torstai 5. huhtikuuta 2012

Makuja itäisiltä mailta sämpylässä ja sen sisällä


Arkemme on välillä kovinkin hektistä. Siksi on erityisen hienoa viikonlopun kynnyksellä perjantai-iltana istahtaa ihan rauhassa perheen kanssa pöydän ääreen ja nauttia paitsi toistemme seurasta myös hyvästä ruuasta. Samalla tulee vaihdettua rauhassa kuulumisia, mikä on välillä ihan tervettä.

Kaveriperheemme toi muuttotohinoissaan meille sellaisen höyrytyskorisysteemin, joka ratkaisi edellisperjantain ruokamme. Päätimme kokeilla valmistaa höyrytetty sämpylöitä  ja täyttää ne marinoiduilla mungpavuniduilla, revityllä possulla ja muilla vastaavilla tykötarpeilla chilimajoneesia unohtamatta. Kiitosta vaan facebookissa annetusta vinkistä Kristiinalle ja reseptistä ruokala.net:lle. Tästä tuli kertaheitolla koko perheen yhteinen herkku! Kaikki saivat valita "hampurilaisensa" täytteen itse. Lapsilla sämpylä täyttyi käytännössä vain lihalla ja käsittelemättömällä porkkanaraasteella. Seesaminsiemenet molemmat rapsuttivat ennen syömistä pinnalta pois, joten seuraavalla kokkauskerralla pitää muistaa jättää muutama sämpylä siemenettömäksi.
Aloita kokkaaminen viitisen tuntia ennen ruokahetkeä laittamalla possunlapa uuniin. Sulatimme pakkasesta haudutusliemeksi Farangin karkkipossusta jäänyttä lientä, mutta jollei sinulla ole sitä, tee se näin:

POSSUNLAPA JA HAUDUTUSLIEMI

luomupossun lapa

1 l vettä
1 valkosipulinkynsi
5 sentin pätkän inkivääriä
1 korianterinjuuri tai 1 rkl korianterinsiemeniä murskattuna
1 valkopippuri
2 dl valkoviiniä
4 dl vähäsuolaista soijaa
1 dl osterikastiketta
½ dl ketjap manista eli makeaa soijakastiketta

Kiehauta kaikki haudutusliemen ainekset isossa kattilassa. Laita possun lapa uunivuokaan, kaada päälle liemi ja vuoraa vuoka foliolla. Hauduta 160 asteisessa uunissa reipas 5 tuntia. Nosta liha liemestä ja revi kahden haarukan avulla riekaleiksi.

Höyrytettyjen sämpylöiden ohjeessa kehotettiin varmistamaan, ettei tässä käytetty riisijauho ole aasialaista tahmeaa riisijauhoa (glutenious rice flour), joka tekee sämpylöistä sitkeitä, vaan gluteenittomia (non glutenious) jauhoja. Mietin löytyyköhän noita tavallisesta kaupasta, mutta marketin jauhohyllyltä silmiin osui helposti  tummaa täysjyväriisijauhoa.

HÖYRYTETYT SÄMPYLÄT
noin 14 kpl

ripaus suolaa
ripaus sokeria
1 rkl eli n.5 g kuivahiivaa
2 dl vehnäjauhoa
1 ½ dl riisijauhoa
2 rkl seesamiöljyä
1 ½ dl lämmintä vettä
koristeeksi (mustia)seesaminsiemeniä


Sekoita suola, sokeri ja kuivahiiva jauhojen joukkoon. Lisää öljy ja lämmin vesi. Vaivaa kimmoisaksi taikinaksi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa puoli tuntia. Muotoile taikinasta pieniä sämpylöitä. (Voitele kädet seesamiöljyllä kevyesti, jos taikina tarttuu.)

Tee leivinpaperista pieniä neliöitä. Nosta sämpylät höyryttimeen paperien päälle melko löyhästi, etteivät tartu kiinni toisiinsa. Anna kohota hetken aikaa. Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Älä murehdu jos näyttää etteivät siemenet taru. Höyryttyessään seesaminsiemenet kiinnittyvät kyllä sämpylöiden pintaan.

Sulje kansi tiiviisti juuri ennen höyrytystä. Nosta höyrytin wokkiin tai kattilan päälle, jonka pohjalla on kiehuvaa vettä. Höyrytä kypsiksi noin 15 minuutin ajan bambuhöyryttimessä. Sämpylät jäävät valjun vaaleiksi, mutta mustat seesaminsiemenet hieman piristävät ulkonäköä. 
Sämpylätaikinan kohotessa ja lihan muhiessa uunissa voit valmistaa muut ainekset.

PIKKELÖIDYT RETIISIT

1 pussi (125 g) retiisejä
0,25 dl vettä
1 rkl riisiviinietikkaa
0,1 dl sokeria
0,4 tl suolaa

Leikkaa pestyt retiisit ohuenoheuiksi esimerkiksi mandoliinilla. Kumoa suljettavaan purkkiin.
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Kaada retiisien päälle. Sulje purkin kansi tiiviisti ja ravistele. Anna maustua jääkaapissa noin tunti.
Sovelsin samaa ohjetta KURKULLE, jonka ensin raastoin ja valutin kevyesti suolattuna siivilässä.
Lapsille raastettiin porkkanoita.

Katoimme pöytään myös salaatinlehtiä, joiden päälle kasasimme täytteitä ja söimme sormiruokana.

SUKJU NAMUL eli marinoidut mungpavunidut

paketti (150 g) mung-pavun ituja
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl soijakastiketta
1 valkosipulin kynsi silputtuna tosi pieneksi
1 rkl huhmareessa jauhettuja seesaminsiemeniä
silputtua kevätsipulia ja varsia
ripaus sokeria

Ryöppää ituja minuutin verran. Osa itujen kuorista nousee veden pinnalle.  Nouki ne reikäkauhalla pois.  Laita idut  siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä jotta kypsyminen päättyy. Sekoita muut ainekset hyvin valutettujen itujen joukkoon. Anna maustua huoneenlämmössä puoli tuntia.

Mungpapujen idea ja resepti on Ankerias Vipuselta, joten kovasti kiitoksia sinne suuntaan.
CHILIMAJONEESI

1 munankeltuainen
2 tl Dijon-sinappia
1 rkl vaaleaa balsamico-etikkaa
1,5 dl rypsiöljyä
hyppysellinen suolaa
sokeria
valkopippuria
paprikajauhetta
1 punainen chili pilkottuna, ilman siemeniä

Sekoita korkeassa, kapeassa kulhossa munankeltuaiset, sinappi ja etikka. Vaahdota seosta sähkövatkaimella ja lisää laitteen käydessä joukkoon öljy ensin tipoittain, sitten ohuena nauhana. Valmis majoneesi on vaaleaa ja kuohkeaa. Sekoita mausteet hyvin joukkoon.

17 kommenttia:

  1. Oooooh. Oon maistanut noita bunneja Gaijinin maistelumenun yhteydessä viime kesänä ja ne oli IHAN TAUTISEN HYVIÄ! Vegeverisossa oli jotain sientä.

    VastaaPoista
  2. Ihanat kuvat ja ohjeita.Täällä torin viereen avattiin joku aika sitten pikku ravintola nimeltä Bun,jossa tuollaisia juuri tehdään, mutten ole vielä käynyt kokeilemassa.

    VastaaPoista
  3. Hei, tiedättekö, mistä ystävänne hommasi tuon höyrytyskorisysteemin? Olen etsiskellyt sellaista jo pitemmän aikaa:)

    VastaaPoista
  4. Mari: Sieniä ja mitä muuta? Meillä on sieniä vielä niin rutosti, että niiden ymppääminen ihan minne vaan on toivottua.
    Taikina oli helpppo saattaa kokoon ja käsitellä. Valju ulkonäkö ei kyllä vastaa makua lainkaan.
    Gaijin on vielä kokematta, mutta toivottavasti ei kauaa.

    Yaelian: Kiitos sinulle taas kauniista sanoistasi! Jos käyt kokeilemassa, kerro ihmeessä millä täyttivät.

    Campis: Stockalta oli kuulemma ostanut. Näin viime viikonloppuna Hakaniemen Hallin vieressä aasialaisia herkkuja myyvässä kaupassa (Etolan lähellä, ei Vii Voan) tällaisia eri kokoisina. Pienimmät maksoivat vain 3 euroa!

    VastaaPoista
  5. Kiitos Merituuli, pitääpä kesäkuussa käydä tuolla katsomassa, kun taas pääkaupunkiin saavun:)Olen muka meilläkin nähnyt Sokoksella nähnyt, muttei nyt enää, kun olisin mielinyt ostaa.

    VastaaPoista
  6. Ai kun on hyvän näköistä settiä! Chilimajoneesia aion pikimmitten kokeilla. Se sopii muiden kanssa varmaan ihan täydellisesti.

    VastaaPoista
  7. Näitä pitänee kokeilla. Löysin muutama viikko Vaasasta aasiakaupasta tuollaisen höyrytyskorin ja ostin , 15€, pienet oli tosiaan vaan 3€. En ole vielä mitään höyryttänyt, mutta hyvähän se on olla olemassa.... ;D

    VastaaPoista
  8. Ihanaa - te kokeilitte, tulinpa hyvälle mielelle :) Ja tosi mahtavaa, että tykkäsitte! Vaikka eipä noista kyllä voi olla tykkäämättä.. Slurps, slurps, nam, nam... Jossain vaiheessa varmasti löytynevät nuo minunkin blogista.

    terveisin, se Kristiina

    VastaaPoista
  9. Mun alkoi tehdä ihan kauheesti mieli ituja.

    VastaaPoista
  10. Campasimpukka: Kiva vaan jos voin olla avuksi!

    Ankerias: Sopii kyllä ärinomaisesti!

    Nanna: Tuolla lailla nuo meidän kaveritkin olivat korin ostaneet ja nyt me saimme sen käyttämättömänä. Mutta etköhän sinä niille löydä käyttöä!

    KistiKoo: Iso kiitos vinkistä, taikina oli helppo tehdä ja leipoa.

    Veera: No ne nyt oli helpoin osa tätä settiä :D. Mulla on itelläkin ollu itämässä nyt viisi päivää mungpavun idut ja tulos on ihan nolla. Täytyy ottaa uusi yritys pian.

    VastaaPoista
  11. Oi aivan pakko tehdä tätä joku viikonloppu!

    VastaaPoista
  12. Pakko hankkia tuollainen kori. En ole täällä Turun päässä moiseen törmännyt, mutta kaippa niitä jossain myydään jahka lähden kauppakierrokselle :) Nam nam, rakastan muutenkin leipiä yli kaiken, joten tätä on kyllä pakko päästä kokeilemaan :) Kerrassaan mielenkiintoista :)

    VastaaPoista
  13. Minna: Me tehdään uusiksi varmaan ens viikonloppuna :).

    Katski: Ja helppoa! Suuntaisin sinuna etnisiin kauppoihin, kai Turussakin sellaisia on? Siellä on kyllä ihania keittiötarvikeliikkeitäkin.

    VastaaPoista
  14. Hei Merituuli!

    Ihanan näköisiä! Gaijinissa tosiaan myös tultu maisteltua buneja, nam nam.

    Jäi vähän epäselväksi että käytitkö siis täysjyväriisijauhoja?

    Taitaapi mennä viikonloppuna kokeiluun!

    VastaaPoista
  15. Juu, juurikin niitä käytin! On kyllä kokeilemisenarvoinen juttu! Miten sinä ajattelit bunnisi täyttää?

    VastaaPoista
  16. Tulen pahasti teitä jäljessä, mutta tänään höyryttelin sämpylöitä ja tein pikkelöityjä retiisejä ohjeillanne. :) Hyvää tuli, kiitos! Mainitsin myös bloginne omassa postauksessani Kipakka kokkaa- blogini sivuilla.

    VastaaPoista
  17. Kiva kun vinkkasit jutustasi! Lohihamppisi näyttivät älyttömän hyviltä! http://kipakkakokkaa.blogspot.fi/2013/09/steamed-buns-with-salmon-sampylat-ne.html

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin