Höyryävän kuumaa kasvispaistosta pimenevässä syysillassa punaviinilasillisen kera? Kyllä kiitos! Sellainen paistos voisi olla vaikka tämä juuripersiljaakin sisältävä herkku.
Juuripersilja on meille uusi tuttavuus. Se pomppasi silmille niinkin yllättävästä paikasta kuin Gasumin mainoslehtisestä. Ulkonäössä on paljon palsternakkaa, mutta pitkulaisemmin. Maussa on lehtipersiljaa, mutta miedommassa ja jotenkin hienostuneemmassa muodossa kuin persiljassa. Kasvin maanpäällisiä lehtiä voi kuulemma napsia pitkin kesää persiljantarpeeseen.
Jo mainitussa mainoslehtisessä oli Suvi Rüsterin ruokaohjeita Sami Repon kuvaamina. Intouduimme kokeilemaan juuripersiljaa pannulla paistettuna metsäsienien kera tehden vain pieniä muutoksia. Alkuperäinen ohje suosittaa herkkutattia, me käytimme metsäreissulla löytyneitä lampaankääpiä. Salottisipuli vaihtui meillä keltasipuliin ja määräkin lisääntyi. Salvianlehtiä olisi voinut laittaa ohjeistettua kahdeksaa enemmän. Ruokaa suositeltiin tarjoamaan kala-tai liharuokien lisukkeena tai sekauttamaan pastan joukkoon. Liharuokien kumppanina setin voisikin hyvin tarjota, mutta luulenpa että näin itsekseen se oli parhaimmillaan. Sienet tuovat kuitenkin kokonaisuuteen niin syvää ja tuhtia makua, ettei mitään enempää enää kaipaa. Jos haluat tarjota juuripersiljapaistoksen pastan kera, keitä pastat juuripersiljojen keitinvedessä.
PAISTETTU JUURIPERSILJA LAMPAANKÄÄVÄLLÄ
kahdelle pääruuaksi tai neljälle lisukkeeksi
noin 500 g juuripersiljaa
4 lampaankääpää
3 keltasipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita
1 rkl öljyä
10-12 salvianlehteä
1 rkl hunajaa
Kuori juuripersiljat. Leikkaa pituussuunnassa puoliksi. Leitä kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia. Juuripersiljoiden tulee olla lähes kypsiä. Nosta juurekset pois ja halkaise ne vielä kahteen osaan.
Puhdista ja paloittele sienet. Kuori ja viipaloi sipulit.
Kuumenna voi ja öljy pannulla. Lisää sipulit ja sienet. Paista pari minuuuttia. Lisää juuripersiljat, salvianlehdet ja hunaja. Jatka paistamista viitisen minuuttia, kunnes juuripersiljat ovat kauniin rusehtavia.
Mihin sinä olet käyttänyt juuripersiljaa? Olisi kiva kuulla vinkkejä tämän meille uuden juureksen hyödyntämisestä.
Jytis näyttää upottaneen sitä kerman kera herkulta kuulostavaan, yksinkertaiseen uunipaistokseen.
Omenaminttu taas on pyöräyttänyt juureksesta keiton.
Olen minäkin käyttänyt, mutta en yhtään muista mihin. Joku uunipaistos ehkä?
VastaaPoistaJoka tapauksessa, ihanan "juurevaa"!
Vitsi, ihan unohtanut kyseisen juureksen olemassa olon. En ole varmaan ikinä edes kokeillut? Kiitos taas kivasta postauksesta ja unholaan jääneen raaka-aineen esille tuomisesta.
VastaaPoistaMinähän olen blogissani valittanut kun meillä on vain tuota juuripersiljaa eikä lainkaan palsternakkaa.Kivaa on raasteenakin salaateissa,mutta täällä käytetään paljon keitoissa.
VastaaPoistaNam, kuullostaa todella maukkaalta! Pisteet myös oivallisesta kauden raaka-aineiden hyödyntämisestä! ;)
VastaaPoistaNanna: Minusta maa-artisokka, palsternakka ja nyt juuripersilja ovat juurikin juurevia maultaan. Mikä on ehdottomasti hyvä!
VastaaPoistaKira: Kiitos sanoistasi :).
Jael: Ja täältä taas saa etsimällä etsiä että löytäisi. Luin lehtisestä että siellä kasvaa villinäkin. Oletko löytänyt joskus?
Siiri: Oli todella hyvää! Nyt täytyy hyödyntää sienimetsää ja omaa yrttimaata kun tuoretta vielä saa!
En ole villipersiljaa löytänyt,mutta villiparsaa ja herneitä kyllä;D Ja kerran kauan sitten kaprismarjoja. Mutta noita löytää torilta vähän joka kojusta.Mutta mä ottaisin mieluummin kyllä sen palsternakan,jota täällä ei ole...
VastaaPoistaMinä olen tehnyt juuripersiljaa, palsternakkaa ja juuriselleriä uunissa paahdettuna. Etenkin jos marinoi appelsiinimehussa ja laittaa mustapippurin ja suolan lisäksi kuminaa, tulee herkkua.
VastaaPoistaJael: Oi, villiparsa olisi ihanaa! Sitä kaipaa mitä ei saa...toisinaan.
VastaaPoistaRooibos: Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. Kiitos vinkistä!
Haa, telepatiaa! Just mietin että pitääpä tehdä sitä uunipaistosta taas, oli varsin veikeä tuttavuus ja maukas.
VastaaPoistaMainio idea tämäkin, uskon että sienien kanssa oikein hyvä kombo. Maa-artisokkaa ja palsternakkaakin on muuten tehnyt mieli viimeaikoina, selkeästi juureva kausi päällä!
No jotenkin on juureva meininki kyllä. Nuo sienetkin ohjaa paljolti siihen suuntaan. Ja niitä riittää.
VastaaPoistaEi olla vielä omassa keittiössä juuripersiljaa kokkailtu mutta suunnitelmissa on ollut. En ole vaan löytänyt sitä mistään, tai noh lähinnä näistä kaupoista missä normaalisti käyn. Mistähän sitä saisi ?
VastaaPoistaEi olla vielä omassa keittiössä juuripersiljaa kokkailtu mutta suunnitelmissa on ollut. En ole vaan löytänyt sitä mistään, tai noh lähinnä näistä kaupoista missä normaalisti käyn. Mistähän sitä saisi ?
VastaaPoistaMe ostimme nämä Stockan herkusta, mutta kuulemma Hakaniemen hallistakin saa sen luomukaupan viereisestä kojusta.
VastaaPoistaEipä ole vielä kokeiltu, mutta nyt täytyy kyllä korjata tuo epäkohta! :)
VastaaPoistaKorjaapa ihmeessä Eirene.
VastaaPoistaKävin ekaa kertaa nyt blogissasi. Näytti oikein freesiltä.
Olen laittanut juuripersiljaa lihapatoihin muiden juuresten kera. Ja myös paahtanut uunissa.
VastaaPoistaTosin eipä sitä ainakaan täällä ole monissa kaupoissa edes tarjolla.
Noihin minäkin osaisin juuripersiljaa nyt sijoittaa. Menisi varmaan keittoihinkin.
VastaaPoistaEi meidän nummalaleveysasteillakaan vielä ole tullut vastaan. Olen silti toiveikas, kun lehtikaaliakin on jo näkynyt.