Haluatteko kuulla salaisuuden? En ole tätä kevättä aiemmin tehnyt ikinä simaa. Onhan se nyt hiukan pelottavaa. Maku on kaiken väkerryksen
jälkeen hiivamainen, pullot räjähtelee jääkaappiin ja kaikki sima jää juomatta.
Niinkö? Ei ollenkaan! Siman teko oli kokeiluun ryhdyttyä yllättävän helppoa ja nopeaa. Yksikään
pullo ei poksahtanut jääkaapissa ja kaikki raikasta juomaa sisältävät pullot
tulevat varmasti juotua. Niin hyvää itsetehty sima on!
Rakastan siman raikasta makua. Siitä tulee mieleen
lapsuudenkodissa ämpärissä keväällä tehty sima. Juoma on ehdottomasti osa vappua,
joskin mietin miksei sitä voisi hyvinkin tehdä myös kesällä. Varsinkin nyt
kokeilemani rosmariinipitoinen limesima sopisi hyvinkin helteiseen kesäpäivään.
Ohje on suoraan Dansukkerin sivuilta. Vaikka lime ja rosmariini juomassa
maistuvatkin, korostaisin makua seuraavalla kerralla lisäämällä limen määrää ja
hieromalla vaikka rosmariinihavuja hiukan ennen nesteeseen laittamista.
Toisaalta ensi kerralla voisi kokeilla vaihteen vuoksi vaikkapa passionsimaa
tai raparperisimaa. Dansukkerin juomaosio oli yllättävän houkutteleva monilta
osin ja nostatti kesädrinkkihinkua melkoisesti.
Ihan ensin tuli mieleen vastakokeiltu pannukeksi, josta kehittelin
rosmariinisen version samanmakuisen siman kaveriksi. Jukan mielestä yrttiä oli
keksissä turhankin paljon, mutta minä ja työkaverimme pidimme mausta
kovastikin. Ideoimme myös että toisaalta rosmariininen maku voisi olla keksin keralla
tarjotussa jäätelössä tai sorbetissa.
Fariinisokeri-ideoina tulivat mieleen myös blogista löytyvät:
- mausteseos eli rub possun paahtokyljille
- barbequekastike
- olutkinuski
- sokeroidut pähkinät
- maustekakku
ROSMARIINI-LIMESIMA
4 l vettä
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
4 limettiä
6 vahvaa oksaa tuoretta rosmariinia
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
4 limettiä
6 vahvaa oksaa tuoretta rosmariinia
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
rusinoita
Mittaa sokerit puhtaaseen isoon astiaan, esimerkiksi suureen
kattilaan tai ämpäriin. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle.
Leikkaa kahden hyvin pestyn limetin vihreä kuoriosa terävällä kuorimaveitsellä
lastuiksi. Purista kaikista limeteistä mehu. Sekoita kuorilastut ja mehu
sokeriliemen joukkoon. Lisää rosmariininoksat sekä loput vedestä. Anna jäähtyä
kädenlämpöiseksi ja lisää sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva. Anna siman
käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.
Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl
sokeria ja muutama rusina. Laita pullot viileään. Sima on valmista noin viikossa, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima viileässä ja käytä noin
viikon kuluessa.
ROSMARIINIKEKSI PANNUSSA
8-10:lle jälkiruuaksi
8-10:lle jälkiruuaksi
75 g voita
1½ dl Dansukker Fariinisokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl ruokasoodaa
2 rkl tuoretta rosmariinia veitsellä silputtuna
75 g tummaa (86%) suklaata paloiteltuna
1½ dl Dansukker Fariinisokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl ruokasoodaa
2 rkl tuoretta rosmariinia veitsellä silputtuna
75 g tummaa (86%) suklaata paloiteltuna
tarjoiluun:
jäätelöä
jäätelöä
Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Ota esille uuninkestävä paistinpannu, esimerkiksi kokovalurautainen.
Sulata voi pannussa keskilämmöllä. Lisää fariinisokeri sekoittaen. Nosta pannu
pois levyltä ja anna jäähtyä 5 minuuttia.
Sekoita joukkoon kananmuna.
Yhdistä toisiinsa loput aineet ja lisää voi-sokeri-munaseokseen. Sekoita
tasaiseksi.
Laita paistinpannu kuumenneeseen uuniin. Paista noin 20 minuuttia tai kunnes
keksi on kauniin ruskea. Keskeltä leivonnainen saa jäädä pehmeäksi.
Anna jäähtyä hetki ja tarjoa jäätelön kanssa.
Lisää simakokeiluja ja fariinisokerivinkkejä löydät Blogiringin kampanjasivulta. Sieltä löytyy esimerkiksi mansikkasimaa ja churroja suklaakastikkeella sekä simasta tehtyä mahujäätä.
Yhteistyössä Suomen Sokeri
Rosmariini maistuu varmaan kivasti simassa,vaikka periaatteessa pidän eniten ihan perussimasta.Muutama vuosi sitten postasin passionhedelmäsimasta,johon olin myös lisännyt minttua,toimi hyvin:)
VastaaPoistaP.S. Se tekemäni passionhedelmäsima oli just Dansukkerin ohjeella tehtyä ja oli hyvää:)
VastaaPoistaJael: Voin kyllä helposti kuvitella että on hyvää!
VastaaPoista