Viva Ciapatta-blogin Aleksi on myös hurahtanut villikasveihin. Mies tekee ihanan kuuloisia retkiä pitkin Helsinkiä ja keräilee kaikenmoista puputettavaa. Bongasin Aleksilta onnistuneen oloisen nokkoslihiksen reseptin, jota päätin kokeilla hetimiten.
Jotta maailmassa olisi joku roti, lisäsin LIHApiirakkaan luomupossun jauheLIHAa. Muutin täytettä hieman muutenkin. Lopputuloksena olivat oikein maistuvat lihikset, jotka kypsennettiin rasvaan upottamisesta poiketen terveellisemmin uunissa.
Jotta maailmassa olisi joku roti, lisäsin LIHApiirakkaan luomupossun jauheLIHAa. Muutin täytettä hieman muutenkin. Lopputuloksena olivat oikein maistuvat lihikset, jotka kypsennettiin rasvaan upottamisesta poiketen terveellisemmin uunissa.
Kokeilin muuten muutaman lihiksen täytteeseen myös sinihomejuustoa, mutta minun suuhuni tulvahti navettamainen maku. Jukka taas piti homejuustolisästäkin. Ohran tai riisin sijasta käytin emmeriä. Keitin emmerit parsavedessä. Se meinaa sitä, että ennen parsojen grillausta olin katkonut kuivakat päät pois ja keittänyt niistä makua irti.
Aikuiset söivät näitä selkeän nokkoksisen makuisia lihiksiä hyvällä ruokahalulla, lapsille rautainen maku oli liikaa. Seuraavaksi tekisin lihiksistä varmaan puolet pienempiä, ainakin jos ne olisi tarkoitettu piknikille.
NOKKOSLIHAPIIRAKKA
8-9 isoa
taikina
400 g vehnäjauhoja
100 g spelttijauhoja
310 g vettä
40 g voita20 g sokeria
1 kuivahiivapussi
10 g suolaa
täyte
2 dl keitettyä emmervehnää (tai ohraa tai spelttiä)
2 dl ryöpättyä nokkosta silputtuna
3 dl (=250 g) luomupossun jauhelihaa muruisaksi pannulla paistettuna
mustapippuria
suolaa
(sinihomejuustoa)
Yhdistä taikinan ainekset ja vaivaa niistä hyvä taikina. Anna taikinan levätä puolisen tuntia.
Sekoita täytteen aineet yhteen.
Jaa taikina kahdeksaan tai yhdeksään osaan. Pyöritä taikinapaloista palloja ja anna niiden levätä 10 minuuttia. Littaa pallot (meillä käytettiin kaulinta) ja nakkaa niiden päälle täytettä. Nosta taikinaa täytteen päälle niin että saat puolipalloja. Nipistele taikinoiden reunat kiinni. Nostata valmiita lihapiirakoita puoli tuntia ja paista 225 uunissa kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
Piiraat voi myös voidella sokeri-sinappivedellä ennen paistoa.
Me pruuttasimme valmiiden, voitelemattomien lihisten päälle sinappia (ja ketsuppia) niinkuin kuuluukin.
Kuulostaapa hyvältä! Piirakoiden suurkuluttajana kiinnostus heräsi heti. Nokkonen on minulle vielä ruuanlaitossa hieman vieras tuttavuus, pitäisikin opetelle sen käsittely ja sitten kokeilemaan.
VastaaPoistaMeillä syötiin tuttua pihvipiirakkaa eilen, jotain uutta olisi tervetullutta :)
Minä laitoin nokkosia vatruskoihin, sinne riisien kanssa.
VastaaPoistaMeillä oli vähäsateisen talven vuoksi tänä vuonna tosi huono villikasvivuosi,ainakin täällä etelässä (pohjoisessa tilanne parempi).Hieman harmittaa,mutta ehkä sitten ensi talvena sataa enemmän,että pääsen tekemään tällaisia piirakoita,tosin ilman lihaa.
VastaaPoistaOikein pätevä resepti. Kokeillaan.
VastaaPoistaKurkkasinkin sun pihvipiirakoita. Näytti siltä että ne maistuis meidän mukuloillekin!
VastaaPoistaAno: vatruskatkin lie oikein mehevä upotuspaikka!
Jael: Niin ne on vuodet erimoisia. Mullakin hortailu hiukan heikoissa kantimissa vielä, mutta josko se tästä...
CJ: On. Kokeile ihmeessä!
Nämä juuri mahtuisivat siihen repertuaariin villiyrttejä, jotka pystyisin löytämään ilman vaaraa mahdollisesta myrkytyksestä. Muita rikkaruohoja olen sitkeästi repinyt pois pihastamme, mutta kulmassa saavat vielä hetken nokkoset rehottaa ennenkuin nappaan ne pataan.
VastaaPoistaIhastelin näitä jo ciabatassa, pitänee testailla jotain gluteenitonta lihistaikinareseptiä ja täyttää nokkosella ja LIHALLA. juurikin näin :)
VastaaPoistaJonna: No se on aivan totta että nokkosesta on helppo aloittaa. Mutta usko kun sanon että se voi olla menoa...!
VastaaPoistaHanna: LIHAAPA hyvinkin :)!