Rasti seinään! Ensimmäinen tekemäni linssiruoka jota Jukka kehui. (Ja seuraava kädet puuskassa lausuttuna, nenää ylöspäin nyrpistäen: Nellen tekemiä on kyllä kehuttu maasta taivaaseen...)
Resepti sisältää villiyrtteinä ruoholaukkaa, isomaksaruohoa ja kuusenkerkkiä, joista meillä kaksi ensinmainittua kasvaa "yrttimaassa". Kuusenkerkät saatiin kun metsurihko mieheni kaatoi kuusen kunnan mailta. Luvalla, täsmennettäköön.
Resepti sisältää villiyrtteinä ruoholaukkaa, isomaksaruohoa ja kuusenkerkkiä, joista meillä kaksi ensinmainittua kasvaa "yrttimaassa". Kuusenkerkät saatiin kun metsurihko mieheni kaatoi kuusen kunnan mailta. Luvalla, täsmennettäköön.
Ohjeistus löytyy Sami Tallbergin Villiyrttikeittokirjasta. Nykyisin Kämp Signen keittiöpäällikkönä toimiva mies paistoi vihreiden linssien kera suomustettua siikaa. Jukka toi Hallikäynniltään kuitenkin kuhaa valmiiksi fileoituna ja linssinä käytimme mustia luomubeluga-linssejä. Valkosipulinkynnen unohdin lisätä, hups, siksi se on reseptissäkin suluissa. Kalaliemi sulatettiin pakkasesta.
Pidin ruuan vastakkainasettelevasta ulkonäöstä ja maku oli aivan loistava. Viimesilauksen annokseen antoi viinietikkainen voikastike ja isomaksaruohon herneenpaloilta maistuvat lehdet. Tätä tehdään toistekin!
PAISTETTUA KUHAA JA BELUGALINSSILISÄKE VILLIVIHREILLÄ
noin kolmelle pääruuaksi
150 g pala kuhafilettä jokaista ruokailijaa kohden
1 sipuli kuorittuna ja hienonnettuna
(1 valkosipulinkynsi kuorittuna ja murskattuna)
25g + 25 g+ 70 g voita
2 dl linssejä
½ l kala- tai kanalientä
½ rkl kuusenkerkkiä (tai tuoretta timjamia)
1 kourallinen isomaksaruohon versoja (tai lehtiä)
1 rkl hienonnettua yrttiä (saksankirveli, vuohenputkenlehti tms., meillä ruoholaukka)
1 rkl hyvälaatuista valkoviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria
Freesaa sipulit 50 g:ssa voita, lisää linssit, kuusenkerkät ja kala- tai kanaliemi. Keitä kunnes linssit ovat pehmenneet. Beluga-linssien kohdalla keittoajaksi mainittiin noin 20 minuuttia, mutta parhaiten kypsyyden saa kohdilleen tämän tästä maistelemalla.
Mausta kalapalat suolalla ja mustapippurilla. Paista ne kuumalla pannulla öljyn ja 70 g voin kanssa. Anna voin ruskistua ja lisää joukkoon hienonnettu yrtti ja etikka. Käytä tämä voisula annoksien kastikkeeksi.
Valuta linsseistä ylimääräinen neste lävikön läpi ja ota kuusenkerkät pois. Lisää linssien sekaan 25 grammaa voita. Mausta pippurilla ja tarkista suola. Sekoita joukkoon isomaksaruohon versot tai -lehdet.