keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Maukas ja mutkaton Melbourne

Melbourne on Australian toiseksi suurin kaupunki 4,4 miljoonan asukkaan voimin ja Victorian osavaltion pääkaupunki. Melbournen ehkä tunnetuimmat ja maailmanlaajuisesti seuratuimmat urheilutapahtumat ovat Australian avoin tennisturnaus tammikuussa ja Formula 1 -osakilpailu maaliskuussa. Kävin kaupungissa joulun alla 2017 ja tuolloin tämä miljoonakaupunki valmistautui jouluun ilman suuria tapahtumia. Melbournessa riittää silti koettavaa ja nähtävää, ilman tunnettuja tapahtumiakin. 

 Lähdin tutustumaan kaupunkiin Flinders Street juna-asemalta.

Juna-aseman kanssa samasta risteyksestä näkyy turisti-info ja taidegalleria The Ian Potter Centre NGV Australia. En vieraillut Ian Potterin keskuksessa, vaan...

...kuuma kesäpäivä verotti kulkijaa jo muutaman korttelin jälkeen siinä määrin, että oli pakko istahtaa drinkille. Southbank Promenaden varrella on lukuisia ravintoloita ja baareja terasseineen. 

Drinkin jälkeen matka jatkui kohti National Gallery of Victoria (NGV) taidemuseota. Aiemmin mainittu NGV Australia siis keskittyy Australiaan ja 180 St Kilda Rd, Melbourne VIC 3006 ositteessa sijaitseva NGV esittelee kansainvälistä taidetta. Sunnuntaisin museon edustalla on ruokakojuja ja taiteilijoita myymässä taidettaan.

En ollut ennen maistanut Toyotan moottorin päällä tehtyä ruokaa, joten nyt oli tilaisuuden tullen pakko kokeilla. 

 Kaveri teki maittavan hodarin.

 National Gallery of Victoria on ilmainen museo ja esittää pysyvien näyttelyiden lisäksi vaihtuvia erikoisnäyttelyitä.

Pääaulassa avautuu ensimmäisenä Xu Zhenin teos joka kantaa aika pitkää nimeä: "Eternity-Buddha in Nirvana, the Dying Gaul, Farnese Hercules, Night, Day, Sartyr and Bacchante, Funerary Genius, Achilles, Persian Soldier Fighting, Dancing Faun, Crouching Aphrodite, Narcisse Couché, Othryades the Spartan Dying, the Fall of Icarus, A River, Milo of Croton".

Pysyvästä näyttelystä löytyy kansainvälistä maalaustaidetta. Martti Servon kappaleessa Kuka siellä? lauletaan NGV:ssä esiintyvistä taiteilijoista Matisse, Picasso, Rembrandt.

Taidepläjäyksen jälkeen on kiva mennä katuvilinään. Katutaiteilijat esittivät akrobatiaa ja muuta viihdettä kesäjuhlijoiden iloksi.

Kohdalle osui sopivasti Pure South Dining ravintola, jonka terassilla nautin paahtoleipäsetin, jossa kahta eri lihaa, pikkelsiä, juustoa ja hilloketta.

Lounaan jälkeen on kiva seikkailla kaupungilla. AC/DC Lane on kunnianosoitus tunnetulle Australialaiselle rock-bändille. Katu löytyy täältä.

Täysin erilaista katukuvaa löytyy Chinatown Melbournesta.

Chinatownin jälkeen on lyhyt kävelymatka Vintage Cellars Melbourne viini- ja viinakauppaan. Heillä on myynnissä muun muassa Australialaisia ginejä. Maistelin matkan aikana muutamia paikallisia ja Australialaisia ginejä, joista toin kotiinkin pari. Seuraavaksi pari ravintolavinkkiä.

Embla 

Mikko Takalan artikkelissa Kauppalehti Optiossa 20/2017 mainittiin Embla yhtenä varmana valintana Melbournessa. Embla esittelee Takalan mukaan itsensä viinibaarina, jonka Australialainen Good Food Guide ruokaopas luokitteli vuoden 2016 tulokkaaksi. Tämän innoittamana menin illalliselle Emblaan. Paikan erikoisuus on puu-uuni, jossa maittavia ruokia valmistetaan.

Alkuun Tartar. Esillepano oli erilainen kun olin nähnyt. Mukana vesikrassia, piparjuurta ja salottisipulia.

Pääruuaksi possua. Berkshiren possun ulkofilettä, sinappia, basilikaa, salattia. Puu-uuni toi possuun rapsakan pinnan. Nams.

 Ruuan kanssa lasi viiniä ja päälle GT. Kokonaisuus maksoi 70 AUD (n. 43 eur).

Embla (www)
122 Russell St, Melbourne VIC 3000, Australia (kartta)


 Cumulus Inc.


 Mentiin työkavereiden kanssa illalliselle Cumulus Inc. ravintolaan, joka oli listattuna muutamissa lähteissä hyvänä paikkana. Paikassa jaetaan annokset, joten saatiin testailtua useita ruokalajeja. Tässä halloumia, fenkolia ja poltettua hunajaa. Loistava yhdistelmä. (12 AUD)

 Grillattua mustekalaa, kikherneitä ja vihreää tomaattia (12 AUD). Tosi maukas setti.

 Keittiön lihalajitelma (29 AUD). Tylsä valinta ja kallis.

Hapuku (kalaa), kesäkurpitsaa, grillattuja simpukoita, sahramia (38 AUD, n. 23 eur). Pääruoka alkaa olla jo kallis kokoonsa nähden.

 Grillattua parsaa, valkosipulia, basilikaa (16 AUD).

Hitaasti kypsennetty lampaan lapa, paprikaa, mantelia (38 AUD). Kallis, mutta suhteessa ei niin paha kuin kala.
Ryppyperunoita (9 AUD). 

Kokonaisuutena Cumulus Inc. oli seurueelle kiva paikka. Sisään mahtui helposti ja paikka tarjoili hyviä makuja jaettavaksi. Lasku viineineen oli lopulta 279 AUD (n. 170 eur), joten reilu 40 eur per nenä meidän neljän hengen seurueelta.  

Cumulus Inc. (www)
45 Flinders Ln, Melbourne VIC 3000, Australia (kartta)


Gin Palace

Jos paikkakunnalla on Gin Palace niminen bari, en voi jättää käymättä. Paikka on ehdottomasti käymisen arvoinen ja sanoisin olevan sen Melbournen paras ginibaari. Gin Palace on viihtyisä ja rauhallinen baari jossa nauttia gineistä. 

Tarjolla on satoja ginejä, ja vaihtoehtojen luettelo on paksu. GT maksaa noin 20 AUD, eli n. 12 euroa. Kannattaa maistaa useampaakin!

Gin Palace (www)
10 Russell Place, Melbourne 3000, Victoria, Australia (kartta)


Melbournen halkovan Yarra joen rannalla on näyttävä tulishow iltaisin. Kaikelleen Melbourne on viihtyisä ja monipuolinen kaupunki. Melbourneen pääsee useiden lentoyhtiöiden kyydissä, mutta suoria lentoja ei Suomesta ole.

Aiemmin julkaistu juttumme Australiasta käsittelee Brisbanea. Katso tästä

2 kommenttia:

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin