perjantai 29. marraskuuta 2013

Inkiväärikasvikset

Tämä ruoka valitettavasti vaatii erikoiskaupan tavaraa. Tsori. Mustat aasialaiset pavut toivat nimittäin muuten aika tavallisenmakuisiin kasviksiin vinkeällä tavalla persoonallista, hyvää makua. Tosin laitoinkin niitä kasvisten sekaan tuplamäärän. Emme oikein tarkkaan tienneet minkämoisia papuja alkuperäinen resepti kaipasi, mutta kuvanmukaisella purkilla edettiin kohti onnistunutta lopputulosta. Ja sitä lopputulosta tuli paljon.
Olisiko tässä vaiheessa pitänyt kellojen soida että turhan iso setti on tulossa? Kasvikset olivat nimittäin vain yksi osa viikonlopun aasialaiskattausta kahdelle perheelle. Nooh, tätä kasvisruokaa on syöty pitkin viikkoa lisukkeena erinäisten ruokien kanssa, sopi tahi ei. 
Resepti kirjasta "Parhaat reseptit Aasia".

INKIVÄÄRIKASVIKSET 

50-100 g mustia aasialaisia papuja
suolaa
250 g parsakaalia
250 g porkkanoita
150 g sokeriherneen palkoja
2 punaista paprikaa
1 purjo
1 kesäkurpitsa
200 g siitakesieniä
250 g kiinankaalia
50 g tuoretta inkivääriä
3 valkosipulinkynttä
6 rkl öljyä
20 g kuorittuja seesaminsiemeniä
1 rkl tamarinditahnaa
1 rkl punaista currytahnaa
1,25 dl kanafondia (meillä kanalientä)
2 rkl soijakastiketta
2 rkl seesamiöljyä
pippuria

Kiehauta suolalla maustettu vesi kattilassa. Laita pavut kattilaan, alenna lämpöä ja keitä kannen alla runsaat 30 minuuttia.Valuta siivilässä. 

Paloittele, pätki ja pieni kasvikset. 

Kuumenna öljy wokki-pannussa. Paista porkkanoita, paprikaa, parsakaalia ja siitakesieniä kuumalla lämmöllä käännellen 2 minuuttia. Lisää sitten sokeriherneen palot, purjo, kesäkurpitsa, kiinankaali, valkosipuli, inkivääri, seesaminsiemenet, pavut, tamarindi ja currytahna. Paista koko ajan sekoitellen vielä 4 minuuttia. Lisää liemi, soija ja seesamiöljy. Kiehauta nopeasti. Sekoita hyvin. (Tarkista maku suolalla ja pippurilla).

10 kommenttia:

  1. Aasialaisissa ruoissa harmittaa aina vähän se, kun aineslistat on kilometrin mittaiset. Curryja varsinkin tulisi tehtyä enemmän jos ei aina tarvitsisi niin paljon aineksia.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. minkälainen on muuten maku noissa mustissa pavuissa? Itse olen syönyt vain mustapaputahnan ryydittämiä annoksia...

    VastaaPoista
  4. Ruokaa mun makuuni;rakastan aasialaisia wokkiruokia.Mä olen käyttänyt vain valmista mustapaputahnaa,joten minäkin utelen että miltä nuo tuollaiset pavut maistuvat?

    VastaaPoista
  5. Nuo pavut on fermentoituja soijapapuja. Säilyvät täältä iäisyyteen ja ovat tosi kiva makulisä moneen kiinalaiseen reseptiin. Tykkään kanssa.

    Pavut tunnetaan myös nimillä douchi ja englanniksi black fermented beans tai sitten ihan vaan black beans. Jälkimmäisestä termistä ne on ehkä suomennettu reseptiin, jos arvata pitää.

    VastaaPoista
  6. Seuraavan kerran, kun tämmöstä ruokaa jää yli, voi sen toimittaa tänne.

    Nuo fermentoidut pavut on aaaiiiiivvvaaaannnn loistavia. Nam!

    VastaaPoista
  7. Heti utelen mistä löysitte pavut? Kuulostaa juuri sellaiselta reseptiltä mistä meillä tykättäisiin.

    VastaaPoista
  8. Chez Jasu: Tuo on kyllä niin totta. Siksi mekin teemme monesti tämäntyylisiä ruokia "ryppäissä". Tosi moneen tulee kuitenkin samantyyppisesti mausteista. Onneksi monet säilyvät tosi kauan.

    Andalusiana ja Jael: Makua on hyvin vaikea kuvailla. Fermentoituminen tekee niihen ihan oman vinkeän makunsa. Ostimme myös tölkissä fermentoituja, suolattuja papuja ja niiden maku ainakin oli aika samanmoinen kuin näidenkin, toki suolaisempi (ai jaa!). Osaako joku muu kuvailla makua?

    Ankerias: Nöyrä kiitos infosta! Mihin /miten olet papuja käyttänyt? Hieno tieto että säilyvät kauan, sillä purkki on aika iso.

    Hannele miten sinä olet papuja käyttänyt?

    Minna Helsingistä ViiVoanista, Hakaniemestä.

    VastaaPoista
  9. Merituuli: Just tungin papuja Lidlistä ostetun ankan sisään. Kyllä niitä aina välillä tarvitaan, kun kiinalaista tekee. Mapo doufu taitaa olla se ruokalaji, jossa itse niitä itse useimmiten käytän.

    VastaaPoista
  10. Katoppa vaan. Onneksi blogistasi löytyi reseptiä sillä minulla ei ollut asiasta mitään tietoa :) http://ankeriasvipunen.com/2013/01/31/mapo-doufu/

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin