lauantai 25. maaliskuuta 2017

Nightmarketit Taipeissa on pakko kokea!

Nightmarketit olivat varmasti parasta antia koko Taiwanin reissullamme viime kesänä. Ihmiskuhinaan ja uusiin tuoksuihin oli mielenkiintoista sukeltaa sisään. Maistelimme herkkuja kojulta jos viidenneltäkin. Vaikka yhteistä kieltä kojun myyjien kanssa harvemmin löytyi, asiat tuli hyvin hoidettua osoittelemalla ja hymyilemällä. Itseä uusien herkkujen moninaisuus suorastaan harmitti, sillä kaikkea ei vain jaksanut maistaa. 

Tässä esittelyssä kaksi nightmarketia Taipeissa (yömarketti nimi ei kuulosta hyvältä). Yöllisyys hiukan hämää, sillä pian viiden jälkeen kojut jo alkavat tarjota herkkujaan nälkäisille:

LIN JIANG NIGHT MARKET 

Tätä nightmarketia kutsutaan myös nimellä Tonghua Night Market, mikä aluksi sekoitti ainakin meikäläisen kun etsin tietoa ja koordinaatteja. Talojen välistä vilkkuu melko lähellä sijaitseva maamerkki Taipei 101
Yli 100 myyntikojua levittyvät useammalle kadulle, joskin tungoksisin on juuri Lin Jiang katu. Katuruuaan lisäksi kojuissa myydään vaatteita, kenkiä, elekroniikkaa, kännykän kuoria, laukkuja, leluja ja krääsää jos jonkinmoista. 

Myytävänä on paikallisten herkkujen lisäksi myös kansainvälisiä ruokia esimerkiksi Malesiasta ja Japanista. Mekin ostimme paikanpäältä oikeanmoisen vietnamilaisen höttöpatonkisen bahn min, jonka kokoaminen kesti kyllä uskomattoman kauan. Maku palkitsi ihanuudellaan! Muuten maistelimme sitä sun tätä eri kojuista tietämättä aina edes mitä söimme. Apua tarvitessa ympäriltä löytyi aina joku, joka kauniisti auttoi meitä herkkujen valinnassa tai tulkkaamisessa.


 Tältä herralta ostimme oikein maistuvia mustekaloja friteerattuna. Dippikastike oli purevan mausteista.


Toki lapsille piti ostaa moottoripyörän muotoiset vohvelit. Kiiltopintaiset herkut olivat sopivan makeita ja hauskan pehmytrakenteisia. 




SHILIN NIGHMARKET 

Shilin nightmarket on yksi Taipein suurimpia ja suosituimpia. Se sijaitsee Keelung-joen pohjoispuolella, helposti Jiantan MRT-pysäkin lähellä. Kiertelyä ja maistamista riitti, vaikka me pysyimme vain maanpäällisessä kerroksessa. 



 
Ruokien ja naposteltavien lisäksi Shilinissä myytiin ihania astioita (sorruin ostamaan vain kymmenen pientä kulhoa) ja krääsää jos jonkinmoista. 
 
Suosittelemme lämpimästi maistamaan sianveritikkareita! Valmiit sianveri-riisikakut pyöritellään kastikkeessa, sitten maapähkinäjauhoissa ja lopuksi ylle ripotellaan tuoretta korianteria. Rapsakka pinta tekee meille eksoottiseen herkkuun kivan suutuntuman ja korianteri kevittää tuhtia makua. 
Takoyakipannun tyyppisessä minireikäpannussa paistetut viiriäisenmunat olivat myös herkkua. Niille ripsittiin jotain mausteseosta ja keihästettyjen munien päälle lorautettiin vielä kastiketta.


 Asoiden keihästäminen tikun nokkaan tuntui olevan suosittua. Tässä paneroituja mustekaloja.
Nautapalat grillattiin ja samaan aikaan liekitettiin komeasti pintakypsiksi. Muihin katuruokiin verrattuna näistä sai keventää kukkaroa hieman enemmän, mutta kyllä oli herkkuakin.


Saisiko olla makeassa kastikkeessa tahmoitetuttuja mansikoita tai luumutäytettyjä kirsikkatomaatteja jälkiruuaksi? 
 

 
 
Tässä "kalastetaan" itse katkiksia grillattavaksi. 
 
Shilin Nightmarketissa oli myös muutama koju, jossa lapset saivat kulutettua kolikon poikineen yrittämällä pamauttaa vesi-ilmapalloja vasaralla tai heittämällä tikalla palloja rikki. Suuria pehmoja ei onneksi voitettu. 
 Taiwanin nightmarketeilla hattaratkin on hauskoja!

Lisään tämänkin jutun blogimme MATKAT-välilehdelle, josta löytyy muutkin reissujuttumme maittain aakkostettuna. Taiwanistakin löytyy seitsemän juttua coctailbaarista eläintarhaan ja huippuravintolaan.

50 kommenttia:

  1. Samoja marketteja ihailin äskettäin täkäläisessä ruoka&matka-sarjassa,jossa kaksi vanhaa ukkoa (toinen tunnettu kokki) kiertävät ympäri maailmaa tutkimassa katuruokaa.Taiwanin jakso oli joku aika sitten,ja siitä opin myös että Taiwanissa on monta eri heimoa,hurjan mielenkiintoista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taiwan oli kyllä mielenkiintoinen paikka! Voisin hyvin matkata sinne uudestaan.

      Poista
  2. Mun lemppari yötori Taipeissa on Jingmei. Jokaiselle jotakin Taipeista kyllä löytyy. Aivan ihana ja niin herkullinen kaupunki! Tehtiin video Taipein yötoreista alkuvuodesta: https://www.youtube.com/watch?v=y63qLA9B_V8

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas kiva video. Kiitos kun linkkasit! Noin etelään me ei Taipeissa lähdettykään, ellei lasketa eläintarhaa.
      Mun Taiwanin lempinightmarket löytyi Kaohsiungista, sen nimi oli Liuhe. Laitan kuvia ja juttuja sieltä myöhemmin.

      Poista
  3. Ruokamatkailu on ihan parasta ja jos ja kun suuntaamme joskus Taipeihin on nightmarketit pakko kokea. Sianveritikkareita pitää ainakin maistaa juuri siksi että ne kuulostavat niin epäilyttäviltä (yleensä epäilyttävät asiat ovat kuitenkin niitä parhaita tai ainakin niistä jää hauskimmat muistot) ja noita astioita on suorastaan pakko päästä hamstraamaan! Aivan ihania.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nightmarketit olivat ihan parhaita. Olen varma että henkan kanssa tykkäisitte! Astioiden kanssa meinasi lähteä lapasesta kunnes hengitin syvään.

      Poista
  4. Mä tykkään tällaisista paikoista monestakin syystä. Yksi on se, että niissä saa helposti ja yleensä edullisestikin ruokaa. Joskus on toki kiva istahtaa reissulla alas ihan kunnon ravintolaan, mutta joskus kun vain haluaa napata vatsantäytettä, katukeittiöt sun muut ovat mun suosikkivaihtoehto. Ruoka tulee yleensä nopeasti, eikä kulu turhaa aikaa vaikka laskua odotellessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edullista kyllä ja sopivan pieniä annoksia jotta voi maistaa monenlaista. Katuruoka on yleensä maukkaudessaan ihan loistavaa, vaikka mekin toki tykkäämme kaikenmoisesta syömisestä. Taipein parhaaksi mainittu RAW ei kyllä sytyttänyt meitä.

      Poista
  5. Sianveritikkarit! Täytyy laittaa google laulamaan ja testata miten nuo syntyisivät kotioloissa. Jos Azoreilla tykkäsin tulisesta verimakkaran ja tuoreen ananaksen kombosta, maistuisi tämä taiwanilainen erikoisuuskin varmasti yhtä lailla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo aminitsemasi yhdistelmä kuulostaa todella hyvältä! Tiedätkö minkä eläimen verta siellä makkaroihin käytettiin?

      Poista
  6. Oi-joi. Katuruoka ja yötorit on ihan parhautta. Eikä sitä tarvitse aina tietää edes mitä tarkalleen ottaen syö, jos se on hyvää : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei, varsinkaan kun ei ole syömisrajoitteita tai allergioita.

      Poista
  7. Aasialaiset night marketit kuuluvat listalleni, kunhan sinne päin maailmaa jossain vaiheessa pääsen. Niin paljon kuullut hyvää ja tämäkin kirjoitus puolsi hyvin jo kuultuja juttuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti vieraille. Monenmoista mielenkiintoista kuultavaa, nähtävää ja tuoksuteltavaa!

      Poista
  8. Ooh, mitkä maut ja tunnelmat kuvista välittyy! Lintujen koivet ja veritikut jätän suosiolla muille, mutta viiriäisenmuna-tikkuset nappaisin omaan suuhun. ***sateenmuruja.com***

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teen yhden jutun vielä Kaohsiungin nightmarketin herkuista, sieltä löytyy kesympiäkin herkkuja.

      Poista
  9. Ihania kulhoja! Noita olisin varmasti itsekin sortunut ostamaan lukuisia :) Sianveritikkarit jättäisin kyllä väliin, ja varmasti monet muutkin turhan eksoottiset herkut. Vaikka olen ruokien suhteen nirso, on iltamarkkinat must see joka kerta Aasiassa. Ja aina sieltä on nirsoudesta huolimatta syötävää ja muuta ostettavaa löytynyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fritatut kanapalat olivat lastemme herkkua. Ja muo likitetyt nautapalat.

      Poista
  10. Melkoisia makkaroita näytti olevan tarjolla ;).
    Maistoitteko friteerattuja kananvarpaita? Olen ymmärtänyt että ne ovat Aasian maissa herkkua. Ja nuo kipot näyttivät symppiksiltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kunnon jöötejä!
      Ei maistettu juuri niitä. Voi hyvinkin olla suurta herkkua.

      Poista
  11. Olipa tarjolla vaikka mitä. Osa sellasta mitä söisin mutta kananvarpaat no thanks. Ja yksi kysymys, nuohan kypsennetään odottaessa? ei vatsatauti vaaraa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kananjalat? Enpä osaa vastata kun ei syöty. Me syödään paljon kaikenmoista (koko perhe) eivätkä vatsapöpöt meitä onneksi ole tavoittaneet (lukuunottamatta miehen työreissua Intiaan).

      Poista
  12. Taiwan on kyllä niin ihana (ja olen tämän varmaan jo johonkin teidän aiempaankin juttuun kommentoinut :))!! Yömarkkinoilla (joka tosiaan on vähän hölmö sana) on hausjaa kaikkialla, mutta Taiwanissa nuo on kyllä ihan must kohde! Stinky tofu ja osterimunakkaat <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Emme ole kummoisiakaan tofu-faneja, joten sen kuuluisan stinkyn jätimme rauhaan. Osterimunakkaita maistoimme, mutta oli turhan kummallinen maku meidän suuhun :). Yömarkkinat on kyllä ihan must Taiwanissa, samaa mieltä!

      Poista
  13. No olipas siinä eksoottisen näköisiä ja kuuloisia herkkuja :) Kiinnostavan näköinen vierailukohde!

    VastaaPoista
  14. Olipas sellainen hattara, että kvaak! Siitä tulikin mieleen, että mitä tahansa voinkin syödä, mutta ankkaa en ikinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikäs ankassa tökkää? Ankkahattara varmaan silti menisi?

      Poista
    2. Ankka tai sorsa (ne ovat sama asia), on ollut mulle kuin lemmikki lapsesta lähtien. Muistan ikäni, kun ruokin sorsaa Sorsapuistossa ja kvaakku oli niin innokas, että kosketti kylmällä ja märällä nokallaan minun kättäni. Ankkahattaraa voin syödä ja kaikki ankkoihin liittyvät koriste-esineet, no, niitä minulla rupeaa olemaan jo liikaa.

      Poista
    3. Ymmärrän sitten :). Vaikka tiedän kyllä hevosenomistajiakin jotka mieluusti syövät heppaa, harva ilmeisesti kuitenkaan omiaan.

      Poista
  15. Soulissäkin uteliaana kiertelimme näitä ruokamarkkinoita, mutta olemme vähän nirsoja syömään katukeittiöissä (ehkä sitten juuri siksi, emme juurikaan ole matkoillamme, Intia mukaanlukien, sairastuneet vatsatauteihin). Wien, eurooppalaisena kaupunkina, muodosti viime vuonna poikkeuksen, siellä Naschmarktilla söimmekin, tosin siellä olikin sitten myös ihan ravintoloita :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naschmarktit ovat tuttuja Bremenistä. Grillattu kasler sämpylän välissä lämmitti kehoa ja mieltä!
      Me taas olemme tuumanneet asian niin päin, että kadulta syöminen on säästänyt meidät vatsavaivoilta. Yhdellä Vietnamin reissulla tuttava söi 5 tähden hotellissa, me pääosin kadulla ja se kaveri vietti aikaa sairaalassa vatsapöpn takia. Josksu on sanottu että ruuan kierto on se olennainen juttu.

      Poista
  16. Jollei tuolla lähde nälkä niin ei sitten missään. Nuo sianveritikkarit jäisivät kyllä ehkä syömättä.

    VastaaPoista
  17. Wow, mikä hattara! Varmaan jokaisen lapsen unelma. :) Street food on kyllä ihan parasta, ja aika rohkeastikin sitä olen aina maistellut. Varsinkin kun valitsee hyvin kypsennettyjä ruokia niin säästyy (toivottavasti) vatsapöpöiltä. Nuo ankan koivet ei varmaan kyllä menisi alas vaikka kuinka yrittäisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muotoja oli useita, mutta ostamatta ei sopinut kuvata. Minulle ei äkkiä tule mieleen ruokaa jota en maistaisi.

      Poista
  18. Ruokamarkkinat on ihan huippuja! Niin paljon kaikenlaista maisteltavaa, että valinta on vaikea. Tosin sianveritikkarit (ja irtileikatut kananvarpaat) aiheuttivat täällä pienen yökkäysreaktion. :D Minä katselisin mieluummin vaan noita mangoja, mansikoita ja hattaroita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen jälkeen kun söin Vietnamissa ankan sikiöitä ja totesin ne hyviksi, en ole yökkäillyt millekään (paitsi puuroille ja pinaattikeitolle).

      Poista
  19. Aasian yömarkkinat ovat jokaisen kulinaristin ja ruokakokeilijan unelmapaikkoja. Ai, mitä herkkuja (ja ei-niin-herkkuja). Kaikki eläimet osat tosiaan ovat joissakin maissa aivan täydellisen syötäviä. Toisaalta, eipähän mene mitään hukkaan. Nälkä tuli kaikesta huolimatta, nuo kananvarpaatkin jo melkein kerkesin unohtaa saadessani veden kielelle kaikesta muusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kunnioitan suuresti tätä että kaikki käytetään ruhoista. Elämä on niin arvokasta, että tapetusta eläimestä tulisi hyödyntää kaikki.

      Poista
  20. Taipein night marketit, todellakin! :P Olen aivan heti lähdössä reissuun tämän postuaksen jälkeen. Ihanaa ihmiskuhinaa, erikoisia ja mahtavia ruokia. Tuli nälkä!

    VastaaPoista
  21. Ihana toi hattara! :D Taipein night marketeista oon tainnut kuulla ennenkin. Tykkään muutenkin marketeista, ja Taiwan on ruvennut paljon kiinnostamaan viime aikoina. Ehdottomasti haluan tuonne maistelemaan uusia eksoottisia makuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eikö olekin ihana. Oli niitä muunkin muotoisia mutta kuvata sai vasta kun osti. Eikä kenenkään maha vedä useampaa hattaraa :)

      Poista
  22. No ihan varmasti on pakko kokea <3

    VastaaPoista
  23. Ei ole kokemusta Taipeista, mutta Thaimaasta. Noissa on kyllä tunnelmaa tuoksua myöten (ja tuli nälkä kuvista) :)

    VastaaPoista
  24. Niin kivan näköistä! Mua vain aina mietityttää noissa katuruokamarkkinoissa, niin täällä Lontoossa kuin muuallakin, miten hygieniapuoli oikein hoidetaan. Uskaltaisiko noita herkkuja syödä, haha?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihtuvuus ainakin on hyvä. Vietnamissa tilatessani grillattua sammakko se otettiin elävänä korista, perattiin siinä silmieni alla ja grillattiin. Sen tuoreempaa tuskin saa :)

      Poista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin