tiistai 3. huhtikuuta 2018

Krakova lasten kanssa

Krakovan reissu sai alkunsa siitä, että nyt jo edesmennyt ystävämme suositteli ajat sitten Jukalle kaupunkia jos hän ikinä aikoisi kosia minua. Kosinta tapahtui Helsingissä, mutta ajatus kaupungista jäi mieleemme muhimaan. Kun mies äkkäsi nyt 15 vuotta naimisissa oltuamme todella halvat lennot pääsiäisvapaiden aikaan Helsingistä Krakovaan, päätimme tarttua tilaisuuteen koko perheen voimin. Etukäteistutustuessa kaupunkiin luin sen kuninkaallisesta historiasta, lohikäärmeestä joka halkaisi itsensä juomalla, nuorekkuudesta opiskelijapaljouden vuoksi ja kauneudesta vanhojen rakennusten myötä. Kiinnostuin entisestään. 
Matkamme sijoittui siis pääsiäiseen, joka meinasi poikkeuksellisia aukioloaikoja paitsi ravintoloihin myös nähtävyyksiin. Esimerkiksi Wawelin linna oli auki vain menopäivänämme perjantaina. 
Majapaikaksi valitsimme Go Krakow Apartmentsin huoneiston. Viestittely etukäteen sujui nopeasti ja saimme tulopäivänä majapaikan jo poikkeuksellisesti heti kaupunkiin saavuttuamme kello 11. Saimme alaovelle koodin, jolla pääsimme sisään. Asunnon ovelle saimme toisen koodin, jolla saimme rasiasta avaimet itse kämppään. Asunto oli oikein siisti. Siinä oli olohuoneen lisäksi parvi ja pieni parveke. Keittiö oli meidän näkökulmastamme hyvin varusteltu ja pyykinpesukonekin löytyi. Varausta tehdessämme luotimme (tyhmästi) vanhan kaupungin laitaan osoittavaan karttakuvaan tilauksen sivussa, mutta asunto ei ollut siellä päinkään, vaan noin 600 metriä rautatieasemasta länteen. Firmalla on monta asuntoa Krakovassa, joten olisi pitänyt tarkistaa annetun osoitteen kanssa missä huoneemme oli. Onneksi äkkäsimme asian jo ennen matkaa, eikä lopullinen sijainti ollut juurikaan syrjässä.
Krakovasta tuli monesti mieleen Tallinna, joka on perheellemme myös mieluisa paikka. Hintataso oli kyllä huomattavasti halvempi. Puolassa on käytössä oma valuuttansa, zlotyt. Hinnat oli helppo laskea kun 1 euro meinaa neljää zlotyä, lyhennettynä PLN. Englannilla pärjäsi kaupungissa hienosti.
Liikkuminen Krakovassa oli helppoa ja halpaa. Perheen viikonlopun ratikkakortti maksoi 16 zlotya. Liput sai ostettua ratikan sisältä automaatista kolikoilla. Taksimatka vanhan kaupungin eteläosasta kämpällemme rautatieaseman lähistölle maksoi noin 11 zlotya. Lentokentältä olisi päässyt junalla päärautatieasema Krakow Glownylle 9 zlotyn hintaan per nassu. Taksi kentältä keskustaan on matkasta riippuen alle 90 zlotya, meillä juuri 89 zlotya. Taksikuskin tingatessa ruuhkalisiä tai muuta ei kannata suostua, sillä maksu on määritelty juurikin kilometrien mukaan, ei mittarin. 
Pidennetty viikonloppumme oli oikein kiva ja leppoisa loma. On hauska huomata, miten mielenkiinnonkohteemme perheen kesken alkavat olla myös samanmoisia. 10 ja 13-vuotiaat lapset malttavat ja haluavat piipahtaa kahviloihin ja ravintoloihin ja me aikuiset koemme lastenkin huvipaikat mielenkiintoisiksi. Ennen harmittelemamme muksujen päiväunet ovat vaihtuneet aikuisten päikkäreiksi, mikä taas sopii nettiä majapaikassa kuluttaville mukuloille paremmin kuin hyvin.
Paavi Johannes Paavali II oli kotoisin Krakovasta

Tässä vinkkejä (lasten) kanssa Krakovaan:

Aivan ostoskeskus Galeria Krakowskan vieressä, vanhan kaupungin koilliskulman ulkopuolella sijaitsee todella hauska paikka nimeltä History Land. Legoista rakennettuun näyttelyyn on yhdistetty taitavasti videotekniikkaa äänineen. Yhdessä ne kertovat mielenkiintoisesti Puolan historiaa. Olimme todella vaikuttuneita esimerkiksi Grunwaldin taistelusta, jota varten oli aseteltu oikeanmoisiin taisteluasemiin tuhatpäin ristiretkeläisiä ja vastapuolelle edelleen tuhansia puolalaisia ja liettualaisia sotilaita. Legoista oli rakennettu myös mm. Wawelin linna ja Oliwan meritaistelu. Meitä opasti hyvin englantia puhuva herra Wojciech, joka kertoi että viikon päästä paikassa olisi myös audio-opastus englanniksi. 
Näyttelyn jälkeen sopi leikkiä eri kokoisilla Legopaloilla niitä varten varatussa huoneessa ja tietysti shoppailla Legokaupassa.
Perhelippu History Landiin maksoi 89 PLN.

Hieno ilmailumuseo sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta. Museo esittelee puolalaista ilmailua ja ilmavoimia sekä Nato-yhteistyön kalustoa. Näyttelyn erikoisuuksina ovat esimerkiksi VIP-varusteltu, Paavin käytössä ollut helikopteri ja Puolassa suunniteltu suihkumoottorikäyttöinen lannoituskone PZL-M15 Belphegor
Pääsyliput maksavat aikuisilta 15 PLN ja muksuilta 7 PLN. 

Pinballmuseum meinaa kymmeniä eri-ikäisiä ja -tasoisia flippereitä ja muutamia videopelejä, joita saa pelata rajattomasti melkoisessa metelissä. Flipperimuseossa on myös pieni baari. 
Perhelippu maksaa 100 PLN. Yhdellä sisäänpääsymaksulla saa kulkea sisään ja ulos koko päivän ajan. 
Krakowan flipperimuseon vanhin peli, Jolly Roger vuodelta 1967. 

VANHAN KAUPUNGIN AUKIO, RYNEK GLOWNY

Krakovan keskusaukio on eläväisyydessään hauska paikka. Ympärillä on useita kahviloita ja ravintoita, joiden terasseilta voi seurata aukion hyörinää tai kuunnella katusoittajien musisointia. Täältä lähtevät myös hevoskärryajelut.
Nyt pääsiäisenä paikalle oli pystytetty myös kojuja, joilla myytiin erilaisia herkkuja vohveleista ja hattaroista tuhteihin makkarasetteihin, kastikekuorrutetuihin valtaviin leipäpaloihin ja grillissä kuumennettuihin pierogeihin sekä tietysti krakovan rinkeleihin.

Lähellä vanhan kaupungin aukiota sijaitseva peililabyrintti oli hauska kohde, mutta turhan lyhyt. Virtuaalitodellisuuselämys lähinnä nauratti koppimaisella sisustuksellaan ja pelkillä laseillaan. Esimerkiksi Pärnun kauppakeskuksen käytävällä olleessa vastaavassa oli lisänä tuoli tuomassa paremmin todentuntua. 
Yhteispääsymaksu oli viitisen euroa. Suosittelemme siis vain peililabyrinttia.

KAHVILAT JA RAVINTOLAT

Krakovassa on todella paljon kiiinnostavia kahviloita ja ravintoloita eri hintakategorioissa. Edullista syöminen ja juominen on aina. Kävimme syömässä esimerkiksi fine dining-ravintola Artissa seitsemän ruokalajin menun, joka maksoi 199 PLN (noin 47euroa) per nenä. 
Ravintoloista ja kahviloista löytyy oma koontijuttunsa täältä.

Kauppakeskus on passeli paikka shoppailla vaikka sadesäällä. Kauppoja on joka lähtöön ja jokaiselle kukkarolle.

Vanha juutalainen kaupunginosa ei näyttäytynyt meille ihan parhaimmillaan, sillä kylmää ja sadetta uhmaten maltoimme vain kävellä kahvilasta baariin. Tosin nämä molemmat olivat todella kivoja paikkoja! Pystyimme silti helposti kuvittelemaan miten eläväinen alue on aurinkoisella säällä tai yöllä kun baarit ja yökerhot avaavat ovensa juhliville ihmisille. 
Krakovasta tehdään päiväretkiä myös Wieliczkan suolakaivokseen, mutta se ei viikonloppuumme nyt mahtunut. Läheiseen Auschwitzin keskitysleiriin emme edes kuvitelleetkaan suuntaavamme, sillä en usko että pystyisin siihen itsekään, saatikka lapset. Keskustelimme kuitenkin viikonlopun aikana useampaan kertaan juutalaisvainoista lasten kanssa, sillä aihe tuntui olevan kovasti läsnä kaupungissa yleiskeveän tunnelman alla. 
Vielä jäi Krakovasta kiinnostamaan ainakin nykytaiteenmuseo MOCAK, Wavelin linna lohikäärmeluolineen ja useampi ravintola sekä kahvila. Myös kansallismuseo ja siellä etenkin Leonardo da Vincin maalaus "Nainen ja kärppä" jäi seuraavaan kertaan.

Krakovaan todella voisi mennä toistekin, sillä se oli tunnelmaltaan hurmaava ja hinnaltaan halpa. Kaupunki toimisi varmaan loistavasti myös aikuisporukalla.

Täältä voit katsoa poitsumme tekemän videon reissusta.

Tämä juttu on lisätty blogimme MATKAT-välilehdelle, josta löytyy maittain aakkostettuna kaikki reissujuttumme. 


Linkkien takaa löydät muiden bloggaajien juttuja Krakovasta: 
Puolassa asuneen Panun blogista löytyy useampi juttu kaupunkiin.
Lähtöportti: 10 x Krakova
Kulkemattomia polkuja: 5+1 syytä matkustaa Krakovaan 
Meanwhile in Longfield: Krakovan TOP 3 nähtävyydet

10 kommenttia:

 1. Krakova on ollut mielessä usein, sillä monet ovat sitä niin kehuneet. Hieno matkapostaus sieltä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael! Meilläkin kesti kauan ennenkuin toimeennuimme tämän kaupungin suhteen.

   Poista
 2. Oi, Krakova on ihana, vaikka täällä sydän sykkiikin lujemmin Varsovan rosoisuudelle ja särmikkyydelle. Krakova on ihan hurjan kaunis ja etenkin kesäaikaan mitä mahtavin hengailukaupunki. Planty-puisto ja kaikki ne Kazimierzin kuppilat on hurmaavia.

  Olen asunut Varsovassa, joten sekin tietenkin vaikuttaa paljon mielipiteeseen. Krakova on kyllä ihan varmasti useampien mieleen. Jotenkin vähän inhimillisempi ja helpommin lähestyttävä kaikessa kauneudessaan ja keskieurooppalaisuudessaan. :)

  Pääsispä itsekin taas Puolaan! Pitää varmaan paremman puuttessa taas kaivella puolalainen keittokirja esiin ja lähteä edes makumatkalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oltiin joskus Varsovassa mutta vain yksi yö. Ei oikein ehtinyt saada kummoistakaan mielipidettä, mutta voisin mennä uudelleenkin. Outoa, mutta Varsovasta muistan aina italialaisen ravintolan miestarjoilijan hyväntuoksuisuuden :D.

   Poista
 3. Viime Krakovan reissusta vierähtänyt jo 12 vuotta. Olimme synsyllä ja ainoa selvästi mieleen jäänyt turistikierros oli opastettu arkkitehtuurikävely sosialismin aikaisessa lähiössä. Kaupunki oli kaunis. Olimme syksyllä kun lehdet olivat jo oransseja ja keltaisia. Se väritys sopi hyvin kaupungin tyyliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon että myös syksy pukee kaupunkia kauniisti. Poikamme varsinkin haikaili hiukan lämpimämpien kelien perään mitä pääsiäisenä sattui olemaan.

   Poista
 4. Krakova on hieno kaupunki ja sieltä löytyy monenlaista koettavaa kaikenikäisille. Meidän lapsille Kazimierzissa sijaitseva Tekniikan museo oli tosi mieleinen, mutta täytyypä muistaa nuo teidän käymänne paikat jos Krakovaan tulee palattua. Kiitos linkkauksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu,paljon jäi vielä näkemättä ja kokematta. Ompahan syy palata!

   Poista
 5. Krakova on aivan mielettömän upea paikka. Itse vietän aikaani Kazimeirzissa eniten. Ihan parasta osaa Krakovaa. JCC on tuttu ja yhteisö on ihanan avuliasta. Vielä joskus olisi tarkoitus ajaa heidän kanssaan "Ride of the living"-ajot. Minun viime kerran reissusta voikin lukea 11 postausken verran.

  https://villananna.blogspot.com/search/label/Krakow

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin