torstai 1. tammikuuta 2009

Kevätkääryleet nauta-kasvistäytteellä

Kevätkääryleet ovat suurta herkkua. Rapea pinta ja sisällä maukasta täytettä. Siihen vielä joku dippikastike niin saat todella maukkaan elämyksen. Olen maistellut kevätkääryleitä milloin kiinalaisessa ravintolassa, milloin reissussa esim. Bangkokissa ja Tokiossa ja aina kokemus on ollut maistuva. Nyt niitä päätettiin valmistaa itsekin.

Sain Joulupukilta lahjaksi ”Löytöretki Kiinan keittiöihin”–kirjan (Tekijät: Hshiung, Deh-Ta; Simonds, Nina; Quisumbing, Wendy), jossa on yksi versio tästä klassikosta. Kirjan mukaan kevätkääryleet kuuluvat kiinalaisiin uudenvuodenjuhliin. Kiinalainen uusivuosi on vasta tammikuun lopussa mutta tämä herkku sopi myös meikäläisten uuteen vuoteen.

Netistä löytyi kevätkääryletaikinan ohje johon tuli vain vehnäjauhoa ja vettä. Kaupasta kuitenkin löytyy valmiina riisijauhoista tehtyjä ohuen ohuita kevätkäärylelevyjä, joten päätimme käyttää niitä. Itse asiassa en tiedä miten tuosta vehnäjauhotaikinasta koskaan saisi kaulittua riittävän ohuita tähän tarkoitukseen, sillä kuoren tulisi olla lopulta paistamisen jälkeen ohut ja rapea, joka päästää täytteen silti pääosaan.

Valmista ensin täyte. Noin 20 kääryleeseen tarvitset:

5 rkl vaaleaa soijakastiketta
2 tl paahdettua seesamiöljyä
3 ½ rkl riisiviiniä
1 ½ tl maissitärkkelystä
200 g possua tai nautaa ohuina suikaleina (meillä oli naudan sisäfilettä)
½ tl mustapippuria
4 rkl öljyä
1 rkl hienonnettua inkivääriä
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
130 g kiinankaalia ohuina suikaleina
150 g hienoa porkkanaraastetta
1 kevätsipuli hienonnettuna

Sekoita 2 rkl soijakastiketta, 1 tl seesamiöljyä sekä 1 ½ rkl riisiviiniä ja 1 tl maissitärkkelystä. Lisää liha ja sekoita. Anna maustua jääkaapissa 20 minuuttia. Sekoita keskenään loppu soijakastike (3 rkl), seesamiöljy (1 tl), maissitärkkelys (1/2 tl) ja mustapippuri. Kuumenna wok suurella lämmöllä, lisää 2 rkl öljyä ja kuumenna erittäin kuumaksi. Lisää liha ja paista liha kypsäksi. Nosta liha syrjään ja valuta. Kuivaa wok-pannu ja kuumenna se uudelleen, lisää 2 rkl öljyä. Paista inkivääriä ja valkosipulia 14 sekuntia. Lisää kaali ja porkkanat ja sekoita. Kaada joukkoon loppu riisiviini (2 rkl) ja kypsennä noin minuutti. Lisää vielä kevätsipuli, lihaseos ja soijakastikeseos wokkiin. Paistele kunnes seoksesta on haihtunut neste pois. Voit nostaa seoksen siivilään odottamaan, jotta ylimääräinen neste valuu varmuudella pois.

Täyttäminen voi alkaa. Tee ensin liima-aine kääryleiden kokoamista varten. Siihen tarvitset:
1 keltuainen
2 rkl vehnäjauhoja
3 rkl vettä

Sekoita edellä mainitut aineet keskenään ja varaa pullasuti jolla saat ”liimaa” levitettyä kääryleille. Ohjeen mukaan tarvittiin neliönmuotoisia kevätkääryletaikinalevyjä, mutta pyöreilläkin onnistu ihan hyvin.

Laita yksi taikinalevy kerrallaan kuumaan veteen 15-20 sekunniksi pehmittymään. Asettele pehmittynyt levy pyyhkeen päälle. Laita täytettä noin pari ruokalusikallista yhdelle reunalle. Taita reuna täytteen päälle ja ala kierittää rullaa kiinni. Rullaa vain noin puoleen väliin asti taikinalevyä, kunnes nostat molemmat sivureunat keskelle, siten että loppu taikina jatkuu suorana eteenpäin. Laita loppuosan päälle ”liimaa”. Rullaa kääryle kiinni asti, niin että loppu häntä liimautuu kääryleeseen. Tee näin kaikki 20 käärylettä.

Friteeraa kääryleet 180 asteisessa öljyssä noin viisi minuuttia, tai kunnes saavat pintaansa kullanruskeata väriä. Nosta kääryleet valumaan talouspaperin päälle hetkeksi ja laita tarjolle dippikastikkeen kera. Esimerkiksi valmis Thai-Sweet-Chili pullosta sopii erittäin hyvin.

9 kommenttia:

  1. Nam! Kevätkääryleet ovat ihania ja niitä on kiva itse tehdä.Ennen tein niitä usein (Suomessa)koska ne ovat poikani suurta herkkua.

    VastaaPoista
  2. Yaelian: millä sinä täytit kääryleesi?

    me teimme kevätkääryleitä vasta ensimmäisen kerran itse, mutta ei takuulla jää viimeiseksi! katsoin vierestä Pastapään rullailua, mutta näpertely tosiaan näytti hauskalta.

    siskoni ei ollut ennen maistanut moisia, mutta ihastui kertahaukkauksella. enkä kyllä ihmettele, sillä kääryleet ovat kyllä hyviä.

    VastaaPoista
  3. Hyppysellinen:tein niitä aika paljon samalla tavalla kuin te, paitsi käytin yleensä broilerinlihaa. Ja kasviksia , yleensä porkkanasuíkaleita, kevätsipulia, mungpavun ituja, ja liimasin rullat pelkän jauhon ja veden sekoituksella.

    VastaaPoista
  4. Teillä on ollut kyllä herkulliset tarjoilut, olisin viihtynyt uudenvuodenpöydässänne paremmin kuin hyvin! :) Kevätkääryleet on kyllä niin suurta herkkua, mutta vieläkään en ole uskaltanut tehdä niitä itse. Olen tässä kyllä muhinut ajatusta siitä jo hyvän aikaa, mutta vähän epäilyttää, miten tuo näpertely kaltaiseltani tumpelolta onnistuu. Kokeilla täytyy silti tässä piakkoin!

    VastaaPoista
  5. yaelian: kiitos liimavinkistä! idut olisivat varmaankin myös raikas lisä kääryleisiin.

    Sanna: Pastapää tuosta vierestä kommentoi ettei kääryleiden teko mitään vaikeaa ollut. Sinä et ainakaan blogisi perusteella vaikuta mitenkään tumpelolta - päinvastoin- joten kokeilemaan vaan!

    VastaaPoista
  6. Kiitos resepti-ideasta kuvineen! Taidanpa kokeilla, kevätkin on pikkuhiljaa tulossa...

    VastaaPoista
  7. Minnuli: ollos hyvä vaan! suosittelen kyllä kokeilemaan, sillä olivat hurjan herkullisia! ja täytteitä voi luonnollisesti muokkailla oman mieltymyksen mukaan.

    VastaaPoista
  8. Omiin silmiini ei ole koskaan osunut taikinalevyjä, mutta en ole etsinytkään, mutta olisin varmasti ostanut jos olisin bongannut.

    Helsingin Etnosuoralta (Hämeentien alku) varmaankin saisi.

    VastaaPoista
  9. ari: noita käyttämiämme levyjä sai ihan tavallisesta marketista (ks. linkki tekstissä). mutta varmasti Etnosuoraltakin saa!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin