maanantai 16. tammikuuta 2012

Farangin karkkipossua villisiasta

Ihan kuin suklaata lihalla eikö vain? Farangin karkkipossu oli saatu soimaan päähäni ja makunystyröilleni, vaikken ollut sitä koskaan maistanutkaan. Päätimme korjata asian villisian kaslerin voimin ja kutsua Nelleläisetkin arvioimaan lopputulosta.

Ja voi miten oli herkkua! Suutuntuma ja maku oli oikein onnistunut. Aika vähti ruuassa kyllä oli, mutta lopputulos oli kyllä kaiken sen vaivan arvoinen. Meillä tuhdinmakuinen karkkipossu tarjottiin maustetulla kaali-retiisiraasteella ja yhteen jökähtäneillä mustilla nuudeleilla. Jälkimmäiset olivat tosi turha lisä. Lautasen reunalle katettiin myös pikkukipossa chilirenkailla maustettua riisiviietikkaa.
Kulinaarimurulan Jaana on tehnyt samaista ruokaa Farangin oman keittokirjan opastamana. Minä seurasin Kiehuu!-kirjan ohjetta Farangin omistajakaksikon Matti Wikbergin ja Tomi Björkin ohjeistamina. Seuraamani ohje on hiukan vähempiraaka-aineinen. Esimerkiksi minulle outo cassia puuttuu Kiehuu!-kirjan resepteistä. Tähtianiksen määrä on myös huomattavasti pienempi, sillä ne puuttuvat haudutusliemestä kokonaan. Jaanan blogista sain hyvän vinkin korvata korianterinjuuren korianterinsiemenillä. Tuoretta korianteria ei täältä Nummelasta löytynyt ja rapeaksi paahdetut valkosipulit paloivat kitkeriksi. Muuten kaikki onnistui hyvin.

FARANGIN KARKKIPOSSU VILLISIASTA
reilu mitoitus noin kuudelle ahmatille

1000-1500 g possun niskaa eli kasleria, meillä villisian kasleria

HAUDUTUSLIEMI
2 l vettä
2 valkosipulinkynttä
10 sentin pätkän inkivääriä
2 korianterinjuurta tai 2 rkl korianterinsiemeniä murskattuna
2 valkopippuria
4 dl valkoviiniä
8 dl vähäsuolaista soijaa
2 dl osterikastiketta
1 dl ketjap manista eli makeaa soijakastiketta

KARKKIKASTIKE
2½ dl haudutuslientä
4 tähtianista
1 kanelitanko
400 g palmusokeria
1 dl vettä

rypsi- tai auringonkukkaöljyä friteeraukseen

2 rkl rapeaksi paahdettua valkosipulia
2 rkl rapeaksi paahdettua salottisipulia
2 punaista pitkää chiliä renkaiksi pilkottuna
3 rkl riisiviinietikkaa
1 puntti tuoretta korianteria

Aloita possun valmistus päivää ennen sen tarjoilua.

1.PÄIVÄ

Kiehauta kaikki haudutusliemen ainekset isossa kattilassa. Lisää liha liemeen ja anna sen hautua 3-4 tuntia miedolla lämmöllä kannen alla ylikypsäksi. Itse hulautimme liemen kattilasta uunivuokaan ja vuorasimme vuuan foliolla. Viivytimme vuokaa 160 asteisessa uunissa reippaan 4 tuntia.

Nosta ylikypsä liha varovasti kattilasta jäähtymään. Siirrä jäähtynyt liha astiaan kevyen painon alle ja laita astia jääkaappiin. Anna sen olla siellä yön yli.

Siivilöi liemi. Laita liemi omaan astiaan ja lykkää jäähtyneenä jääkaappiin.
2. PÄIVÄ

Paahda tasakokoiset sipulirenkaanpuolikkaat runsaassa, kuumassa öljyssä. Valuta kuivaksi talouspaperin päällä (ja ripsi päälle sormisuolaa). Paahda halutessasi myös pilkottua valkosipulia samalla tapaa.

Kuori haudutusliemen pinnalta hyytynyt rasva. Mittaa lientä kattilaan, lisää joukkoon kanelitanko ja tähtianikset. Kiehauta ja siirrä kattila pois liedeltä.

Laita toiseen kattilaan vesi ja palmusokeri. Sulata sokeri miedolla lämmöllä. Kun sokeri on liuennut veteen, kuumenna seosta kunnes sokeri alkaa tummua ja tuoksua paahtuneelta.

Lisää liemi karamellisoituneen sokerin joukkoon. Kaada tosi varovasti, sillä sokeri on kuumaa ja se kuplii voimakkaasti. Kiehuu!-kirja puhui räjähtämisestä, jota ei kyllä tapahtunut. Anna seoksen kiehua hissukseen, kunnes se paksunee. Minä kuumensin puoli tuntia, kun tuntui ettei tapahdu mitään. Jäähtyneenä sain sitten loivantaa karkkikastiketta hiukan lihaliemellä.

Kuumenna öljy omassa kattilassaan 170 asteeseen. Käytä öljyn lämpötilan mittaamiseen digitaalista paistomittaria laittamalla anturi öljyyn. Paloittele possu arpakuution kokoisiksi paloiksi. Friteeraa lihapaloja öljyssä kunnes ne ovat kullanruskeita. Nosta lihanopat kattilasta reikäkauhalla talouspaperin päälle. Paperi imee possupaloista ylimääräiset öljyt.
Viipaloi chili ja nypi korianteripuskasta kourallinen lehtiä.

Yhdistä kulhossa possunpalat, karkkikastike, molemmat rapeat sipulit, (chilirenkaita sekä korianteria).

Tarjoile chiliviipaleilla maustetun riisiviinietikan kanssa.

14 kommenttia:

  1. cassia on kanelia.. taino cassia on cassiaa mutta jos ostaa halpaa kanelia se on kai usein tuota

    VastaaPoista
  2. Kiitos! oli kyllä tosi hyvää :) Ja oli aivan ihanaa, kun ei itse tarvinnut tehdä muuta kuin ilmestyä paikalle. Tuli vahvasti semmoinen olo, että tarttis varmaan hankkia niitä erikoisia etikoita sunmuita ja alkaa kokkaamaan sitä farang - kirjaa läpi. Niin nam se oli se Merituulin possu!

    VastaaPoista
  3. meidän aleksi: jaahas. melkein tuli selväksi :).

    Nelle: Mustakin oli onnistunutta. Olikos sulla se kirja? Mulle taas tuli entistä vahvempi fiilis mennä syömään Farangiin. En ole koskaan (vielä) ollut.

    VastaaPoista
  4. Jepulis, cassia on sitä peruskanelia mitä kaikkialta saa ja se sisältää sitä vaarallista kumariinia joka on pahaksi maksalle. Myytäisköhän Suomessa yhden merkkistä ceylonin kanelia joka on niinku parempaa..
    Tätä karkkipossua on kyllä ihan pakko kokeilla, samaa meinasin jo silloin Jaanan bloggauksen luettuani mut oon vaan laiska ja saamaton.
    Farangiin pitää kyllä ja päästä syömään!

    VastaaPoista
  5. tankoina kaneli taitaa olla ihan kanelikanelia, cassiaa saa sitte vaikka viivoanista kokonaisena

    VastaaPoista
  6. Kiitos selvennyksistä Hanna ja aleksi!

    Hanna olisko se sit seuraava kohde?

    VastaaPoista
  7. Hahaa, mäkin tein tätä just viikko sitten, sillä Jaanan (l. Farangin) repsulla - oli kyllä mielettömän hyvää! Olin kyllä ihan älliskönä siitä, miten älyttömän halpa ruhonosa se kassler oli, siihen nähden tuon ruoan hinta-laatusuhde oli aivan huippua!

    Tervetuloa vaan syömään Farangiin (sanoo hän, joka asuu ihan siinä nurkalla)!

    VastaaPoista
  8. Olemme aiemmin pitäneet kasleria aika vähäarvoisena lihana, kunnes ensikerran grillasimme luomupossun kassleria - druuuul - sanoisi eräs muulibloggaaja :).

    Palmusokeri taas oli yllättävän kallista samoin kuin vähäsuolainen soija.

    VastaaPoista
  9. Merituuli joo, mulla on se kirja. Ja joo, olisi ihana mennä sinne syömään. Pitäiskö mennä porukalla? ;)

    VastaaPoista
  10. Ruvetaas puuhaamaan tuota syömistä :)!

    VastaaPoista
  11. No jösses, en ollut ikinä ajatellut saavani tätä herkkua ihan omassa kodissa. Mutta sainpas! Kiitos ohjeesta.
    Tuli muuten tota haudutuslientä aika moinen määrä. Pitäis varmaan keitellä vähän kasaan ja pistää jemmaan.

    VastaaPoista
  12. Ompas kiva kuulla että olet onnistunut! Tykkäskö lapset?

    Me juurikin keiteltiin kokoon lientä ja pakastettiin tulevaa varten.

    VastaaPoista
  13. Googlettelin karamellipossun tekijöitä ja eksyin suolaa&hunajaa-blogista postaukseesi. Mies sai jouluna Tomi Björckin kirjan ja teimme sen ohjeella ensimmäistä kertaa karamellisoitua possua, kun loppiaisena oli koko päivä aikaa vartoa keittiössä. Valmistimme ruoan siis yhden päivän aikana ja kyllä siitä tuli aivan uskomatonta, vaikka liha saikin seisoa jääkaapissa vain parisen tuntia. Karamellikastikkeen edessä olimme molemmat ihan sanattomia - emme olisi voineet kuvitellakaan, että siitä saisi kotioloissakin NIIN hyvää!

    Sitten googletin nopeasti ja huomasin, että karamellipossun ohjehan on kiertänyt netissä jo vuosia! Melkein alkoi harmittamaan, ettei se ollut osunut silmiimme aiemmin. Onneksi itsekin pakastin lopun haudutusliemen niin saadaan loihtia tämä herkku taas heti, kun sitä alkaa tehdä mieli!

    VastaaPoista
  14. Kiitos paljon kommentista Viv! Tosi kiva kuulla että onnistuitte tässä loistoruuassa. Mun taas rupesi tekemään mieli Farangiin :D

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin