tiistai 30. huhtikuuta 2013

Kelmutettu muna eli uppomuna helposti

Olen muhitellut ajatusta Ankeriaan raportoimista arzac uppomunista jo kaaaauan. Suunnitellessamme brunssitarjottavia ne pompasahtivat taas mieleeni. Ajattelin niiden olevan ihan älyvapaan helppoja, mutta ihan niin iisejä munat eivät kuitenkaan olleet. Ideana on siis upottaa muna kelmupaketissa poreilevaan veteen ja viivyttää siellä tasan 4 minuuttia 20 sekuntia. Kiiruussa menin laskemaan kuumaan veteen neljä nyyttiä kerrallaan, jolloin veden poreilu laantui liikaa ja munien lillumisaika meni arpapeliksi. Seuraavat munapussit laitoin kattilaan kahdestaan, jolloin poreilu ja näin ollen myös aika piti paikkansa. 

Ankeriaan mukaan uppomunat on kehitelty espanjalaisessa Arzac-ravintolassa, joka kruunattiin eilen maailman kahdeksanneksi parhaaksi ravintolaksi

ARZAC UPPOMUNAT

kananmunia
oliiviöljyä
suolaa
kelmua
narua
vettä 

Laita vesi kiehumaan kattilaan.
 
Laita kulhoon kelmua. Voitele kelmu tilkalla oliiviöljyä. Naksauta tähän päälle kananmuna rikki. Mausta rippusella suolaa. Sulje kelmu tiukaksi nyytiksi. Jätä naru sen verran pitkäksi, että pystyt keittäessä pitämään siitä kiinni. Jätä kelmunyyttiin mahdollisimman vähän ilmaa sisään, jotta muna ei kelluisi veden pinnalla. 
Upota kelmunyytti poreillen kiehuvaan veteen ja pidä siellä 4 minuuttia 20 sekuntia. Pidä huoli narusta kiskomalla, ettei muna osu kattilan laitoihin tai pohjaan. 

Nosta nyytti pois ja anna jäähtyä ja jähmettyä vielä muutama minuuttia. Poista kelmu varovasti. Munanautinto on valmis syötäväksi!

 

Veimme uppomunat osaksi kolmen perheen brunssitarjoilua. Kokoonnuimme jo kuudetta kertaa tällä kokoonpanolla nautiskelemaan sunnuntai aamupäivästä. Tarjolla oli lisäksi salaattia, punajuuri-vuohenjuustopesiä, cajun-maustettua lohipastramia majoneesilla - tällä kertaa luomuhapankorpun päältä tarjoiltuna, sipulipiirakkaa ranskalaisella reseptillä, itsetehtyä leipää, nakkeja...
 ...ja makiana vielä porkkanakakkua. Lisää mielessäsi tähän vielä kuohuviini, kahvi, polveileva keskustelu ja nauruntyrskähtelyt, niin tunnelma on valmis. 

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Reseptissä mainittiin oliiviöljy. Mitä sillä oli tarkoitus tehdä?

Jael kirjoitti...

Noista tuli kyllä hurjan nätin näköisiä:) Munapesät;D
Ja hauskaa Vappua teidän porukalle!

Merituuli kirjoitti...

Anonyymi: Ihan loistava täsmennys anonyymi, kiitos! Tekovaiheesta oli tosiaan jäänyt kirjaamatta, että kelmu pitää voidella. Tämä estää munaa tarttumasta kelmuun. Lisäsin sen nyt reseptiin.

Jael: Minustakin se on kaunis. Totta - munapesä. Keltuainen jää ihanan valuvaksi kuten uppomunassa pitääkin. Hauskaa vappua sinulle ja Bambille!

Andalusiana kirjoitti...

no kyllähän meilläkin muka noin tehtiin niitä uppomunia mutta ei niistä kyllä NOIN nättejä tullut :-)

http://www.andalusianauringossa.com/2013/02/eggs-benedict-ilman-benedictia.html

Merituuli kirjoitti...

Teillä on tainnut jäädä valkuainenkin hiukan löysäksi vielä? Pääasia jos / kun maistuu!

Tiina kirjoitti...

Aijjai, nerokkaan oloinen ruokalaji; kokeiluun menee!

Merituuli kirjoitti...

Tiina olen samaa mieltä kanssasi. Olen tosi iloinen että Ankerias testasi nämä ja kuulutti ilmoille :)

Betoni kirjoitti...

Mä olen noita tehnyt jokunen vuosi sitten, tosin lyhyemmällä eli 3,5minuutin keittoajalla niin keltuainenkin jäi sopivan löysäksi. Itse valmistustavan bongasin George Mehiganilta Masterchefistä aikoinaan.

aleksi kirjoitti...

mä olen tehnyt samallaisia mutta ilman naruja ja öljyämisiä, eihän keitetty muna kelmuun jää kiinni ja kelmusta tulee se naru kun sen rullaa.. keittoaika kuulostaa kyllä tosi pitkältä, nuo kun höyryttää niin voi pitää tasan 4.20, ei vesi viilene :)

aleksi kirjoitti...

nii joo ja hyvähän tässä on myös että voi keittää pelkät ylijääneet keltsit

Merituuli kirjoitti...

betoni ja aleksi: riippunee munan koosta miten kauan tulee höyryttää. Meillä keltuaiset kyllä valui vielä.

Totta nuo ylijäämäkeltsit. Minä pistin pienien munien lisäksi ylijäämävalkuaista sekaan.

Ai aleksi sä siis höyrytät etkä upota veteen?

aleksi kirjoitti...

en ole höyryttänyt, se tuli vaan mieleen tosta ongelmasta.. yleensä aina teen niitä vanhan aikasia ilman muoveja

Merituuli kirjoitti...

Nyt tulee tunnustus: en ole ikinä tehnyt niitä "vanhanaikaisia". Mutta kyllä sekin päivä vielä koittaa!

Minna Ahvenainen kirjoitti...

Meilläkään ei ole uskallettu vanhanaikaisia tehdä näitä tosin jo muutamaan kertaan. Viimeksi unohdin öljytä ja eivät tarttuneet kiinni. Oliiviöljystä tuli muutenkin mielestäni makua muniin eli parempaa ilman.

Merituuli kirjoitti...

Minna: Hyvää tietää kokemuksesi myötä ettei kaipaa voitelua. Nyt kun mietin tuota makuasiaa, taisin laittaakin kelmuun rypsiöljyä.

Anna kirjoitti...

Sen jälkeen kun Ankerias tämän ohjeen postasi en ole muita uppiksia tehnyt. Ennen sai aina jänskättää onnistuuko, yleensä ei, tällä ohjeella olen onnistunut aina ja kaupan päälle tulee vielä tosi söpöt munat.

Merituuli kirjoitti...

Minustakin nämä ovat söpön muotoisia. Minkä kanssa Anna sinä munasi syöt?

Blog Widget by LinkWithin