keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Loistavaa katuruokaa Vietnamissa, Ho Chi Minh City ja Phan Thiet

Valloittava tuoksu kiirii nenään jo kaukaa. Iloiset ihmiset hämmentävät, paistavat ja pilkkovat kyykyllään tai pienillä tuoleilla istuen lihaa, hedelmiä, kasviksia tai mitä nyt kuvitella saattaa. Kävelet ihaillen kaikkea tätä puuhailua ja miettien millä "kojulla" sitä herkuttelisi. 

Näin meille kävi kun tallustelimme pitkin Ho Chi Minh:n, länsimaisittain paremmin Saigonina tunnetun suurkaupaungin katuja Vietnamissa. Ruokainnostuneen silmin kaupunki tarjosi ihastelua yltäkylläisyyteen asti. Tässä siis alkupaloja kahden viikon reissustamme sieltä vietnamilaisen ruokamaailman huipulta, kaduilta. 

Joskus oli vaikea erottaa, onko kyse katuruuasta vai ravintolasta. Toisaalta, onko tuolla väliä kun eteensä sai loistoruokaa pilkkahintaan. 

RAVINTOLA SU SU
55 Tu Xuong 71-23, District 3, Ho Chi Minh City, Vietnam
Muokkaus 22.12.2017: SU SU on muuttanut. Uusi osoite on 1067 Hoàng Sa, phường 11, Hồ Chí Minh, Vietnam (kartta)

Taksikuski poimi meidät kyytiin viiden tähden hotellista ja nauroi ääneen pudottaessaan meidät tähän ravintolaaan. "Oikeasti tännekö olitte tulossa?" Ilmeisesti mies ei ollut koskaan käynyt paikassa kun noin tuumasi.  
Paikan suosio perustuu ravintoloitsijan keksimään erityiseen tekniikkaan, jossa kanojen nahka rapeutetaan päälle satavalla kuumalla öljyllä. Gà xối mỡ eli vietnamilaisittain friteerattu kana saa näin ihan uuden ulottuvuuden. 
Poikamme ihastui punaiseen rikottuun riisiin ja me kaikki rapeaakin rapeampinahkaisiin kananpaloihin, joissa mehevyys oli tallella uskomattoman hyvin. Koko perheen illallinen juomineen kustansi vajaan 10 euroa. Älä jätä tätä paikkaa käymättä jos Ho Chi Minh osuu kartallesi!
Niin monen vastaavan paikan tavoin Su Su:ssa lasten tuolien kokoiset muoviset istuimet oli nostettu kävelytielle, samoin kuin rosteriset pöytätasot. Mopot ja autot mennä melusivat ohi tuoden osaltaan suurkaupungin värikästä ja kiihkeää tunnelmaa.

Vinkki Su Suun saatiin gastronomy blogista.

HUYNH HOA
26 Le Thi Rieng Street, District 1, Ho Chi Minh City


Bánh mì suomentuu leiväksi. Eri tavalla täytettynä se saa erilaisia loppusanoja. Itse leipä on kevyempi kuin "länsimainen" patonki ja varustettu aivan ohuella, rapsakalla kuorella. Leipomiseen käytetään myös riisijauhoa. 


Täytettyjä leipiä tarjoavia kärryjä kulkee paljon pitkin katuja, mutta täältä Huyn Hoasta saimme reissun parhaat kylmätäytteiset patongit. 
Ensin leivät lämmitetään ja halkaistaan saksilla. 
Sen jälkeen leipään sipaistaan maksapateeta, laitetaan erilaisia leikkeleitä ja (pikkelöityjä) kasviksia. Korianteri ja kala- tai chilikastike tai näiden yhdistelmä tuo raikkautta ja erityisyyttä leipiin. Kokonaisuus on ihana tekstuurien leikki ja makujen sinfonia. Hinta on täällä vietnamilaisittain melko kova, euron kieppeillä, mutta koko rahan arvoinen. Saisiko olla pari leipää?
Vinkki tähän paikkaan saatiin Eating Saigon sivulta, josta löytyy paikan karttasijaintikin.

Bánh mì thịt nướng meinaa grillatulla lihalla täytettyä leipää. Näitä söimme aina tilaisuuden tarjoutuessa Phan Thietin pimentyneessä illassa. Yhden ainoan kerran saimme Vietnamissa vain keskinkertaista ruokaa huonolla palvelulla ravintolassa, mutta senkin illan paikkasi huumaavalta tuoksuva, grillattu possunliha. Se kääräistiin lisukkeineen leipään ja paikallista sepustusta sisältävään paperiin. Katukärrystä ostettuna tämä täytetty leipä maksoi noin 80 centtiä. 


Tässä komeilee toisinaan munakasmaisiakin lettusia nimeltään Bánh xèo. Tähän rapsakkapintaiseen, yksinkertaiseen katusettiin laitettiin täytteeksi mereneläviä, ituja ja chilikastiketta. Loistosetin makua vähensi osaltani se, että menin ottamaan aimohaukkauksen letusta varautumatta siihen, että kalmariin oli jätetty kaikki sisälmykset. 
 Tämä rouva paisteli lettusia Phan Thietin ruokamarkkinoilla, joista lisää kuvia myöhemmin.

Katukeittiöissä kypsennetyt maissit suolattiin ja tikutettiin helpommin syötäviksi. Ihan loistava välipala!
Kadun varsilta ja Mui Ne:n rannalta oli saatavilla myös hyvä kattaus hedelmiä.

10 kommenttia:

 1. Ihanan herkullinen ja värikäs kuvaraportti matkastanne:) Vietnam onkin sellainen maa,joka on aina kiinnostanut!

  VastaaPoista
 2. Ooh, olen kateellisena katsellut fb-kuvia matkaltanne ja nyt olen vielä kateellisempi :) Varmasti aivan mahtava kokemus!

  VastaaPoista
 3. Tiesin, että tästä tulee matkakuume, mutta silti piti mennä kurkistamaan. Pitää varmaan blokata itseltään kaikki matkaliitännäiset sivut, ettei yllättäviä vahinkoja pääse tapahtumaan ;)

  VastaaPoista
 4. Onko tämä joku uusmuotoinen kidutuskeino? Mä en kestä. Haluan kans maistaa, haistaa, kuulla ja tuntea.

  (Lisää postauksia, sano masokisti)

  VastaaPoista
 5. Lisää postauksia tulossa, varmaan kyllästymiseen asti.

  Itse sain matkakuumeen tähän maahan työkaverin facekuvien perusteella ja reilua puolta vuotta myöhemmin oltiin jo paikan päällä. Että ei sitä koskaan tiedä...

  VastaaPoista
 6. Vietnam on yksi niistä paikoista, missä haluaisin joskus vielä käydä, joten kiitos tästä hienosta matkaraportista.:)

  VastaaPoista
 7. Kiitos itsellesi kommentista. Lähde ihmeessä!

  VastaaPoista
 8. Vietnami on kaikkea merellistä ruokaa rakastavan paratiisi, tuoretta merielävää löytyy
  edulliseen hintaan. Kadulla myydään annoksia 20-70 000 dongia ja on hyvää.
  Hintataso on todella edullinen kautta linjan.
  Eksotiikkaa löytyy, mutta en suosittele herkkä nenäisille. voi nimittäin mennä ruokahalut
  varsinkin illalla kun rottia juoksentelee jaloissa.
  Kysyin puolipaikalliselta norjalaiselta, eikö ole täällä kissoja.
  Kissat syödään aamiaiseksi, koirat päivälliseksi ja rotat illalliseksi.
  Suosittelen Vietnamin matkaa omatoimi matkaajille. Lennot saa halvimmillaan jopa 500 ekeä
  edestakaisin ja paikanpäällä saa rahaa oikein yrittää kuluttaa, että sitä menisi.

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin