tiistai 26. joulukuuta 2017

Suupaloja uuden vuoden vastaanottajaisiin

kaupallinen yhteistyö ARLA 

Me emme ole kotona vastaanottamassa uutta vuotta. Jos olisimme, kattaisin pöytään paljon erilaisia suupaloja, joita sopisi sitten huuhtoa alas kuohuvan ja/tai gin & tonicin kanssa. Monet sormisyötävistä suupaloista on valmisteltavissa etukäteen, jolloin juhlahetkeen jää vain kokoaminen. Jos vielä rennommin kattaa, voi tahnat laittaa kulhoon ja vierelle vaikkapa vaaleaa näkkäriä tai keksejä joille tahnaa lusikoida.

Harkitut makuyhdistelmät tuovat elegantisti tarjoiltuna juhlavaa tunnelmaa. Itse ainakin rakastan maistella erilaisia makuja ja vertailla sitten niitten passaavuutta juomaan. 

Olemme tehneet Arlalle kerran kuussa jo pidemmän aikaa jutun, useimmiten jonkin reseptin. Tämän jutun kuvitetut sormisyötävät on koottu niiden joukosta. Kuvan alta löytyy linkki kuhunkin reseptiin. Näiden lisäksi blogista löytyy mielenkiintoisina sormisyötävinä esimerkiksi lakritsia ja tomaattia filokupeissa, raikkaasti maustettua manchegoa ja maa-artisokkaa sekä kylmäsavulohta sipulikupeissa unohtamatta juustoisia kukkakaalipyöryköitä




keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Ravintola Umami, Tallinna

Ravintola Umamin pihaan astuessa tuntuu kuin olisi menossa tutulle kylään. Omenapuut reunustavat suuren puutalon pihaa, joka ei ulospäin näytä lainkaan ravintolalta. Sisällä meidät vastaanottaa vilkas puheensorina lounaskattauksen ollessa juuri lopuillaan. Sisustus on tyylikäs, kodikas ja valoisa. 
Ravintola Umami sijaitsee Mustamäellä noin 7 kilometrin päässä Tallinnan keskustasta. Umami on maineikkaan Leib-ravintolan pikkuveli eli puikoissa ovat samat miehet Janno Lepik ja Kritjan Peäske. Nettisivut kertovat miesten luottavan paikallisiin, laadukkaisiin raaka-aineisiin. Pikkuvelimäinen leikittely onkin nähtävillä rennossa ja raikkaassa tavassa yhdistellä makuja ja raaka-aineita. 

Menu on täynnä houkuttelevia annoksia, joista halusimme maistaa useampia alkuun.
Viinivalinnat upposivat meihin täysillä. Mehun sai myös tuorepuristettuna ja kuskille oli vaihtoehtona alkoholiton olut, mikä on aina hyvä juttu.

Alkuun maistelemme härän kiveksiä paneroituna. Ne tarjottiin mustapippurimajoneesin kanssa. Rakenne oli aivan erilainen kuin kesällä Takashissa maistelemissamme. Silloinen ryynimäisyys oli nyt sileää ja lihamaista. Kivespallurat olivat maukkaita ja oivan rapsakasti paneroitu!
 Umamin tartar oli hyvä, muttei mieleenpainuvan erinomainen.
Ankka tataki wasabi-soijakastikkeessa, wakamame-varsisellerisalaatti ja marinoitua inkivääriä oli taivaallisen hyvää! Harkitsin toisen alkupalalautasen tilaamista.
Tyttäremme söi lisukkeeksi merkityt perunat juoden samalla kaakaota. Ihmettelin yhdistelmää mutta se kuulemma toimi hänelle.
Silkoisen sileä kananmaksatahna tarjottiin mielenkiintoisesti ananas-pihlajanmarjahillokkeen kanssa. Yhdistelmä oli todella raikas ja kiva, tykkäsimme hurjasti. 
Pääruuat olivat molemmat ronskin kauniita ja maistuvia. Itse otin viiriäistä Järveotsan tilalta, lämmintä purjo-laardisalaattia, pinaattia ja Romanescokastiketta.
Jukka haarukoi turskaa, tomaattia Intsun tilalta, fenkolisalaattia, rapsakkaa sipulia ja pehmoista misokastiketta.
Jälkiruoka ei jättänyt oikein mitään muistikuvia, joten se ei liene kummoinenkaan omaan makuun ollut. 

Kokonaisuutena ravintola Umami oli valloittavan ihana. Tarjoilu pelasi mukavasti ja uusia makuyhdistelmiäkin tuli koettua. Paikka oli laatuun nähden todella edullinen, kun alkupalat olivat viitisen euroa ja pääruuat kahdestatoista eurosta kahteenkymppiin. Suosittelemme Umamia lämpimästi ja aiomme palata sinne nautiskelemaan terassilämpimillä keleillä omenapuiden katveeseen.

sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Omena-sellerisalaatti

Tässäpä kiva salaatti, joka passaa hyvin joulupöytään. Hapokas omena tuo kivaa raikkautta, mukulaselleri juurevaa makua ja majoneesipohjainen kastike tuhtiutta. Me natustimme salaattia menemään osana joulun alkupalapöytää ilmakuivatun poron kera. Tuumasimme että poron olisi voinut pilkkoa myös salaattiin mukaan, joskin pidimme esillepanosta enemmän näin. 
Selleristä puheenollen blogista löytyy myös todella suositeltava ohje Juuri nyt-kirjasta, jossa yhdistetään marinoitua mukulaselleriä ja sellerikreemiä
Samaten suositeltavaksi voisi mainita Tommy Myllymäen ohjeistamat uunitetut mukulasellerit parmesaanilla ja hasselpähkinöillä
Ohje omena-sellerisalaattiin on löytynyt Katja Bäcksbackan ja Helsingin Sanomien Ruokatorstain joulu-kirjasta.

OMENA-SELLERISALAATTI 


150 g juuriselleriä
1 hapokas omena
1 tl sitruunamehua
1 dl majoneesia
1 tl Dijon-sinappia
ripaus sokeria
ripaus suolaa

Kuori selleri ja omena. 
Leikkaa ne tulitikun kokoisiksi suikaleiksi. Laita eri kulhoihin. 
Valuta omenasuikaleiden päälle sitruunamehua. 
Kiehauta kattilassa vettä. Laita selleritikut kattilaan minuutiksi. Kaada tai reikäkauho sellerit keittämisen jälkeen kylmään veteen, jotta kypsyminen pysähtyy. Valuta sellerit huolellisesti. 
Sekoita sinappi, suola ja sokeri majoneesiin. Lisää sellerit ja omenat. Sekoita. 

perjantai 15. joulukuuta 2017

Eero Vottosen menu Finnairin Business luokassa

Matkustin Finnairin Business luokassa Helsingistä Tokioon uudenkarhealla Airbus A350 koneella. Lukuisissa huippuravintoloissa ja Bocuse d'Or maailmanmestaruuskisoissa mainetta niittänyt Eero Vottonen on suunnitellut Finnairille tänä vuonna business luokan menuita. 

Tällä kertaa Vottosen käsialaa oli Suomi 100 -menu, joka osoittautui maistuvimmaksi lentokoneessa tarjotuksi ateriakokonaisuudeksi, mitä olen koskaan saanut nauttia. 
Illallinen alkoi amuse bouchella: savustettuja muikkuja, kermaviiliä ja Åby-näkkileipää. Viiniksi valitsin Le G De Chateau Guiraud, 2016. Muikut olivat hienonsavuisia, todella maistuvia. Kotimaisuus huokui heti startissa.
Alkuruokavaihtoehtoja oli kaksi: 
Sinappisilliä, marinoitua silakkaa, kylmäsavustettua lohta ja muikunmätikreemiä
tai 
Tattikeittoa, savustettua hirveä, katajanmarjaöljyä ja vuolukermaa.

Valitsin tattikeiton ja tämä annos räjäytti potin. Paras koskaan syömäni yksittäinen lentokoneessa syöty annos, ylivoimaisesti. Keitto oli niin suussasulavan pehmeää ja kermaista, että oksat pois. Tämä keitto oli parempaa kuin usein ravintoloissakaan saa. Savustettu hirvi ja vuolukerma toivat hyvää suolaisuutta ja syvyyttä. Annoksen vihersalaatti oli tosin hiukan turha lisäke. Hauska että leipävaihtoehdoissa oli karjalanpiirakkaa ja ruisleipää. 

 Valkoiset pöytäliinat ja tilava istuin.

Ennen pääruokaa maistoin juomalistalta Finnairin Signature Drinkin nimeltä Blue Sky. Blue Sky on saanut inspiraationsa pohjolan luonnosta ja luotu A350 koneiden kunniaksi. Drinkki sisältää 1 cl Lapponia Blueberry Likööriä sekä 8 cl Joseph Perrier Cuvee Royale Brut. Drinkki tarjotaan Ultima Thule -lasista, jonka Tapio Wirkkala suunnitteli Finnairin ensimmäiselle New Yorkin lennolle vuonna 1969. 

Pääruokavaihtoehtoja oli peräti kolme: 

halstrattuja silakoita, pikkelöityjä vihanneksia, tillivoita ja sitruunalla maustettua perunamuusia
tai 
suomalaista karjalanpaistia ja perunalunta
tai 
grillattua meriahventa soija- mirinikastikkeessa ja japanilaista riisiä

Näistä viimeinen kuulosti oudolta Suomi-menuun, varmaankin aasialaisia matkustajia varten luodulta annokselta. Pohdin kahden ensimmäisen annoksen väliltä päätyen antamaan karjalanpaistille mahdollisuuden. En todellakaan ole mikään karjalanpaistin ystävä, mutta Vottosen luoma versio palautti uskoa tätä perinneruokaa kohtaan. Maistuvia, mureita lihoja ja vaihtelevia suutuntumia. Karjalanpaisti ei ollut vetinen kuten usein pitopöydissä on tapana. Juomaksi valitsin Message in the Bottle, 2015 viinin Toscanasta. 

Jälkiruokalistalla oli juustoja suomalaisilta pientuottajilta: Peltolan Blue ja Juustoportin Brändy Pähkinä, sekä raparperihilloketta. Lisäksi otin Wilhelmiina- ja Geisha pikkuleipiä. Juomaksi valitsin Petit Guiraud 2015 jälkiruokaviiniä sekä Napueen tehdyn GT:n. Loistava päätös maukkaalle illalliselle. 

 Kyllä kelpasi levittää istuin makuuasentoon ja käydä nukkumaan.

Aamu valkeni Japanissa ja Finnair vei matkaajat hiukan etuajassa Tokioon. Lentokoneessa tarjottava ruoka valmistellaan etukäteen. On varmasti haasteellista suunnitella annoksia, jotka toimivat koneessa lämmitettyinä. Todella hieno suoritus Eero Vottoselta ja Finnairilta. 

maanantai 11. joulukuuta 2017

Marinoidut katkaravut ja joulumenu 2017

Me otimme varaslähdön jouluruokiin itsenäisyyspäivänä. Katoimme alkupalapöytään useammansorttista kalaa, yhdensorttista salaattia ja ilmakuivattua poroa. Pääruuaksi haarukoimme simppelisti niiden toisten äitien tekemiä laatikoita ja kinkkua. Jukan mielestä ehdoton laatikkoruoka joulupöydässä on imelletty perunalaatikko, minä taas rakastan lanttulaatikkoa. Muksut eivät perusta kummastakaan, joten he toivoivat kattaukseen maksalaatikkoa. Valmiiksi viipaloitu kinkku kuorittiin muovikääreistään - en nähnyt tämän päivän tulevan. Perustelumme moiselle kinkkuvalinnalle oli lasten toiveliha ja sopivan pieni koko kahdelle aterialle. 

Alkupalapöytään viitsimme sentään tehdä jotain itsekin, tosin lopulta hyvin vähäponnisteisesti. Olimme lopputulokseen enemmän kuin tyytyväisiä! Kokonaisuudesta löytyi uutta, perinteistä, raikasta ja tuhtia.
Limemarinoidut katkaravut yllättivät iloisesti raikkaudellaan. Näitä katkarapuja kelpaisi kyllä tarjota muulloinkin, vaikka uuden vuoden vastaanottajaisissa. Ohje löytyi Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin kirjasta "Hyvää joulua" ja nyt myös tämän postauksen lopusta.

Tältä näytti etukäteen natusteltu joulumenu 2017:

alkuun
raikkaasti marinoidut katkaravut
lohipastrami
kylmäsavulohi
lämminsavulohi
kampasimpukat
omena-sellerisalaatti 
ilmakuivattu poro

pääruuaksi
kinkkua
imelletty perunalaatikko
lanttulaatikko
maksalaatikko

jälkiruuaksi
suklaakonvehteja
juustoja
persimonhilloa
omena-varsisellerihilloa

MARINOIDUT KATKARAVUT

kahdelle alkupalana muiden herkkujen kanssa

1,5-2 dl katkarapuja
½ limetin mehu ja -kuoriraaste
½ rkl oliiviöljyä
½ tl hunajaa
hippunen chilirouhetta
1,5 cm pala tuoretta inkivääriä viipaleina
1 rkl hienonnettua korianteria (tai minttua)
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
tarjoiluun leipää

Valuta katkaravut lävikössä.
Sekoita kulhossa kaikki ainekset.
Anna maustua noin tunti.
Tarjoa hyvän leivän kanssa.

***
Muiden vuosien joulumenut löydät näiden linkkien takaa: 




torstai 7. joulukuuta 2017

Lakritsipiparit

Ohje alkoi houkuttelemaan heti. Joulupiparkakut lakritsinmakuisina maistuisivat varmaan koko perheelle, joskaan ei niistä perinteisen makuisistakaan paljon syötävää ole jouluksi ikinä jäänyt. Minusta on kiva kokeilla uusia juttuja myös ihan perinteisinäkin juhlapäivinä, joten mikä jottei lakritsisia pipareitakin. Sen verran hyviä lakritsipiparit ovat olleet että ainuttakaan ei ole enää jäljellä ja aattoon on nyt 17 vuorokautta. Taikina on voimakkaan lakritsinen ja ihan hullun makea, mutta paistettuna maut tasapainottuvat hienosti. 
Ohje on bloggaajanakin tunnetun kokki Mika Rampan kirjasta Perinneruokaa prkl. Tykkään hurjasti arvostelukappaleena saadun kirjan tyylikkäästä ulkoasusta. Kuvat ovat herkullisia ollen kuitenkin sen näköisiä että niissä voisi onnistua itsekin. Mika Rampa on ottanut perinneruokiin reippaan kokellisen otteen mikä on synnyttänyt esimerkiksi perunasushin ja kinuskiset karjalanpiirakat. Suurin anti minulle on kirjassa ollut kuitenkin vinkeä kulma arkiruokiin. Meillä on tehty esimerkiksi pyttipannua siskonmakkaroista, mikä ei ole ennen tullut pieneen mieleenikään. Hiirenkorville on taitettu myös sivut jauhemaksalettujen, ginimummonkurkkujen ja sienitäytteisten perunakakkujen kohdalta unohtamatta rengasvuokaan koottua voileipäkakkua.

Lakritsipiparien ohjetta seurasin muuten orjallisesti, mutta gluteenittoman jauhoseoksen korvasin samalla määrällä vehnäjauhoja. Taikina oli aluksi tiukan tuntuinen, mutta noin tunti huoneenlämpöä ja alkumöyhennys sai taikinaan taipumaan leivottavaksi. Sen jälkeen kymmenen ja kolmetoistavuotiaat hoitivat koko leipomisen itse. Valmiit piparit muksut koristelivat kavereidensa kanssa.  Koristeluun käytettiin sekä luonnollisesti että elintarvikevärein värjättyä pikeeriä.

LAKRITSIPIPARIT
noin 50-70 kpl riippuen muottien koosta

200 g voita
1 dl muscovadosiirappia
2 dl muscovadosokeria
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
5 tl lakritsinjuurijauhetta
1 tl suolaa
½ dl haaleaa vettä
2 tl ruokasoodaa
1 kananmuna
500 g vehnäjauhoja TAI gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta

Laita tilavaan kattilaan voi, siirappi, sokeri ja mausteet. Keitä muutama minuutti niin että sokeri sulaa. 
Sekoita sooda haaleaan veteen. Tilavaa kattilaa tarvitaan nyt, sillä sooda saa taikinan kohoamaan runsaasti. Siirrä kattila pois levyltä. Lisää vesi-soodaseos ja sekoita hyvin. 
Anna seoksen jäähtyä. Lisää kananmuna, kun seos on kädenlämpöistä. Sekoita hyvin. 
Yhdistä leivinjauhe ja jauhot. Lisää kattilaan. Vaivaa voimakkasti kunnes taikina on tasaista. 
Laita jääkaappiin maustumaan yön yli.
Ota taikina jääkaapista noin tunti ennen leipomista ja mötki sitä hiukan notkeammaksi. Leivo taikinasta kaulimien ja muottien avulla pipareita. Paista 200 asteisessa uunissa noin 8-10 minuuttia. 

***
Kirja saatu kustantajalta arvostelukappaleena. 
Blog Widget by LinkWithin