Kesällä kerran saimme päähänpiston lähteä Stukholmaan, tuonne Ruotsimme pääkaupunkiin. Varasimme liput pari päivää ennen reissua. Hämmästyimme laivafirmojen hinnoittelun monimutkaisuutta, mutta insinöörismielisenä mieheni sai kokoon kätevät excel-taulukot. Näistä sarakkeista teimme helposti päätelmän, että oli huomattavasti halvinta matkustaa Siljalla Helsingistä auton kanssa Tukholmaan ja palata kotiin Turun kautta. Auton rannalle jättäminen tuona ajankohtana olisi maksanut reippaan 150 euroa enemmän.
Iltaruokailun suoritimme laivalla Bistro Maximessa, jonka kuvittelimme "lapsikatastrofiksi". Kärsimme jo etukäteen ajatuksesta miten muksut ravaavat pitkin ravintolaa ja melu on melkoinen. Yllätyimme huimasti huomatessamme, että vaikka joka pöydässä oli vähintään kaksi lasta, oli tunnelma mukavan kiireetön ja epämeluisa. Bistron alkupalapöytä oli hyvin maukas, jopa yllätyksiä tarjoava. Ruuat oli katettu esille kauniisti. Samaa ei voi sanoa lasten pääruokapöydästä, joka ranskiksineen, hampurilaisineen ja nakkeineen oli värillisestikin aika surullinen ilmestys. Aikuisten pääruoatkaan eivät maullaan hurmanneet.
Aikuisten jälkiruokabuffa näytti paremmalta kuin mitä mauiltaan oli.
Lapset sen sijaan rakastivat kun saivat ottaa jälkkäripöydästä niin paljon kuin halusivat juuri sitä mitä toivoivat.
Pesosen keittiö
Tukholmaan rantauduttuamme suuntasimme suorilta Junibackeniin. Suurena Astrid Lindgren fanina olen halunnut näyttää tämän paikan lapsilleni jo ennen kuin tiesin heidän tulostakaan, vaikken ollut itsekään käynyt paikassa koskaan. Sisäpuistoon oli rakennettu tunnettujen satuhahmojen koteja. Näytillä oli Astridin satuhahmojen lisäksi myös mm. Mimmi-lehmä, Viiru ja Pesonen sekä Henna ja harmaat sudet, mutta kuka ikinä voi voittaa Leijonamielen veljeksiä, Ronjaa, Peppiä tai Marikkia siskoineen? Kiertelyn ja leikkimisen lisäksi pääsi istahtamaan satujunaan, jonka selostus oli myös suomeksi. Juna vei läpi upeasti tehtyjen satumaisemien. Kyydin loputtua osuimme juuri parahiksi näkemään Viirun ja Pesosen teatteriesitystä. Koko paikka oli aivan ihana ja satujuna suorastaan hurmaava! Tippa tuli linssiin monta kertaa vierailun aikana, sillä Lindgrenin sadut ovat niin suuri osa omaa lapsuuttani.
Oivallus Junibackenissa: tuoleista ja jakkaroista voi tehdä portaat!
Kellä muulla kuin Peppi Pitkätossulla on lipputanko keittiössään?
Pepin keittiössä sai oikeasti leikkiä.
Pepillä oli lattiallaan kätevä piparkakkutaikina, joka toimi myös palapelinä.
Kylläinen Eemeli taideteoksessa.
Tunnerikkaan ja touhukkaan Junibackenin jälkeen perheemme siirtyi Östermalmin kauppahalliin, josta hankimme piknik-eväät.
Herkullisten eväiden hankkiminen oli aika helppoa.
Meidän oli tarkoitus mennä kollegan neuvosta grillaamaan Skanseniin, mutta portilla kuulimme ettei grillaaminen siellä olekaan mahdollista. Siirryimme sitten meille suositellun lasten leikkipaikan nurmelle viltteinemme ja huomasimme iloksemme että puistossa oli myös grilli. Siihen olisi pitänyt olla omat hiilet, mutta me onnekkaat osuimme paikalle juuri porukan lopetettua grillaamisen.
Saimme mahamme hyvinkin täyteen kuvassa lojuvalla ja grillisetillä. Lapset pyrähtelivät välillä leikkimään, palaten taas viltille syömään, piirtämään ja rakentamaan legoja. Me aikuiset vain löffäilimme ja nautimme auringosta. Paras piknik eväs oli ehdottomasti Melanders Fisk & Vilt:stä ostettu toast skagen-päällinen vaaleiden, ohuiden "näkkäreiden" päällä.
Viltti: Jukan lapsuudenkodin päiväpeitto
aterimet: Merituulin ylppärilahja
Kaksi vuotta sitten bongattu neulegraffitikin oli vielä pylväässään kiinni. Hiukan maailmaa nähneenä tosin, mutta se on sitä elämänkokemusta jos mikä.
Yöksi majoituimme pienen ajomatkan päähän keskustasta. Tällä säästimme selkeästi kruunuja ja saimme hotellissa oikein maittavan ja monipuolisen aamupalan mm. toasteineen ja lettuineen.
Lasten pöytä oli katettu niin matalalle että lapsetkin näkivät mitä haluta. Mikko Mallikas-serveteistä iso plussa!
Seuraavassa osassa näette kuvia aivan ihanasta paikasta lasten kanssa hiukan Tukholman ulkopuolella.