sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Rapsakkaa kukonpoikaa Viskilän tilalta

Olemme päättäneet olla ostamatta kotiin tehotuotettua broileria. Tämä päätös kypsyi ajan kanssa, eettisistä syistä. Mietimme, onko ulkomainen luomukana ainoa vaihtoehto nyt meille, mutta sitten tarjoutui toinenkin "ehdokas": Viskilän tilan kukonpoika. Kertokaa toki jos jostain muualtakin on mahdollista saada eettisesti tuotettua kanaa tai vastaavahkoa.

Viimeksi mummulareissulla kävimme hamstraamassa Viskilänkukonpoikaa pakkaseemme. Jos kiinnostuit eikä Huittinen osu matkasi varrelle, katso täältä muut jälleenmyyjät.

Kukonpoikien arvoinen sunnuntairesepti löytyi Kaikki äitini reseptit-blogista. Meillä tosin taisi mennä vielä enemmän voita settiin, joka oli kuitenkin kokonaista kanaa pienempi kolmen koiven voimin. Meillä ei valitettavasti ollut sitruunoita, joiden kuori raastettuna olisi tehnyt varmasti enemmän makua kuin pelkkä mehu. Muutenkin pikkuisen sovellettiin, mutta vain vähän. Lopputulos oli herkullisen rapsakka, hurjan maistuva! Poikamme olsii halunnut syödä kaikkien koipien nahat. Kasvikset kukonpojan koipien alla olivat saaneet ihanaa makua itseensä ja pehmenneet, joskin ehkä liikaakin.
RAPSAKKAA KUKONPOIKAA

3 kukonpojan koipireittä
50-70g voita
1 sitruunan (raastettu kuori ja) mehu
suolaa
mustapippuria
tuoretta timjamia
10 valkosipulinkynttä kuorittuna
4 perunaa puolitettuna
4 isoa porkkanaa
3 sipulia kuorittuna ja lohkottuna

Valmista maustevoi lisäämällä sitruunankuoret pehmenneeseen voihin. Lisää myös timjamia maun mukaan.
Tee koipiin varovasti pussit eli irroita nahkaa lihasta. Tunge syntyneeseen pussiin maustevoita ja hiero se  nahan päältä suurinpiiretein tasaiseksi.

Kanan päälle voit nokkaista loput voit, jotka nahan alle eivät sopivasti menneet. Rouhi päälle vielä suolaa ja mustapippuria.
Kuori valkosipulinkynnet. Puolita perunat ja paloittele porkkanat sekä sipulit isosti. Aseta kasvikset padan pohjalle yhdessä valkosipulien kanssa. Ripsauttele vähän suolaa ja mustapippuria päälle. Aseta kukonpojan koivet kaiken päälle. Kanan päälle voit nokkaista loput voit, jotka nahan alle eivät sopivasti menneet. Rouhi päälle vielä suolaa ja mustapippuria.  Sulje padan kansi.

Laita pata 200 asteeseen uuniin ja anna olla omissa oloissaan noin tunti. Poista sitten kansi, valele koipia vähän pataan kertyneellä nesteellä ja anna kukonpojan nahan ihanasti rapeutua vielä puoli tuntia uunissa.

10 kommenttia:

  1. Voi kuinka kiva nähdä , että tuli hyvät sunnuntaipadat teillekin! Ja että tämä resepti toimii myös koipireisipaloilla.

    VastaaPoista
  2. Tylsää, kun kaikki noi kaupat ovat niin kaukana täältä Hangosta. Mutta - onneksi onnistuin ostamaan Sjöbergin tilalta viime syksynä oikeeta kanaa - Nisse oli putsannut ne koipiin ja rintafileisiin. Muutama on vielä pakkasessa. Broileri ei maistu miltään tämän jälkeen! Kuvia on jossain blogissani viime syys/lokakuulta: www.villatarja-blogspot.com

    VastaaPoista
  3. Nam nam =) 2 kukonpoikaa odottaa pakastimessa...

    VastaaPoista
  4. Nanna: Kiitos kovasti reseptistä! Tykkäsimme kaikki kovasti!

    Tarja: Onko sulla laittaa tarkempaa linkkiä. Blogisi löytyi kyllä, mutta siellä ei taida olla merkintöjä tuolta ajalta. Missä tuo Sjöbergin tila on?

    Pp: Mitäs meinaat niistä tehdä?

    Viskilän kukonpoikaa saa myös muuten Juuresta, sekä ravintolasta että puodin puolelta.

    VastaaPoista
  5. Ajattelin kypsentää (ainakin toisen) savipadassa. Katsotaan, jospa siitä syntyisi pääsiäisateria :)

    VastaaPoista
  6. Täytyykin tulla pääsiäisen jälkeen kuikuilemaan miten onnistuitte :)! Meilläkin nimittäin nököttää kaapissa savipata (joka on turhan vähällä käytöllä).

    VastaaPoista
  7. Savipata on ihan huippu juttu! Teen siinä talvella ruuan vähintään 1krt/vko. Olen ihan hurahtanut siihen. Ottakaa ihmeessä ahkerampaan käyttöön jos pataruuat maistuvat.

    VastaaPoista
  8. Ja Viskilää saa myös Töölön Anton & Antonista! :)

    VastaaPoista
  9. PP: Kyllä minäkin olen ollut ihan tyytyväinen, milloin olen muistanut liotella tarpeeksi ajoissa. Jotenkin se vain unohtuu kaappiin.

    Tusla: Juu, Viskilän tilan jälleenmyyjissä onkin mainittu A&A, tuo Juuri vain jostain syytä uupuu. Mutta kiitos joka tapauksessa!

    VastaaPoista
  10. Hupsis, täällä intoillessa tuo sisälukutaito on välillä niin ja näin... :) Mutta ihan mahtavaa, että saatavuus on jo ihan mukavalla mallilla. Jos ei satu siellä Satakunnassa päin ajelemaan.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin