Tämä samettisen ihana keitto...ai mitkä klöntit? no se on se meidän ei-Bamixin-vertainen-sauvasekoitin...
Aloitetaas alusta. Tämä samettisen ihana lanttukeitto oli aivan loistavan makuinen! Kardemumma käy hienosti yhteen lantun kanssa. Maussa löytyi yllättäen myös appelsiinisuutta, vaikkei koko keitto ole mitään sitrushedelmää nähnytkään. Lienee kukkaisen, kuivan valkoviinin "vika".
Resepti löytyi arvostelukappaleeksi saadusta Santeri Vuosaran ja Anna-Liisa Nikusen yhteisponnistuksesta "Chef Santeri - rakkaat Juurekset". Kirja on mieluinen lisä hyllyyn, sillä se keskittyy hyviin raaka-aineisiin ja monesti ruuanteon helppouteen. Olen merkinnyt kirjasta jo monta ohjetta kokeiluun. Mainittakoon esimerkiksi uuden sadon punajuuret carpacciona homejuuston ja tuoreiden kirsikoiden kera, aburi-sushit uusista perunoista ja sinappinen häränhäntä-juuresmuhennos. Ohjeet ovat pääosin kasvispainoitteisia, mutta juureksia yhdistellään myös erilaisiin kalaruokiin ja lihaherkkuihin. Ohjeet näyttävät monesti aika tavallisilta, mutta sitten sisältävätkin jonkun uuden koukun. Etanat tarjotaan esimerkiksi valkosipuli-persiljavoin lisäksi juuripersiljakastikkeen kanssa ja porkkanakeitto maustetaan ouzolla. Makeita juuresreseptejä odotin kirjalta enemmän.
Opus on yksinkertaisen kauniine kuvineen oikein inspiroiva. Siksi olemmekin iloisia kun voimme ilmoittaa, että jonkun oikun sanelemana olemme saaneet arvostelukappaleita kaksi. Ajattelimme arpoa toisen Juures-kirjan tähän postaukseen kommenttinsa jättäneiden kesken. Kommentti tulee jättää 12.12 klo 12 mennessä. Anonyymeiltä toivomme sähköpostiosoitetta johon ottaa yhteyttä.
LANTTUKEITTO KARDEMUMMALLA
200 g lanttua
2 sipulia
reilu nokare voita
2 dl kuivaa valkoviiniä ( tai korkillinen omenaviinietikkaa)
3 dl kana- tai kasvislientä
(vettä)
3 valkosipulinkynttä
½ tl hienonnettua kardemummaa
veitsenkärjellinen cayennepippuria
suolaa
mustapippuria
kermaa
kanelia valmiin annoksen päälle
Kuori ja leikkaa lanttu sekä sipuli pieniksi kuutioiksi. Kuullota niitä keskilämmöllä käännellen 5-10 minuuttia. Älä ruskista.
Lisää viini ja anna kiehahtaa. Lisää liemi, (hieman vettä jos tarpeen), hienonnettu valkosipuli ja mausteet. Keittele hiljalleen, kunnes lanttu on kypsää.
Soseuta sauvasekoittimella samettisen sileäksi. Lisää soseutettaessa kermaa joukkoon sen verran, että keitosta tulee sopivan paksua. Maistele suola ja pippuri kohdilleen.
En ole lantun ystävä, mutta jostain syystä tätä tekee kuitenkin mieli kokeilla...
VastaaPoistaOnpas kivan tuntuinen resepti. Teemme paljon kasviskeittoja ja tämä menee kokeiluun.
VastaaPoistaSeija H.
Kuulostaa niin hyvältä. Mies on oikea juurefani, joten tämä tulee kyllä kokeiluun. Tiiisku(at)luukku.com
VastaaPoistaHmmh, taitaapa mennä resepti testiin, jääkaapissa odottaa puolikas lanttu. Tähän ohjeeseen törmäsin jo jossain muuallakin, vaikuttaa jännältä tuo mausteiden yhdistelmä. Ja oishan tuo kirjakin mukava lisä kirjahyllyyn :)
VastaaPoistaErityisesti uuden sadon punajuurten reseptit kiinnostavat. Muutenkin tuntuu esittelyn perusteella aikalailla kivasti kokeelliselta kirjalta, joten olen mieluusti arvonnassa mukana.
VastaaPoistateija(dot)lento(at)elisanet(dot)fi
Kuullostaapa herkulliselta, rakastan vihreää kardemummaa. :)
VastaaPoistaNam, herkullisen kuuloinen keitto! Juureksia olisi kiva kokkailla enemmänkin, ideoita vaan puuttuu, joten tuo kirja olisi kyllä kiinnostava luettava! :)
VastaaPoistaJuurekset on ihan huippuja ja lanttu taipuu mielestäni parhaiten juurikin keitoksi. Enpä olisi keksinyt laittaa kardemummaa lanttukeittoon. Ohje siis kokeiluun! :)
VastaaPoistaKuulostaapa juuri hyvältä keittokirjalta. Lanttukeittoa pitää ainakin kokeilla vaikkei arpaonni potkaisisikaan!
VastaaPoistahanna_985@jippii.fi
Ikinä en ole mitään arpajaisista voittanut, mutta kirja kuulostaa niin kivalta, että osallistun kuitenkin!
VastaaPoistaKirja vaikuttaa kivalta, kuten kirjan ohjeen mukaan tekemänne keittokin. Otan ohjeen talteen, jos EN voita kirjaa :)) Kunpa voittaisin!
VastaaPoistaEhdottomasti täytyy kirjaan tutustua, vaikkei arpaonni osuisikaan kohdalle.
VastaaPoistakuulostaa kivalta kirjalta...
VastaaPoistaelina_myllykoski@hotmail.com
Lanttu, kardemumma ja kaneli, kaikki erikseen tuttuja joulun makuja - varmasti toimii myös yhdessä. Ja lisää inspiraatioita tietysti hienosta kirjasta :)
VastaaPoistaAinahan juuresopukselle käyttöä ois :D
VastaaPoistaJuureksia syödään meidän perheessä aika paljon. Kiva saada uusia vihjeitä ja makuja. Toivotaan, että onni potkaisee arvonnassa.
VastaaPoistaMulla on hieman lanttutraumaa edelleenkin jäljellä,mutta kardemumma lantun joukossa jotenkuten houkuttelee....Viime viikolla suomalaisessa kirjastossa oli lanttukukkoa tarjolla,mutten edes maistanut,tuon kyseisen trauman vuoksi;D
VastaaPoistaMä rakastan lanttua ja odotan jo ihan hulluna jouluaattoa ja omatekoista lanttulaatikkoa. Ehkä sitten odotellessa tätä :)
VastaaPoistaTää oli hauska sattumakin kun tänään kaupassa pyöriessäni mietin että oliskohan lanttukeitto ihan hassu ajatus ja päädyin sitten punajuureen mutta eipä se olis sitten ollutkaan :D
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaOnpa namin näköistä keittoa. Ehdottomasti mukana myös arvonnassa.
VastaaPoista-Aada-
aho_immonen(at)hotmail.com
Niin jännä resepti, että pakko osallistua arvontaan! Kiitos tästä postauksesta :)
VastaaPoistaTämä keitto kuullostaa aika mielenkiintoiselta. Taidanpa kokeilla. Meillä syödään kasviksia paljon, mutta jotenkin sitä aina sortuu veivaamaan niitä samoja, hyväksi havaittuja resepteja viikosta toiseen. Uusia ideoita voisi tuosta kirjasta hyvinkin löytää. Sille olisi ainakin meillä kyllä käyttöä. Mukavaa joulunodotusta ja terveisin Riikkahelena
VastaaPoistaTämä keitto kuullostaa aika mielenkiintoiselta. Taidanpa kokeilla. Meillä syödään kasviksia paljon, mutta jotenkin sitä aina sortuu veivaamaan niitä samoja, hyväksi havaittuja resepteja viikosta toiseen. Uusia ideoita voisi tuosta kirjasta hyvinkin löytää. Sille olisi ainakin meillä kyllä käyttöä. Mukavaa joulunodotusta ja terveisin Riikkahelena
VastaaPoistaMahtava lanttukeitto – jos ei laatikkoa jaksa paistaa tämähän käy alkukeitoksi jouluillalliselle.
VastaaPoistaTuo keittokirja kuulostaa ihanalta!
Mukaan haluan minäkin, kokkaan kasviksia ja juureksia joka pvä jossain muodossa. Tämä kirja toisi varmasti ideoita ja inspiraatiota :) kivaa joulun odotusta!
VastaaPoistaIlmoittaudun arvontaan, ja pistan koko osoitteen privana. Olen seurannut blogianne ja myos Santerin (kirjoittajan) kurssilla ollut, joten tama olisi oiva joululahja minulle. Jos arpaonni ei suosi, taytyy varmaan vinkata avioimesta, anteeksi joulupukkia... :) AR.K.
VastaaPoistaOlipas mukava arvonta! Itse poden tällä hetkellä tietynlaista juureshulluutta (ne vaan nyt ovat niin hyviä, ja vielä lähiruokaa!), ja kaipailen jatkuvalla syötöllä lisää reseptejä noista veijareista. Tämä arvonta sopiikin omalle kohdalleni kuin nenä päähän.
VastaaPoistamaija.penttinen(at)hotmail.com
Meillä meni kokeiluun samantien, ja vallan maukasta keittoa olikin :)
VastaaPoistaJuurekset on niin hyviä! Tuo kirja on kiinnostavan oloinen eli mukana arvonnassa ollaan.
VastaaPoistaIiiihanaa! En ollutkaan kuullut tästä kirjasta enne kuin luin blogiasi. Inhosin pitkään monia juureksia, koska lapsuus ja lanttu/porkkanalaatikot ja erilaiset mauttomat keitot olivat niiden maineen pilanneet. Nykyisin minä pidän juureksista ja mikä parasta ne on nyt kausiruokaa Suomessa. Olisipa mukavaa saada taas uusia reseptejä juuresten monipuoliseen käyttöön. Pakko myöntää, että lanttu (ja nauris) ovat jääneet aika vähälle käytölle. Ehkäpä siis tämäkin keitto on testattava. :)
VastaaPoistaJuurekset on kyllä herkullisia ja monipuolisia. Kiinnostavan oloinen kirja!
VastaaPoistaKuulostaa kyllä todella mielenkiintoiselta yhdistelmältä ja reseptiltä. Ehdottomasti tutustuttava kirjaan tarkemmin.
VastaaPoistaHei! Kokeilen keittoa tänään ja haluaisin mielelläni osallistua myös arvontaan. :) (outi@maatta.co)
VastaaPoistaOi, osallistun arvontaan. Tykkäisin käyttää enemmän juureksia, kun ovat halpojakin, mutta ideat ovat usein kateissa.
VastaaPoistat. Niini
nyssetulee(at)luukku.com
Arvostan kaikia raaka-aineita, varsinaisesti hyviä. Suomenkielisista kirjoista lisäksi opin kieltä jatkuvasti. Toivotavasti arpa osuu kohdalle :)
VastaaPoistaIhanan kuuluinen keitto, täytyykin heti tänään kokeilla. Mitenköhän tuo koskenlaskija soveltuisi tähän..? (mape_sammakko@suomi24.fi)
VastaaPoistaMukana :) Tuo vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta!
VastaaPoistaArvoin juuri random.org-palvelulla ja -tadaa- voittajaksi arpoutui kommentoija nro 1 eli Riina! Laitathan sähköpostia osoitteeseen pastapaa(at)gmail.com niin saadaan kirja sinulle pikimmiten. Onneksi olkoon mainiosta juures-kirjasta!
VastaaPoistaInnostuin reseptistä ja kokeilin. Muutoin seurasin reseptiä, mutta kokonaisen lantun sijaan käytin valmiiksi kypsennettyä lanttusosetta. Eipä ollut lopputulos minun makuuni. Rakastan kuitenkin perinteisen lanttulaatikon makua, joten lisäsin sitten reilusti siirappia ja vähän muskottipähkinää keittoon, ja johan alkoi paremmalta maistua. Ens kerralla jätän kardemumman ja valkoviinin suosiolla pois.
VastaaPoistaAno kiitos kommentista. Ei minustakaan maku ollut likikään lanttulaatikkoa ja sitä tuskin tavoiteltiinkaan. Mukava että sait tuunattua keiton omaan makuusi sopivaksi, ettei mennyt hukkaan hyvä keitto!
VastaaPoistaKiitos kirjasta! Postia laitettu :)
VastaaPoistaRiina huomasinkin. Onnea vielä!
VastaaPoista