torstai 7. joulukuuta 2017

Lakritsipiparit

Ohje alkoi houkuttelemaan heti. Joulupiparkakut lakritsinmakuisina maistuisivat varmaan koko perheelle, joskaan ei niistä perinteisen makuisistakaan paljon syötävää ole jouluksi ikinä jäänyt. Minusta on kiva kokeilla uusia juttuja myös ihan perinteisinäkin juhlapäivinä, joten mikä jottei lakritsisia pipareitakin. Sen verran hyviä lakritsipiparit ovat olleet että ainuttakaan ei ole enää jäljellä ja aattoon on nyt 17 vuorokautta. Taikina on voimakkaan lakritsinen ja ihan hullun makea, mutta paistettuna maut tasapainottuvat hienosti. 
Ohje on bloggaajanakin tunnetun kokki Mika Rampan kirjasta Perinneruokaa prkl. Tykkään hurjasti arvostelukappaleena saadun kirjan tyylikkäästä ulkoasusta. Kuvat ovat herkullisia ollen kuitenkin sen näköisiä että niissä voisi onnistua itsekin. Mika Rampa on ottanut perinneruokiin reippaan kokellisen otteen mikä on synnyttänyt esimerkiksi perunasushin ja kinuskiset karjalanpiirakat. Suurin anti minulle on kirjassa ollut kuitenkin vinkeä kulma arkiruokiin. Meillä on tehty esimerkiksi pyttipannua siskonmakkaroista, mikä ei ole ennen tullut pieneen mieleenikään. Hiirenkorville on taitettu myös sivut jauhemaksalettujen, ginimummonkurkkujen ja sienitäytteisten perunakakkujen kohdalta unohtamatta rengasvuokaan koottua voileipäkakkua.

Lakritsipiparien ohjetta seurasin muuten orjallisesti, mutta gluteenittoman jauhoseoksen korvasin samalla määrällä vehnäjauhoja. Taikina oli aluksi tiukan tuntuinen, mutta noin tunti huoneenlämpöä ja alkumöyhennys sai taikinaan taipumaan leivottavaksi. Sen jälkeen kymmenen ja kolmetoistavuotiaat hoitivat koko leipomisen itse. Valmiit piparit muksut koristelivat kavereidensa kanssa.  Koristeluun käytettiin sekä luonnollisesti että elintarvikevärein värjättyä pikeeriä.

LAKRITSIPIPARIT
noin 50-70 kpl riippuen muottien koosta

200 g voita
1 dl muscovadosiirappia
2 dl muscovadosokeria
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
5 tl lakritsinjuurijauhetta
1 tl suolaa
½ dl haaleaa vettä
2 tl ruokasoodaa
1 kananmuna
500 g vehnäjauhoja TAI gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta

Laita tilavaan kattilaan voi, siirappi, sokeri ja mausteet. Keitä muutama minuutti niin että sokeri sulaa. 
Sekoita sooda haaleaan veteen. Tilavaa kattilaa tarvitaan nyt, sillä sooda saa taikinan kohoamaan runsaasti. Siirrä kattila pois levyltä. Lisää vesi-soodaseos ja sekoita hyvin. 
Anna seoksen jäähtyä. Lisää kananmuna, kun seos on kädenlämpöistä. Sekoita hyvin. 
Yhdistä leivinjauhe ja jauhot. Lisää kattilaan. Vaivaa voimakkasti kunnes taikina on tasaista. 
Laita jääkaappiin maustumaan yön yli.
Ota taikina jääkaapista noin tunti ennen leipomista ja mötki sitä hiukan notkeammaksi. Leivo taikinasta kaulimien ja muottien avulla pipareita. Paista 200 asteisessa uunissa noin 8-10 minuuttia. 

***
Kirja saatu kustantajalta arvostelukappaleena. 

2 kommenttia:

  1. Nyt taisi löyty lakumanteleille ja -taateleille kilpaileva jouluherkku. Ehkä rakastan lakritsia :D!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. lakutaatelit on ihan järkyn hyviä - mutta niin ovat nämäkin ;)

      Poista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin