, mutta nyt annoin raasteen itkeä sentään puoli tuntia. Ja hyvää tuli! Kitkeryydestä ei tietoakaan. Raasteen tulee olla kuivaa, joten kuivaa lopussa raaste vielä talouspaperilla.

Lämmitä paistinpannu, lisää 3-4 rkl öljyä, ja paista kunnes munakoisoraaste on kypsynyt, noin 15-20 min. Valmiin raasteen tulee olla rapean paistunutta . Laita paistettu raaste kulhoon ja lisää oliiviöljy, balsamietikka, suola, pippuri, persilja (ja valkosipuli). Anna seoksen vetäytyä ennen tarjoilua.

Ripsuttele (sulatettujen) tunapihvien päälle suolaa ja pippuria. Paista kuumalla pannulla molemmin puolin niin että sisus jää roseeksi. Nauti!

sunnuntai 14. joulukuuta 2008

Makeata mahan täydeltä (joululahjavinkki II)

Löysin jostain vanhasta joululehdestä vinkin lahja-askarteluun, johon puolitoistavuotiaskin pystyi osallistumaan. Raaka-aineetkin löytyivät kaapista, joten ei kun näpräämään!

Koristellut sokeripalat
Ota esille sokeripaloja ja nompparelleja (tms).
Tee tomusokerista ja vedestä sopivan tömäkkä sekoitus ja laita se muovipussiin. Leikkaa pussin kulmaan pikkuriikkinen reikä pursottamista varten.
Pursota joka sokeripalalle tomusokerisekoitusta ja laita päälle haluamasi koriste. Anna kuivua.

Vielä symppiksemmän lahjasta saa, kun pistää lapsen kirjoittamaan purkin etiketin.
Kyllä mummu ilostui kun veimme koristeltuja sokereita viemisiksi yökylään mennessä. Kahvipaketti kylkeen ei olisi ollut huono idea sekään.

Satujatar, Rossana ja Anna lähettivät meille meemin koskien suosikki-irtokarkkeja. Päätin jatkaa sitä koko perheen voimin haastattelututkimuksen keinoin. Tässä lopputulos, johon haastattelin myös itseäni :)

Nelivuotiaan poitsumme valinnat (opettelee vielä ärrää):
vaahtokaakki
kokotiilikaakki
hämähäkkikaakki
kananmunakaakki
pullokaakki
Kotiintultua karkit pitää aina kumota pieneen kulhoon, josta niitä sitten napsitaan. Nelivuotias on tästä tosi tarkka.

Puolitoistavuotiaalle tytöllemme uppoaa ihan kaikki. Vaikka sanavarasto on vielä melko suppea, niihin kuuluu kyllä "kaakki". Sitä osataan huutaa vaatiessa melko lujaakin ;).

Pastapään valintoina ovat
lätkäliiga
supersalmiakki
Halvan salmiakkipastillit
sokeripäällysteiset salmiakkimerkkarit
suklaa-/jogurttirusinat

Hyppysellisen pussista löytyy
suklaata missä muodossa vaan (rusinoiden päällä, toffeella täytettynä, pelkästään, valkoisena...)
Toffeepalloja (ne valkoiset, kovatoffeiset kuulat)
toukkia
lakunappeja (saako näitä enää mistään?)
Kapteeni Salmix-karkkeja

Nämä EIVÄT maistu:
4v - lepakkokaakit
1 v 8kk - Miten niin ei maistu?!
Pastis - Vihreät kuulat
Hyppis - vaahtokarkit

Otappa tästä meemiä jos mielit. Emme haasta ketään tämän tarkemmin, koska meemi on kiertänyt jo aika monella.

lauantai 13. joulukuuta 2008

Sipulimarmeladi (joululahjavinkki)

En ole ikinä tykännyt vuohenjuustosta, vaan nytpä maistui! Nimittäin paahdetun leivän päällä itsekeitellyn sipulimarmeladin siivittämänä. Oi joi joi mikä makuyhdistelmä! Leivät tarjosin Pastapään synttäripäivällisellä alkupaloiksi, koska vuohenjuusto on mieheni suuri rakkaus -toivottavasti minun jälkeeni ;).

Annoimme tölkillisen marmeladia jo papan mukaan kotiinviemisiksi, mutta aiomme keitellä sitä kyllä lisää ennen joulua. Lisäämme joukkoon ehkä jouluisiakin mausteita. Inkivääri ja kaneli voisivat ainakin sopia.

Vuohenjuuston kanssa pakettiin kääräistynä tämä herkullinen marmeladi olisi mainio joululahja syömistä harrastavalle. Vielä kun lisää mukaan marmeladin teko-ohjeen, niin muuta ei tarvitakaan!

Seuraava ohje on Virginie Besancon pirteästi kuvitetusta Aurinkokeittiöni kirjasta, jonka lainasin kirjastosta. Vuohenjuuston ystäville tästä kasviskeittokirjasta löytyy paljon muitakin reseptejä. Ihana yksityiskohta kirjassa on erilaiset kirjanmerkkinauhat.

Confiture d'oignon eli Sipulimarmeladi

750 g kuorittuja sipuleita ohuina, puolikkaina renkaina
150 g hunajaa
4-6 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl tai hiukan reippaamminkin rusinoita
1 rkl murskattuja korianterinsiemeniä

2 puhdasta lasipurkkia

Pane kaikki ainekset isoon, paksupohjaiseen kattilaan ja anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia. Kun sipulirenkaat ovat kauniin läpikuultavia ja kypsiä pane ne puhtaisiin lasipurkkeihin. (Pesin lasipurkit todella hyvin, pidin 100 asteisessa uunissa puoli tuntia ja kannet keitin vedessä).

Kirjan ohjeistus oli tässä vaiheessa nostaa sipulit pois ja keittää runsas jäljellä oleva neste kokoon paksuksi, sakeaksi siirapiksi. Tämän jälkeen sipulit piti lisätä takaisin kattilaan ja tarkistaa maku hunajalla tai etikalla, kunnes seos maistuu mukavalta. Meillä mitään nestettä kattilassa ei kuitenkaan enää ollut, joten homma oli kerralla selvä. Ja hyvää tuli!

Sulje kannet hyvin ja anna jäähtyä. Säilytä pimeässä ja viileässä, joka meillä tarkoittaa jääkaappia.

Joulupukki hei! Unohda se valurautainen Wokkipannu. Pastis sai sen jo isältään lahjaksi - ihanaa!

torstai 11. joulukuuta 2008

Dinot valtasivat piparimaan!

Meillä on ollut tapana tehdä joulun aikaan ei niin perinteisiä "piparitaloja". Piparitaikinasta on helppo ja kiva tehdä vaikka mitä muotoja. Käytämme aina valmista piparitaikinaa, sillä kaupasta saatavat taikinat ovat meidän makuumme ihan riittävän hyviä. Kun ei energia pala taikinanteossa niin jaksaa näpertää sitten lopputulosta hiukan pidempään. Tänä vuonna teemana on dinosaurukset. Lapset olivat tietysti mukana leipomassa.

Joulukuusia ihailevat dinot jurakauden aikaan. Kaikki dinot ovat syömässä pikkuista nurmikkoa ja jotkut pienet stegosauruskaverit leikkivät hippaa kaikkien jurakausien jälkeen ja vuorien taakse dinosaurukset menevät. Lentolisko leijuu ihanasti taivaalla. - Pikkuleipuri 4-v.

Takavuosina on piparitaikinasta väännetty ainakin rekka, formula ja laiva. Näistä on huomattu ottaa kuvat muistoksi.

Volvo-rekka:
Formula1-tiimi. Hiukan ovat levinneet koristemaalit formulan pinnassa. Tiimin huoltomiehet ovat "samasta muotista", sillä huipputalli tarvitsee tasavertaisia huippukavereita!

Saksassa saimme innoituksen jokilaivoihin, lastina tietysti pipareita.
Mielestäni tärkeintä tässä hommassa on tekemisen ilo, ei niinkään viimeistelty lopputulos. Suosittelen kokeilemaan erilaisia piparirakennelmia.

Hauskaa joulun odotusta!

tiistai 9. joulukuuta 2008

Glögilammas

Prinsessakeittiön Veera teki marraskuun haastekisaan glögilammasta jota oli aivan pakko kokeilla. Muutimme ohjetta lähinnä pääraaka-aineen osalta ja joidenkin mausteiden. Kaupassamme paisti oli selvästi lapaa halvempaa joten päädyimme kunnon lampaanpaistiin. Meillä ei ollut kaapissa kaikkia Veeran käyttämiä mausteita, joten oikaisimme ohjetta niidenkin osalta. Tässä minun käyttämäni tarvikkeet:

1,5 kg lampaanpaistia
3 sipulia
6 valkosipulinkynttä
3,5 dl punaviiniä
vettä
suolaa reilusti
20 kuivattua luumua
1-2 tl kanelia
1-2 tl kardemummaa
1,5 tl inkivääritahnaa
mustapippuria myllystä maun mukaan
3 laakerinlehteä
oksa rosmariinia
pieni nippu timjamia
1 dl vettä (suurustamiseen)
2-3 rkl maizenaa

Paistoin koko hoidon Sarpanevan padassa. Ensin kuutioin paistin noin 3x3 cm paloiksi ja paistoin lihoihin hiukan väriä pienissä erissä. Nostin paistetut syrjään. Kun lihat oli pintapaistettu, paistoin sipulisilppua padassa. Sipulisilpun saatua väriä, laitoin lihat takaisin pataan. Lisäsin punaviinin, murskatut valkosipulit ja lopuksi vettä niin että lihat peittyivät. Sitten laitoin sekaan kaikki loput aineet paitsi tuoreet yrtit rosmariini ja timjami. Jouluisia mausteitakin kannattaa laittaa tunteella eikä niin tarkasti mittaillen. Luumujakin laitoin tuplasti mitä Prinsessakeittiön ohjeessa oli. Annoin padan porista hiljaisella tulella noin tunnin. Lisäsin sitten tuoreyrtit ja annoin padan hautua hiljaisella lämmöllä vielä toisen tunnin. Lopuksi suurustin kastikkeen sekoittamalla desiin kylmää vettä maizenaa ja kaatamalla sen padan sekaan jatkuvasti sekoittaen. Kuumensin seoksen kiehuvaksi ja keittelin hetken, jotta pata saostui.

Tarjoilimme padan kanssa keitettyjä perunoita.
Olipa todella hyvää pataruokaa! Tässä oli mukavasti jouluisia makuja, silti lampaan makua peittämättä. Lampaasta on tullut meidän perheen loppuvuoden trendiherkku.
Blog Widget by LinkWithin