Rakastamme koko perhe lammasta. Ehkä parhaiten asian ilmaisi eilen 3,5 vuotias tyttäremme syödessään (kuvassa takana näkyvää) karitsan grillikylkeä: "Minä tykkään karitsoista, kuolleena ja elävänä."
+
Minä rakastan mäntyä. Sen runko on hurjan kaunis eri rusken sävyineen ja neulaset hienon tuoksuisia.
+
Haluamme aina käyttää ruuaksi teurastetusta eläimestä mahdollisimman monipuolisesti kaikkea, joten olemme opetelleet myös sisäelinten valmistusta.
+
Ostimme kokonaisen karitsan valmiiksi paloiteltuna, josta valtaosan pakastimme. Mukaan saimme myös sydämen ja munuaisia, hiukan enemmänkin kuin yhden karitsan verran.
=
Kun kaikki nämä ynnätään yhteen, saadaan tulokseksi kokeilla Sami Tallbergin Villiyrttikeittokirjassaan ohjeistamia grillattuja karitsan munuaisia mäntyvartaassa. Tämä oli hyvä pakettiratkaisu kun kylkipalakin päätettiin nakata grilliin.
Munuaiset olivat ihan hyviä, joskaan eivät nyt herkun asteelle kohonneet. Rakenne muistutti melkoisesti maksaa. Männyn makua emme sisäelimistä löytäneet, mutta kaunishan ruoka on neulasineen. Meillä munuaiset jäivät hieman liian raaoiksi. Oikeaa kypsyysastetta oli vaikea arvioida näin ensimmäisellä kerralla, kun kaikissa ohjeissa kehotettiin jättämään munuaiset roseeksi.
Ensi kerralla kokeiluun mennee soijamarinoidut munuaiset.
MÄNTYVARTAASSA GRILLATTUJA KARITSANMUNUAISIA
karitsan munuaisia
yhtä monta männynoksaa kuin munuaisia
suolaa ja mustapippuria
öljyä
(sitruunaa lohkottuna)
Aloita munuaisten siistimisellä. Poista valkoiset osat saksilla tai terävällä veitsellä, mikäli saksesi ovat niin tylsät etteivät pysty mihinkään tällaiseen. Poista munuaisista kalvot ihan sormillasi, jolloin munuaisten kaunis ruskeanpunainen väri paljastuu sameuden alta.
Pistä munuaisiin reikä pituussuuntaan vaikkapa leveällä varrastikulla ja pujota männynoksa neulasineen syntyneen aukon läpi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Pyöräytä vartaat öljyssä ja kypsennä grillissä haluamaasi kypsyysasteeseen.
Tarjoiluun Tallberg suosittaa sitruunalohkoja, mutta meiltä noita ei löytynyt. Mämmi-blogissakin on hyödynnetty mäntyä ruuanlaitossa.