maanantai 9. heinäkuuta 2018

Kreikkalainen munakoisosalaatti eli munakoisotahna

Kreikassa on munakoisofanin hyvä olla. Ravintoloiden listalta löytyy aina munakoisoruoka tai useampikin.
Maistoimme alle viikon mittaisella reissullamme munakoisoa friteerattuna, musakassa pariinkiin otteeseen, puolikkaina grillattuna, osana possupataa sekä salaattina.
Monesti meze-ruokien eli pienempien, jaettavien alkuruokien listalta löytyi munakoisoruoka, joka oli englanniksi käännetty useimmiten eggplantsalad, munakoisosalaatti. Meidän tiellemme osui vain kerran minusta kuvaavampi nimi eggplantdip, vaikka itse puhuisin paremminkin muhjusta, korrektimmin tahnasta. 
Maistoimme tätä munakoisoherkkua useammassa paikassa, sillä pidimme siitä Jukan kanssa kovasti. Samoista raaka-aineista huolimatta se maistui aina erilaiselle. Munakoisosalaatti tarjottiin aina leivän kanssa.
Munakoisomuhju oli usein laitettu esille pienelle lautaselle ja koristeltu yhdellä oliivilla. Kerran saimme niin kiinteän version eteemme, että se oli pystytty muotittamaan tasareunaiseksi kiekoksi lautaselle. 

Ateenassa lomamme lähtöiltanamme juttelimme Kapani-ravintolan omistajakokin Liassios Giorgosin kanssa. Hän antoi meille oman ohjeensa munakoisosalaattiin. Raaka-aineiden määriä hän ei halunnut kertoa. "Löydätte kyllä oman makunne mukaisen tasapainon kokeilemalla. Muistakaa kuitenkin, että päämakuna pitää olla munakoiso, sitä ei sovi peittää."  Valkosipulin kypsentämisestä kysyessäni sain melkeinpä närkästyneen katseen: "Ei. Aina tuoreena. Ehdottomasti kypsentämättömänä." Moniin muihin munakoisosalaatteihin poikkeavasti Liassioksen versiossa munakoiso oli veitsellä pilkottu, ei kypsennetty sosemaiseksi asti. Balsamicona mies käyttää modenalaista koska pitää sen mausta eniten. Kapani-ravintolassa munakoisosalaatti saa ylleen vielä suolaista juustoa murusteltuna. 

Tällaisen ohjeen saimme ja olemme toteuttaneet sitä muuten tarkasti, mutta munakoison olemme kypsentäneet grillissä muhjuksi asti. Me olemme laittaneet yhden munakoison kanssa yhden sipulin ja kaksi valkosipulinkynttä. Paprikan olemme itse laittaneet tuoreena, kun Liassios pilkkoo sitä joukkoon pikkelöitynä. 


MUNAKOISOSALAATTI KREIKKALAISITTAIN

munakoiso 
sipuli
(pikkelöityä) paprikaa
persiljaa
valkosipulia
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
balsamicoa

Grillaa munakoiso kokonaisena. Halkaise hiukan jäähtynyt munakoiso ja kaavi sisukset kulhoon. 
Muhita silputtu sipuli pannulla öljyssä pehmeäksi ja makeaksi. Jäähdytä. 
Pilko persiljaa, valkosipulinkynsi tai -kynnet ja paprika.
Yhdistä aineet kulhossa maistellen maut kohdilleen. 

6 kommenttia:

  1. Voi miten ihania kreikkalaisia herkkuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niitä on tulossa vielä lisääkin ainakin ravintoloissa herkuteltujen muodossa.

      Poista
  2. Täällä on kovin suosittu munakoisosalaatti nimeltä kreikkalainen munakoisosalaatti, jota saa joka superista valmiina. Olen itsekin kerran postannut sellaisesta, mutta se on jonkun verran erilainen kuin tuo sinun postaamasi eli tällainen
    http://appelsiinejahunajaa.blogspot.com/2013/09/kreikkalaistyylinen-munakoisosalaatti.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska tuo etikkakurkku tuolla munakoison seassa sinun postaamassa versiossa.

      Poista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin