Aina ei aikuisillekaan halua tai sovi tarjota alkoholipitoisia juomia. Silloin on kiva tukeutua johonkin itsekeiteltyyn juomaan, joista tässä pari kivaa yksilöä. Molemmat toki sopivat myös plantrinkiksikin. Onkohan tuo muuten murresana meiltäpäin? Tarkoitaan siis lantrinkia tai plissiä.
Pappilan likööri on nuorista mustaherukanlehdistä keitelty juoma, jonka opin pari vuotta sitten Jukan isän puolisolta. Tätä juomaa oli tarjottu ennen kuulemma ruustinnoiden toimesta tervetuliais- tai seurustelujuoma, sillä pappilassa ei viinaksia tarjottu. Juoma on ihanan raikas, alkoholittomuudessaan alkoholimainen ja sopii mainiosti kesään. Jotkut ohjeet kertovat juoman säilyvän pari viikkoa, mutta kyllä meillä on juotu vielä keväällä viimekesäisiä "liköörejä". Appelsiineja ja hunajaa-blogissa keitos tunnetaan Louhisaaren juomana.
PAPPILAN LIKÖÖRI
5 litraa eli puoli ämpäriä pienehköjä, uusia mustanviinimarjanlehtiä
50 g sitruunahappoa (saa apteekista)
5 l vettä
750 g sokeria
Kaada 5 litraa kiehuvaa vettä lehtien ja sitruunahapon päälle.
Anna seistä vuorokausi.
Siivilöi lehdet pois.
Kiehauta liemi sokerin kanssa.
Pullota hyvin pestyihin, uunin kuumotuksessa puhdistettuihin pulloihin.
Juomaa voi käyttää vedellä, kivennäisvedellä tai spritella laimennettuna. Juomalla voi myös maustaa esimerkiksi teetä tai viinaa.
Tämä toinen, raparperipitoinen juoma on uutukainen löytö Elinan Chocochili-blogista. Juoma on hurjan kauniin värinen ja miellyttävän makuinen. Tuoreen inkiväärin puuttuessa lusikoin sekaan inkivääritahnaa. Tahna ei tietenkään korvaa aitoa tavaraa, mutta saatiinpahan sekaan inkiväärinmakua mielenkiintoistamaan kokonaisuutta. Elina vinkkaa, että vaalea rommi sopii juoman kanssa hyvin yhteen.
LIMELLÄ RAIKASTETTU RAPARPERIJUOMA
6 suurehkoa raparperinvartta
2 l vettä
2x2 cm pätkä tuoretta inkivääriä TAI ½ tl inkivääritahnaa
2 dl ruokosokeria
1 limen mehu
jääpaloja (ja mintunlehtiä) tarjoiluun
Pilko raparperit. Lisää palat veden kanssa kattilaan. Raasta tai lusikoi sekaan inkivääri.
Anna kiehua miedolla lämmöllä tunnin ajan.
Siivilöi juoma ja lisää sokeri. Anna jäähtyä kunnolla.
Lisää jääkaappikylmän juoman joukkoon limen mehu. Tarjoile jääpalojen (ja mintunlehtien) kanssa.
Luulen, että kokeilen huomenna tuota raparperijuoman tekoa pakasteessa olevilla raparperinpaloilla, jotta saadaan tilaa uudelle tavaralle pakkaseen.
VastaaPoistaKiitos taas.
Helleviikko + raparperijuoma = K-e-s-ä :)
VastaaPoistaIhania juomia molemmat;) Nyt kun vaan saisi nuoria herukanlehtiä tekisin heti tuota Louhisaaren juomaa eli Pappilan likööriä,tykästyin siihen oikein kunnolla viime kesänä:)
VastaaPoistaAi niin ,raparperiakin ostin tänään mutta ehdin tehdä siitä jo hilloketta...
VastaaPoistaSirkku: Kiitos itsellesi kommentoinnista!
VastaaPoistaHannele: Niin-PÄ! Ihanaa - minä nautin!
Yaelian: Minäkin olen ihastunut juoman makuun. Kun sen pakkaa nätisti, on mukava tuliainen kyläpaikkaan valmis!
Tuo inkiväärin lisääminen Raparperiin on tosi hyvä idea. Pitää itsekkin kokeilla.
VastaaPoistaIhania! Nämä täytyy kyllä laittaa kokeiluun!
VastaaPoistaVoi tätä ihanien reseptien tulvaa! Pakkohan se on pistää kattilat tsupattamaan...
VastaaPoistaKlasu: kokeiltiin inkivääriä joskus raparperikiisseliinkin - toimi! http://sillasipuli.blogspot.com/2008/06/raparperikiisseli-inkivrill.html
VastaaPoistaVilliyrteistä mesiangervo komppaa mielestäni hienosti raparperin kanssa.
lintsi ja Piia: Helteellä pitää juoda paljon ja näistä saa kyllä hyviä janonsammuttajia.
No niin, tuolla on sammiollinen rapskujuomaa jäähyllä. Jää nähtäväksi, millaista tästä tuli. :)
VastaaPoistaViikonloppua odotellessa siis...
Tusla: toivottavsti tykkäätte!
VastaaPoistaKlasulle vielä: Olen koettanut kommentoida monesti blogiasi, mutta jostain syystä en pysty. Näin käy muutamassa muussakin bloggerin blogissa, ei kuitenkaan kaikissa. Olen useasti yrittänyt tulla kertomaan, miten ilahduttavaa oli nähdä blogimme mainitun yhdeksi suosikiksesi. Kiitos kaunis! Toivottavsti viesti menee perille näin, koska sinulla ei ole sivullasi sähköpostia eikä meillä twitteriä :).