Vanilja aitonakin on meille jo entuudestaan tuttu makeiden ruokien sulostuttajana. Kun nyt mietimme haastetta, emme halunneet päästää itseämme niin helpolla että olisimme valinneet jonkun leipomuksen. Päämme ruksuttivat pari päivää miettien erilaisia vaihtoehtoja ja muutamat näistä päähänpälkähdyksistä sitten pääsivät kokeilun asteelle. Meillä oli ihan älyttömän hauskaa ja toisiamme innostuttavaa, kun kokkailimme, maistelimme ja tuumailimme pikkuisessa keittiössämme.
”Karjan rehuun lisättynä vaniljan maku lisää eläinten ruokahalua ja sitä kautta nopeuttaa niiden kasvua” todettiin Wikipediassa. ”Outokin saa olla” yllyttivät taas Soppakellarin kokit haasteessaan. Hetken hihitettyämme päätimme kuitenkin olla lähtemättä tälle rehutielle jo ihan siitäkin syystä, että A.I.Virtasen bravuurit eivät ole meille tuttuja.
Sen sijaan näillä koetamme saada homman kuitatuksi:
Tervetulotoivotukseksi vaniljainen kuohujuoma ja hedelmiä vaniljatangossa
Pilkutettua pastaa vaniljaisessa katkarapusipulikastikkeessa
Täytetyt tomaatit tomaattikeitossa
Jälkiruuasta emme pitäneet lainkaan. (Tämä ohje oli muuten herra Välimäen, ei omamme). Sen erikoisuus kuitenkin kutkutti itseämme suunnitteluvaiheessa ja oikeasti – jos tuon verran tulee piperrettyä niin onhan se pakko postata ! Hyppysellisen mielestä tomaattikupeissa – ja keitossa maistui liiaksi anis, Pastapään makuun satsissa oli turhan voimakas rosmariinin maku. Kaikkiaankin jälkkärin maut olivat turhan erikoiset.
Ateriakokonaisuus näin on ehkä turhan vaniljainen, mutta osina nämä toimivat mielestämme hyvin (jälkkäriä lukuun ottamatta).
3 cl (tai oman maun mukaan) tomaattien marinointilientä (ks. jälkiruoka)
Loput kuivaa kuohujuomaa
Keihästä pilkotut mansikat ja kiivit käytetyllä, halkaistulla vaniljatangolla. Laita maustumaan jääkappiin. Meillä maustuivat vahingossa yli vuorokauden ennen kuin ehdimme maistaa, ja hyvin oli vaniljanmaku aistittavissa. Ehkä vähempikin riittäisi, sillä varsinkin mansikoissa oli havaittavissa pientä nuupahtaneisuutta.
Pilkutettua pastaa
Laita kahdelle hengelle tarkoitettuun tuorepastataikinan joukkoon puolikkaasta vaniljatangosta raaputettuja siemeniä. Vaniljan makua emme pastasta näin löytäneet, mutta kiva pilkutus tuorepastaan kyllä tuli.
Katkarapusipulikastike
½ vaniljatanko
katkarapuja
reilusti sipulia ihan pieneksi silputtuna
Raaputa puolikkaasta vaniljatangosta sisällys kermaan. Anna maustua hetki. (Emme oikeasti tiedä oliko tällä merkitystä…) Kuullota sipulisilppu ja katkaravut pannulla. Lisää vaniljapilkutettu kerma. Kiehauta.
Keitä vaniljalla pilkutettu pasta suolatussa vedessä. Valuta lävikössä, asettele lautaselle ja kumoa kastike päälle. Koristele halutessasi ruohosipulilla. Nauti!
Tomaattikupit
Ja sitten se piiperrysosuus eli Hans Välimäen kirjasta ”Koti Keittiössä” kopioitu ohje. Kuulosti niin eksoottiselta, että meidän oli ihan pakko ruveta askartelemaan. Valmistimme ohjeen kahdelle, joskin pannacottatäytettä tuli tosi reilusti.
2 kypsää luumutomaattia
½ l vettä
2,5 dl sokeria
½ sitruunan kuori
½ halkaistu vaniljatanko
tähtianis
Kiehauta vesi ja lisää siihen sokeri. Sekoita kunnes sokeri on sulanut. Lisää mausteet ja jäähdytä. Kalttaa tomaatit ja leikkaa ylin neljännes pois niin, että kannallaan seistessään tomaatit muodostavat kupin. Koverra lusikalla varovasti siemenet pois. Minä käytin apuna myös terävää veistä. Aseta tomaattikupit korkeaan astiaan ja kaada jäähtynyt sokeriliemi päälle. Anna marinoitua yön yli. Säästä liemestä 2 dl tomaattikeittoon ja jonkun verran alkudrinkkeihin. Anna marinoitua yön yli.
Pannacottatäyte (tätä voi tehdä puoletkin tästä ja riittää kahteen tomaattikuppiin)
3/4 liivatelehteä
1 3/4 dl kermaa (Välimäki ”korvasi” ½ dl maidolla, me ei)
1 rosmariininoksa
25 g sokeria (n. ¼ dl)
Liota liivatteet. kiehauta kerma ja rosmis. Vedä kattila sivuun ja lisää sokeri. Anna seistä vartti ja siivilöi. Sulata liivate kattilassa vesitilkkaan ja lisää kermaan.
Ota tomaattikupit sokeriliemestä ja valuta. Kaada kermamassa kuppeihin. Siirrä jääkaappiin ainakin kolmeksi tunniksi.
Makea tomaattikeitto
4 kypsää luumutomaattia
1rkl oliiviöljyä
1 dl sokerilientä
suolaa
Kalttaa tomaatit. Poista siemenet ja pilko. Lämmitä öljy kattilassa ja lisää tomskut. Kuullota miedolla lämmöll, kunnes tomaatit alkavat luovuttaa nestettä. Lisää 1 dl sokerilientä ja hauduta kunnes tomaatit ovat pehmeitä (n. 20 min). Soseuta seos sauvasekoittimella. Mausta ripauksella suolaa. Jäähdytä.
Kokoa annos laittamalla tomaattikuppi lautaselle, ja ympärille tomaattikeittoa. Me koristelimme annosta vielä ylijääneellä pannacotta täytteellä ja rosmariini”havuilla”.
Alkuperäisessä ohjeessa päälle olisi vielä pitänyt ripotella oliivipurua jota mm. uunitettiin tunti, mutta meidän askarteluinto ei kantanut ihan sinne asti…
Syömiseen suosittelemme paitsi pikkulusikkaa myös jälkiruokahaarukkaa ja – veistä.
Oooh! Aploodeja!
VastaaPoistaHienosti keksittyjä, varsinkin tuo pasta kiehtoo. Ja muutkin ruokalajit ovat erittäinkin kekseliäitä. :)
Ei muuta kuin kiitos ja kumarrus, Soppakellari laittaa nämä kokeiluun. Ei tosin ihan vielä, olemme molemmat sairaslomalla vatsataudissa. En muistanutkaan, että se on näin kamalaa. :( Mutta tämä virkisti mieltä!
mikään ei ole niin kamalaa kuin vatsatauti... pikaista paranemista!
VastaaPoistamielenkiinnolla jäämme odottamaan kommenttejanne, varsinkin katkarapuseoksen osalta :)
oli kyllä tosi kivaa puuhaa kokonaisuudessaan tämä haasteen toteuttaminen, kiitosta vaan teille!
nyt miettimään uutta "uhria" ja hänelle tehtävää...:)
Onpa mieletön haastetoteutus, kokonainen menu ja vielä noin haastava (heh, heh). Välimäen ohje kyllä kieltämättä houkuttelee kokeilemaan erikoisuudellaan, hauskaa että testasitte sen niin ehkei muiden tarvi ;-)
VastaaPoistaInpiroiva postaus, todellakin!
kiitos ylimuuli ylistävistä sanoisatasi :)
VastaaPoistahauska juttu tämä keksimäsi salamahaaste, niinkuin on kyllä "alkuperäinen" kuukausihaastekin.
tuskin muuten olisi tullut kokeiltua vaniljaa pastakastikeen joukkoon ;)
Vanilja on niin mun lemppari. Todella rohkeasti lähditte toteuttamaan pääruokiakin tuolla vaniljalla. Tuota katkarapupastaa täytyisi kokeilla, kun onhan hummeri-vanilja sellainen klassinen yhdistelmä. Eikös katkarapu ole kuin pieni hummeri ilman saksia;D.
VastaaPoistaMun täytyy ihailla taas teidän valokuvia. Tuo ihan ensimmäinen missä on nuo tangot pulloissa on ihan mahtava.
kiitos rossana!
VastaaPoistaemme tienneetkään tuosta klassisesta yhdistelmästä jonka mainitsit. mutta katkarapujen kanssa kyllä toimi, kannattaa kokeilla!
kerroppa miten uusi pastakone toimii jahka kokeilet.
Jamiella on yksi tosi hyvä ohje kuhalle (tai muu vaalea kala) vaniljakastikkeessa. ei ollut aikaisemmin tullut mieleen käyttää vaniljaa pääruuassa mutta sopi yllättävän hyvin.
VastaaPoistakiva kun kommentoit geeks ja tervetuloa uudestaankin!
VastaaPoistakokeilimme myös kuhalle vaniljakastiketta, vaikka emme Jamien reseptistä tienneetkään. sopi kyllä sekin hyvin, mutta pidimme enemmän katkaravun kanssa joten postasimme sen. onko sulla vinkata mistä (kirjasta) tuo ohje löytyisi niin voisimme vertailla omaan viritelmäämme :)
veikkaisin jamie's kitcheniä, mutta en nyt mene vannomaan kun kirjastosta lainasin ja siitä on jo muutama kuukausi aikaa. samassa kirjassa oli myös hyvä ja super helppo ohje munakoisoille, siinä ne höyrytetään vain nopeasti eli ei paistorasvaa, eikä tarvitse itkettääkään ensin. muutamaan otteeseen on tullut sitä jo tehtyä.
VastaaPoistakiva kun vastasit geeks.
VastaaPoistaoi joi, munakoisoa. olet siis tainnut lukea blogiamme enemmänkin kun osaat suositella meille munakoisoa ;) kiitos vinkistä.
taidammepa lainata ko opuksen seuraavan kerran kun lainastossa vierailemme.
onko itselläsi ruokablogia?
valitettavasti ei löydy omaa blogia. seurailen vain kovasti muiden ja kokeillaan ja leikitään omassa keittiössä. tähän asti se on riittänyt :)
VastaaPoistamutta tosiaan toivottavasti löytyy tuo kirja!
eiköhän löydy, viimeistään varaamalla.
VastaaPoistatää bloggaaminen on kyllä aika koukuttavaa kun tähän puuhaan ryhtyy ;)