tiistai 28. helmikuuta 2017

Ahventa vietnamilaisittain

 
Minusta on ihanaa kokata reissuilta tuttuja makuja kotikeittiössä ja päästä hetkeksi karkuun loskaisuutta. Tämä kalaruoka vei heti mielen Vietnamiin, erityisesti Mui Nen rantakadulla olleeseen ihanaan Lam Tong-ravintolaan, jossa aaltojen pärskeen tunsi kasvoilla kuumuudesta lämpöön talttuneessa illassa. Emme syöneet tällaista kalaruokaa ravintolassa, emme varsinkaan ahvenesta tehtynä, mutta yhtäkaikki maut ja kotimme täyttäneet tuoksut muistuttivat meitä tuosta ihanasta ensimmäisestä Vietnamin reissusta.

Tämän herkullisen kalaruuan nimi on My Vietnamese Kitchen -kirjan mukaan vietnamiksi "cả nuông xì dầu hành là". Google-kääntäjällä tuo taipuu muotoon "grillattua kalaa soijakastike toimii". No toimiihan se kala soijakastikkeen kanssa, vaikka sitä ei meillä grillattukaan vaan uunitettiin.

Nopeasti tehty ruoka oli hienon tasapainoinen kokonaisuus makeutta, suolaisuutta ja happamuutta. Sitruuna toi mukanaan raikkautta. Sipulit pehmenivät hauskan makuisiksi. Meillä ahvenet nautiskeltiin keitetyn riisin kanssa. 

AHVEN VIETNAMILAISITTAIN

2 ahventa (kappale n. 300-500 g), meillä perattuna ilman päätä ja sisuskaluja
rypsiöljyä
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
1 sitruuna
2 punasipulia
(sitruunanmehua)

Kuori inkivääri ja pilko siitä ohuita tikkuja. Leikkaa kuoritut punasipulit lohkoiksi. Viipaloi sitruuna noin 5 mm paksuiksi siivuiksi. 
Voitele uunivuoka ruokaöljyllä ja heitä muutama inkiväärisiivu vuokaan. Asettele kalat vuokaan Laita kalojen sisään sitruunasiivuja ja inkivääriä. Laita loput inkiväärit ja sitruunasiivut kalojen päälle. Voit tarvittaessa lorauttaa päälle hiukan ylimääräistä sitruunanmehua. 
Kypsennä kaloja 180 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes kalat ovat kypsiä riippuen kalojen koosta.

Kalojen ollessa uunissa tee maustekastike ja lisäkeriisi.

MAUSTEKASTIKE AHVENILLE

1 rkl ruokaöljyä
2 kevätsipulia
4 rkl soijakastiketta
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl sokeria

Pilko kevätsipulien vihreät osuudet pitkiksi (n. 8 cm suiroiksi, eli pituussuuntaan) ja valkoiset osuudet silpuksi. Laita öljy kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä. Paista kevätsipulin valkoisesta osuudesta silputtuja paloja öljyssä noin minuutin verran. Lisää joukkoon soijakastike, etikka ja sokeri. Anna kiehahtaa, niin että sokeri sulaa.

Kun kalat ovat valmiit, kaada noin puolet maustekastikkeesta uunivuokaan kalojen päälle. Lisää myös kevätsipuleiden vihreät suirot koristeeksi. Tarjoile kalat lisäkeriisin ja lopun maustekastikkeen kanssa. Uunivuuasta voit nauttia myös sitruunasiivut ja punasipulit, sekä inkivääärilastut. Ne kaikki täydentävät annoksen makua.  

sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Vuohenjuustoinen punajuuripiirakka

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ / ARLA
Punajuuri on minulle suuri herkku, mutta mieheni on sille valitettavasti allerginen. Siksi kauniinpunaista juuresta tulee harvoin kokattua kotona. Punajuurihimon yltyessä suureksi päätin leipoa siitä piirakan ja viedä sitä sitten vaikka työkavereille, että herkku tulisi syötyä. Piirakasta tulikin niin erinomainen, että luulenpa työkaverien ilahtuvan huomenna. 

Hunajalla ja balsamicolla maustettu punajuuri kohtaa piirakan täytteessä vuohenjuuston upotettuna timjamilla maustettuun tuorejuustoon ja kermaan. Pitääkö kuvailla vielä enemmän vai uskotko jo että herkkua on? Ajattelin itsekin ottaa piirakkaa huomenna lounaaksi pinaattipohjaisen salaatin kanssa jossa on reilusti cashew-pähkinöitä.
Innostus tähän punajuuripiirakkaan lähti Alisan blogista, jonne herkku oli päätynyt muokattuna Maku-lehden päätoimittajan Satu Koiviston piirakasta. Omassa toteutuksessani menin mutkat oikoen. En esimerkiksi keittänyt punajuuria lainkaan etukäteen, vaan paistelin raakaa punajuuriraastetta noin vartin verran pannulla. Pohjaan lisäsin suppilovahvero"jauhetta", eli kuivattuja suppilovahveroita pieneksi murskattuna. Sientä olisi voinut olla enemmänkin niin olisi maistunut selkeämmin muiden vahvojen makujen joukossa. Vehnäjauhoina käytin spelttiä, mutta tavallinen käy yhtä lailla. Minusta vain speltti-punajuuri-sienet-vuohenjuusto on ihanan juureva porukka, joiden maut menevät muhevasti yhteen. Koita vaikka! 

PUNAJUURIPIIRAKKA

piirakkavuokaan

pohja:
3 dl (speltti)vehnäjauhoja
100 g Arla laktoositon vähemmän suolaa meijerivoita
1 tl suolaa
2 tl kuivattuja suppilovahveroita murustettuna
1 kananmuna
2 rkl kylmää vettä
½ rkl Arla laktoositon vähemmän suolaa meijerivoita vuuan voiteluun

täyte:
3 punajuurta
1 punasipuli
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
1 rkl hunajaa

150 g pehmeää vuohenjuustoa
150 g Arla tuorejuusto maustamaton laktoositon
1 dl Arla luomu kuohukermaa Suomesta
3 kananmunaa
1 tl suolaa
2 rkl timjaminlehtiä oksistaan riivittynä

Aloita pohjan leipomisesta. Yhdistä kulhoon jauhot, suola ja suppilovahverojauhe. leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja nypi se jauhojen sekaan. Lisää kananmuna ja vesi, sekoita nopeasti. Muotoile taikinasta pallo ja laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Kuori punajuuret ja raasta ne. Pilko sipuli pieniksi paloiksi. Paista näitä kasviksia pannulla oliiviöljyssä noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä. Mausta hunajalla ja balsamicolla.

Murusta vuohenjuusto pienemmiksi paloiksi. Sekoita kulhossa keskenään vuohenjuusto, tuorejuusto, kerma, 3 kananmunaa, suola ja timjami.

Voitele vuoka. Painele taikina pohjalle ja reunoille. Laita päälle leivinpaperi ja painoksi kuivattuja herneitä tai riisiä. esipaista piirakkapohjaa 175 asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Ota leivinpaperi ja painot pois. Levitä pohajlle ensin juuresseos ja päälle juustoseos. Kypsennä uunissa noin 25 minuuttia, kunnes piirakan pinta on saanut hiukan väriä.

torstai 23. helmikuuta 2017

Ravintola Kaartin brunssi

Ravintola Kaarti ei sijaitse Kaartinkaupungissa, vaan Taka-Töölössä vanhan Kaartin pataljoonan tiloissa. Etsimme kivaa brunssipaikkaa sunnuntaille ja Kaarti erottui muutamalla mielenkiintoisella ruokalajilla jotka saivat menun kuulostamaan tarkaan ajatellulta. Poitsu tuumasi etukäteen että tykkää buffeteista kovasti "koska silloin saa itse päättää mitä syödään. Kun ravintolassa tilaa jonkun lautasellisen, siinä on aina jotain mikä ei ole omaan mieleen". Äiti ei viitsinyt mainita uusista makuelämyksistä mitään, vaan oli tyytyväinen että lapsi ajatteli tämän reissun positiivisena. 

Koko brunssi tarjoiltiin buffet-pöydistä. Tässä alkupaloja. Pöydän takaa löytyi tuoremehu ja smoothiepöytä, kahvia ja teetä. Lohimousse leivällä oli hurjan hyvää, samoin leikkeleet ja patonki. 
Tofusalaatti oli ilahduttavaa paitsi maultaan myös tekstuureiltaan, joskin alkupalojen aikuissuosikiksi nousi paellaan päin kallellaan oleva, kylmänä tarjottu äyriäissalaatti. Siinä oli irtonaista riisiä, simpukoita, paprikaa ja chorizoa maistuvana kokonaisuutena. Poikamme mussutti ilolla menemään croissantteja.

 
Lämpimistä ruuista löytyi ylikypsää naudanrintaa, jonka maku jakoi mielipiteitä pöydässämme. Jukka löysi kastikkeesta epätoivottua kitkeryyttä, minä taas tykkäsin. Poikamme kehui nieriää, joka tarjottiin marsalaviini-velouten kanssa. Kalassa nahka oli oivallisen rapsakka. Shaksouka tarjottiin kukkakaalipitoisena, mistä pidin. Pekonia, nakkeja ja perunapaistostakin löytyi lämpötiskiltä. 

 
Jälkiruokapöytä oli komea! Juustoja löytyi viittäkin eri sorttia, hedelmiä oli paljon, samoin leivonnaisia. Mutakakuksi mainittu suklaakakku oli kypsennetty valumattomaksi, mutta lakritsikreemi päällä oli kiva juttu. Monien ruokien nimet oli riipustettu pöytäpintaan. Minä olisin kaivannut juustoille tarkempia nimiä kuin "juustot". Tarjoilijan keittiöltä kysymä parmesaani ei esimerkiksi sopinut mihinkään tiedustelemaani juustoon. 
Joissakin jälkiruuissa, kuten vaikkapa laskiaispullissa ja suklaahippupipareissa pienempi annoskoko ainakin vaihtoehtona olisi ollut kiva. Brunssilla kun on mukava maistella kaikenmoista eikä ruokahävikin tekeminen ole oikein mielekästä. 
Kaartin brunssi oli monipuolinen olematta sekava. Kaikki seurueesta löysivät tarjonnasta paljon houkuttelevaa syötävää. Buffetpöytää täydennettiin ahkerasti pitäen se samalla siistissä asussa. Ravintolasali on suuri, joten sinne mahtuu hyvin esimerkiksi rattailla. Pieniä lapsia olikin paljon nautiskelemassa perheensä kanssa. Akustiikka on paikassa hoidettu hienosti, sillä häiritsevää meteliä ei ollut lainkaan. Yli kymmenen hengen seurueellekin rakennettiin helposti pitkä pöytä. 

Matkassa oli mukana nyt kaksi aikuista ja 12-vuotias poikamme, joka sai brunssin vielä euron per ikävuosi-hintaan. Minä otin myös 3 euron kuohuviinin, jolloin nautiskelumme hinnaksi tuli 61 euroa. Hinta-laatusuhde oli mielestämme oikein oivallinen. Voisimme mennä tänne uudestaankin!

tiistai 21. helmikuuta 2017

Gari eli sushin kanssa nautittu pikkelöity inkivääri

Päätin jo ajat sitten, että jos sushin vääntöön kotona joskus ryhdymme, teen garin itse Hannelen reseptillä. Garin olisi voinut ostaa aivan yhtä hyvin kaupasta säilöttynä, mutta ajattelin ettei inkiväärin säilöminen olisi homma eikä mikään varsinkaan päiviä etukäteen tehtynä. Eikä se ollutkaan. 
Maku palkitsi raikkaudella suutuntuman ollessa napakka. Me tykkäämme syödä paljon säilöttyä inkivääriä sushiaterioilla ja nyt sitä sai kyllä tehdä sydämensä kyllyydestä.

Garia on sittemmin aseteltu myös osaksi itämaisvivahteisia salaatteja ja lohileipiä. Mihin sinä garia lisäisit?

GARI eli SUSHIA VARTEN PIKKELÖITY INKIVÄÄRI

200g tuoretta inkivääriä
1 rkl sokeria
1 rkl suolaa

½ litraa kiehuvaa vettä

pikkelöintiliemi:
1/2 dl sokeria
3/4 dl riisiviinietikkaa


Kuori inkivääri ja siivuta se poikkisyin niin ohuelti kuin ikinä osaat. Siivutukseen voit käyttää mandoliinia tai terävää veistä. Laita siivut kulhoon ja ripottele sekaan ruokalusikallinen suolaa ja sokeria. Sekoita ja jätä noin puoleksi tunniksi odottamaan. Inkivääristä lähtee pois liika neste ja mahdollinen kitkeryys.

Tee pikkelöintiliemi inkiväärin tekeytyessä: sekoita sokeri ja riisiviinietikka. Kuumenna lientä, jotta sokeri sulaa varmasti etikan joukkoon.

Kun puoli tuntia on kulunut kumoa inkiväärit liemineen kiehuvaan veteen. Pyörittele minuutin ajan. Siivilöi neste pois.  Siirrä inkiväärit puhtaaseen lasipurkkiin ja kaada pikkelöintiliemi päälle. Laita jääkaappiin. Anna maustua noin kolme päivää.

sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Leppoisa ja herkku Cijin saari, Kaohsiung, Taiwan


Kaohsiung on Taiwanin toiseksi suurin kaupunki saaren länsirannikolla, eteläisessä osassa. Kaohsiung on tunnettu laivateollisuudestaan ja vilkkaasta satamastaan, mutta meille se tarjosi myös monenlaista koettavaa ja maistettavaa. Varmaan arvasittekin. 
 
Ennen kuin kerron kaupungista enempää, haluan esitellä hauskan paikan mikäli haluaa pois kaupungin häsellyksestä. Se on nimittäin aivan kaupungin edustalla oleva Cijin saari. 
Saarelle pääsi helposti ja nopeasti lautalla, joka lähtee Kaohsiungin satamasta. Matka maksoi noin 1,50 euroa kahdelta aikuiselta, lapsilta ei muistaakseni matkasta veloitettu mitään. 
Saaren suurin vetonaula meille ja monelle muullekin on Miaocian tie. Tien molemmin puolin on erilaisia ravintoloita, jotka tarjoavat mereneläviä jos jonkinmoisia. 



Joissain yhteyksissä näitä kalaravintoloita on kehuttu maan parhaiksi. Siitä en tiedä, mutta paljon tuoretta ja hyvää me ravintoloissa maistoimme. 
Tällainen asiakkaille avoimesti nähtävillä kokkailuhan on nykyään tosi trendikästä. 




Hinnatkin ovat edullisia. 50 NT on noin 1,5 euroa. 

Katukärryistäkin sai ostaa erilaisia ruokatuotteita. 
,

Saaren pohjoisosan läpi kulkeva Miaocian tie päättyy aika nopeasti mustahiekkaiseen rantaan. Kuuma päivä houkutti lapsiamme pulikoimaan Etelä-Kiinan mereen. Taustalla siintävät valtamerilaivat odottivat pääsyä satamaan lastinpurkuun. 

Rannalla oli hienoja hiekkaveistoksia Mustan hiekan festivaalien jäljiltä

Tyttäremme halusi tutustua Miaocian tien varrella olleeseen kummallisuuksien "museoon". Kummitusjutut ja hirviömäisetkin otukset saivat tyttäremme pelästymään heti alkuunsa niin että paikka jäi jotakuinkin käymättä. Tuskin menetimme mitään. 
Temppelin edustalla kuulimme bändin sympaattista soittoa. Temppelien koristeellista värikkyyttä ei voi kuin ihailla. 
Näimme saarta vain yhden kadun ja rannan verran, mutta siinäkin oli meille ihan kylliksi. 
Meillä oli hurjan kiva ja leppoisa päivä Cijin saarella, suosittelemme lämpimästi jos Kaohsiungiin päädyt!

Tämä postus on lisätty blogimme MATKAT-välilehdelle, josta löydät maittain aakkostettuna reissujuttumme. Taiwanista on kertynyt toistaiseksi seitsemän juttua, muutamia vielä tulossa.

lauantai 18. helmikuuta 2017

6K - mainio koko perheen lounas

6K on kuuden ravintolan yhteinen tila Helsingin Kampissa. Tilata voit miltä tiskiltä vaan ja syödä ne sitten porukkasi kanssa yhteisessä pöydässä. Valittavana on kiinalaista, muhkeita täytettyjä leipiä, korealaisiakin makuja, bbq-hampurilaisia, kalaa ja ranskiksia sekä nyhtökauraa muodossa jos toisessakin. Vaihtoehtojen kirjo sopi aivan loistavasti perheellemme kun olimme kuluttaneet lasten Tigerin lahjakortit loppuun ja suuntasimme kohti Kiasman näyttelyitä. 
Paikan nettisivut ovat todella selkeät ja informatiiviset. Voit nautiskella ruokia joko paikanpäällä tai tilata niitä Woltilla
Lasten oli suht helppo valita omat ruokansa, aikuisilla riitti enemmän pähkäilyä monien herkullisten vaihtoehtojen joukosta. Tytsymme otti fisun ja ranet samannimiseltä luukulta. Ranskalaiset olivat todella rapeat ja hyvät, turskan panerointi juuri sopivan rapsakka ja ohut. 
Poitsu tilasi ihan  itse hampurilaisensa englantia puhuvalta myyjältä äidin hymyillessä ylpeänä vieressä.  Maut olivat hyviä ja burgeri mehukas, vaikka poikamme kieltäytyi kaikista maustekastikkeista ja majoneeseista. Pihvi oli jätetty hieman punertavaksi, mistä pisteet. Annos oli liian iso pikkumiehellemme, mutta autoimme minkä omilta annoksiltamme pystyimme.
Itse valitsin Kimchi Wagonin luukulta Daeji bulgogi pork:n arvuutellen kuitenkin annoksen tulisuutta.
Ystävällinen myyjä antoi minun maistaa palan possun niskaa, jolloin totesin sen minulle juuri sopivan mausteiseksi. Annos oli muutenkin hyvä!
Jukka valitsi Street Gastrolta kanaleivän pitkälti siksi että se sisälsi Nuoc Cham-kastiketta jossa on miehen rakastamaa kalakastiketta. Maku varmasti jakaa ihmisiä, mutta meille leipä maistui todella hyvin. 
Valitsemamme annokset maksoivat 9-10 euroa kappale. Vettä sai hanasta ilmaiseksi, limsa maksoi 2,50 ja Sol-olut 7 euroa. Tullaan tänne toistekin, tuumasivat lapset. Mikäjottei mennäkin, sillä ruuat sai eteensä mukavan nopeasti ja ne olivat maultaan oikein hyviä. 

Blog Widget by LinkWithin