tiistai 25. toukokuuta 2010

Hortailua maitohorsman voimin

Viime vuonna innostuin villivihreiden hyödyntämisestä. Juttuja noista kokeiluista löytyy täältä, luonnon aarteista. Tänä vuonna toiveenani olisi oppia ainakin muutama kasvi lisää.

Aloitin opiskelun helposti tunnistettavasta ja juuri nyt versojaan puskevasta maitohorsmasta. Meistä tuli heti kavereita. (Viime vuonna tosin koristelin kinuskisen mustaviinimarjakakun maitohorsman, rentun ruusun kukilla, mutta sitä ei ihan lasketa tutustumiseksi.)

Raija Kivisen "Villiinny villivihanneksiin"-kirja kertoo maitohorsman kelpaavan parsan tavoin valmistettavaksi. Kasvi on parhaimmillaan ennen kukintaa. Maitohormasta voi käyttää koko varren, lehdet ja kukat. Versoja voi myös pakastaa pienen ryöppäyksen tai freesauksen jälkeen. Oman pikkututkimukseni perusteella helposti napsahtaen katkeavat varret olivat kitkerän makuisia, mutta sitkeämmällä rungolla varustetut kasvit oikein makoisia.

Yläkuvassa noin 10 cm pitkiä maitohorsman versoja on höyrytetty (friteerattujen kanapalojen kaveriksi), alakuvassa pilkottu mausteeksi munakoison sekaan. Molemmat oikein toimivia juttuja, suosittelemme. Maitohorsma tulee päätymään meillä myös salaatteihin, sillä sen voi syödä ihan kypsentämättäkin.

HÖYRYTETYT MAITOHORSMAT

Nouki nuoria, noin 10 cm pituisia maitohorsman versoja.
Huuhtele ne hyvin.
Laita versot ihan vain hetkeksi höyrykattilan reikäiseen osaan veden kiehuessa alla. Itse pidin palttiarallaa puoli minuuttia, ihan vain jotta versot notkistuvat ja hiukan lämpeävät.
Laita varret lautaselle, vuole ylle muutama voinokare ja ripsi sormisuolaa.
MUNAKOISO TAPAA MAITOHORSMAN JA VETAN

munakoiso
öljyä paistamiseen
8 kpl noin 10 cm pitkiä maitohorsman versoja
mustapippuria

Pilko yksi munakoiso. Lorauta pannulle öljyä ja paista sekä hauduta munakoisoa siinä hetki, kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon pilkotut maitohorsmanvarret lehtineen ja juusto sen verran että hiukan lämpiävät, noin minuutiksi. Ripsi ylle sormisuolaa ja rouhi mustapippuria. Oi nam!
maitohorsmajunnu ja hiukan isompi yksilö

Jos hortailu niityillä ja metsissä ei kiinnosta, voit hortoilla vaikka Juuren Puotiin Korkeavuorenkadulle Helsinkiin. Siellä on juuri nyt myytävänä erilaisia villivihreitä.

9 kommenttia:

  1. Hyvä postaus villivihreiden käytöstä, vaikka itse ei niitä ole juurikaan tullut hyödynnettyä.

    Aihe olisi ollut vieläkin ajankohtaisempi jos elintarvikealan lakko olisi taas alkanut ;)

    VastaaPoista
  2. Hih, sattuipas, juuri tänään pohdiskelimme mitä kotimaisia villivihreitä voisi käyttää hortan tapaan. :) Kesäkodin lähellä kasvaa pieni horsmaniitty, joten jos sinne viikonloppuna päästään, voisi kokeilla horsmahortaa.

    VastaaPoista
  3. Kiintoisaa.

    Veta on ilmeisesti fetaa, jota ei voi sanoa fetaksi alkuperäsuojan takia?

    Mistä löysitte juuston? Sivuston E-kauppa ei toimi.

    VastaaPoista
  4. Hyvältä kuulostaa maitohorsman ja munakoison liitto.Itsekin olen villivihreistä tosi innostunut,mutta täällä niiden aika on talvella.Oliskohan noita villivihreitä vielä syötävässä kunnossa juhannuksen aikoihin,kun olen Suomessa?

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Chez Jasu: totta että lakon pitkittyminen olisi voinut ajaa yhden jos toisenkin metsään tonkimaan ;).

    Ketturouva: suosittelen. kyllä sieltä pienesti löytyy se monessa kohtaa mainittu parsamaisuus, vaikka ei maitohorsma meillä tule kyllä parsaa korvaamaaan. omana lisänään mukava!

    ari: juurikin näin mitä sanoit vetasta. Saloniemen juustoja saa Helsingistä ainakin Lentävästä Lehmästä Hallista ja Juuren puodista. Valikoima tietysti vaihtelee, kun juustola on melko pieni. Tykkäämme itse kovasti Saloniemen juustojen mausta ja mausteista. Lisäksi ne ovat lisäaineettomia. Meille juustot matkasivat tällä kertaa siskon matkassa Laitilasta, K-Halli Heikkilästä. http://www.k-halliheikkila.fi/yritys.html

    Yaelian: "Villiinny villiyrtteihin"-kirjassa vinkattiin tähän liittoon, ja pakkohan se oli munakoisoinnostuneena kokeilla! ja hyvää tuli! onhan noita vielä Jussinakin. Maitohorsmaakin voi hyödyntää koko kesän, kunhan myöhemmin käyttää "latvatupsuja". Pieniä nokkosia voi hyödyntää koko kesän. Voikukkia löytyy myös läpi kesän, sekä lehtiä, nuppuja että kukkia. Ja horsman kukkia saa varmaan jo tuolloin, niitä voi hyödyntää paitsi vaikka siman tai viinin teossa ja sekoittamalla vaikka hunajaan.

    VastaaPoista
  7. Hitsi, täällä saaristossa nuo horsmat eivät vielä ole kovin isoja, pitäisiköhän kokeilla. V kyllä vaikutti vähän epoäluuloiselta kun ehdotin pumpkin jamin parsakääröjä kaupassa. Vaalea leipä jäi kauppaan mutta... :)

    VastaaPoista
  8. Nelle: Minusta taas ideasi vaikutti hyvältä, siis korvata parsat maitohorsmalla niissä kääröissä. Meilläkin Jukka on ollut hiukan epäluuloinen villivihreitä kohtaan, mutta toistuvasti joutunut myöntämään tekeleeni hyviksi :).

    VastaaPoista
  9. Pitääpä käväistä illalla luonnon ruokakaupassa etsimässä! Yksi vinkki lisää: maitohorsmanlehdet ovat erinomainen pohja kaikenlaisille teesekoituksille, hiostamattomina tai ilman.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin