KATAJAÖLJY
Huuhtele huolellisesti pulloon mahtuvia katajanoksanpaloja. Oksasakset ovat isoksi avuksi leikkuutoimissa. Kuivaa oksanpalat hyvin pyyhkeiden välissä ja laita pulloon. Halutessasi voit lisätä muitakin mausteita, kuten vaikka katajanmarjoja ja rosepippuria. Liruta päälle rypsiöljyä niin että pullo tulee täyteen. Sulje tiiviisti ja anna maustua parisen viikkoa. Tämän jälkeen voit siivilöidä oksat ja muut pois. Itse aion ainakin jättää mausteet pulloon, sillä ne viestivät pullon sisällöstä ollen samalla kauniita.
LISÄYS 30.11 Oksat kannattaa ilmeisesti antaa kuivahtaa ennen öljyyn lisäämistä, jotta öljy ei samene. Katso lisää kommenteista alla.
LISÄYS 11.12 Kyllä, kolmisen päivää huoneenlämmössä kuivanneet oksat eivät tosiaan sumentaneet öljyä.
Voisin kuvitella käyttäväni tätä katajaöljyä esimerkiksi riistaruokien valmistuksessa.
Loistava idea! Tekisi heti mieleni nuuhkaista. Ja maistaa. Katajanoksat ovat niin kauniitakin.
VastaaPoistaIhastuttava idea! Tuleeko niistä oksista vähän samanlaista makua kuin itse katajanmarjoista?
VastaaPoistapinea: tuoksu on kyllä ihanan makea, mikä on minusta aika yllättävää.
VastaaPoistaYaelian: kiitos!
maku on jotakuinkin samanlainen marjojen kanssa, paitsi paljon pehmeämpi eikä sisällä lainkaan sitä jälkikirpsakkuutta.
Ihana idea! Ei ole käynyt mielessäkään tehdä katajaöljyä, mutta kuulostaa kyllä tosi herkulta.
VastaaPoistaNyt ei edes pysty kuvittelemaan makua, pitänee kokeilla joskus ihan vaan tietääkseen.
VastaaPoistaElina: ei minullakaan ennen kuin näin ne katajanoksat meidän työtasolla päivästä toiseen ja mietin mitä niillä nyt sitten tekisin :).
VastaaPoistaHanna: aika odotetulta se kyllä maistuu, vaikkei odotetulta tuoksukaan. kannattaa kokeilla. helppoa ja hienon makuista.
tämä on mun listalla. Pitää vaan etsiä jostain epäcitykataja :)
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaNelle: hyvä että kommentoit, jotta muistin laittaa lisävinkkiä (lisään myös varsinaiseen tekstiin tämän jälkeen).
VastaaPoistaJostain syystä toka erämme katajanoksaöljyä on samentunut, eli öljy ei ole kauniin kirkasta vaan läpinäkymättömän sameaa. ainoa muuttunut tekijä on oksien tuoreusaste. eli ekan erän oksat olivat jo kuivahtaneet sisällä, kun tokaerään laitoin oksat hetimiten katkomisen jälkeen. teen justsillään kolmannen erän, jonka perusteella näen pitääkö teoriani paikkansa: eli se että oksat kannattaa lisätä kuivahtaneina, ei heti tuoreina.
Ihana idea sekä itse käytettäväksi ja lahjaksi.
VastaaPoista