Ravintola Quyen Quyen Quan teki meihin vaikutuksen
tarinoillaan, joita kuulimme iloisen ja innostuneen omistajamiehen toimesta pitkin aterointia. Mies on asunut myös Australiassa,
joten hänen englanninkielensä oli todella hyvää.
Mies kertoi, että heidän
perheellään on ollut pitkään ravintola Buon Ma Thuot kaupungissa, mistä mies on
kotoisin. Ho Chi Minh Cityssä he ovat olleet auki vasta muutaman viikon, joten
oli aika tuuria että paikkaan osuimme. Vahingossa, kun etsimme hotellin läheltä
ruokapaikkaa illaksi.
Ravintolan raaka-aineet tulevat jo mainitusta keski-Vietnamin
vuoristokaupungista, Buon Ma Thuot:sta. Samainen kylä on myös suuri kahvintuottaja Vietnamissa. Mies puhuu kauniisti joesta, joka antaa paljon
rikkauksiaan syötäväksi, kuten myös viidakosta joka tarjoaa ruoka-aarteita.
Ravintolan raaka-aineista mahdollisimman suuri osa on
luomua, mutta omistaja toteaa rehellisesti että luomusertifikaatissa on
ongelmia Vietnamissa. Tarkastajan käydessä tilalla ja leimatessa sen tuottavan
tietyn määrän luomua, ostaa tuottaja monesti lisää ei-luomulaatuista
raaka-ainetta myyden sen kuitenkin ulos luomuna. Luomutuottajia on myös
kuulemma todella vähän Vietnamissa. Ravintolan kanat ja possut ovat ”free-range”-laatua
eli ne ovat saaneet elää vapaana ulkona.
Kävimme syömässä Quyen Quyen Quan:ssa kahtena iltana.
Molempina kertoina lapset halusivat todella hyvää kanaa, joka tarjottiin bamburiisin
kanssa, vietnamiksi gà nu’omg com lam.
Ruokien valmistuksessa on käytetty vanhoja, luonnollisia
menetelmiä. Possunliha on fermentoitumisen myötä saanut hienoa makua, vaikkei
se ollutkaan omistajan mukaan vielä täydelliseksi fermentoitunutta, heo dong bào nuong chua.
Bambussa kypsennetty riisi on mielenkiintoinen asia.
Kokonaiseen bambuun on laitettu vettä ja riisiä. Bambun pinnassa oleva ohut
kerros pitää kosteuden sisällä ja antaa omaa makuaan riisiin. Buon Ma Thuot:ssa
riisi kypsennetään nuotion alla miedossa lämmössä. HCMC:ssä käytettiin
muistaakseni höyrytystä. Kypsennyksen jälkeen bambukuori halkaistaan ja riisi grillataan
nopeasti. Näin riisi saa rapean pinnan, mutta on sisältä tiiviin tahmainen.
Pidin riisistä ihan hurjasti, kun se dipattiin seokseen joka sisälsi
paahdettuja seesaminsiemeniä, suolaa ja suolapähkinöitä.
”Jungle leaves” ja kuivatut pikkukalat tarjottiin meille
paikan puolesta. Jälkimmäiset olisivat tosi oivia pureskeltavia oluen kanssa.
Mustekala oli täällä erinomaisen hyvin kypsennettyä.
Dippisoosi oli minulle turhan mausteista, mutta Jukka syömäpuikotteli sitäkin
hyvällä ruokahalulla.
Savustettuun pekoniin käärityt sienet olivat erinomaisia, thit heo xông khói cuôn nãm kim châm.
Yksi mielenkiintoisimmista ruuista oli aurinkokuivattu
naudanliha, joka nautittiin pannulla paahdettujen keltamuurahaisten kanssa, khô bò môt nang trúng muõi kin trái mat mât.
Meille kerrottiin että kaupungissa muurahaiset on pakko murskata kokonaisena
tarjoamisen sijaan, sillä ihmiset ovat hiukan ennakkoluuloisia. Saimme kuulla
myös, miten eri muurahaislajeja käytetään erilaisiin tarkoituksiin:
mustamuurahaisissa on savuista makua, kun taas keltamuurahaisissa hapokkuutta.
Ravintoloitsijan pääelinkeino on viinien tuottaminen jungle noni hedelmästä. Näitä Yokdoni viinejä ja viinoja saa kuulemma ihan pian
lentokenttävalikoimistakin. Saimme maistaa viiniä, mutta meihin se ei
makeudessaan uponnut.
Valitettavasti vasta aterioinnin loputtua saamme kuulla että
pieniä kaloja sisältävä salaatti on keski-Vietnamin ravintolan hittituote, jota
toki saa myös Ho Chi Minh Cityn ravintolasta. Joten maista sinä ihmeessä
salaattia ja näitä esittelemiäni herkkuja Quyen Quyen Quan:ssa kun Saigoniin
menet. Niin mekin teemme ensi kerralla kun kaupunkiin osumme.
42 Tran Cao Van, aivan Turtle Laken vieressä District
kolmosella
Ho Chi Minh City, Vietnam
Lisäys 2017: Ravintolaa ei enää ole Saigonissa.
Lisäys 2017: Ravintolaa ei enää ole Saigonissa.
Jälleen yksi syy palata joskus Saigoniin! Hauska tuo bamburiisi.
VastaaPoistaSe bamburiisi oli hyvää ja ihana erilainen suutuntuma. MILJOONA syytä palata Ho Chi Minh Cityyn - I love it! Merituuli jukan tunnuksilla
VastaaPoista