torstai 27. kesäkuuta 2019

Mugaritz, yksi maailman parhaista ravintoloista

Mugaritz ravintola Espanjassa San Sebastianin laitamilla on ollut pitkään maailman parhaiden ravintoloiden listalla ja juuri julkaistulla listalla sijalla 7 (sija 9 vuonna 2018). Andoni Luis Adurizin luotsaama keittiö tekee parhaista Baskimaan raaka-aineista innovatiivisia ruokia. 50 maailman parasta ravintolaa -lista luonnehtii ravintolaa termillä "tekno-emotionaalinen espanjalainen" ja miten ikinä tuotä käsitettä tulkitaan niin oman tulkintani mukaan yhdyn nyt näkemykseen. Työmatkani varmistuttua varasin heti pöydän ravintolaan marraskuussa 2018. Matka vuokra-autolla San Sebastianin laitamilla sijaitsevaan ravintolaan kesti noin 15 minuuttia, mutta kieltämättä usko meinasi loppua ajellessa tiettömillä teillä kohti kukkuloita. Perillä avautui ihan toinen maailma, kun parkkipaikan pöllöpatsas tervehti minua. 
 Saapuessani sali oli vielä tyhjä ja hiukan Twin Peaks tunnelmaa. Mihin oikein olen tullut?

Tarjoilija toi kirjeen, josta löytyi vaihtoehtokortit, joista valita menu. Pidän lentämisestä ja valitsin laskuvarjolla laskeutuvan kalan. Tunnelma oli nyt viimeistelty.

 Alkuun pieniä paloja.
Alkupalojen jälkeen pääsin käymään keittiöllä. Menut on kirjoitettu peiliin keittiötä varten. 

 Rauhallinen, osin odottava ja kuitenkin koordinoitu tunnelma.

Tämä jäi mieleen hyvin. Karitsan kielestä oli tehty muotti jääpalalle. Jääkielen päällä tarjottiin rapua.

 Paikallista paprikaa. Aika intensiiviset maut.


 Uskomattoman pehmeitä katkarapuja kokonaisina.

 Pikkupaloja.

Tämä annos toi mieleen Osteria Francescanan vierailumme josta juttua vuonna 2013, mutta nyt en ihan lähtenyt tripille. Mahtava elämys tämäkin.

 Väliin keittoa.

 Antaa tulla vaan, kestän kyllä.

 Tässä oli lammasta ulkoa sisälle. Nahkaa ja lihaa. Nahka karvapinnalla oli luotu jotenkin.

Näyttävän astian päällä maistuvaa geeliä. 

 
Pitkälti yli 20 ruokalajia, joista ei menun perusteella voinut juurikaan luoda johtopäätöksiä.

Loppuun vielä seitsemää suklaata. Puukotelo oli minun tiedossa etukäteen Kulinaarimuruja-Jaanan kertomana, mutta valitettavasti kohdallani astiasto ei tuonut vastaavaa seitsemän kuolemansynnin tarinaa. Suklaat vahvistuivat loppua kohti. 

Kokonaisuutena ymmärrän kyllä miksi Mugaritz keikkuu kärkisijoilla, olihan tämä mieletön ruokaretki. Illan aikana ei selvinnyt mitä eroa alkuun tarjotut korttien mukaisilla menuilla olisi ollut. Lähdin pois taas monta muistoa rikkaampana. 

Mugaritz
Aldura Aldea, 20, 20100 Errenteria, Gipuzkoa (kartta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin