torstai 6. lokakuuta 2011

Sormisyötävä maa-artisokasta ja sienistä

Parhaillaan vietetään Eläinten viikkoa, kuten muutama bloggaajakolleega onkin jo ehtinyt kertoa. Animalia on avannut viikon kunniaksi Vapauta valinnoilla-nettisivun, josta löytyy esimerkiksi ravintola-arvosteluja ja ruokatietoutta.

Meillä ollaan paatuneina lihansyöjiä, mutta se ei tarkoita etteikö eläinten oloilla olisi meille väliä. Ostamme aina itse luomulihaa tai muuten eettisesti tuotettua lihaa, monesti suoraan tiloilta. Tällöin tiedämme, että eläinten olot ovat olleet kelvolliset ja esimerkiksi teurastusmatkat mahdollisimman lyhyet. Luomusikatilallamme se on sikalasta viereiseen rakennukseen. Käytämme myös eläimestä kaiken mahdollisen, sisäelimiä ja verta myöden, aina kun mahdollista. Luomulihan syöntiin on myös makusyy.

Listasimme tähän joitakin tuottajia, joilta olemme lihoja ostaneet suoraan. Ihan vaan vinkiksi, jos mietit mistä hankkia eettisemmin tuotettua lihaa. Myös monet luomupuodit ja kauppahallit, onneksi nykyään marketitkin enenemissä määrin myyvät luomulihaa.

Kiven Säästöpossu - luomusikaa Karkkilassa
Jukan Kotiliha - luomunautaa ja -sikaa Punkalaitumella
Koivikkonotko - villisikaa Juvalla
Strutsitila Isolintu - strutsinlihaa ja -munia Savonlinnan lähellä
Viskilän tila - kukonpoikaa

Kunkin lihan valmistamiseen löytyy ohjeita omasta tunnisteestaan sivumme vasemmassa laidassa ja sieltä löytyy myös omat juttunsa kasvisruuille, jotka tosin usein näyttelevät lisäkkeen roolia.

Eläintenviikon kunniaksi nautimme sormisyötäväksi mummun kasvimaan maa-artisokat sieni-smetanatahnalla. Hurrrjan nautinnollista! Maa-artisokan rapea rakenne kohtasi hienosti pehmeän kermaisen smetanatahnan, joka taas sai luonteikasta makua suomalaisista metsäsienistä. Harmittelin ensin kantikkaan epätasaista ulkonäköä, mutta lopputulema olikin särmikkään hieno. Määriä reseptiin oli turha laittaa, sillä kaikki riippuu maa-artisokkien koosta ja maistajan smetanamieltymyksistä. 
SORMISYÖTÄVÄ MAA-ARTISOKASTA JA SIENISTÄ

maa-artisokkia
metsäsieniä, esimerkiksi kantarelleja ja suppilovahveroita
smetanaa
suolaa
mustapippuria

Kuori maa-artisokat. Laita ne kylpemään puoleksi tuntia kylmään veteen, jossa on myös jääpaloja. Näin maa-artisokka rapsakoituu.
Silppua sienet. Paista sienipaloja pannulla (kukin sieni omalla puolellaan pannua) ja siirrä jäähtymään. Sekoita joukkoon smetanaa. Mausta mustapippurilla ja suolalla.
Viipaloi maa-artisokat ja laita tarjoiluastialle. Nosta päälle nökäre sieni-smetanatahnaa. Rouskuta vielä halutessasi päälle hiukan suolaa.
Mustasävytetyt päälliset ovat suppilovahveroa, oranssiset kantarellia.

12 kommenttia:

  1. Vähänkö hieno tää sivupohja!

    VastaaPoista
  2. Siitä vaan askartelmaan paskertelemaan. Napsuttelin eilen hetken ja tällaisen sain aikaan :). Olen itsekin aika tyytyväinen (taitoni huomioonottaen).

    VastaaPoista
  3. Siis koodasit tämän ihan itse?? Olen sanaton.

    VastaaPoista
  4. Ai niin, tietysti, koodasin koodasin :D.

    VastaaPoista
  5. Hieno uusi look blogilla:)
    En ole koskaan syönyt maa-artisokkaa, mutta kuulostaa hyvältä!

    VastaaPoista
  6. Raikas uusi ulkonäkö, pidin tosin edellisestäkin.

    Maa-artisokka, mukava raaka-aine, mutta välillä ärsyttävä käsitellä, otan ruokapiirin kautta aina kuin mahdollista.

    VastaaPoista
  7. Yaelian: nyt olen hämmästynyt että löytyi kasvis jota et ole maistanut :O. Suosittelen, siinä on hieno, kaunis, mutta samalla rustiikkisen maanläheinen maku.

    Campasimpukka: Kiitos ulkonäkökehuista. Tähän settiin saa mahtumaan hiukan enemmän informaatiota, uutuutena tuo tällä hetkellä luetuimmat-palkki. Täytyy katsella josko jotain muutakin tehdään.

    Maa-artisokka on hurjan ärsyttävä kuoria. Mutta maku palkitsee!

    VastaaPoista
  8. Hyvältä näyttää uusi(kin) sivusto, vaikka vanha olikin jotenkin "sympaattisempi" :) Ainoa valituksen aihe on, että nyt koko sivu ei mahdu mulla leveyssuunnassa näytölle, en tykkää kun joutuu vierittelemään sivusuunnassa.

    VastaaPoista
  9. Kiitos Agatha!

    Jos näytön resoluutio on vähintään 1200 pikseliä, blogi näkyy skrollaamatta. Muuten taitaa täytyä vaan skrollailla mikäli haluaa sivubannerienkin jutut näkyviin.

    VastaaPoista
  10. Tervehdys! Maa-artisokasta on olemassa myös lajikkeita, joiden mukulat ovat pitkulaisia - vinkkinä mahdollisille kasvattajille!

    Metsäsienten ja maa-artisokan liitto kuulostaa herkulliselta. Meillä siitä tehtiin vastikään japanilaista aavistuksen tulista, karamellisoitua maa-artisokka-kinpiraa.

    VastaaPoista
  11. Hirame: Kiitos tiedosta!

    Noissa metsäsienissä ja maa-artisokassa on jotain samankaltaisuutta, juurevaa makua. Hauskalta näytti teidänkin reseptinne, kovasti erilaiselta :) - kiitos linkistä!

    VastaaPoista
  12. Sinä senkin koodaaja! :D Jospa itsekin alkais ulkoasun päivityspuuhiin tässä loman ratoksi.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin