perjantai 17. huhtikuuta 2015

Simaa rosmariinilla ja limellä sekä salaisuus

Haluatteko kuulla salaisuuden? En ole tätä kevättä aiemmin tehnyt ikinä simaa. Onhan se nyt hiukan pelottavaa. Maku on kaiken väkerryksen jälkeen hiivamainen, pullot räjähtelee jääkaappiin ja kaikki sima jää juomatta. Niinkö? Ei ollenkaan! Siman teko oli kokeiluun ryhdyttyä yllättävän helppoa ja nopeaa. Yksikään pullo ei poksahtanut jääkaapissa ja kaikki raikasta juomaa sisältävät pullot tulevat varmasti juotua. Niin hyvää itsetehty sima on!
Rakastan siman raikasta makua. Siitä tulee mieleen lapsuudenkodissa ämpärissä keväällä tehty sima. Juoma on ehdottomasti osa vappua, joskin mietin miksei sitä voisi hyvinkin tehdä myös kesällä. Varsinkin nyt kokeilemani rosmariinipitoinen limesima sopisi hyvinkin helteiseen kesäpäivään. Ohje on suoraan Dansukkerin sivuilta. Vaikka lime ja rosmariini juomassa maistuvatkin, korostaisin makua seuraavalla kerralla lisäämällä limen määrää ja hieromalla vaikka rosmariinihavuja hiukan ennen nesteeseen laittamista. Toisaalta ensi kerralla voisi kokeilla vaihteen vuoksi vaikkapa passionsimaa tai raparperisimaa. Dansukkerin juomaosio oli yllättävän houkutteleva monilta osin ja nostatti kesädrinkkihinkua melkoisesti.
  
Simakokeilu on osa Dansukkerin mainoskampanjaa, jonka osana toivottiin myös ideoita fariinisokerin käyttöön. Fariinisokeria kun tuppaa jäämään simanteosta. Hävikkiestominä oli heti mukana ideoimassa. 
Ihan ensin tuli mieleen vastakokeiltu pannukeksi, josta kehittelin rosmariinisen version samanmakuisen siman kaveriksi. Jukan mielestä yrttiä oli keksissä turhankin paljon, mutta minä ja työkaverimme pidimme mausta kovastikin. Ideoimme myös että toisaalta rosmariininen maku voisi olla keksin keralla tarjotussa jäätelössä tai sorbetissa.
Fariinisokeri-ideoina tulivat mieleen myös blogista löytyvät:


ROSMARIINI-LIMESIMA

4 l vettä
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
4 limettiä
6 vahvaa oksaa tuoretta rosmariinia
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
pullotukseen:
sokeria
rusinoita

Mittaa sokerit puhtaaseen isoon astiaan, esimerkiksi suureen kattilaan tai ämpäriin. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Leikkaa kahden hyvin pestyn limetin vihreä kuoriosa terävällä kuorimaveitsellä lastuiksi. Purista kaikista limeteistä mehu. Sekoita kuorilastut ja mehu sokeriliemen joukkoon. Lisää rosmariininoksat sekä loput vedestä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.
Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot viileään. Sima on valmista noin viikossa, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

 
ROSMARIINIKEKSI PANNUSSA
8-10:lle jälkiruuaksi

75 g voita
1½ dl Dansukker Fariinisokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl ruokasoodaa
2 rkl tuoretta rosmariinia veitsellä silputtuna
75 g tummaa (86%) suklaata paloiteltuna
tarjoiluun:
jäätelöä

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. 
Ota esille uuninkestävä paistinpannu, esimerkiksi kokovalurautainen. 
Sulata voi pannussa keskilämmöllä. Lisää fariinisokeri sekoittaen. Nosta pannu pois levyltä ja anna jäähtyä 5 minuuttia. 
Sekoita joukkoon kananmuna. 
Yhdistä toisiinsa loput aineet ja lisää voi-sokeri-munaseokseen. Sekoita tasaiseksi.
Laita paistinpannu kuumenneeseen uuniin. Paista noin 20 minuuttia tai kunnes keksi on kauniin ruskea. Keskeltä leivonnainen saa jäädä pehmeäksi. 
Anna jäähtyä hetki ja tarjoa jäätelön kanssa.

Lisää simakokeiluja ja fariinisokerivinkkejä löydät Blogiringin kampanjasivulta. Sieltä löytyy esimerkiksi mansikkasimaa ja churroja suklaakastikkeella sekä  simasta tehtyä mahujäätä

Yhteistyössä Suomen Sokeri 


3 kommenttia:

  1. Rosmariini maistuu varmaan kivasti simassa,vaikka periaatteessa pidän eniten ihan perussimasta.Muutama vuosi sitten postasin passionhedelmäsimasta,johon olin myös lisännyt minttua,toimi hyvin:)

    VastaaPoista
  2. P.S. Se tekemäni passionhedelmäsima oli just Dansukkerin ohjeella tehtyä ja oli hyvää:)

    VastaaPoista
  3. Jael: Voin kyllä helposti kuvitella että on hyvää!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin