keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Vietnamilainen lihapullakeitto, versio 2

Vanhoja postauksia on joskus hauska lukea. Ne kuvaavat monesti hyvin silloin elettyä aikaa tai sitä millä "kulinaarisella tasolla" sitä ollaankaan oltu. Bo vien postaus lokakuulta 2008 on hyvä esimerkki siitä. Postauksessa on mainittu, ettemme ole koskaan syöneet vietnamilaista ruokaa ja että lihapullakeitto oli keittiöömme kovasti eksoottista. Suorana lainauksena laitettakoon seuraavaa: "seesamiöljyn tuoksu ja maku oli yllättävän, ihanan voimakas ja kalakastikkeen totutusti paha. Mutta makuna kalakastike on hieno ja ihan pakollinen tämäntyypisissä ruuissa."

Kalakastikkeen haju ei käy enää nenään pahana, varsinkaan Jukalla. Hän käy meinaten syömässä moista välillä ihan lusikalla suoraan jääkaapista. Vietnamilaista kalakastiketta kuluu meillä nykyään melkoisesti. 

Jukka tiiraili nyt tehtävään lihapullakeittoon useita reseptejä ja päätyi allaohjeistettuun. Keitto oli niin hyvää, että hetken piipahdimme Vietnamin kaduilla ihanien tuoksujen ja tohinan äärellä. Jujuna lienee paitsi hyvät mausteet, myös itsekeitelty liemi. Kehotamme lämpimästi keittelemään luisista lihapaloista itse liemet, sillä niiden kanssa ruokiin saa helposti lisää syvyyttä ja hienoa makua. 

Lihapullakeittoa syödessä emme silti purskahtaneet ikäväitkuun, sillä samaisena päivänä oli varattu kesälle menolippu, mihinkäs muualle kuin Ho Chi Minh Cityyn. Siitähän se koko ajatus vietnamilaisesta ruuasta lähtikin. 
VIETNAMILAINEN LIHAPULLAKEITTO 
4-6:lle

Lihapullat
500g luomupossun jauhelihaa
2 rkl kalakastiketta
2 rkl soijakastiketta
2 tl maizenaa
1 tl suolaa
1/4tl mustapippuria

Liemi
1 rkl inkivääritahnaa (tai 2 cm tuoretta inkivääriä silputtuna)
1 rkl sitruunaruohotahnaa (tai 1 tuore sitruunaruoho silputtuna)
4 valkosipulin kynttä silputtuna
1/2 mieto tuorechili silputtuna
3 pientä sipulia
4 dl lammaslientä (tai muuta lihalientä)
6 dl vettä
3 rkl kalakastiketta
2 rkl limemehua
2 tähtianista
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
iso kourallinen silputtua lehtikaalia
rypsiöljyä

Tarjolle 
ohutta riisinuudelia (2 kiekkoa)
thaibasilikaa
tuoretta korianteria
mietoa tuorechiliä
(srirachaa)

Sekoita huolellisesti lihapullien ainekset keskenään lukuun ottamatta jauhelihaa. Lisää jauheliha joukkoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile pienehköjä lihapullia erilliseen kulhoon odottamaan.

Kuumenna kattilassa pari ruokalusikallista öljyä. Lisää inkivääri, sitruunaruoho, valkosipuli ja chili. Paista minuutti. Lisää sipulit ja jatka paistamista pari minuuttia. Lisää lihaliemi ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää kalakastike, limemehu, tähtianikset. Tarkista liemen maku ja lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Myös lisäämällä kalakastikketta ja limemehua voit säätää makua. Kun liemi kiehuu kunnolla, lisää lihapullat yksitellen kattilaan kiehumaan, niin että seos pysyy kiehumassa. Keitä seosta noin 10 minuuttia, eli kunnes lihapullat ovat kypsiä. Lisää lopussa kourallinen lehtikaalia. 

Keiton kiehuessa laita nuudelit erilliseen kattilaan kiehuvaan veteen kolmeksi minuutiksi. Me laitoimme nuudelikiekot erillisen kattilan pohjalle ja kaadoimme vedenkeittimestä kiehuvaa vetää noin litran niiden päälle. Kun nuudelit ovat kypsiä, kaada kuuma vesi pois ja huuhtele nuudelit kylmällä vedellä. Kaada vesi pois ja irrottele nuudelit toisitaan haarukalla tai syömäpuikoilla nostellen.

Sitten kaikki on valmista tarjolle. Laita syvään lautaseen pohjalle nuudelia...
...kauho keittoa päälle. Lisää vielä annokseen basilikaa, korianteria ja chiliä. Jukka laittoi vielä pari tippaa srirachaa omaan annokseensa.

5 kommenttia:

  1. Hyviä keittoreseptejä ei voi olla liikaa. Tämä taitaa luontua lastenkin suuhun?

    VastaaPoista
  2. Ihana keitto, Ihana resepti.

    Ajatelkaa mikä aarre-aitta blogit voivat olla myös muistina. Tuo on hieno kehityskaari eksoottisesta keitosta vietnam-jo-kohta-expertteihin!

    VastaaPoista
  3. Vaikuttaa erittäin kokeiltavalta keitolta! Kyllä tässä syyhyttääkin päästä kokeilemaan pian kaikkea kivaa!

    VastaaPoista
  4. Hellan jne.:Juu, meillä ainakin luontuu lasten suuhun hyvin. Voisin kuvitella että joku vierastaa kalakastikkeen makua, mutta meillä se menee lapsilla hyvin alas.

    Nanna: No sitä muisti/muistoarvoa pysähdyin miettimään tässä kohtaa kovastikin. Joskus tulee tarkistettua täältä blogista jotain juhlatarjottavia tai muitakin. Teetkö sö niin?

    Merja: Syyhyömisestä tekoihin vaan :)!

    VastaaPoista
  5. Vaikuttaa erittäin herkulliselta sopalta! Idästä päin tule lukuisia hyviä keittoja. Ja myös läheltä, kuten vaikkapa venäläinen borssi tai kaalikeitto.

    Maijuskan matkassa jäljitteli pietarilaista borssia aidon venäläisen reseptin avulla, ja tulos oli erittäin maukas. Kokkauksen tulokset löytyvät osoitteesta www.maijuskanmatkassa.blogspot.com

    Onko SILLÄ SIPULI sinulla hyviä venäläisten keittojen reseptejä? Olisi kiinnostavaa lukea postauksia sellaisista.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin