torstai 18. huhtikuuta 2013

Rullatusta littanaksi eli marokkolainen pannuleipä Matlouh

Pääruuaksi marokkolaistyyppistä lammaspataa kikherneillä, Sivarisin punaisella riisillä ja pinaatti-sipulipaistoksella, mutta mitä sitä ennen? 

Hiukan aikaa pohdittuani päädyin keittämään reilummin yön yli liotettuja kikherneitä ja surrauttamaan muutaman tahnan. Kikherneisten tahnojen kauhomiseen leivoin marokkolaista leipää tällä reseptillä. Resepti tuntui lukiessa hankalalta ja monimutkaiselta, mutta olikin lopulta helppoa ja kivaa. Tein leivät valmiiksi pari tuntia ennen syömistä. Ne säilyivät liinan alla vallan mainiosti. Tuoreita yrttejä laitoin runsaasti enemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa eikä siltikään ollut liikaa.

Leivän kanssa nautittiin hummusta, joka oli autenttista hieman tinttanampaa. Seurasin sen teossa jotain netistä löytynyttä ohjetta jossa mittasuhteet olivat hiukan pyllyllään. Lisäilin sitä sun tätä enkä muistanut mitata, joten ohjetta ei ole. Meille siis sopii vinkata hyvää hummuksen ohjetta, jotta ensi kerralla ei tarvitse säätää niin paljoa. 

Kauniin punainen tahna on saatu aikaan lisäämällä hummukseen punajuurta soseutettuna. Makulisäksi riivin tuoretta timjamia. Siis muutenkin kuin tuohon päälle. 

Setti oli oikein passeli ja maistui vielä seuraavan aamupäivän brunssillakin. 

MAROKKOLAINEN PANNULEIPÄ eli MATLOUH
3 litteää, paistinpannunkokoista leipää

7 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
2,5 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl suolaa
½ dl (tai enemmänkin) tuoreita yrttejä pilkottuna: meillä timjamia ja lehtipersiljaa
öljyä leivontavaiheeseen ja paistamiseen

Yhdistä kaikki kuivat aineet ja pilkotut yrtit. Lisää vesi kerralla. Sekoita sitkeäksi taikinaksi. Jaa taikina kolmeksi palloksi. Öljyä pallot hyvin. Kohota lämpimässä ainakin 30 min.

Öljyä kätesi jotta ne eivät tartu taikinaan. Taputtele palloista yksi kerrallaan ohut, suorakaiteen muotoinen levy. Käännä molemmat pitkät sivut keskelle päällekäin. Venytä näin syntynyttä suorakaidetta käsillä pidemmäksi varovasti, jottei taikina repeydy. Rullaa leipä ohuelta sivulta kääröksi ihan päähän asti ja paina kulmat reilusti rullan sisälle. Öljyä rulla kevyesti ja kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.

Kuumenna valurautapannu. 

Nosta rullat työlaudalle kierteet ylöspäin. Öljyä taas kätesi. Taputtele leivät nyt ohueksi, noin 1cm:n paksuiseksi leiväksi. 

Kaada valurautapannulle pieni loraus öljyä ja paista toinen puoli leivästä kullanruskeaksi. Lorauta oliiviöljyä hieman paistamattomalle puolelle ja käännä lastan avulla ympäri. Paista kullanruskeaksi.

8 kommenttia:

Minna Ahvenainen kirjoitti...

Oi kuulostaa hyvältä ja tahnat on aina ihania. Jotain vastaavaa leipää tekisi mieli kokeilla kesällä grillissä.

Merituuli kirjoitti...

Tää varmaan oliskin hyvää grillissä! Kiitti ideasta Minna :).

Jael kirjoitti...

Ihana kuva! Hummus onkin kiva tahna kun sitä voi helposti muunnella eri makuiseksi ja väriseksi:)

Merituuli kirjoitti...

Löytyykö sulta Jael sen perushummuksen toimiva ohje?

Jael kirjoitti...

Vuonna 2009 postasin vaihe vaiheelta miten humusta tehdään,kuvat ovat aika no,ei ihan tämän päivän tasoa;D

http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2009/03/hummus.html

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Hummus on ihanaa, mutta meiltä ei kyllä löydy mitallista ohjetta. Aina vähän laitetaan summamutikassa. Aina on ollut kuitenkin hyvää :-) Valkosipulia ei saa olla liikaa ja sitruunaa saa olla kunnolla - ainakin meidän mielestämme.
Täytyy tsekata tuo Jaelinkin ohje oikein oikeaoppisen ohjeen oppiakseni.

Merituuli kirjoitti...

Kiitos Jael! Vanhojen postausten kuvat tuppaavat joskus nauruttamaan, vaikka täytyy myöntää että huteja tulee vieläkin. Tärkeintä on kuitenkin jakamisen ilo ;).

Minna meneehän se silläkin tyylillä (näköjään), mutta mitatkin olis kivat. Varsinkin kun hommaan ekaa kertaa ryhtyy. Meillä valkosipulinpalat jäivät turhan isoiksi ja hummus oli sitä myöden aika tujakan makuista.

Jael kirjoitti...

Merituuli,silloin kun laitoit banskulättyjä mainitsin maissilätyt.No tänään tuli tehtyä ja postattua niistä;D

Blog Widget by LinkWithin