torstai 21. syyskuuta 2017

Uuniperunat sienitäytteellä

kaupallinen yhteistyö ARLA

Uuniperuna on hiukan unholaan jäänyt ruoka. Ihan suotta! Uuniperuna on yltiöhelppo kypsentää ja täytteitä voi varioida loputtomiin. Me teimme potuille syksyn ja onnistuneiden sienenmetsästysten innoittamina sienitäytettä aikuisille ja kinkkuversiot lapsille. Helppoa ja maistuvaa!

Menneisyydessä uuniperunat käärittiin aina folioon, mutta rapsakkakuorisuuden ja sitä myöten kuorten syömisen puolesta puhuu kypsennys ihan sellaisenaan. Uuniperunaksi kannattaa valita jauhoinen perunalajike, esimerkiksi Challenger, Rosamunda tai van Gogh. 
Me laitoimme sienitäytteeseen tänä syksynä oppimaamme kehnäsientä. Suppilovahverot, kantarellit ja orakkaat käyvät aivan yhtä mainiosti, kuten moni muukin. Limanuljaska voisi sitruunaisuudessaan olla hauskan pirteän makuinen perunan täytteenä. Muista vain käsitellä sienet aina oikein ennen ruokaan lisäämistä. 

Pehmentävänä yhteen sitojana toimi Arlan uutuustuote hapatettu kerma. Mietimme ensin lisäävämme täytteeseen myös ranskankermaa, mutta hapatetun kerman paksuus sai päätymään pelkästään siihen. Hapatetussa kermassa on pirteän hapokas maku, joka tuo täytteeseen ihan omanlaisensa lisän. 

UUNIPERUNAN KYPSENTÄMINEN


Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Pese perunat hyvin, jotta voit syödä ne kuorineen. 
Laita perunat uunipellille. Kypsennä 1-1½ tuntia, kunnes kuori on rypistynyt ja sisus tuntuu tikulla pistäessä pehmeältä. Kypsennysaika riippuu kovasti perunoiden koosta. *
Tee kypsien perunoiden päälle ristikkäisviilto ja avaa perunaa painamalla tai levittämällä. Lusikoi täyte perunan päälle. 

UUNIPERUNAN SIENITÄYTE 

neljälle perunalle

200 g kehnäsieniä (paloiteltuna noin ½ litraa)
2 rkl öljyä (tai voita)
1 sipuli
1 tl suolaa
2 rkl timjaminlehtiä riivittynä
½ dl Arla Lempi hapatettua, laktoositonta kermaa
suolaa
mustapippuria

Paloittele puhdistetut sienet. Silppua sipuli. Riivi timjamilehdet varrestaan.
Paista sieniä kuivalla pannulla kunnes sienten kosteus on haihtunut. Lisää 2 rkl öljyä ja sipulisilppu. Vähennä lämpöä pannulta niin että sipulit pehmenevät.
Lisää timjaminlehdet. Jäähdytä seosta hetki.
Ravista hapatettua kermaa purkissaan muutaman kerran. Lisää kerma sienisilpun joukkoon.
Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin.
* Ihan pelkkien uuniperunoiden takia uunia ei kannata lämmittää. Minä paahdoin samalla pellillä punajuuria seuraavien päivien lounassalaatteja varten ja kypsensin myös omenapaistosta jälkiruuaksi.

8 kommenttia:

  1. Mä söin hieman yli viikko sitten ensimmäisen uuniperunan vuosiin,kun täällä oli avattu uusi uuniperunapaikka, ja oli hurjan herkullista. Kokeileppa joskus shakshukalla vaikka
    http://www.rantapallo.fi/jaeli12/2017/09/13/kuumaa-perunaa/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt muistan sen kuvan kun sanot. Oisko siitä alkanut idea muhimaan tähänkin, kun ihan hämmästyin itsekin mistä uuniperuna tuli mieleen. Nyt seuraa paljastus: en ole kertaakaan (VIELÄ!) tehnyt shaksukaa kotona.

      Poista
    2. Merituuli:no sitten onkin korkea aika tehdä sellaista;D

      Poista
  2. Nyt alkaakin olla se vuodenaika, kun uuniperunoita alkaa taas tehdä mieli. Kesä syötiin uusia perunoita sellaisenaan, mutta nyt..
    Meillä ollaan jäykistytty aika samoihin täytteisiin ja tonnikala-katkaraputäyte uppoaa meillä parhaiten. Sienistä en ole vielä koskaan tehnytkään uuniperunoille täytettä. Kysynkin nyt vain itseltäni, että miksi ;)

    VastaaPoista
  3. Minä taas en ole koskaan tehnyt katkarapu-tonnikalatäytettä :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin