sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Tryffelirisotto

Äitille heti alkuun terveisiä että onneksi et pannut pitsimekkoasi kierrätykseen - kiitos! Toiseksi ajattelin kirjoittaa tähän alkuun myös sanan tryhvelirisotto, jos joku hakee tällaista ohjetta vaikka ähvällisesti googlella eikä meinaa osua. Tervetuloa äffättömätkin!

Ja sitten varsinaiseen asiaan. 

Ravintola Murun väki julkaisi syksyllä keittokirjan, jossa vihitään mm. ylellisen tryffelirisoton saloihin. Alunperin löysin ohjeen Suolaa ja hunajaa blogista, mutta sittemmin sain arvostelukappaleen kirjasta itsekin. Lähdin reseptintekoon luottavaisena, sillä samasta kirjasta tehdyt vohvelirautablinit olivat hurjan onnistuneita.   

Risotto oli todella hyvän makuinen. Menin kyllä muuttamaan ohjetta sen verran että läträsin enemmän voilla. Liekö se vaikuttanut, tai ohjeistettua pienempi tryffelimäärä, mutta sieni maistui kokonaisuudessa turhan hailakasti. Omat möllykkämme olivat jossain nestetilkassa pieneen lasipurkkiin säilöttyjä, todella miedon makuisia sieniä. Kun päälle veisteltyjä paloja maistoi, pystyi saman lakritsaisen maun aistimaan myös risotossa. 

Laitan tähän Murulaisten alkuperäisen ohjeen suolaa ja hunajaa-blogista kopioituna, vaikken millään voi ymmärtää miten risotto saadaan aikaan noin pienellä öljy- ja voimäärällä. En myöskään tajua miksi tryffeli pitää kääriä talouspaperiin. Osaako joku valottaa näitä minulle?


TRYFFELIRISOTTO
reilu annos kahdelle, väliruokana kolmelle
20 g mustaa tryffeliä
2 1/2 dl tryffelillä maustettua risottoriisiä
1 rkl oliiviöljyä
1 salottisipuli
1 hyvin pieni valkosipulinkynsi
n. 7 dl kanalientä (kaikki ei välttämättä mene)
2 dl valkoviiniä
1 1/2 rkl voita
1/2 dl parmesania raastettuna
suolaa
mustapippuria
Kääri tryffelinpala talouspaperiin ja laita se riisin joukkoon vähintään päiväksi.

Hienonna salottisipuli ja valkosipuli. Lämmitä kanaliemi kuumaksi ja raasta sinne puolet tryffelistä.

Kuullota öljyssä kattilassa sipuleita ja risottoriisi.
Lisää nestettä (kanalientä ja valkoviiniä) kauhallinen kerrallaan, seuraava kauhallinen, kun edellinen on imeytynyt. Kypsennä risottoa lientä lisäten ja sekoittaen noin 14-15 minuuttia tai kunnes riisi on kypsää (älä keitä yli, risottoriisissä pitää olla purutuntuma).
Kun risoton rakenne on puuromainen ja melko löysä, lisää joukkoon voi ja parmesanraaste. Mausta suolalla ja pippurilla ja viimeistele ohueksi höylätyillä tryffelilastuilla.

10 kommenttia:

  1. Onpa hyvännäköistä, nam! Huolella tehty risotto kyllä palkitsee. :)

    VastaaPoista
  2. No kyllä palkitsee. Ja se on monesti se ruoka jota pystyy tekemään vaikka oikein mitään ei olisi kaapeissa - risottoriisiä ja parmesaania löytyy aina!

    VastaaPoista
  3. Mistähän tuon Murun kirjan mahtaisi vielä löytää ? Olen yrittänyt etsiskellä viime viikkoina, muttei millään osu silmään kirjakaupoissa tai muissakaan kaupoissa.

    Risotto on ihanaa, tryffeli jakaa meidän perheen aikuiset kahtia. Isäntä tykkää (ei kai ranskalainen voi muutakaan). Minä nyrpistelen, mutta minäpäs en taida ollakaan "high maintenance lady" - inhokkejani kun ovat monet luksusherkut, kuten tryffeli ja osterit...

    VastaaPoista
  4. Minustakin oli kyllä hyvää, mutta hiukan hämäsi, miten vähän nestettä ohjeessa oli. Ja voin lisääminen aika harvoin tekee pahaa ;-) Meillä on pöytä Murussa parin viikon päästä. Ehkä silloin listoilla olisi sitä ihtiään, niin pääsen maistamaan, miltä sen pitäisi maistua kunnon tryffelillä eikä minun Sparin halpiksillani.

    VastaaPoista
  5. Minna löytämisessä en osaa neuvoa. Nettikaupasta?

    Ei sitä millään voi kaikesta tykätä!

    Jonna mäkin laitan yleensä noin litran porisemaan nestettä. Muakin Muru kiinnostaa, mutten millään tiedä menoja kolme kuukauden päähän, joten varaaminen on jäänyt

    VastaaPoista
  6. Söimme siellä meidän hemmottelujoululomalla ihan jumalaisen hyvää tryffelirisottoa. Tryffelin kanssa on tosi tarkkaa - liika on liikaa ja liian vähän tuntuu kitsaalta. Mutta mikä on se ihan oikea määrä. Luulen että ne tuoreet tryffelit maistuvat enemmän kuin nuo säilötyt. Mulla on semmoista öljyä joka on maustettu tryffelillä hellästi - sellainen voisi olla hyvä apu. Ja joo, mäkin laittaisin enempi voita ja tai öljyä

    VastaaPoista
  7. Varmastikin tuoreet ovat säilöttyjä vahvemman (ja ehkä puhtaamman?) makuisia. Teidän loma oli kyllä ihan täynnä hemmottelua - ihana!

    VastaaPoista
  8. Ihana kuva risotosta! Jonkin verran kotimaisten tryffeleiden kanssa touhunneena arvelen, että paperiin kääriminen voisi liittyä tuoreen tryffelin käyttöön. Oliko ohje tuoreelle vai säilötylle tryffelille? Me säilytämme näitä kotimaisia tryffeleitä aina talouspaperiin käärittynä ja lasipurkissa jääkaapissa, säilyvät paremmin eikä koko jääkaappi lemua tryffelille. Lemuaminen on kyllä väärä verbi, kotimainenkin tryffeli tuoksuu taivaalliselle. Italialaiset ohjeet neuvovat tekemään tryffelimunakasta siten, että kananmunia ja tryffeleitä säilytetään samassa kennossa, munat imevät kuorensa läpi tuoksut ja maut. Albalaiset ja muut ovat kyllä niin kalliita, että ehkä se riittää syyksi. Joten ehkä samasta syystä riisit ja tryffeli neuvotaan säilyttelemään kavereina.
    Meidän maistamat purkkitryffelit, kotimaasta ostetut ja Alban kauppakadulta, ovat kyllä olleet aika laimeita. Usein ne ovat kesätryffeleitä, eikä ne tuoreenakaan ainakaan Ranskalla olleet niin kummoisia. Ehta herkku on aina ehtaa?

    VastaaPoista
  9. Sitä juuri ihmettelin, että kun riisien olisi tarkoitus saada tryffelin makua siellä suljetussa purkissa, miksi ne kääritään talouspaperiin?

    Olisi ihana kokeilla joskus tuoreita! Oletteko itse löytäneet ko sieniä?

    VastaaPoista
  10. Talouspaperi kerää kosteutta. Tryffeli on tuoretuote, säilyy vaan muutaman päivän. Mutta jos hellii, käärii sienen paperiin, vaihtaa talouspaperin päivittäin, voi saada vähän aikaa jatkoa.

    Meidän koirat löytää näitä kotimaisia tryffeleiltä ja niillä herkutellaan sitten koko sesonki. Nythän tuo on sesonkin tietysti maanalaisten sientenkin kohdalla ohi.

    Maku tuoreissa tryffeleissä on monikertainen. En ole maistanut säilyttyä Perigoldin mustaa tai Alban valkoista, epäilen ne menevät heti tuoreena herkkusuiden pöytiin. Säilötyt saattavat olla kesätryffeleitä samoilta seuduilta, mutta ovat maultaan paljon miedompia. Tuo tryffelibisnes etelässä on niin salamyhkäistä...

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin