Osaatteko auttaa? Mistä saa shaoxing-riisiviiniä? Sitä pitäisi lisätä niin moneen kiinalaiseen ruokaan, mutta emme ole onnistuneet sitä löytämään edes ViiVoanista tai muistakaan käymistämme alan kaupoista. Tähänkin suikaloituun nautaruokaan sitä olisi kaivattu, mutta korvasimme sen sitten mirinillä.
Tämä kiinalainen nautaruoka oli oikein maistuva! Rasvattomat lihat korvattiin puutteellisen pakkasvaraston myötä entrecotella, mutta eipä tuo tahtia haitannut.
Resepti löytyi kirjasta "Löytöretki Kiinan keittiöihin", josta pidän kovasti kuvituksen ja selkeiden ohjeiden vuoksi. Jokainen resepti löytyy kirjoitettuna myös kiinaksi (tai niin ainakin luulen).
NAUDANLIHA MUSTAPAPUKASTIKKEELLANAUTA
750 g naudan paistia, ulkofilettä tai entteriä
1 rkl vaaleaa soijakastiketta
2 tl (shaoxing) riisiviiniä
½ tl (paahdettua) seesamiöljyä
1 tl maissitärkkelystä
2 ½ dl öljyä
MUSTAPAPUKASTIKE
1 rkl öljyä
30 g hienonnettua kevätsipulia
1 rkl hienonnettua valkosipulia
1 rkl suolattuja, fermentoituja mustapapuja huuhdeltuna ja paloiteltuna
1 rkl hienonnettua inkivääriä
1 vihreä paprika suikaloituna
1 punainen paprika suikaloituna
1 keltainen paprika suikaloituna
2 tl vaaleaa soijakastiketta
1 rkl (shaoxing)-riisiviiniä
1 tl sokeria
2 rkl kanalientä
½ tl (paahdettua) seesamiöljyä
2 tl maissitärkkelystä
Leikkaa liha syiden vastaisesti hyvin ohuiksi viipaleiksi (1 mm). Leikkaa jokainen viipale ohuiksi suikaleiksi ja pane kulhoon. Lisää soijakastike, riisiviini, seesamiöljy, maissitärkkelys ja 1 rkl vettä. Sekoita. Anna maustua jääkaapissa ainakin 30 minuuttia.
Kuumenna wokki-pannu suurella lämmöllä, lisää öljy ja kuumenna melkein höyryäväksi. Lisää kolmasosa lihasta ja paista koko ajan sekoittaen 1 minuutti. Ota liha wokista ja reikäkauhalla ja valuta. Toista samoin lopun lihan kanssa.
Valmista mustapapukastike. Kuumenna wok suurella lämmöllä, lisää öljy ja kuumenna erittäin kuumaksi. Paista valkosipulia, kevätsipulia, mustapapuja ja inkivääriä koko ajan sekoittaen 10 sekunnin ajan tai kunnes ne tuoksuvat. Lisää paprikasuikaleet ja paista koko ajan sekoittaen 1 minuutti.
Sekoita soijakastike, riisiviini, sokeri, liemi, seesamiöljy ja maissitärkkelys. Lisää tämä seos kastikkeeseen ja keitä hiljalleen, kunnes kastike sakenee. Lisää liha kastikkeen joukkoon ja sekoita kevyesti, jotta liha peittyy kastikkeella.
Tämä nautainen ruoka oli yksi pöydän antimista kun kokoonnuimme ystäväperheen kanssa aasialaisien ruokien ympärille.