perjantai 23. maaliskuuta 2018

Pintxot ja San Sebastian ovat kulinaristinen taivas

Pintxo on baskilainen nimitys pikkusyötäville, joita muualla Espanjassa kutsutaan nimellä tapas. Tämä on karkea erottelu, jota voi toki käydä halkomaan suuntaan jos toiseenkin. Monesti pintxoja lävistää tikku (pincho) ja usein herkku on koottu leivän päälle. Ei kuitenkaan aina. Pintxot voivat olla hyvinkin yksinkertaisia, taiteellisesti koostettuja tai mitä vain tältä väliltä. 
Pintxo-kierros San Sebastianin, paikallisittain Donostian, vanhassa kaupungissa on ihan pakollinen juttu kun noilla main matkaat. Ideana on piipahtaa erilaisissa paikoissa vaikka vain lasillisella ja poimia houkuttelevia pikkupaloja tiskiltä tai tilata lämpimänä tarjottavia pintxoja erikseen. Joissakin paikoissa saat käteesi menun josta tiirailla tarjontaa, toisessa paikassa sinun pitää lukea päivän tarjonta liitutaululta tai tarkastella tiskille valmiiksi koottua valikoimaa. Joissain paikoissa näitä tapoja yhdistellään niin että esimerkiksi lämpimät tilataan listalta. Ravintoloiden valikoimaan kannattaa tutustua etukäteen, sillä paikoilla on omat erikoisuutensa. Jännää on, että tiskin takaa niitä ei välttämättä suositella vaikka erikseen kysyisitkin. Tässä kohtaa osasyynä voi olla myös se, ettemme me osanneet espanjaa saatikka paikallista baskia, eikä tiskin takana välttämättä taidettu taas englantia. 
Joka paikassa saimme pyytämättä kaksi lusikkaa tai haarukkaa jos syöminen sitä kaipasi. Muutenkin palvelu oli ystävällistä kaiken häsellyksen keskelläkin. Huomionarvoista pintxokierrosta suunnitellessa on, että kaikki paikat eivät ole auki joka päivä tai koko päivää tai olivat tauolla esimerkiksi maaliskuun alussa. 
Me matkasimme San Sebastianiin kaksin juurikin maaliskuun alussa. Tuolloin pintxopaikoissa ei ollut ylenpalttista tungosta, mutta suosituimmissa riitti kyllä paljon asiakkaita. Syyskuussa San Sebastianissa edellisen kerran vierailleena mieheni tuumi että porukkaa oli liikkeellä paljon enemmän.

Vaikka pintxot ja lasilliset maksavat meikäläisittäin ajateltuna kappaleelta vähän, vain muutamia euroja, saa tälläkin tyylillä rahaa menemään oikein mukavasti kun syö ja juo päivät läpeensä. 

Tässä meidän suosituksemme lyhyesti. Toivottavasti niistä on apua kun tuolle suunnalle matkaat. 
GILDA
Tämä on tietynlainen pintxo, jota tarjotaan monessa paikkaa. Se sisältää paikallista anjovista, giundilla pepperoneja ja oliiveja cocktailtikkuun keihästettynä.

TXANGURRO eli San Sebastianin vesissä asuva hämähäkkirapu

KOKOTXA meinaa kalan poskia. Kannattaa ehdottomasti maistaa!

SIIDERI
Paikallinen siideri sopii erinomaisesti paikallisten ruokien kanssa, joskin me päädyimme usein viiniin. Siideri tarjottiin aina samanlaisesta ohutreunaisesta lasista. 
TXAKOLI
Varsinkin merenelävien kanssa hyvin passaava nuori, hedelmäinen valkoviini txakoli on pakkomaistettavien listalla kun San Sebastianissa vierailet. Viinin showmainen kaataminen korkealta on hauskaa seurattavaa. 

Sitten itse pintxo-paikkoihin vanhassa kaupungissa:

Atarilla on hauska terassi kadun päässä, kirkon portaiden vieressä. Täällä erityisen hyvää olivat naudankieli kuskusilla ja kanelikastikeella sekä artisokat pähkinäpyreellä ja läskisillä possunniskapaloilla. Läskit melkeinpä sulivat artisokkien päälle. Jukka maistoi edellisellä reissullaan pintxon, jossa foie gras oli yhdistetty valkosuklaan ja maissikastikeen kanssa. Erikoinen yhdistelmä ei vakuuttanut, vaikka se yksi paikan klassikoista onkin.

SIRIMIRI

Atarin sisarravintolassa, joka sijaitseekin ihan Atarin kyljessä, meitä ilahduttivat taiten tehdyt cocktailit ja kroketit. Erityisesti mustekalakrokettiin oli saatu niin uskomattoman pehmeä, jopa vaahtomainen rakenne ja ohut kuori, että ihan mietitytti miten se oli saatu pysymään koossa. Sirimirissä oli myös reissun paikoista nuorekkain tunnelma.


Täällä lautasellemme päätyi reissun paras foie gras, joka tarjottiin mustikkahillon kanssa. Myös paikan ilmakuivattu kinkku oli suuhun sulavan loistavaa. 

Kroketit ilmakuivatulla kinkulla olivat täällä hyviä. Paikan oma siideri maksoi niinkin paljon kuin euron kaato.

LA CUCHARA

Paikkaa pyörittää El Bullissa Ferran Adrián opissa ollut Alex Montiel. Turskanposket ja kukkakaali maistuivat täällä erityisen hyviltä, samoin rapsakka siankorva munakoisolla. Foie-annos, jossa oli myös rapsakkaa syöttöporsasta oli todella maukas.
La Cucharassa oli myös hauskaa jutustella viereisen syöjän kanssa, joka oli kotoisin Tokiosta mutta asui parhaillaan Teheranissa.


Täällä paikassa oli hauskan erilainen lähestymistapa pintxoihin. Esillepanot olivat leikitteleviä, monesti annosmaisempia kuin muualla. Maullisesti mieleen jäivät erityisesti pikkuruinen kebab raikkaan minttuisena ja lasissa vaahtojen seassa tarjottu simpukka. "Brownie" sisälsi häränhäntää ja turnipsivaahtoa hämäten hienosti ulkonäöllään. Paikan sisustus oli myös hauska.  


LA MEJILLONERA

Tämä paikka tarjoaa simpukoita, mustekaloja ja yhden peruna-annoksen, siinä kaikki. Rustiikkiseen ulkoasuun puetut annokset olivat kaikki todella hyviä, mutta suosikiksemme nousi "tigres picantes" eli passelin pehmeärakenteiset simpukat sopivasti mausteisella tomaattikastikkeella. Merellistä tuoksua ja tiskin takana työskentelevien miesten kovaäänistä huutoa ei kannata pelästyä. Tämä paikka nousi yhdeksi suosikeistamme. La Mejillonerassa käy vain käteinen.

Bretxan kauppahalli

Ohikulkiessa huomiomme herättivät kauniisti esillelaitetut pintxot, jossa eri tekstuurit tukivat hienosti toisiaan. Munakoiso-kinkku-yhdistelmä oli maukas, samoin ankka makean hillon kanssa.


La Viñan juustokakkua ei ole turhaan ylistetty. Tuhdin juustoisen kakun rakenne oli meille jotain ihan uutta, liivatteisen ja paistetun välimaastosta. Kakun kanssa tarjottu paksu sherry maistui suorastaan siltä kuin olisi juonut rusinoita. Kokonaisuus oli aivan loistava.

NESTOR

Paikan tomaatit ovat aivan loistavia. Ne tarjotaan suupaloiksi pilkottuna yksinkertaisesti suolan ja oliiviöljyn kanssa. Me nautimme täällä myös loistavat pihvit, mutta se ei mene valtavuudessaan enää lainkaan pintxo-kategoriaan. 

Pari vinkkiä vielä vanhan vielä kaupungin ulkopuolelta:
Täällä suosittelemme tietysti cocktaileja, mutta myös pintxoa, jossa oli rakennettu leivän päälle ihana kokonaisuus ilmakuivatusta kinkusta, vuohenjuustosta ja sipulihillokkeesta. Muutkin pintxot näyttivät houkuttelevilta. Tämä inspiroi meitä jo omiinkin kokkailuihin.


La Gintoneria on loistava paikka nauttia taidolla tehtyjä ginijuomia yli sadan ginin valikoimasta. Sen lisäksi tämä paikka osoittautui loistavaksi myös napostelujen suhteen. Äkkäsin tiskillä hanhenkauloja, joita olen halunnut maistaa jo pitkään.
Opastuksen jälkeen osasimme syödäkin niitä. Maku oli hienostunut ja rakenne tiivis mutta pehmoinen - ei näitä turhaan ole kehuttu! Samalta istumalta söimme myös paahdettuja läskipaloja, jotka olivat loistavia nekin. 


8 kommenttia:

  1. Herkulliset kuvat:) Minullekin jäi hyvät muistot San Sebastianista viime vuosikymmenellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meille jäi kyllä paikasta tosi hyvä fiilis!

      Poista
  2. Voi että, tämä ei ainakaan tippaakaan helpottanut San Sebastian -himotustani. Näyttää ihan mielettömän hyvältä kaikki!

    Täytyy nyt matka- ja ruokahimotuksessa tyytyä googlailemaan ruokatarjontaa Chicagossa (vinkata saa jos korvan takaa löytyy jotain tärppejä sinne!) ja Napolissa, kun niihin on jo reissut bookattu. Ehkäpä sitten niiden jälkeen vihdoin San Sebastianiin. :)

    VastaaPoista
  3. Ei kannattaisi katsella näitä kuvia kun viimeinen detox-päivä meneillään. Kidutusta. Muistuu mieleen kaikki ihanat herkut San Sebastiánissa. Sinne täytyy päästä kohta uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No apua, ei varmaan 😂. Minä tulen näiden kuvien myötä muistamaan aina myös kivan tunnelman ja kaksin nauttimisen.

      Poista
  4. Chicagoon ei vinkkejä, Napoliin paljon Matkat-välilehdellä. Meillekin tämä oli kauan haaveiltu kohde!

    VastaaPoista
  5. San Sebastian oli kans ehdolla meidän maaliskuun matkaan, mutta niin kuin tiedät löydettiin ittemme sitten Lissabonista. ja parempi näin, nyt olis sitten valmiit vinkit kohteeseen arvostetulta taholta! :)
    Hauskaa, että menetettiin hanhenkaulaneitsyys molemmat parin viikon sisällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, bongasin sen neitsyydenmenetyksen het :). Ne oli kyllä todella hyviä!

      Poista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin