Jukka on hakenut jo pitkään pizzapohjaa, johon olisi TÄYSIN tyytyväinen. Miehen ajatuksen mukaan taikinan pitäisi täytteen alla pysyä ohuena, muodostua kuumassa uunissa hiukan rapsakaksi ja samanaikaisesti pullistua hieman reunoilta. Tällä ohjeella päästiin jo todella lähelle, joskin suolaa Jukka lisäisi taikinaan seuraavalla kerralla.
Pizzakivi kuumeni uunissa todella kauan, mutta tarpeeksi kuumaksi ei siltikään. Tulemme testaamaan tätä ohjetta Savonlinnassa leivinuunilla - tai naapureilla, vink vink.
Resepti on kopioitu Hyvä kokki, paha kokki - ohjelmasta, pause-play-pause-menetelmällä.
PIZZAPOHJA
4-6 pizzakiven kokoista pizzaa
500g durumia
12 g hiiva tuoretta (tai 6 g kuivahiivaa)
hiukan sokeria
1 1/3 cup (=noin 3,5 dl) vettä
1 1/2 tl suolaa (seuraavaksi hiukan enemmän)
vajaa 1 dl öljyä
Sekoita 42 asteinen vesi ja hiiva keskenään. Odottele noin 5min kunnes seos alkaa hiukan kuplia.
Lisää sokeri, suola, jauhot ja öljy. Vaivaa kunnolla, ainakin 10 minuuttia, kunnes taikina ei enää tartu käsiin. Kaulitse pizzoiksi.
OLetteko kokeilleet lisätä vähän mannaryynejä pohjataikinaan?Silläkin saa sitä rapsakkuutta aikaiseksi.
VastaaPoistaKuohkeutta taikinaan voisi myös saada antamalla sen kohota pidemmän aikaan. Joissain resepteissä on suositeltu kohottamista jääkaapissa noin 8 tunnin ajan. Ite en oo kokeillu tuota vielä kun vaatis enemmän aikaa, mutta vähän samantapaista täydellisen pizzapohjan etsiskelyä on tullut tehtyä.
VastaaPoistaMä oon tehnyt pizzataikinan tällä Pastanjauhajien reseptillä: http://pastanjauhantaa.blogspot.com/2005/10/perinteinen-pizza.html
VastaaPoistaOon vaihtanut vehnäjauhot siten, et laitan 50% durumjauhoja ja 50% karkeita vehnäjauhoja.
Tulee ohut ja rapea pohja, ja reunoille muodostuu ilmakuplia.
Olen ymmärtänyt, että jos käyttää pelkkää durumia, niin taikinaan ei muodosta tarpeeksi sitkoa nostamiseen?
VastaaPoistaOmaan taikinaan olen saanut vinkit täältä: http://blogit.mtv3.fi/voisilmapelia/2010/04/26/pizzafriikin-paluu/
Minä kanssa nostattaisin taikinaa pidempään vaikka jääkaapissa. Lidlin luomujauhot (kilon pussi) ovat aivan loistavia tähän.
VastaaPoistaMannaryynejä ei olla kokeiltu, eikä jauhojen sekoitusta. Kiitos kaikille vinkeistä, täytyy kokeilla josko näillä eväillä edettäisiin siihen ihan nappisuoritukseen.
VastaaPoistaUunin kuumuus on varmaan myös aika avainsana. Jukka kiitteli Voisilmäpeli-blogin ideaa paistaa pizza ihan ylätasolla.
Meille tuli kuulemma pizzatorstai :).
Meidän - tai oikeammin suhteemme jauhopeukalon eli Karhuherran - luottopizzanpohjaresepti on tämä:
VastaaPoistahttp://ketunkeittio.blogspot.com/2008/10/lauantai-iltana-saunan-jlkeen.html
Kuumuudella tuntuu kuitenkin olevan merkittävä vaikutus, koska parhaan pohjakoostumuksen olemme saaneet aikaan leivinuunissa. Pizzakivellä ja pizzalautasellakin ihan mukavia kyllä.
Kuivahiivan tilalla voi toki käyttää nokareen elävää hiivaa.
Paistolämpötila?
VastaaPoistaAno niin kuumaksi kuin uunisi saat.
VastaaPoista