keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Pastramia Berliinissä - Mogg & Melzer

Tulipa tehtyä muutaman päivän reissu Berliiniin. Pakollisen ohjelman ohella on myös syötävä ja siihen Berliinissä on paljon mahdollisuuksia. Aloitetaan Berliinin kokemukset lounaan merkeissä. Pastramikulttuuri oli minulle aika vierasta ennen reissua Berliiniin. Olkoonkin että olemme tehneet lohipastramia aikoinaan, mutta jälkikäteen ajateltuna en tiedä täyttääkö tekemämme lohi pastramin määritelmää

Pastramien yhtenä pioneerina pidetään New Yorkin  Katz'sia. Katz's avasi ovensa vuonna 1888, joten kokemuspohjaa pastramien teosta on jo jonkin verran. Etukäteen Berliinin reissua valmistellessa löytyi hehkutusta Berliiniläisestä deli-kahvila Mogg & Melzeristä, jotka ovat tuoneet huippupastramit Berliiniin. Puskaradio ja media ovat tehneet näistä kavereista ilmiön, joten mitäpä suotta panostamaan omiin webbisivuihin. Ravintolan Facebook sivu sen sijaan päivityy usein ja tarjoaa hiukan lisätietoa. Näinpä päätin tutustua paremmin pastramikulttuuriin lounaan merkeissä. 
Mogg & Melzer tarjoaa listallaan monenlaista purtavaa: keittoja, salaatteja, leipiä ja lautasannoksia.
Avokeittiössä häärii New Yorkista berliiniläistynyt Joey Passarella. Joey taitaa erityisesti pastramileipien salat, sen sain käytännössä todeta. Mogg & Melzerin tunnetuin pastrami on suolattua, savustettua ja höyryttämällä kypsennettyä naudanlihaa. Liha tarjotaan paahdettujen leipäsiivujen välissä.  
Tarjoilijan suosituksesta otin tavallisen pastramileivän sijaan listalta "Reuben sandwich with pastrami". Tässä versiossa on leivän välissä majoneesia ja juustoa. Lisukkeena tarjotaan coleslawta ja suolakurkkua. Huuhtelin leivän alas etelä-saksalaisella Bayreuther Hell oluella. Huh, olipa loistava setti. Alkuun näytti että näinköhän tämä riittää lounaaksi, mutta lihaa oli sen verran että ei tarvinnut kävellä döner-kebabille. Ravintola ei hyväksynyt suomalaista Visa- tai pankkikorttia, vaan kannattaa varata käteistä tai vastaavasti saksalainen EC-kortti.
Naapuriovesta pääsee yhden Michelin tähden omaavaan Pauly Saal ravintolaan. Mietin tätä 1920-30 -lukujen saksalaisesta keittiöstä inspiroituvaa ravintolaa illallispaikaksi, mutta jätin väliin tällä kertaa.
Mogg & Melzerin lounaan jälkeen oli syytä kurvata korttelin toiselle puolelle kulttuurin pariin. Nurkan takana nimittäin sijaitsee Ramones Museum Berlin. Piskuinen museo on täynnä kuvia, tavaroita ja tarinaa Ramones yhtyeestä. Elinikäinen pääsylippu (museon pinssi) ja olutpullo maksoivat kokonaiset viisi euroa. Räsäslandiasta poiketen museossa sai kulkea ostamansa oluen kanssa. Taustalla soi tietysti Ramonesin biisit. 

RAMONES MUSEUM BERLIN
Krausnickstr. 23
10115 Berlin-Mitte
Germany

MOGG & MELZER
Auguststrasse 11-13
10117 Berlin
Germany

3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Poistin ekan virheellisen kommentin. Pitääkin kokeilla Mogg & Melzeriä, kun ollaan toukokuussa Berliinissä. Pastramista tulee aina mieleen Katz's, jossa käytiin New Yorkissa ihan tämänkin takia KLIK

    VastaaPoista
  3. Pastrami on ihan parasta. Se real texas BBQ:n pastrami on kans hyvää, ostettiin sitä kotiin vakuumissa ja syötiin uudenvuoden yöpalana pastrami - leipänä. Ja tietty oli chilisuolakurkkua! ;)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin