Minusta on ihanaa kokata reissuilta tuttuja makuja kotikeittiössä ja päästä hetkeksi karkuun loskaisuutta. Tämä kalaruoka vei heti mielen Vietnamiin, erityisesti Mui Nen rantakadulla olleeseen ihanaan Lam Tong-ravintolaan, jossa aaltojen pärskeen tunsi kasvoilla kuumuudesta lämpöön talttuneessa illassa. Emme syöneet tällaista kalaruokaa ravintolassa, emme varsinkaan ahvenesta tehtynä, mutta yhtäkaikki maut ja kotimme täyttäneet tuoksut muistuttivat meitä tuosta ihanasta ensimmäisestä Vietnamin reissusta.
Tämän herkullisen kalaruuan nimi on My Vietnamese Kitchen -kirjan mukaan vietnamiksi "cả nuông xì dầu hành là". Google-kääntäjällä tuo taipuu muotoon "grillattua kalaa soijakastike toimii". No toimiihan se kala soijakastikkeen kanssa, vaikka sitä ei meillä grillattukaan vaan uunitettiin.
Nopeasti tehty ruoka oli hienon tasapainoinen kokonaisuus makeutta, suolaisuutta ja happamuutta. Sitruuna toi mukanaan raikkautta. Sipulit pehmenivät hauskan makuisiksi. Meillä ahvenet nautiskeltiin keitetyn riisin kanssa.
Nopeasti tehty ruoka oli hienon tasapainoinen kokonaisuus makeutta, suolaisuutta ja happamuutta. Sitruuna toi mukanaan raikkautta. Sipulit pehmenivät hauskan makuisiksi. Meillä ahvenet nautiskeltiin keitetyn riisin kanssa.
2 ahventa (kappale n. 300-500 g), meillä perattuna ilman päätä ja sisuskaluja
rypsiöljyä
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
1 sitruuna
2 punasipulia
(sitruunanmehua)
Kuori inkivääri ja pilko siitä ohuita tikkuja. Leikkaa kuoritut punasipulit lohkoiksi. Viipaloi sitruuna noin 5 mm paksuiksi siivuiksi.
Voitele uunivuoka ruokaöljyllä ja heitä muutama inkiväärisiivu vuokaan. Asettele kalat vuokaan Laita kalojen sisään sitruunasiivuja ja inkivääriä. Laita loput inkiväärit ja sitruunasiivut kalojen päälle. Voit tarvittaessa lorauttaa päälle hiukan ylimääräistä sitruunanmehua.
Kypsennä kaloja 180 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes kalat ovat kypsiä riippuen kalojen koosta.
Kalojen ollessa uunissa tee maustekastike ja lisäkeriisi.
MAUSTEKASTIKE AHVENILLE
1 rkl ruokaöljyä
2 kevätsipulia
4 rkl soijakastiketta
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl sokeria
Pilko kevätsipulien vihreät osuudet pitkiksi (n. 8 cm suiroiksi, eli pituussuuntaan) ja valkoiset osuudet silpuksi. Laita öljy kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä. Paista kevätsipulin valkoisesta osuudesta silputtuja paloja öljyssä noin minuutin verran. Lisää joukkoon soijakastike, etikka ja sokeri. Anna kiehahtaa, niin että sokeri sulaa.
Kun kalat ovat valmiit, kaada noin puolet maustekastikkeesta uunivuokaan kalojen päälle. Lisää myös kevätsipuleiden vihreät suirot koristeeksi. Tarjoile kalat lisäkeriisin ja lopun maustekastikkeen kanssa. Uunivuuasta voit nauttia myös sitruunasiivut ja punasipulit, sekä inkivääärilastut. Ne kaikki täydentävät annoksen makua.